Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Underground” as Want to Read:
Underground
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Underground

by
3.33  ·  Rating Details  ·  198 Ratings  ·  32 Reviews
Selamat datang di Underground, stasiun televisi musik terbesar di Amerika Serikat, tempat para entertainer muda dan VJ, icon kehidupan metropolis, menjalani hari-hari normal mereka, itu jika anda bisa bilang bahwa hidup 10 jam sehari dalam sorotan lampu studio, terbang bolak balik dengan Marquis Jet meliput AmsterJam dan Live 8, dan berpose untuk cover Rolling Stone biasa- ...more
Paperback, 378 pages
Published October 8th 2010 by Self-Pulishing
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Underground, please sign up.

Be the first to ask a question about Underground

Community Reviews

(showing 1-30 of 784)
filter  |  sort: default (?)  |  Rating Details
Natasha
Mar 09, 2016 Natasha rated it liked it  ·  review of another edition
Shelves: ika-natassa-s
Kesal.
Itu kesan pertama gue saat baca buku ini. Bukan, ini bukan masalah Bahasa Inggris nya, ini tentang isi ceritanya. Guess I had some serious problems with it at first:
1) Tokohnya banyak. And by "banyak" I mean "banyaaaaaaaaaaak". Sampe lupa2 inget hubungan antar tokohnya. Dan saking banyaknya, pas di tengah cerita sampe ada scene yg typo salah nyebut nama tokoh. Lol I found it!

2) CMIIW, POV novelnya dari Liv, kan? Terus tiba2 ada dialog Aaliyah, Kobe, & baby sitternya di rumah Aaliyah yg
...more
Pratiwi Utaminingsih
Mar 03, 2012 Pratiwi Utaminingsih rated it really liked it
Ohaiyooo! I’m back with one more book review. This time I’ll discuss about my favorite writer’s book Ika Natassa, Underground. Underground is actually her first novel. She wrote it when she was 19 and she wrote it in English! Yes, this book was fully written in English. Super nice!

Okay back to the Underground itself, this book tells about the biggest music TV station in USA. It is a kind of MTV in real life. VJs, celebrities, music are easily found here. The plot of this book is easily to be und
...more
Yunia Damayanti
FINALLY! FINALLY! FINALLY! Selesai juga baca buku ini.
Well, I only give 2 stars karena gak menikmati banget baca ini :(( Tapi tetep maksa harus diselesaiin karena sayang soalnya bukunya tebel :p

Jadi, aku mau nge-review buku ini, dilihat dari nilai plus dan minus.
plus:
- Buku ini banyak baget cerita tentang persahabatan, cinta, dan lika-liku kehidupan.
- Parties, dan tentunya jadi bisa tau kehidupan the A-lists itu kaya gimana
- Liv dan Stefan romantis abis..
minus:
- Tokohnya banyak, "banyak" di sini
...more
Tsaki
Mar 02, 2016 Tsaki rated it liked it  ·  review of another edition
2.5
ade
Feb 21, 2016 ade rated it liked it  ·  review of another edition
Akhirnya sukses melahap novel berbahasa inggris setebal 549 halaman karya Ika Natassa ini. Sebagai fans tulisan ka ika, gw Pribadi suka suka aja sama novel ini (totally biased) hahaha, tapi gw akan coba bikin sedikit review plus minus nya :
Plus :
- Bahasa inggris nya tergolong gampang banget dicerna, yah Cuma conversation English biasa lah, jadi buat manusia yang kemampuan Bahasa inggrisnya rendah kayak gw, gw ga ngerasa kesulitan buat bacanya.
- Novel ini kayak ngebawa gw balik ke akhir taun 90
...more
Yunita1987
Feb 07, 2012 Yunita1987 rated it really liked it
Buku ini menceritakan banyak kisah. Dari banyak kisah aku hanya ingin menjelaskan kisah antara persahabatan dan cinta antara Liv dan Stefan.
Diawal buku, kita akan melihat bagaimana persahabatan Liv dan stefan, bahkan disaat Liv kesusahan, Stefan yang akan selalu membantu dirinya.
*berharap punya teman seperti Stefan...:)
Tapi disaat baca ini, aku jadi ingat kisah Keara dengan Harris..:)

Kisah Liv dan Stefan yang diawali dengan persahabatan,sampai akhirnya mereka berdiskusi mengenai soulmate.
Liv :
...more
Ade
Apr 05, 2016 Ade rated it it was ok  ·  review of another edition
FINALLY!!!! FINALLY!!!!
It took everything in me to finally finish this book.

2 is not Bad. 2 is OK
I. You people need to chill. I am not a mean person who like to write a bad thing about a book. Almost everytime I feel sad that I gave a 2 stars for a book but at the same time I try to be honest with my review.

I dont know why but my expectations was so high about this book it turns out to be hmm...

How do I explain it?

Flat.... So flat.... too long... sometimes it made me yawn and I knew that I need
...more
Thalya Herdhiyanti
Mar 13, 2016 Thalya Herdhiyanti rated it it was ok
I love Ika's books but I gotta be honest that this one is not my favorite.

It's not that I didn't enjoy reading the book, it's kinda intertaining, but compared to the previous ones, Underground is way too ordinary. But, if we considered the facts, Underground was written while Ika was 19 years old so this is quite remarkable.

The summary behind the book is so promising when I first read it, and I have been interested in Underground before it was finally published by Gramedia and became a best sell
...more
Titi Sanaria
Yeaayy, akhirnya kesampaian juga baca buku ini meski tidak ikutan PO. Thanks to @Yusni Passe yang menghibahkan buku yang diperolehnya susah payah ini secara suka rela padaku.

Mungkin karena ini buku pertama Ika Natassa, jadi feel Ika yang terbentuk dalam perjalanan panjang menulisnya yang kental di "dwivortiare", "twivortiare 1&2", atau "critical eleven" belum terasa di sini. Karakternya juga lumayan banyak sehingga terkadang bikin kita harus mengingat kembali siapa si "anu" yang sedang dice
...more
Tia Ayu Sulistyana
Well, this novel is surely different from the other novel that written by Ika Natassa. She must be a genius to be able to writing this awesome novel when she was 19 years old. The story of the life of the celebrities that work in Underground is nice. The characters like Liv, Stefan, Claire, Michä, Jared, Heather, Gavin, Alisha, Shareef, Aaliyah, etc is so lively. But, I'm in love with Liv and Stefan. Their relationship is cute. They're friends at the beginning, but end up step forward and become ...more
Tessa Intanya
Nov 14, 2010 Tessa Intanya rated it it was ok
Shelves:
i like ika natassa's previous work way way waaay better (or should i say, her recent works such as 'AVYW' and 'Devortaire', remembering that she wrote 'Underground' back in her teenage days).

i'm not gonna elaborate much on what i didn't like about this particular book as if i know better (cuz' i don't), especially since she wrote it in English. which i think is a pretty bold decision to make, since it's not our native language. although from time to time i, personally, do feel much more comforta
...more
Ochie Motskee
Dec 11, 2011 Ochie Motskee rated it really liked it
Saya belum pernah ke New York, jadi hampir setiap waktu saya harus googling supaya tahu apa yang sedang digambarkan oleh Ika. Capek? Tentu tidak, karena saya jadi tahu ini dan itu (plus semakin ingin berkunjung kesana) :D

Tidak banyak penulis yang berani menulis menggunakan bahasa asing. Jadi, saya salut buat keberaniannya. Saya sendiri (untungnya) tidak banyak mengalami kesulitan karena menurut saya bahasanya cukup mudah. Dan mengingat novel ini ditulis sewaktu dia berumur 19 tahun (kalau tidak
...more
Halida Hanun
punya buku ini udah lama, tapi baru dibaca kemarin ini. karena agak ragu, bisa nggak ya saya ngerti ceritanya. secara buku ini ditulis full dalam bahasa Inggris dan sini kemampuan bahasa inggrisnya agak-agak gimana gituuu. etapi, setelah mulai baca nggak bisa berhenti loh. bahasa inggrisnya termasuk mudah dicerna. beneran deh! :)

untuk ceritanya sendiri sih, buku ini tentang cinta dan persahabatan yang terjadi di antara para VJ di stasiun musik terbesar di Amerika bernama Underground. baca buku i
...more
Ifnur Hikmah
Jul 22, 2013 Ifnur Hikmah rated it liked it
Dalam rangka menyambut novel terbaru Ika Natassa, Critical 11, April nanti, gue baca satu-satunya buku dia yang belum pernah gue baca, Underground. Buku ini cuma dijual di Nulisbuku.com dan gue dikasih sama Adit, hehehe.
Ceritanya khas Ika Natassa banget, sekalipun katanya novel ini ditulis sewaktu dia masih SMA. Keseluruhan isi novel ditulis full English. Komentar gue, Inggris-nya kak Ika ciamik parah. Tapi nggak susah kok, enak dibaca dan serasa ini orang mother language-nya emang Inggris kali
...more
Nana Lunita
Feb 18, 2016 Nana Lunita rated it liked it
I've finished read this book by a day (yeah this happened every time I read Ika Natassa books) and I must say that this book has an easy plot compared with another (AVYW, Divortiare, Twivortiare, Antologi Rasa, Critical Eleven). Actually this is written when she was 19, but I just have a chance to got this book now (after years of waiting and hoping this book would published again).

It's totally told about the VJs life (which is like bring me back while I was an elementary student who loves MTV).
...more
Riska Amelia
Mar 29, 2016 Riska Amelia rated it it was amazing
A love and friendship between VJs remind me how glam being a teenage in 90's. The novel made me rendezvous about song, trend, technology on 90's. how Liv-the main character-try to balancing her study, being Vj, be a good adviser for a friend, finding soulmate, how to keep the principal things to say no to premarital sex, and how to handle jealousy.

It help me to learn a lot slang word in English and give me a throwback memories how i past my teenage life.

Stephanie
Oct 29, 2013 Stephanie rated it it was ok
bought this almost a year ago and don't know why never been able to finish it until now. at the first try, i tried to read several chapters and uhmm..

1. the fonts are too small, it's not convenient for me (this is just my too personal opinion, i guess :p)
2. i'm not taking interest in any of the characters

so i ditched it, read other books, and several months later i tried to read this again.

second attempt, after around a week i managed to read half of it and ditched it again because the first hal
...more
Ryan
Oct 08, 2015 Ryan rated it liked it
Well, cara bercerita Ika Natassa emang menarik untuk diikuti. Ditambah lagi setting di New York dan menceritakan kehidupan para VJ channel musik yang jarang dikulik.

Kekurangannya mungkin pada PoV yang tumpang tindih antara orang pertama dan orang ketiga sehingga agak membingungkan. Juga, terlalu banyak issue yang muncul sehingga tidak dibahas secara mendalam.
Nurhasni Indriani
Mar 01, 2016 Nurhasni Indriani rated it liked it
Shelves: nhy
Akhirnya selesai juga baca buku ini. Walaupun isinya full berbahasa Inggris, overall semua isinya mudah dipahami. Aku sendiri belum terlalu jago dalam berbahasa Inggris. Little little speak English lah yaa :D. Di buku ini membuatku belajar dari hubungan Liv dan Stefan. Memerangi ego dalam hubungan itu ternyata sulit. Sukses terus buat kak Ika
Nadya Yurisna
May 07, 2012 Nadya Yurisna rated it liked it
according to me, bagian bagian pertama novel ini bikin bosen banget,stuck di halaman ke sekian dan akhirnya i gave Underground a second chance.
dibaca lagi,ternyata bagian ga ngebosenin mulai dari tengah ke belakang.let me tell ya.
cerita tentang 2 orang temenan yang kerja bareng di stasiun televisi semacam "MTV" namanya "Underground". pemeran utamanya namanya Liv dan Stefan.sama2 good looking and perfect.
lama2 mereka jatuh cinta.deeply in love.deeply.
mereka pun pacaran tapi tentu aja ada rintanga
...more
Peni Desiana
The "big" book is finally finished. Asides from the jumping point of view which seems not make sense, this book is fun. Telling the life of Vjs at Underground is like watching TV series with Live Hunter and her friends from Underground as the main characters. I love this book is build with many plots from many characters. It makes the story seems real. And then, the best one, I love this book because it is full of conversation. Sometimes, I am tired of reading narrating form because it feels lik ...more
Anisa Yurinda
Apr 18, 2016 Anisa Yurinda rated it did not like it
I am a fan of Ika Natassa but I am sorry I dont like this novel. No offense but I think this novel has no soul. I felt nothing when I read this and too many characters. Antologi Rasa is still No. 1 for me
Lintang Jelita
Apr 28, 2016 Lintang Jelita rated it did not like it
You know a book is bad when you're actually happy by the fact that you've already finished reading it.
Zaza
Dec 16, 2010 Zaza rated it liked it
Shelves: i-own
This book is quite good compared to other Ika Natassa's book, which is much better.
I like the setting, which is in New York and the character's fun job as a VJ.

But the story is very predictable, after reading around 30 pages, I already can guess that Liv will end up with Stefan. The classic best friend turn lover kind of things. since I like this kind of story it's okay.

I like how Ika puts song lyrics in between chapters, it makes us relate to the story even more and make me wanna listen to t
...more
Aprilia Ridha
Mar 31, 2016 Aprilia Ridha rated it it was ok
well, compare to other works of her, this one is a mess. like an ugly duck in a family of swan. glad that i read her books when Ika Natassa hit the puberty enough. :))
Andreas Porwanto
Somewhat enjoyable, but it truly was painful to finish this.
djegeg
Aug 10, 2012 djegeg rated it liked it
Shelves: metropop
Underground english version adlh novel English pertama dg pengarang orang Indonesia yg gue beli.

ceritanya tentang friendship and love, best friend become lover.
walaupun udh banyak Ide cerita seperti itu, tapi yang ini beda. Tentang kehidupan VJs di NYC. Penggambaran adegannya pun sukses membawa gue berimajinasi. Wow, love it!!!

minusnya, tokohnya banyak banget yg tdk hanya disebutkan tetapi juga diceritakan.
Kadang gue skip, karena pengen cepet selesai,, hohoh
...more
Trie Nurul
Perjuangan untuk dapet novel ini. Haru pesen dulu, dan baru bisa baca seminggu kemudian. All in English. Pas sih untuk background cerita kehidupan di New York. Novel ini merupakan novel pertama yang ditulis kak Ika. Ada beberapa part yang sedikit barisnya sehingga ceritanya terlihat sedikit. Namun setalah dibaca dan terus dibaca, yang bisa saya simpulkan adalah kak ika would be great writer. Dan itu terbukti dengan bebrapa novel yang ditulis hingga saat ini.
Veethree86
Mar 29, 2012 Veethree86 rated it it was ok
I read this recently, on my 20s, so i can't say this is the best work of Ika Natassa.
But this bring me back to my high school time, when i spend my weekend or holiday watching MTV, adoring Sarah, Jamie, Mike and Nadya, while dreaming to be a MTV VJ. :)
Niratisaya Niratisaya
Nov 29, 2013 Niratisaya Niratisaya rated it it was ok
Doesn't mean that Underground isn't enjoyable, but you have got to have the strong will to finish it and meet the typical Natassa's addicting-romance-twisting writing. I'll write a full review soon. As I can, hehehe...
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 26 27 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
  • A.M.S.A.T - Apa Maksud Setuang Air Teh
  • First Time in Beijing: Nostalgia Kisah Cinta Semusim Lalu
  • Barcelona, Te Amo: Masih Ada Sketsa Rindu Untukmu
  • His Wedding Organizer
  • Zona @ Last (Trilogi Zona, #3)
  • Blue Romance
  • Love, Curse & Hocus Pocus
  • Mahogany Hills
  • Casablanca: Forget Me Not
  • Dimsum Terakhir
  • Cewek Matre
  • Cerita Cinta Indonesia: 45 Cerpen Terpilih
  • Rumah Cokelat
  • Restart
  • L
  • Kembar Keempat
  • Almost is Never Enough
  • Athena: Eureka!
920483
IKA NATASSA is an Indonesian author who is also a banker at the largest bank in Indonesia and the founder of LitBox, the first literary startup of its kind in the country, which combines the concept of mystery box and onine promotions for writers.

She loves writing since since was a little kid and finished writing her first novel in English at the age of 19. She is best known for writing a series
...more
More about Ika Natassa...

Share This Book



No trivia or quizzes yet. Add some now »