Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Rayyan Fantasi” as Want to Read:
Rayyan Fantasi
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating

Rayyan Fantasi

3.9 of 5 stars 3.90  ·  rating details  ·  375 ratings  ·  32 reviews
' Apa yang terfikir... itu ada! '

Sinopsis : Rayyan Fantasi
Rahsia susur galur Aiddin sengaja dirahsiakan oleh ayahnya, Ibrahim. Justeru… dia memiliki sebuah keluarga yang bahagia. Bagaimanapun kehidupan manusianya yang gembira dan ceria, tercalar apabila disahkan menghidap barah otak tahap empat. Doktor meramalkan Aiddin hanya mampu hidup dalam tempoh yang sangat singkat. J
...more
Paperback, 553 pages
Published December 4th 2010 by Alaf 21 Sendirian Berhad (276419-A)
more details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Rayyan Fantasi, please sign up.

Be the first to ask a question about Rayyan Fantasi

Community Reviews

(showing 1-30 of 527)
filter  |  sort: default (?)  |  rating details
Gobokairina
Membaca karya RAM ni seperti aku menonton filem Starwars je. Watak Aiddin/Rayyan dan Ibrahim/Mij-Gillion sememangnya memerlukan aku berfantasi luar biasa. Baik daripada segi watak, tempat dan laras waktu. Semuanya perlu seiring ketika sedang membelai naskhah ini. Mujur juga sudah biasa dididik dengan stail RAM yang akan bercerita dengan tidak mengikut susunan waktu, maka tidak terasa kejanggalannya. Tetapi ada masanya aku perlu juga membelek-belek halaman terdahulu sebab lost hik3 lalala5 :P

Aidd
...more
Hilmi Isa
Rayyan Fantasi (RF) merupakan sebuah novel,yang pada pandangan saya mencatat sejarah yang tersendiri kepada penulisnya,Ramlee Awang Murshid (RAM). Hal ini kerana,melalui novel ini,penulis buat pertama kali menulis sebuah novel yang bergenrekan sains-fiksyen. Walaupun demikian,unsur-unsur lain seperti cinta,keagamaan,kekeluargaan,misteri dan lain-lain unsur yang berkaitan turut dimuatkan di dalamnya. Itulah kelazimannya yang kita,selaku pembaca,boleh temui di dalam novel-novel tulisan RAM. Tidak ...more
Azida Azizan
what a load of bull.semua genre dia nk masuk sekali last sekali, yg dikendong keciciran lah.

1st - mistik..nk hantu tak hantu..
2nd - dok cintan cintun
3rd - techno..ada la sikitt..
4th - part keagamaan

kalau nk buat part keagamaan...tuhan tak pernah mention pasai makhluk planet lain, tuhan hanya mention makhluk 'dunia' lain...yg tiba2 hero ceghita ni p bertukaq daripada hantu to nabi dan rasul kat planet dia pa hal pulak.

people say he is the best writer in msia, from this book, i think i've wasted s
...more
Rahman
hahaha.....cerita yg berlainan genre berbanding dgn novel-novel yg lain.....apa yg difikir itu ada....dan sememangnya fantasi bijak menipu fikiran....
Fatimah Wahidah
walau siapapun kita,ALLAH juga maha berkuasa..terkesan dengan penceritaan novel ini yang menunjukkan ketaatan Aiddin menunaikan solat ketika berada di Yukka'
Nor Azzah
RAM memang benar2 berfantasi kali ini, namun tetap diselitkan, walau di mana kita berada, yang Maha Berkuasa itu cuma Allah.
Norhayati
benar2 fantasi.......
Ajako
Kenangan zaman kanak-kanak yang meminati cereka mengenai makhluk asing menyerang bumi seperti ‘V’ menjadikan aku tertanya-tanya, “Apakah mungkin makhluk asing mendarat di Malaysia?”


Dan membaca Rayyan Fantasi (RF), Ramlee Awang Murshid (RAM) bukan sahaja membuktikan setakat mendarat, tetapi ‘menculik’ kita ke satu planet mereka iaitu Yuk’kaa. Tanpa mengorbankan banyak neuron otak untuk memahami terminologi yang ntah apa-apa, RAM membawa kita dari pergunungan di Sabah, kampus UKM di Bangi dan Yuk’
...more
Topek Ketopekan
Oct 02, 2011 Topek Ketopekan rated it 4 of 5 stars
Recommends it for: Everyone
Recommended to Topek by: Bibik Zakiah
Pada mulanya saya ingin memberi 5 bintang untuk novel ini, tapi disebabkan terdapat beberapa kesalahan tanda baca, saya terpaksa memberikan 4 bintang sahaja.

Jalan cerita yang menarik, menggunakan atmosfera yang berbeza memang memerlukan saya berfantasi melebihi jangkauan ketika menikmati hasil karya RAM ini. Tambahan lagi, banyak istilah sainstifik yang dikonsumkan, menjadikan ianya lebih menarik perhatian saya.

Selain daripada menggunakan elemen-elemen suspen dan mendebarkan, RAM juga ada menyel
...more
Que Razali
Karya RAM ini kurang menyengat. Mungkin kerana unsur saspen kurang berbanding tulisannya yang lain.
Zura
Jika di dalam Trilogi Laksamana Sunan kita dibawa ke zaman silam, kali ini kita di bawa ke alam fantasi. Watak Aiddin/Rayyan dan Ibrahmi/Mij-Gillion digarap dengan baik. Pertempuran di Yuk'kaa sedikit sebanyak saya terbayangkan filem Starwars. Cuma kelainan nya disini adalah sebuah tempat bernama Jajahan Karuh. Tertanya-tanya apakah disebalik batu berkilat tersebut sehingga ke penghujung novel sengaja ditinggalkan tidak berjawab. Saya menjangka akan ada sambungan kepada novel ini. Wallauhualam.
YuSRuL
Jan 25, 2014 YuSRuL rated it 1 of 5 stars
Shelves: 2014
Karya RAM paling tak menjadi & menghampakan.
Rosmilawati Juhasin
I love the story very much.. different from the others. suspense theme is good but need improvement. while reading this book, we had recall a previous story path from previous books. then we started to guess what happens next. but its too much when it goes to extend to the final result. obviously, this story should have its next edition. good luck RAM. your fan will be very stay on your side.
Hlovatesyudeverythingjslover
in process membace... tak sabo den nk habeskan!beli novel ni sbb kawan recommend...die soh crik RAM bagaikan puteri dulu..tapi xjumpe but found this novel..pelagiii..terus rembat!

awal2 cm boring tapiiiiiiiiiiii dah masuk tgh2 dapat rase thrilllll dieeee waaaaa besssstttttttt!!!
confirm pasni follow karya RAM XD

Lolliepop
hah~dah banyak kali nampak di kedai buku, tapi masih tak tergerak hati untuk beli...masih ada buku yang saya tercari2, dan buku ini berada somewhere in the middle of my list~tunggu ye buku!!

UPDATE: dah beli2!!nnti la baca~

UPDATE!!sedang dibaca!!

UPDATE: oh..agak tidak berapa suka dengan novel ini!entahlah~
Salwa Rica
APA YANG TERFIKIR, ITU ADA.

aku memg fan RAM dr dulu lagi.. suke bace novel2 RAM.. dgn genre yg berlainan, olahan jalan cerita yg lain dr yg lain.. dan macam novel2 RAM yg lain, kita tak blh nak expect ape yg akan berlaku seterusnye.. just teruskan membaca and you will know the ending.. :)
Pie Mesnan
sebuah karya sains fiksyen ram...agak mnarik n len dr yg len tuk karya ram..elemen thriller n misteri ada tp kurang mengancam...walau apa pun..harap karya sains fiksyen bahasa melayu spt buku ni dperbanyakkan lg..terbaek..
Encikakmal
trademark Ramlee Awang Murshid dengan storyline yang kreatif. Tapi suspense macam kureng sikit. mungkin sebab kali ini RAM pilih ambiens berlainan.
fandytaher
Saya menulis entri di blog mengenai novel ini http://melihatbuku.blogspot.com/2011/...
Ismeaku
khayalan adalah fantasi... termenung adalah fantasi... impian adalah fantasi... realitinya? sebuah kehidupan..
Aina Dayana Hilmi
Saya banyak 'skip' bahagian Aiddin kembali ke tempat asal. Mungkin kerana saya tak dapat fokuskan bacaan waktu itu.
Aminin
jalan cerita yang penuh menarik kisah pergelutan kuasa sampai ke luar angkasa. minat semua karya RAM!
Don ツ
lain dari yang lain. rayyan fantasi kisah sci-fi yang boleh dijadikan menu makan petang.
Cikgu Wana
Mengagumkan..mendebarkan..Apa yang terfikir..itu ada!
MamaErra


Aiddin~realiti & Rayyan~fantasi!
Ieyja
Jul 26, 2011 Ieyja added it
Baru je abis baca...
nUr
macam ada sambungan je..
Bawang
mengenai makhluk asing
Saalanizam
setakat ni menarik
Ana Jannah
misteri rayyan
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 17 18 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
  • 1515
  • PECAH
  • Tak Seindah Mimpi
  • Jaja & Din
  • Tunas
  • Ombak Rindu (Ombak Rindu, #1)
  • Amerika
  • DENDAM
  • Suara Hati
  • KELABU
  • Jauh
569001
Ramlee Awang Murshid (lahir 4 November 1967) ialah seorang novelis dan juga penulis Malaysia untuk Radio Televisyen Malaysia (RTM) sejak 1986. RAMLEE Awang Murshid dilahirkan di Papar, Sabah, pada 4 November 1967 dan pemegang Ijazah Sarjana Muda Komunikasi Massa, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), bertugas sebagai wartawan penyiaran di RTM Angkasapuri Kuala Lumpur.

Dalam dunia penulisan, Ramlee
...more
More about Ramlee Awang Murshid...
Bagaikan Puteri (Bagaikan Puteri, #1) Cinta Sang Ratu (Bagaikan Puteri, #2) Hijab Sang Pencinta (Bagaikan Puteri, #3) Cinta Sufi (Bagaikan Puteri, #4) Ungu Karmila

Share This Book

No trivia or quizzes yet. Add some now »