Poll

Dalam bangsa utama di Malaysia, yang mana paling kurang budaya membaca?

Melayu
 
  25 votes, 64.1%

India
 
  13 votes, 33.3%

Cina
 
  1 vote, 2.6%


Poll added by: Hadi



Comments (showing 1-14 of 14) (14 new)

dateDown_arrow    newest »

nabilah nak wat cane??
but nowadays..
malay people are much aware of this issue


sukma saya pernah baca satu berita menyatakan seorg org barat membaca 1 buah buku sehari dan rakyat kt hanya sehelai
tp sekarg sy rase org melayu semakin maju n mgetahui kpentingan mbaca.


Hadi Kamarudin jom tarik kwn2 join komuniti 'buku' nih,myb gn frenster ke..yg bestnye,kita knal org mlalui buku yg die bc =D


Faizah Roslaini Can I know what is the point of this poll?


Najibah Abu Bakar Mod
Sebenarnya data rakyat kita membaca 2 helai setahun yang dikemukakan oleh PNM tu pada pendapat saya masih ada banyak limitation atau terhad dalam segi tertentu.

Saya pernah baca somewhere (maaf terlupa sumber) bahawa sample yang dikaji tu terdiri hanya daripada pengguna perpustakaan negara sahaja, bukan daripada rakyat malaysia secara random.

Apa kata kalau kita kumpulkan seramai mungkin 'orang melayu' yang dikatakan malas membaca di goodreads sahaja pada tahun 2009 ni, masing2 wujudkan satu shelf read-2009 @ 2009, kemudian kita kira jumlah muka surat buku kita pada tahun ni bila tiba akhir tahun dan kita bahagikan dengan jumlah orang melayu keseluruhan di malaysia. Melayu, maksud saya tak termasuk bumiputera sabah sarawak. Kita tengok berapa jumlah muka suratnya.

Sementara tu, ya, saya sokong usaha untuk meramaikan ahli GoodReads di Malaysia dengan melobi di segala rangkaian sosial yang kita sertai. Jom mulakan! :)


Hadi Kamarudin Utk makluman saudari faizah khususnya n kawan2 lain umumnya, poll ni hanyalah sbg pmbuka bicara n minda utk sesama sedar n akui isu yg sdg diketengahkan yg brkaitan bangsa n budaya membaca. Hasil kasar drp komuniti ni,stkt ni mnunjukkan 80% undi 'melayu' n 20% undi 'india',pastinya bbrapa kesimpulan awl n mudah dpt dibuat. Kesinambungannya, bbrapa idea dpt dicdgkan spt cdgn saudari najibah.Bermula dr kesedaran,idea hingga langkah bersama n berkesan dpt dijalankan! =)


Aidura ada orang menegur yang saya ni membazir duit dengan membeli buku. malah ada juga yg dok kepoh memerhati brp kali dalam seminggu saya dok kawat ke kedai buku. saya benar2 terkasima!

what is he/she thinking? adakah ilmu itu suatu pembaziran?!


Faizah Roslaini Hadi wrote: "Utk makluman saudari faizah khususnya n kawan2 lain umumnya, poll ni hanyalah sbg pmbuka bicara n minda utk sesama sedar n akui isu yg sdg diketengahkan yg brkaitan bangsa n budaya membaca. Hasil k..."

Salam.

Dear Hadi. Maafkan saya. Saya tidak bermaksud untuk 'mencari pasal' di sini. Tetapi sebagai seorang Melayu saya rasa saya tidak boleh mengundi untuk bangsa lain melainkan bangsa saya. Saya rasa saya tidak berhak to say that India atau Cina misalnya kurang membaca melainkan kalau saya pernah merasa hidup sebagai kaum India atau Cina misalnya.

Kemudian, selepas mengundi utk bangsa saya sendiri , saya jadi menyesal. Apa hak saya untuk kata orang Melayu kurang membaca? Padahal saya tidak pernah buat survey dan check setiap kaum berapa percent yang membaca, berapa percent yang tidak?

Ntahla. Saya tak setuju dengan poll ini. It's vague. It's arbitrary. It has a bit of racial undertone if you ask me.

I know it's a matter of personal opinion. But some opinion is best kept yourself.

Saya lebih suka pendekatan Najibah yang tidak menyentuh bangsa dan lebih general dan unassuming, demi meningkatkan budaya membaca rakyat Malaysia. Of course kalau Melayu vote untuk Melayu, Cina vote untuk Cina dan India vote untuk India, dan seterusnya, what would be the point the poll?

Jadi, kalau boleh unvote tolong unvotekan saya, ya? Terima kasih. Peace!



Nakamura Susah untuk dijawab....bagi saya ianya jatuh pada jatidiri individu dan kemahuan diri...saya ada kawan India n Chinese n siam Juga.....Kawan India ni memang rajin membaca buku akedamik, cereka n majalah...sangat bagus pengetahuan n banyak bantu saya dalam menulis essay masa SPM dulu....kawan cina ni plak....suka baca buku cite hantu..so masa buat karangan cereka..memang goreng habis..tapi bagi kawan melayu plak..tak menentu....yang rajin membaca mostly pendiam dan susah nak didekati.....yang mals membaca plak..mostly sngat dikenali dan disegani samada dari segi akedamik mahupun bidang lain...jadi sukar untuk kita vote which one yang kurang membaca...sebab....kita kena tengok apakah bahan bacaan tu..kalau komik memangla Chinese N Melayu Conquer, tapi kalau cintan-cantun..mungkin Gadis2 Melayu terakhir..tapi kalaU English Mostly India....so nampak gayanya semua masyarakat kat malaysia suka membaca..mungkin kekerapan tak setanding dengan negara lain yang aktif membaca......bagi saya ..bacalah untuk pengetahuan diri dan untuk kemajuan diri...sebab yang untungnya diri kita.......kita yang tambah ilmu dan InsyaAllah mungkin ilmu ini dapat dikongsi untuk membangkitkan minat rakan2 atau saudara mara kita yang kurang membaca.....ja....matta kudasai


Najibah Abu Bakar Mod
Saya nak menyentuh sedikit lagi soal ni. Katakanlah benar etnik Melayu paling kurang membaca (katakanlah), kita masih perlu melihat secara peratusan. Berapa peratus pembaca tegar / sederhana dari etnik Melayu, berapa peratus dari etnik Cina, dan berapa peratus dari etnik India - sebab jumlah penduduk 3 bangsa ini berlainan.

Kedua, perlu diingat juga, kadar membaca berkait erat dengan ekonomi isi rumah/pendapatan perkapita keluarga. Sebab yang lebih dekat dengan buku dan berupaya mendidik anak untuk cintakan buku tentu sekali ibubapa yang mampu membeli buku dan mendedahkan anak kepada buku sejak kecil. Ibu bapa yang ada masa dan kesedaran membawa anak ke perpustakaan. Ibu bapa yang lebih berpendidikan. Orang Melayu, saya rasa ramai yang tahu, adalah paling rendah pendapatan perkapita isi rumah antara 3 etnik utama Malaysia. Saya rasa ini turut mempengaruhi.

Sekadar pendapat, mungkin ada tambahan lain boleh dikembangkan.


Nakamura Maaf ye Najibah....sebab saya kurang setuju dengan pendapat mengenai isi rumah mean pendapatan berkapita.......saya memang berasal drpd latar belakang keluarga yang sangat susah( bukan meraih simpati..tapi sekadar berkongsi)Ayah meninggal waktu saya form 4..kakak plak nak ambil STPM...adik2 4 orang masih bersekolah..ibu tak bekerja..sekadar pencen arwah ayah RM300 sebulan..Alhamdulillah rezeki masih ada.....Jadi di sini kalau ikut tahap kemampuan family saya mana mungkin ibu saya mampu untuk memberi wang untuk kami membeli bahan bacaan..tapi itulah nak dikatakan usaha atas dasar kemahuan diri..jadi tak mungkin pendapatan keluarga mempengaruhi tahap membaca......ini bergantung pada minat dan juga daya kemahuan diri......Jika ibu dan ayah Profesor terkenal sekali pun mana mungkin si anak mampu mengikut sebagai profesor juga.....sekiranya di anak malas berusaha dan mentalaah pelajaran....jadi wajaran yang perlu diambil perhatian ialah mengapa ibu dan ayah dipersoalkan sekiranya si anak malas membaca.....jika si ibu atau ayah tidak berpelajran dan bekerja dengan pendapatan tinggi..adakan tidak mampu bagi mereka membeli bahan bacaan untuk anak2....ini sekadar pendapat berdasarkan pengalaman yang sedikit saja malah mungkin tak sehebat kawan sekalian....andai pendapat ini bertentangan dengan topik asal...maafkan saya keran berkongsi pendapat InsyaAllah pembuka jalan penyelesaian masalah..mudah-mudahan.........



message 12: by Najibah (last edited Feb 11, 2009 12:43AM) (new)

Najibah Abu Bakar Mod
Nakamura, baguslah ada masukan. Suka saya dapat tahu keadaan yang saya sebut tentang ekonomi tu boleh dicantas balas. Sebenarnya yang saya sebut itu sekadar berdasar kajian profil membaca (tahun 1990/1996 saya tak berapa pasti); mengikut satu graf pendapatan isi rumah lawan kadar membaca (dlm profil kajian tu), bila jumlah pendapatan makin menurun, biasanya kadar minat membaca isi rumah juga menurun.

Saya tidak menganggap pendapatan isi rumah sebagai sebab tunggal kadar minat membaca kurang, bahkan pasti ada kes-kes terkecuali. Mungkin di sebalik pendapatan yang kurang tu, ibu bapa tetap juga menggalakkan anak menimba ilmu.

Namun kajian itu ada benarnya, menurut pemerhatian saya di perpustakaan desa tempat saya bertugas dulu. Ada kanak2 yang dilarang ke perpustakaan sebab disuruh membantu di rumah dengan kerja2 pertanian (keluarga susah). Ini sudah menjarakkan mereka dengan buku. Berbalik kepada sikap keluarga semula, orang susah tetapi suasana keluarga cinta kepada ilmu, tentu lain pengakhirannya.

Hmmm, mungkin kita perlu buat poll baru kot, kita ditanam minat membaca oleh siapa: ibu bapa, guru, kawan-kawan? Ya tak, Nakamura? :)


Nakamura Bagus......dan saya orang pertma yang nak vote....hihihi...



Deviki Nakamura wrote: "Susah untuk dijawab....bagi saya ianya jatuh pada jatidiri individu dan kemahuan diri...saya ada kawan India n Chinese n siam Juga.....Kawan India ni memang rajin membaca buku akedamik, cereka n ma..."

Yeah i see your point
I have multiracial friends and their reading preference is different ....i notice most malays and chinese love to read comic indian not much but when it comes to story books no matter malay or english its almost the same with everyone



back to top

Members can create polls
widget


Mohd
Mohd
178 books
14 friends
voted for:
Melayu


Azim Mat
Azim Mat
710 books
57 friends
voted for:
Cina


Emily Iliani
Emily Iliani
376 books
86 friends
voted for:
Melayu


Arieana
Arieana
478 books
6 friends
voted for:
India


Mustika
Mustika
415 books
13 friends
voted for:
Melayu


Husna
Husna
65 books
0 friends
voted for:
Melayu


Wanderer
Wanderer
315 books
136 friends
voted for:
Melayu


'iffat
'iffat
24 books
34 friends
voted for:
Melayu


Az Zahra
Az Zahra
92 books
63 friends
voted for:
Melayu


Nor Azzah
Nor Azzah
472 books
128 friends
voted for:
India


Şalehah
Şalehah
1170 books
22 friends
voted for:
Melayu


Farhah
Farhah
89 books
11 friends
voted for:
India


Naim
Naim
75 books
23 friends
voted for:
Melayu


Damaisuria
Damaisuria
183 books
131 friends
voted for:
Melayu


Deviki
Deviki
342 books
92 friends
voted for:
India


Johnny
Johnny
630 books
161 friends
voted for:
Melayu


Isma
Isma
16 books
65 friends
voted for:
India


W
W
495 books
75 friends
voted for:
Melayu


Nabila
Nabila
41 books
0 friends
voted for:
India


annahs
annahs
36 books
17 friends
voted for:
India


Idu Chang
Idu Chang
434 books
102 friends
voted for:
Melayu


syuffey
syuffey
227 books
16 friends
voted for:
India


nisa anisa
nisa anisa
116 books
5 friends
voted for:
Melayu


Jack
Jack
374 books
174 friends
voted for:
Melayu


elliss
elliss
120 books
23 friends
voted for:
Melayu


Nakamura
Nakamura
23 books
125 friends
voted for:
Melayu


Ila
Ila
337 books
324 friends
voted for:
India


Nor Haniza
Nor Haniza
611 books
215 friends
voted for:
Melayu


Welma
Welma
149 books
224 friends
voted for:
India


Shakir
Shakir
75 books
92 friends
voted for:
Melayu


More...