Mika Auramo's Reviews > The Body Artist

The Body Artist by Don DeLillo
Rate this book
Clear rating

by
3048483
's review
Apr 23, 11

bookshelves: suhdedraama
Read from March 31 to April 23, 2011

Delillon teos on suomennettu nimellä Esittäjä, joka viittaa teoksessa olevaan Tuttle-nimiseen mieheen. Ennen kuin esitellään varsinainen esittäjä,muutama sana teoksesta ja sen rakenteesta.

Romaani kietoutuu 64-vuotiaana itsemurhan tehneen elokuvaohjaan ja huijarin toisen vaimon selviämisprosessiin. Aluksi taustoitetaan lyhyesti, kenestä on kysymys ja valotetaan hänen suhdetta naisiin, ensimmäiseen ja toiseen vaimoon. Jälkimmäisen (Lauren Hartken) surutyötä seurataan läheltä. Rosoisessa kertomuksessa puheenvuoron saa myös kyyninen ensimmäinen puoliso Mariella.

Rey Noblesin itsemurhan jälkeen Lauren vetäytyy pieneen huvilaan, jossa heillä oli tapana yhdessä viettää aikaa. Sinne kuitenkin ilmaantuu aivovammainen nuori mies, joka matkii Reytä. Siten leskirouva saa lohtua. Toisaalta Laurenin Tuttleksi nimeämä henkilö elää jollakin tavalla välitilassa: ”Ehkä tämä olento elää toisenlaista todellisuutta, jossa se on täällä ja siellä, ennen ja jälkeen, siirtyy tasolta toiselle järkkyneenä – –.”

Mielenkiintoiseksi Laurenin pohdinnoissa on se, että hänelle Rey näyttäisi elävän edelleen ja hän kuvittelee edesmenneen miehensä elävän Tuttlen tietoisuudessa. Kaiken kaikkiaan teos on kiehtova kokeilu minuuden ja identiteetin rakentamisen ongelmasta suuren menetyksen jälkeen, jossa luopumisen tuska on vahvasti läsnä.
likeflag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read The Body Artist.
sign in »

No comments have been added yet.