Nikolay Mollov's Reviews > Slowness

Slowness by Milan Kundera
Rate this book
Clear rating

by
3506881
's review
Jan 29, 2011

it was amazing
Read in January, 2011

Добре, добре!

Отдавна не се бях смял така хубаво, докато чета книга.

Отново дълбокопроницателен, психологически и философски сюжет, допълнен със задължителната пикантна порция забавен и куриозен сарказъм.

Кундера е гениален архитект в сглобяването на понятия. С помощта на всяка своя сглобка той безусловно и трайно успява да посее оригиналните си идеи в съзнанието на читателя. След всяка негова книга в градинката на читателя поникват семената на нови растения, за да допълват хармонията на по-рано посетите и вече разцъфнали семена на прозорливите идеи.

В "Бавно" основните понятия, с които Кундера борави са паметта и разума, които, под задължителната си подчиненост на емоциите, променят своето качество на яснота, тяхното темпо и скорост. Посочва ни правопропорционалната взаимовръзка между емоциите и рационалното усещане за време, чистофизическите ни реакции на забавяне или забързване при позитивна или негативна промяна в настроенията; например: ако докато вървим и искаме да си спомним нещо машинално забавяме крачка. И обратно, когато се опитваме да забравим нещо (неприятно например), забързваме крачка за да избягаме от лошото, което все още е твърде близо във времето. Всичко това проблематизирано в контекста на времената, в които живеем, когато повече от всякога стремежа към величие, или по скоро, заблудата за величие, суетата, значимостта, която ни се иска публично да ни бъде призната, в комбинация с гордостта ни, ни въвличат във заслужен присмех, в комедийна заблуда, в карикатура, в посмешище, с което Кундера не пропуска да се позабавлява, само както той си знае.

Основното действие в книгата се развива около един колоквиум на ентомолози (учени, изучаващи насекомите), където не едни и двама от героите стават за посмешище.

3 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Slowness.
Sign In »

No comments have been added yet.