Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “De grote zaal” as Want to Read:
De grote zaal
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

De grote zaal

3.29 of 5 stars 3.29  ·  rating details  ·  199 ratings  ·  19 reviews
De oude Geertruide van der Veen wordt op een dag wakker in een bed op een ziekenzaal. Maar hoe is ze daar beland? Wanneer herinneringen aan een beroerte langzaam boven komen, vermoedt zij dat ze naar een verpleegtehuis is gebracht. Ze is net zo arm, oud en eenzaam als de mensen die ze daar om zich heen ziet: haar dochter Helena woont in Parijs en kan haar maar weinig bezoe ...more
Paperback, Nederland Leest 2010, 142 pages
Published October 22nd 2010 by Stichting CPNB (first published 1953)
more details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about De grote zaal, please sign up.

Be the first to ask a question about De grote zaal

Community Reviews

(showing 1-30 of 283)
filter  |  sort: default (?)  |  rating details
Eleionomae
ik vraag me elk jaar weer af welke grijze soort genoot nu weer het Nederland leest boek uitzoekt. Voor mijn gevoel zouden dit soort boeken mensen die normaal niet lezen, juist moeten stimuleren, en toch elk jaar weer wordt er een boek uit het verste kastje getrokken, waar of niet door heen te komen is of waarvan het onderwerp zo slaap verwekkend is dat het mij eerder een afkeer van lezen geeft dan dat het me stimuleert om meer boeken te gaan lezen, en zo ook dit boek.

Een bejaarde vrouw komt na e
...more
Iris
A beautiful book.
It took me a while to get into it, because the 'usual' punctuation was missing and I sometimes got confused to who was speaking and if we were in the present day or not.
But then the two women grabbed me and didn't let me go until I finished reading, and even now I'm finished, it still holds me in its grasp.
This was a school assignment to read, to understand the aspect of death and becoming an elderly person.
And it was just perfect. The purity and honesty of the two women is rema
...more
Trisha
Het verhaal ooit in 1953 uitgebracht. Waarschijnlijk met dezelfde ondertoon als dat het nu zou zijn geschreven.
De roep over wat er gebeurt... Namelijk... Kijk wat er gebeurt met de zorg en verzorging van ouderen.

Het verhaal gaat over mevrouw Van der Veen. Door omstandigheden komt zij in een verzorgingshuis terecht. Zij komt daar op zaal te liggen met meerdere vrouwen en begrijpt al snel dat als je hier in zit je er niet meer uit komt. Mevrouw Van der Veen probeert te begrijpen wat er is gebeurd
...more
Hans Marijnissen
Prachtig verteld, schijnbare eenvoud van taal, heel emotioneel zonder enige zieligheid. Aanbevolen!
Marjolein
READ IN DUTCH

De Grote Zaal was een boekje dat werd uitgedeeld tijdens de Nederland Leest actie van de Bibliotheken. Het boek was de afgelopen jaren een beetje in de vergetelheid geraakt, en ook ik had er als ik het in alle eerlijkheid beken, nog nooit van gehoord.
Nieuwsgierig geworden door alle publiciteit (en het gratis exemplaar dat ik had gekregen) wilde ik het dan ook gratis lezen.
Het las makkelijk weg, maar het was zeker geen boek waar je vrolijk van wordt. Zelden zo iets triest gelezen. D
...more
Chris
Een heel mooi, heel triest boek, waarin een vrouw in haar laatste dagen tot enkele bittere conclusies over haar eigen leven en dat van haar dochter komt. De angst voor het bejaardentehuis en de onmacht van de dochter zijn prachtig verwoord. De boodschap is zo mooi dat iedereen dit eigenlijk zou moeten lezen. Komt goed uit, want hij was gratis mee te nemen in de bieb.
Sarah
Prachtig relaas over eenzaamheid, ouder worden en de dood. Ondanks het geringe aantal pagina's was het verhaal nergens gehaast maar de uitweidingen waren dan weer precies lang genoeg, ook een gave lijkt me.
Maria
Ontroerend en aangrijpend verhaal over een oude dame, Geertruide en haar dochter Helena. Afwisselend vanuit beiden verteld. Verrassend mooi, een goede vondst van 'Nederland leest'.
De thema's: eenzaamheid, het wachten op de dood, zijn wel triest natuurlijk maar er worden op een mooie manier heel ware en reële dingen in gezegd.
'Het weten dat er een uur zal komen waar ouders, een geliefde, een vriend, niets meer voor je kunnen doen. Het uur waarin alle begrippen hun waarde verloren zullen hebben
...more
Supri
i like it very much
3ss
Aangrijpend boek. Vanaf het begin waarin Geertruide van der Veen zich realiseert waar ze terecht gekomen is en dat het rusthuis de plek is waar ze zal moeten blijven wonen; tot het eind dat ze op de grote zaal terecht komt met de wetenschap dat dat betekent dat ze dood zal gaan. De eenzaamheid van de hoofdpersoon (en haar huisgenoten), de treurigheid van het rusthuis, de afhankelijkheid van anderen, en de angst voor de dood, het is goed beschreven.
Johanneke
Drama in een kleine wereld.

Ik snap het 'Hut van oom Tom'-gehalte van dit boek, de waarde die het had om misstanden in de ouderenzorg aan te kaarten. Speciale schrijfstijl, die dicht bij de gekrompen leefwereld van de oude dame past.
Toch zie ik niet helemaal waarom het zo'n belangrijk literair succes was. Misschien omdat zo'n persoonlijk relaas in 1953 nog vernieuwend was?
Martijn
Roman is opnieuw uitgegeven in het kader van de actie Nederland leest. Prachtig geschreven. Je wordt meegezogen in de betreurenswaardige levens van oude dames in eeb verpleeghuis. Ze hebben niemand meer behalve elkaar. En dat maakt het behalve pijnlijk ook gelijk een microkosmos waar plaats is voor humor om te lachen.
Femke B.
Toen ik dit boek las zat mijn oma in een soortgelijke situatie. Ook zij werd overgeplaatst in een bejaardentehuis. Dat maakte dat ik emotioneel betrokken was bij dit boek. Daarom greep dit boek mij zo aan en ik heb een aantal keer een traantje gelaten om het machteloos zijn thema in dit boek.
Matthijs
Verrassend goed en ontroerend verhaal over een bejaarde vrouw die door haar dochter in een tehuis is geplaatst. We zien de wereld door haar ogen en gedachten, af en toe afgewisseld met de gedachten van de dochter. Indringend, mede door de korte, staccato zinnen.
Zazou
Aan anderen overgeleverd en zonder bezittingen kom je ter wereld en op dezelfde manier verlaat je hem ook weer. Wat je mee zult nemen de dood in zijn je herinneringen, maar zelfs dát is niet voor iedereen weggelegd.

Mooi boekje.
Miriam
Vond het een mooi boek om te lezen. Aan het begin vond ik het erg vervelend dat de zinnen zo kort waren, maar hoe verder ik in het boek kwam hoe minder last ik daar van had.
Al met al een goed boek :)
Timothy
A penetrating study of both sides of a mother-daughter relationship, when the mother needs to go into a care facility.
Dymphie
Uit de “Nederland leest” actie. Over een moeder en dochter, over dood en eenzaamheid. Een existentialistische roman die ten onrechte vergeten is. Sterk, nog steeds goed leesbaar.
Conny
Boek dat mij deed snikken als een klein kind omdat de eenzaamheid vd oudere mens enorm binnenkwam. In de trein trouwens en gelukkig in een lege coupe
Joska
Joska marked it as to-read
Apr 28, 2015
Mar10e
Mar10e marked it as to-read
Mar 07, 2015
Ilona
Ilona marked it as to-read
Mar 01, 2015
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 10 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
 • De gelukkige klas
 • De historie van mejuffrouw Sara Burgerhart
 • Dubbelspel
 • Van oude menschen, de dingen, die voorbij gaan..
 • Spitzen
 • Terug tot Ina Damman
 • Een vlucht regenwulpen
 • Oeroeg
 • Boy
 • Twee vrouwen
 • De donkere kamer van Damokles
 • Een Nagelaten Bekentenis
 • De erfenis
 • De heilige Antonio
 • Zomerhitte
 • Het Hof van Barmhartigheid (De tandeloze tijd, deel 3)
 • De ijsdragers
 • De leesclub
Verzameld werk: Twee romans, De grote zaal en Een blad in de wind: en tien verhalen Een blad in de wind Waiting for Godot Molloy

Share This Book

No trivia or quizzes yet. Add some now »

“De ene kinderlijke illusie na de andere moest ik opgeven en ik begon te begrijpen dat de mens op zichzelf aangewezen is en niets van anderen kan verwachten, dat hij in zichzelf een doel moet zoeken om een zekere rust te vinden.” 1 likes
More quotes…