Cristina's Reviews > The Pigeon

The Pigeon by Patrick Süskind
Rate this book
Clear rating

by
4440796
's review
Jul 20, 2015

it was amazing
bookshelves: favorites
Read in July, 2010

I love this guy!


Patrick Suskind m-a fermecat inca de anul trecut, cand am avut sansa sa citesc Parfumul, roman imprumutat de la SatanicVals, si pe care l-am adorat, cuvant cu cuvant. Imi place mult felul in care scrie, mai ales datorita capacitatii inestimabile de a descrie oameni, peisaje dar mai ales, si mai ales, senzatii: mirosuri, imagini, impresii, sau sentimente de orice natura.
Povestea, in mare, e destul de simpla si scurta.

Avem personajul principal, Jonathan, un individ ca oricare altul, care-si petrece viata intr-o liniste exemplara, si care-si asteapta moartea aproape impacat. Avem prezentata copilaria individului, cea care-l determina sa paraseasca satucul natal pentru mult adulata metropola Paris, unde se angajeaza intr-un post oarecare de gardian, si unde se bucura de calmul si pacea de care are parte in garsoniera lui. Camaruta asta relativ sordida, pentru unii [such as myself], care e extrem de mica, ii ofera sansa de a fi singur, in propria intimitate, sentiment care il bucura indeajuns incat sa-si astepte, cum spuneam si mai sus, sfarsitul, de o maniera destul de senina.

Intr-o dimineata, insa, pregatindu-se pentru servici si dorind sa isi faca toaleta la baia de pe hol [!], Jonathan iese din garsoniera si constata prezenta unui porumbel, pe coridor.

Era cat pe ce sa treaca pragul cu piciorul, ridicase deja piciorul, cel stang, laba piciorul sau era gata de pasit - cand il zari. Statea in fata usii lui, la nici douazeci de centimetri departare de prag, in reflexul slab al luminii de dimineata care intra pe geam. Statea asa, pe gresia coridorului in culoarea sangelui de vita, cu picioarele rosii cu gheare, cu penajul neted si plumburiu, el: porumbelul.
Isi lasase capul intr-o parte si il privea pe Jonathan fix prin ochiul stang. Acest ochi, un disc mic, rotund ca un cerc, maroniu cu centrul negru, era cumplit de privit. Parea ca un nasture cusut de penele capului, fara gene, fara sprancene, gol, fara rusine intors spre exterior si deschis cat putea de mare; in acel ochi insa zacea ceva precaut si viclean deopotriva; si, deopotriva, nu parea nici deschis, nici inchis,ci pur si simplu inert precum e lentila unui aparat de fotografiat care inghite orice lumina exterioara si nu lasa inspre afara sa straluceasca nimic din interiorul sau. Nici o licarire, nici o sclipire nu gaseai in acest ochi, nici o scanteie de viata. Era un ochi fara privire. Si il fixa pe Jonathan.
Era speriat de moarte - asa ar fi descris Jonathan probabil ulterior momentul, dar n-ar fi fost corect, caci spaima s-a instalat abia mai tarziu. Era mai degraba uimit de moarte.


Asa ca, in cursul acestui pseudo-atac de panica, decide, pe nepusa masa, sa-si paraseasca apartamentul, si sa se cazeze la hotel, dupa ce va fi terminat tura la servici. Trebuie sa recunosc, m-a socat dezinvoltura cu care face aceasta alegere, pentru... nu sunt multi cei dintre noi care s-ar speria intr-atat de tare de un animal sau, cum aflam mai tarziu, o alta persoana, incat sa isi paraseasca locul propriu si personal.
Insa eu inteleg acest moment, chiar daca suna ciudat. Exista, in special, un moment in care Suskind descrie neplacerea resimtita de Jonathan, in cadrul unei intalniri stranii pe care o are la grupul sanitar, cu un alt vecin. Nici unul dintre ei n-ar fi stiut ce sa spuna in acele imprejurari, tocmai de aceea scena a fost intr-atat de ciudata. De atunci, Jonathan pandeste cu grija coridorul prin vizor, inainte de a se avanta in exterior. Exact astfel ma simt si eu, cand sunt nevoita sa impart spatiul din ascensor cu vreun vecin, in special unul vorbaret, care sa ma intrebe vrute si nevrute, pe parcursul a sase etaje de calatorie.

Asa ca...trebuie sa vedeti ce se intampla cu Jonathan! :D
1 like · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read The Pigeon.
Sign In »

Reading Progress

01/30 marked as: read

No comments have been added yet.