Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “De grote zaal” as Want to Read:
De grote zaal
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

De grote zaal

3.30  ·  Rating Details  ·  249 Ratings  ·  25 Reviews
De oude Geertruide van der Veen wordt op een dag wakker in een bed op een ziekenzaal. Maar hoe is ze daar beland? Wanneer herinneringen aan een beroerte langzaam boven komen, vermoedt zij dat ze naar een verpleegtehuis is gebracht. Ze is net zo arm, oud en eenzaam als de mensen die ze daar om zich heen ziet: haar dochter Helena woont in Parijs en kan haar maar weinig bezoe ...more
Paperback, Nederland Leest 2010, 142 pages
Published October 22nd 2010 by Stichting CPNB (first published 1953)
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about De grote zaal, please sign up.

Be the first to ask a question about De grote zaal

Community Reviews

(showing 1-30 of 369)
filter  |  sort: default (?)  |  Rating Details
Eleionomae
Nov 07, 2010 Eleionomae rated it did not like it
Shelves: literair-roman
ik vraag me elk jaar weer af welke grijze soort genoot nu weer het Nederland leest boek uitzoekt. Voor mijn gevoel zouden dit soort boeken mensen die normaal niet lezen, juist moeten stimuleren, en toch elk jaar weer wordt er een boek uit het verste kastje getrokken, waar of niet door heen te komen is of waarvan het onderwerp zo slaap verwekkend is dat het mij eerder een afkeer van lezen geeft dan dat het me stimuleert om meer boeken te gaan lezen, en zo ook dit boek.

Een bejaarde vrouw komt na e
...more
Iris
May 15, 2013 Iris rated it really liked it
A beautiful book.
It took me a while to get into it, because the 'usual' punctuation was missing and I sometimes got confused to who was speaking and if we were in the present day or not.
But then the two women grabbed me and didn't let me go until I finished reading, and even now I'm finished, it still holds me in its grasp.
This was a school assignment to read, to understand the aspect of death and becoming an elderly person.
And it was just perfect. The purity and honesty of the two women is rema
...more
Trisha
Sep 24, 2014 Trisha rated it liked it
Shelves: 2014
Het verhaal ooit in 1953 uitgebracht. Waarschijnlijk met dezelfde ondertoon als dat het nu zou zijn geschreven.
De roep over wat er gebeurt... Namelijk... Kijk wat er gebeurt met de zorg en verzorging van ouderen.

Het verhaal gaat over mevrouw Van der Veen. Door omstandigheden komt zij in een verzorgingshuis terecht. Zij komt daar op zaal te liggen met meerdere vrouwen en begrijpt al snel dat als je hier in zit je er niet meer uit komt. Mevrouw Van der Veen probeert te begrijpen wat er is gebeurd
...more
Conny
Aug 23, 2012 Conny rated it it was amazing
Boek dat mij deed snikken als een klein kind omdat de eenzaamheid vd oudere mens enorm binnenkwam. In de trein trouwens en gelukkig in een lege coupe
Hans Marijnissen
Prachtig verteld, schijnbare eenvoud van taal, heel emotioneel zonder enige zieligheid. Aanbevolen!
Sanne
Apr 17, 2016 Sanne rated it it was amazing
When I finished this novel a couple of months ago, I was very sad to see that Goodreads didn't list any translations for this wonderful novella. It seemed a big injustice that such a powerful story hadn't been translated at all, and thus I wouldn't be able to share this novella with my non-Dutch friends. However, it turns out the translations do exist, but were never added to Goodreads (issue fixed now :) ). So, here is my cry into the internet-void: Read this book; I LOVED it!

In The big ward, J
...more
Marjolein
Apr 21, 2011 Marjolein rated it liked it
READ IN DUTCH

De Grote Zaal was een boekje dat werd uitgedeeld tijdens de Nederland Leest actie van de Bibliotheken. Het boek was de afgelopen jaren een beetje in de vergetelheid geraakt, en ook ik had er als ik het in alle eerlijkheid beken, nog nooit van gehoord.
Nieuwsgierig geworden door alle publiciteit (en het gratis exemplaar dat ik had gekregen) wilde ik het dan ook gratis lezen.
Het las makkelijk weg, maar het was zeker geen boek waar je vrolijk van wordt. Zelden zo iets triest gelezen. D
...more
Olaf
Aug 25, 2015 Olaf rated it really liked it
Bijzonder verrassend boek. De eerste dertig bladzijdes las ik moeizaam. De vertelling verliep traag en ik had moeite om me te verplaatsen in de hoofdpersoon. Op een gegeven moment veranderde dit. 'De grote zaal' wist me te boeien en ik werd gegrepen door Geertruides verhaal en de relatie die zij heeft met haar dochter Helena. Ontroerend, intrigerend en indrukwekkend. Om stil van te worden.
Chris
Aug 15, 2014 Chris rated it it was amazing
Een heel mooi, heel triest boek, waarin een vrouw in haar laatste dagen tot enkele bittere conclusies over haar eigen leven en dat van haar dochter komt. De angst voor het bejaardentehuis en de onmacht van de dochter zijn prachtig verwoord. De boodschap is zo mooi dat iedereen dit eigenlijk zou moeten lezen. Komt goed uit, want hij was gratis mee te nemen in de bieb.
Bieke Doggen
Jul 20, 2015 Bieke Doggen rated it liked it
- We vechten, we haten, we hebben lief en het enige wat we ten slotte bereiken is de dood. Daar hoeven we niets voor te doen, die komt onherroepelijk. Het is beter de moed te hebben er uit eigen vrije wil uit te stappen en al de waanzin die tot niets leidt, niet meer mee te maken.- ...more
Sarah
Dec 24, 2014 Sarah rated it really liked it
Shelves: nederlands
Prachtig relaas over eenzaamheid, ouder worden en de dood. Ondanks het geringe aantal pagina's was het verhaal nergens gehaast maar de uitweidingen waren dan weer precies lang genoeg, ook een gave lijkt me.
Wout Vlaeminck
Oct 17, 2015 Wout Vlaeminck rated it really liked it
Een erg ontroerende, beklemmende novelle die erg op het gemoed werkt. Leest, ondanks het zwaarmoedige thema, erg vlot.
Maria
Apr 09, 2013 Maria rated it really liked it
Ontroerend en aangrijpend verhaal over een oude dame, Geertruide en haar dochter Helena. Afwisselend vanuit beiden verteld. Verrassend mooi, een goede vondst van 'Nederland leest'.
De thema's: eenzaamheid, het wachten op de dood, zijn wel triest natuurlijk maar er worden op een mooie manier heel ware en reële dingen in gezegd.
'Het weten dat er een uur zal komen waar ouders, een geliefde, een vriend, niets meer voor je kunnen doen. Het uur waarin alle begrippen hun waarde verloren zullen hebben
...more
Sonja
Apr 25, 2016 Sonja rated it really liked it
Rake stijl die hard binnenkomt.
Supri
Apr 09, 2014 Supri rated it really liked it
Shelves:
i like it very much
3ss
Aug 17, 2012 3ss rated it really liked it
Aangrijpend boek. Vanaf het begin waarin Geertruide van der Veen zich realiseert waar ze terecht gekomen is en dat het rusthuis de plek is waar ze zal moeten blijven wonen; tot het eind dat ze op de grote zaal terecht komt met de wetenschap dat dat betekent dat ze dood zal gaan. De eenzaamheid van de hoofdpersoon (en haar huisgenoten), de treurigheid van het rusthuis, de afhankelijkheid van anderen, en de angst voor de dood, het is goed beschreven.
Johanneke
Jan 24, 2012 Johanneke rated it liked it  ·  review of another edition
Shelves: dutch
Drama in een kleine wereld.

Ik snap het 'Hut van oom Tom'-gehalte van dit boek, de waarde die het had om misstanden in de ouderenzorg aan te kaarten. Speciale schrijfstijl, die dicht bij de gekrompen leefwereld van de oude dame past.
Toch zie ik niet helemaal waarom het zo'n belangrijk literair succes was. Misschien omdat zo'n persoonlijk relaas in 1953 nog vernieuwend was?
Martijn
Oct 31, 2010 Martijn rated it it was amazing  ·  review of another edition
Roman is opnieuw uitgegeven in het kader van de actie Nederland leest. Prachtig geschreven. Je wordt meegezogen in de betreurenswaardige levens van oude dames in eeb verpleeghuis. Ze hebben niemand meer behalve elkaar. En dat maakt het behalve pijnlijk ook gelijk een microkosmos waar plaats is voor humor om te lachen.
Femke B.
Apr 15, 2011 Femke B. rated it really liked it
Toen ik dit boek las zat mijn oma in een soortgelijke situatie. Ook zij werd overgeplaatst in een bejaardentehuis. Dat maakte dat ik emotioneel betrokken was bij dit boek. Daarom greep dit boek mij zo aan en ik heb een aantal keer een traantje gelaten om het machteloos zijn thema in dit boek.
Matthijs
Sep 04, 2012 Matthijs rated it really liked it
Verrassend goed en ontroerend verhaal over een bejaarde vrouw die door haar dochter in een tehuis is geplaatst. We zien de wereld door haar ogen en gedachten, af en toe afgewisseld met de gedachten van de dochter. Indringend, mede door de korte, staccato zinnen.
Zazou
Apr 29, 2012 Zazou rated it really liked it
Shelves: gelezen-in-2012
Aan anderen overgeleverd en zonder bezittingen kom je ter wereld en op dezelfde manier verlaat je hem ook weer. Wat je mee zult nemen de dood in zijn je herinneringen, maar zelfs dát is niet voor iedereen weggelegd.

Mooi boekje.
Miriam
Nov 30, 2010 Miriam rated it really liked it
Shelves: nederlandstalig
Vond het een mooi boek om te lezen. Aan het begin vond ik het erg vervelend dat de zinnen zo kort waren, maar hoe verder ik in het boek kwam hoe minder last ik daar van had.
Al met al een goed boek :)
Timothy
Dec 25, 2013 Timothy rated it it was amazing
Shelves: fiction
A penetrating study of both sides of a mother-daughter relationship, when the mother needs to go into a care facility.
Dymphie
Nov 18, 2012 Dymphie rated it it was amazing
Uit de “Nederland leest” actie. Over een moeder en dochter, over dood en eenzaamheid. Een existentialistische roman die ten onrechte vergeten is. Sterk, nog steeds goed leesbaar.
Rosa Bekx
Oct 24, 2015 Rosa Bekx rated it it was ok
A good story but quite boring. Not my kind of book.
Jacqueline
Jacqueline marked it as to-read
Jul 26, 2016
Henna
Henna added it
Jul 21, 2016
Miebet
Miebet rated it it was ok
Jul 17, 2016
Arjen De Boer
Arjen De Boer marked it as to-read
Jul 10, 2016
Merit
Merit marked it as to-read
Jul 10, 2016
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 12 13 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
 • De gelukkige klas
 • Dubbelspel
 • In de mist van het schimmenrijk: Fragmenten uit het oorlogsdagboek van de student Karel R.
 • Van oude menschen, de dingen, die voorbij gaan...
 • Spitzen
 • Terug tot Ina Damman
 • Oeroeg
 • De historie van mejuffrouw Sara Burgerhart
 • Superduif
 • Boy
 • Palmwijn
 • De leesclub
 • Een vlucht regenwulpen
 • First Gray, Then White, Then Blue
 • De heilige Antonio
 • De erfenis
 • Twee vrouwen

Share This BookNo trivia or quizzes yet. Add some now »

“De ene kinderlijke illusie na de andere moest ik opgeven en ik begon te begrijpen dat de mens op zichzelf aangewezen is en niets van anderen kan verwachten, dat hij in zichzelf een doel moet zoeken om een zekere rust te vinden.” 1 likes
“Mijn hele leven heb ik het verschrikkelijk gevonden ergens het middelpunt te zijn. Ik ben er te verlegen voor. Het liefste was ik alleen. Als kind vond ik het het prettigst alleen thuis te spelen. Als jong meisje had ik altijd vriendinnen die knap en levendig waren, omdat er dan minder notie van mij genomen werd. Niet dat ik die bewust uitzocht, nee, het kwam altijd vanzelf.” 0 likes
More quotes…