Poll

52328
Adakah anda membaca secara digital?

Ya, download dlm .pdf format (write-in)
 
  66 votes, 16.4%

pernah, ingin mencuba membaca menggunakan tablet, namun lebih suka cara tradisional, buku yang sebenar (write-in)
 
  62 votes, 15.4%

Ya, menggunakan e-pembaca (e-reader).
 
  56 votes, 13.9%

Tidak, tidak berminat.
 
  53 votes, 13.2%

Ya, menggunakan aplikasi pada komputer/laptop/netbook
 
  48 votes, 11.9%

Ya, menggunakan aplikasi pada telefon pintar (smartphones)
 
  39 votes, 9.7%

Ya, menggunakan aplikasi pada tablet.
 
  32 votes, 8.0%

Belum pernah, tetapi ingin mencuba.
 
  24 votes, 6.0%

Ya jika buku yang ingin dibaca tidak terdapat di kedai tempatan. (write-in)
 
  18 votes, 4.5%

Untuk majalah saya guna ebrowse.com.my .Untuk ebook saya guna smartphone (iphone). Untuk buku tempatan guna buku yang sebenar. (write-in)
 
  4 votes, 1.0%


Poll added by: Najibah



Comments (showing 1-30 of 30) (30 new)

dateDown arrow    newest »

message 1: by Najibah (new)

Najibah Abu Bakar Mod
Poll ini, memberi peluang juga kepada pengundi menambah jawapan masing-masing sekiranya tak ada jawapan yang berkenaan di atas. Tuliskan pada ruang selepas "Your choice".

Terima kasih kerana sudi mengundi.


message 2: by Khairul H. (new)

Khairul H. Mod
Tidak, tidak berminat = saya


message 3: by Najibah (new)

Najibah Abu Bakar Mod
Strong supporter of dead tree books.


message 4: by Ezlyna (new)

Ezlyna I read e-books but I still like traditional books. Here's an interesting article about traditional book snobs -
The perfect gift for the Traditional Book Snob.


message 5: by Khairul H. (new)

Khairul H. Mod
I see your article and raise my blog entry: eReaders? Eh, I'll wait


message 6: by Najibah (new)

Najibah Abu Bakar Mod
Nonie, terima kasih mengundi. Setelah dimuat turun (download) dalam .pdf, dibaca di mana? Komputer, telefon pintar, tablet? Mohon pencerahan.


message 7: by Aisyahnas (new)

Aisyahnas Saya berminat untuk membaca secara digital, tapi rasanya saya lebih suka baca buku sebenar, bukan e-book. tapi mana tahu, bila dah cuba yang digital, tersuka pula (",)


message 8: by Nazmi (new)

Nazmi Yaakub Mod
saya jawab pilihan "Belum pernah, tetapi ingin mencuba" errr.. bila najibah nak bagi satu utk try ni? hehehee


message 9: by mizL (last edited Aug 01, 2011 05:41AM) (new)

mizL Saya membaca secara digital sebab ada sesetengah buku tu tak dijual kat kedai buku berdekatan. Kalau suruh kedai tempah buku tu, bila dah lupa baru buku tu ada. Nak beli kat Amazon.com, tak ada kad kredit. Hihi.


message 10: by Adi (new)

Adi Mulanya susah juga nak biasakan diri membaca ebook. Tapi lama-lama terbiasa juga


message 11: by Josephine (new)

Josephine Jalleh Walaupun saya amat sukakan Kindle yang dibeli tahun lalu, saya masih minat membaca buku-buku fizikal. Pemilikan e-reader tersebut terus menggalakkan saya untuk lebih membaca. :)


message 12: by Rebecca (new)

Rebecca I read e-books in bed after turning off the lights. Still cannot live without dead tree books; most titles I want are not yet available in the digital format.


message 13: by Cik Aini (new)

Cik Aini Used to, but I still prefer the real deal.


message 14: by Rasydan (new)

Rasydan Fitri Skeptikal dengan e-book dan e-reader, pembacaan sukar, hilang 'feel' membaca...ternyata saya terlalu naif awalnya. Sesudah memiliki Kindle, rasa selesa membaca e-book, tiada masalah dengan perkara2 negatif yang saya sangkakan akan terjadi bila membaca menggunakan e-reader.

Tapi tentunya saya masih tidak meninggalkan buku2 fizikal. Apalah erti sebuah buku tanpa kertas!


message 15: by Juliana Es (new)

Juliana Es Mod
I'm flexible - both ways of reading suit me just fine. It took me quite a long time to accept e-reading, though. Now I'm getting comfortable reading on my Samsung G-Tab.


message 16: by Hani (new)

Hani Physical book ni takde ruang nak allocate utk simpan. Tapi, kalau e-book, kite leh simpan buku sebyk mana kite nak. Disebabkan tu, saya bid e-book via online je kat > http://www.lelong.com.my/. Syukur, i've win bid for less RM150 for it.


message 17: by Najibah (new)

Najibah Abu Bakar Mod
Hani, do you mean an e-reader? The price quite good then, based on current price of e-readers.


message 18: by Khairul H. (new)

Khairul H. Mod
Hani wrote: "Physical book ni takde ruang nak allocate utk simpan."

Rak buku.


message 19: by Damaisuria (new)

Damaisuria Peranti baca: Mahu juga mencuba.


message 20: by Wan rohani (new)

Wan rohani harun Najibah wrote: "Nonie, terima kasih mengundi. Setelah dimuat turun (download) dalam .pdf, dibaca di mana? Komputer, telefon pintar, tablet? Mohon pencerahan."

laptop sahaja kerana masih belum ada budget lebih nak beli ebook reader or ipad or samsung galaxy tab..heheheh



message 21: by Najibah (new)

Najibah Abu Bakar Mod
Wan wrote: "Najibah wrote: "Nonie, terima kasih mengundi. Setelah dimuat turun (download) dalam .pdf, dibaca di mana? Komputer, telefon pintar, tablet? Mohon pencerahan."

laptop sahaja kerana masih belum ad..."


Wan, saya pulak tak ada bajet lebih untuk beli laptop :)


message 22: by MdHazali (new)

MdHazali Hasan Novel, saya baca menggunakan buku biasa. Senang dibawa ke mana-mana. Format pdf belum banyak. Hal-hal teknikal terutama tentang komputer, download sahaja pdf yang melambak di internet. Ada kalanya baca sahaja blog tentang topik tersebut.


message 23: by Noninuna (new)

Noninuna Saya membaca buku banyak dalam bentuk .epub dengan menggunakan Ipod. Tetapi kebanyakkan novel bahasa Melayu masih dibeli dalam bentuk cetakkan kertas. Saya berharap suatu hari nanti buku2 novel Melayu juga akan diterbitkan dalam bentuk ebook.


message 24: by Hani (new)

Hani Najibah wrote: "Hani, do you mean an e-reader? The price quite good then, based on current price of e-readers."

Yup, tapi susah nak dapat harga below RM200. Try cari semua RM300 above.. latest price RM399, touch screen, China Brand, of coz.. Kindle mahal sgt ar, x mampu


message 25: by Hani (new)

Hani Khairul H. wrote: "Hani wrote: "Physical book ni takde ruang nak allocate utk simpan."

Rak buku."


Of coz, bagus kalau rumah besar,leh bukak library dlm rumah.


message 26: by Najibah (new)

Najibah Abu Bakar Mod
Leeteukwings wrote: "Saya membaca buku banyak dalam bentuk .epub dengan menggunakan Ipod. Tetapi kebanyakkan novel bahasa Melayu masih dibeli dalam bentuk cetakkan kertas. Saya berharap suatu hari nanti buku2 novel Mel..."

Leeteukwing, "cetakkan kertas" sepatutnya ditulis "cetakan kertas". :) Jangan marah saya menegur, saya tengah berlatih jadi polis tatabahasa Melayu, hehe.


message 27: by Nazirah (new)

Nazirah Idris I have a Kindle. I whip it out anytime I'm bored. I think I read a lot more than without it. In some aspects, I prefer it to a physical book. There's too much free good books floating around the internet at manybooks.com and gutenberg for me to read. I think "e-reading" or whatever the correct terminology is, is definitely the future.


message 28: by Norain (last edited Sep 13, 2011 06:39AM) (new)

Norain I love my Kindle. I made references to many books from the nineteenth century which are made available by Project Gutenberg and GoogleBooks for free. The latter is just splendid, I swoon over its vast collection.


message 29: by Zahi (new)

Zahi Use my Nook Glowlight, really love it. Totally portable. Besides, it save my MONEY a lot!! Usually i will download the books (old and new) from (ehem2, you know where..) then from there, when i'm finishd I'll decided whether the book is really worth to buy or not, most of my collection is in .epub format due to small file size and universal.


message 30: by Samtan (new)

Samtan digital maksub E-book, ok juga, kindle adalah yang paling bagus sementara yang saya guna , boleh order online kindle kat sini Klik sini harga put murah juga , bila ada masa lapang, saya akan cari free e-book untuk membaca


back to top

Members can create polls
widget


Hairunisah 15 books
1 friend
voted for:
Ya jika b...


Azee 133 books
86 friends
voted for:
Ya jika b...


Asmawati 4 books
6 friends
voted for:
Belum per...


NIPZ 697 books
0 friends
voted for:
Ya, mengg...


Athirah 2 books
91 friends
voted for:
pernah, i...


Christie 28 books
145 friends
voted for:
Ya, mengg...


Mohd 36 books
12 friends
voted for:
Ya, mengg...


dieyanayuni 124 books
35 friends
voted for:
pernah, i...


M 29 books
21 friends
voted for:
pernah, i...


Aizat 25 books
0 friends
voted for:
Ya, mengg...


Mawar 0 books
0 friends
voted for:
Ya, downl...


Mohd 90 books
12 friends
voted for:
pernah, i...


Ahmad 153 books
101 friends
voted for:
pernah, i...


Joel 153 books
2 friends
voted for:
Tidak, ti...


Siti Shakira 179 books
81 friends
voted for:
pernah, i...


Syuhadah 968 books
50 friends
voted for:
Ya, mengg...


Afiqah 54 books
5 friends
voted for:
Belum per...


Syazana180707 1 book
0 friends
voted for:
Ya, downl...


Nur 14 books
23 friends
voted for:
pernah, i...


Hamidah 0 books
4 friends
voted for:
Ya, downl...


Rouge 335 books
54 friends
voted for:
pernah, i...


Asmah 24 books
209 friends
voted for:
Tidak, ti...


Siti 49 books
113 friends
voted for:
pernah, i...


Regina 268 books
113 friends
voted for:
Ya, mengg...


Anas 107 books
3 friends
voted for:
Ya, mengg...


Eeyta 526 books
111 friends
voted for:
Ya, downl...


rohanibr 86 books
30 friends
voted for:
Ya jika b...


Nur Aqilah 195 books
45 friends
voted for:
Ya, mengg...


Nur Husna 92 books
4 friends
voted for:
pernah, i...


Aziff 388 books
141 friends
voted for:
pernah, i...


More...