Niklas Pivic Niklas's Comments (member since Dec 14, 2011)


Niklas's comments from the Sweden group.

(showing 1-20 of 93)
« previous 1 3 4 5

May 09, 2016 02:10AM

360 Sarah Bakewell har skrivit "At the Existentialist Café: Freedom, Being and Apricot Cocktails" som nyss getts ut. Helt suverän. Fick mitt lilla huvud att gå sönder av alla ifrågasättanden och underbara tankar, och ifrågasatte många av mina egna tankesätt (på superbra sätt). Existentialism ftw.
Jan 18, 2016 05:02PM

360 Christopher Brookmyres "Quite Ugly One Morning" gör allt.
Oct 08, 2015 06:58AM

360 Bra initiativ. Jag vill säga Bodil Malmstens "Den dagen kastanjerna slår ut är jag långt härifrån" och Sarah Bakewells "How to Live: Or a Life of Montaigne in One Question and Twenty Attempts at an Answer".

Bodil är tidlös, men den där boken smälter samman med mitt dåligmående, och inte bara mitt.

Vad gäller Bakewells bok tar den upp Michel de Montaigne, en gammal adelspersons liv och påkommanden; han genomgick en sorts naturlig personlighetsförändring och därigenom blev han fri, och fritänkande. Fjärilsförvandling, ungefär. Hans essäer är fantastiska.
Jun 16, 2015 11:10PM

360 Nu läser jag Stephen Witts "How Music Got Free: The End of an Industry, the Turn of the Century, and the Patient Zero of Piracy" som är oerhört intressant; den handlar om skapandet av digital musik, och hur den började piratas. Perfekt för mig, som modemade under 90- och 00-talet, och älskar musik.
Jun 15, 2015 06:01AM

360 Har nu läst "Your Band Sucks: What I Saw at Indie Rock's Failed Revolution" och "I Found My Friends: The Oral History of Nirvana" som båda hakar i varandra; den förstnämnda är en bok om en indiemusikers autobiografi, klart mänsklig och fin och ADHD, och den andre är intervjuer mer personer kring Nirvana, alltså bandet; den fungerar bra som komplement till hysterin som nyligen har uppstått i kölvattnet av dokumentären "Montage of Heck".

Därefter läste jag den episka "Manufacturing Consent: The Political Economy of the Mass Media" av Chomsky/Herman, oerhört viktig och vital, trots att den skrevs för ett par årtionden sedan (även om den har uppdaterats sedan dess), klart 5/5.

Därefter läste jag del 9/11 av serien "The Unwritten", närmare bestämt "The Unwritten, Vol. 9: The Unwritten Fables" som lätt tog tillbaka serien till ett ursprung, samtidigt som den fortfarande känns bra.

Och så Vivian Gornicks mänskliga men ändå hårda autobiografi, "The Odd Woman and the City: A Memoir", som verkligen passar sitt namn och bara är 120 sidor lång.

Och nu läser jag Prousts första bok samt Chuck Palahniuks "Make Something Up: Stories You Can't Unread".
Jun 01, 2015 11:10PM

360 Nu läser jag "Girl at War" av Sara Nović; den påminner mig helt klart om hur det var, då inbördeskriget i Jugoslavien under 1990-talet bröt ut och hur folk reagerade, alltså i Sverige. Väldigt beskrivande, icke-dömande och sedd ur en ung persons perspektiv, 25% in i boken.
May 27, 2015 03:25AM

360 Nu läser jag Carson McCullers "The Heart is a Lonely Hunter", som 47% in är ganska...Amerikansk söder, á la Faulkners "The Sound and The Fury", fast inte alls lika svårläst.
May 25, 2015 10:31PM

360 Jag läste nyss ut "On Palestine" av Noam Chomsky och Ilan Pappé, tillsammans med Frank Barat. Mycket, mycket bra om läget i Palestina och Israel, och hur situationerna har uppstått och fortsätter att uppstå.

Har nästan läst klart Sally Manns stora fotoautobiografi, "Hold Still: A Memoir with Photographs", som hittills - 79% in i boken - är väldigt bra, särskilt kring död och kontroverserna kring de bilder som hon tagit av sina barn.
May 19, 2015 12:12AM

360 Jag har just läst ut "By the Book: Writers on Literature and the Literary Life from The New York Times Book Review", en antologi där främst vita, västerländska författare svarar på frågor om vad de läser och gillar att läsa. Helt okej.

Nu läser jag min första bok av Roberto Bolaño, nämligen "Last Evenings on Earth", som stundtals är en kraftfull novellsamling; jag hade svårt för den i början, men har nu kommit in i den, tror jag. Varierande kvalitet på innehållet, men hans stil är speciell och av väldigt hög kvalitet.
May 19, 2015 12:09AM

360 H_West wrote: "Jag är drygt halvvägs in i Mrs. Dalloway och det är minst sagt ett väldigt speciellt språk [...]"

Sanning! Har du läst William Faulkners "The Sound and the Fury"? Där kan vi prata om speciellt språk; för mig var det en supersvårläst bok, som dock gav mycket. Vad gäller Woolf älskar jag henne dock.
May 14, 2015 01:58AM

360 Susanne wrote: "PaksGeneral wrote: "Klar med Oryx and Crake.
Riktigt bra. Synd att berättelsen var av det kortare slaget dock.


Ett icke-litterärt tips som komplement är The Knifes "Oryx" och "Crake", som influerades av Atwells bok.
May 10, 2015 01:30AM

360 Är nu inne i den andra delen av M.J. Carters trilogi som är det närmaste jag har kommit Arthur Conan Doyles skrivande om Sherlock Holmes, på ett väldigt bra sätt; böckerna utspelar sig på 1800-talet, och språket är väldigt bra, samtidigt som den första boken verkligen andas bra. Den andra är - efter 10% in - bra den också, och jag känner att jag verkligen vill återvända till karaktärerna, ett par snubbar, som funkar tillsammans men inte separat. Väldigt homoerotiskt Holmes/Watson, fast inte skrivet så. Den här boken heter "The Infidel Stain", och den första i trilogin (som inte är färdigpublicerad; den andra kom just ut) heter "The Strangler Vine".
May 06, 2015 04:39AM

360 Nu läser jag Amelia Grays "Gutshot: Stories" som hittills, 36% in, är en underlig och bisarr novellsamling som gärna har med döden att göra. Jag gillar den.
May 05, 2015 12:55AM

360 Jag skulle rösta på "Mrs. Dalloway". Jag älskar Woolf, och den här boken är oerhört mänsklig och vacker. Jag har för övrigt läst "High Fidelity", som jag gillade (gillar även filmen), men har inte läst "Fifty Shades of Grey".
May 05, 2015 12:53AM

360 Jag testar att göra något annat än att läsa, eller går över till något som är ovanligt för mig att läsa, ex. serier (=tecknade), poesi eller konstböcker; det brukar fungera.
May 05, 2015 12:51AM

360 Nu läser jag "All the Light We Cannot See" av Anthony Doerr; trög början, men den kom igen ordentligt sedan; har läst 55% och den är väldigt läsvärd, tycker jag. Författaren satsar på innehåll och att skriva väl, snarare än att försöka ta till specialeffekter för att tillverka fyrverkerier.
Apr 30, 2015 07:09AM

360 Jag läste nyss ut H.P Lovecrafts "At the Mountains of Madness", vilket är den enda Lovecraft-bok jag hittills har läst. Den var okej, men litet aspegeroid i alla beskrivningar av arkitektur; det positiva var den skrämmande bakgrundskänslan som frammanades i början.

Nu läser jag Alejandro Jodorowskys "Where the Bird Sings Best", som är litet som hans filmer, och han själv: oerhört spretig och symbolisk, tungt men ändå lättsamt. Har kommit in i stilen efter cirka 20% vilket är en del, men jag rekommenderar den hur som helst.
Apr 30, 2015 07:05AM

360 Sandra wrote: "Niklas wrote: "Jag är helt inne på Jill Leovys "Ghettoside: A True Story of Murder in America". Oerhört stark början av en författare som verkligen kan skriva."

Tackar för det tipset! "


Tack själv; jag har läst klart den, och den får 4/5. Väldigt välskriven, och den påminde mig mer om TV-serien "The Wire" än något annat; lika delar kriminologi och antropologi utan att vara det minsta tråkig. Slår de flesta "real crime-serier" och poddar med hästlängder.
Apr 22, 2015 05:08AM

360 Jag är helt inne på Jill Leovys "Ghettoside: A True Story of Murder in America". Oerhört stark början av en författare som verkligen kan skriva.
Apr 21, 2015 06:32AM

360 Jag har just läst ut Heidi Julavits "The Folded Clock: A Diary" som var helt okej, klart personlig (om en kan säga det som ett betyg), och nu är jag inne på Colin Barretts "Young Skins: Stories" som är en novellsamling; har läst 25% och hittills är den som Irvine Welsh fast fräschare.
« previous 1 3 4 5


topics created by Niklas