vanya klecherova's Reviews > Пубертет

Пубертет by Anna Starobinets
Rate this book
Clear rating

by
4473428
's review
Dec 04, 2010

it was amazing
bookshelves: favorites

‘пубертет’ на анна старобинец или как четенето се превръща в настръхнала удивителна

09. 08. 2010

„пубертет“, анна старобинец, „колибри“, 2006 – сборник, съдържащ една новела и няколко разказа.

пребродих всички книжарници в софия (електронните оставих за накрая. съвсем нарочно и умишлено). имах особени очаквания. за точно този автор. за точно тази книга. „дебют, парлив като порязване с хартия“, пише на корицата. парлив е, да. най-вече със стила си. овладяно, завършено, талантливо главнобуквено Писане. няма излишна дума, фраза, изречение. няма и ред, който да боде очите и да спъва четенето. и като към всичко това, се прибави и фактът, че при излизането на този сборник старобинец е била на 26 години – настръхваш, удивително. препрочиташ определени изрази, цели абзаци, продължаваш да четеш и отново препрочиташ. на 26 години анна старобинец е един оформен и завършен Писател. главнобуквен.

сравняват старобинец със стивън кинг. тя самата го споменава в един от разказите си („агенцията“, особено добър!), а в родината й дори я наричат „руският кинг“. да, кинг се усеща между редовете, но не толкова кинг с ужасите, колкото онзи, с фините мистерии, които обемат световете на героите. сравняват я и с кафка. сигурно не само поради метаморфозата (физическа, но най-вече психическа) на някои от героите й. сравняват я и с гогол. за доовкусяване, прибавят и оруел. аз лично го видях само в един от разказите, събрани във въпросния сборник. важното обаче в тази съпоставителна история е, че въпреки пристрастията си, които несъмнено влияят (по един или друг начин), старобинец оформя свой почерк. свои истории. свой стил. и това я прави уникален Автор. главнобуквен, както вече се разбрахме в началото на настоящия текст.

определят историите на старобинец като „стряскащи“, пък в едно свое интервю тя споделя, че след излизането на сборника, част от познатите й започнали да я отбягват. факт, който говори повче за познатите й, отколкото за разказите й. факт, който насочва към един основен проблем, пряко свързан със същността на литературата (литературния текст) и нейното (неговото) читателско възприемане. проблем, който кратко може да бъде определен като „буквалистко възприемане на литературния текст, четене на литературата 1:1 като реален текст, а не като фикция“. този проблем не е от вчера и днес и е пряко обвързан с начините на преподаване на литературата най-вече в училищата, което вече е тема на друг текст. за настоящия е важно да се каже, че историите на старобинец са идеалнни литературни текстове – добре издържани – и като идея, и като стил. удивително е, когато един 26-годишен автор успява да постигне подобни висоти. удивително е не само за читателя, но и за литературата.

в настоящия финален абзац няма да давам отговор на вече превърналия се в клише за подобен тип текстове (говорещи за други текстове, литературни) въпрос – „какво се разказва в историите, поместени в „пубертет“, поне леко загатване?“, защото, знам, че, след всичко казано досега, истинският ценител на литературата вече се е допитал до „гугъл“ за евентуалните електронни книжарници, в които дебютната книга на анна старобинец все още е налична, затова ще кажа просто: приятно четене, драги читателю :-)

п.п. в българската литература също имаме един такъв стилово овладян и завършен, млад, Автор и той се казва елена алексиева. двете със старобинец пишат за различни неща, но като овладяност на писането са сходни, много сходни. факт, който може само да радва. при това, не в някакъв национален аспект (че и в българската литература имаме подобно явление), далеч съм от подобни „радости“, а, защото по отношение на Истинската Литература 2 е повече от 1 – какво по-удивително от това за един Истински Читател ;-).
flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Пубертет.
Sign In »

No comments have been added yet.