Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Kisah Pembuat Lilin Melawan Matahari dan Lain-lain Jenaka Ekonomi-Politik” as Want to Read:
Kisah Pembuat Lilin Melawan Matahari dan Lain-lain Jenaka Ekonomi-Politik
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Kisah Pembuat Lilin Melawan Matahari dan Lain-lain Jenaka Ekonomi-Politik

3.89  ·  Rating Details  ·  19 Ratings  ·  8 Reviews
Paperback, 100 pages
Published 2008 by Middle-Eastern Graduates Centre Sdn Bhd (MEGC)
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

Be the first to ask a question about Kisah Pembuat Lilin Melawan Matahari dan Lain-lain Jenaka Ekonomi-Politik

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

(showing 1-29 of 37)
filter  |  sort: default (?)  |  Rating Details
Fiza モービー
Oct 15, 2012 Fiza モービー rated it liked it
Aku tak minat ekonomi ataupun politik. Entah macam mana buku ini ada di shelf aku juga kurang pasti. Isinya berat, perlu pemahaman tersirat, dan kerana ianya alihbahasa jadi (aku rasa) ayatnya kadang-kadang susah nak faham (ataupun mungkin aku yang tak faham bahasa ekonomi politik ni- either one). Kalau kena minat dan gemar, ini bukanlah satu buku yang teruk.
Luc Abdullah
May 05, 2012 Luc Abdullah added it
Shelves: fiction, malay
Kali kedua baca balik, dan aku tambahkan bintang.

Teliti.
broken button
Jun 29, 2012 broken button rated it really liked it
Cerita-cerita pasal ekonomi ni memang best. Kita boleh paham banyak benda. Contohnya macam kaitan orang kaya dengan orang miskin, bagaimana perdagangan antarabangsa mempengaruhi ekonomi negara, apakah yang dikatakan domino effect dalam ekonomi. Padu betul buku ni.

Masalahnya sekarang, saya baca tiga kali pun tak sampai 100% paham. Agak berat sebenarnya buku ini. Pasal apa, nak memahamkan term-term dan ayatnya dah satu hal. Paham-paham jelah kalau artikel alih bahasa macam mana. Nak mengaitkannya
...more
Nazmi Yaakub
Jul 28, 2010 Nazmi Yaakub rated it it was ok
ANTOLOGI terjemahan cerpen satira, Kisah Pembuat Lilin Melawan Matahari dan Lain-lain Jenaka Ekonomi-Politik merangkumkan lapan cerpen karya empat pemikir ekonomi-politik dunia, Frederic Bastiat, Leonard E Read, Jonathan Swift dan Jane Haldimand Marcet.

Buku setebal 100 halaman terbitan Middle-Eastern Graduates Centre Sdn Bhd (MEGC) berharga RM10 senaskhah ini memudahkan pembaca untuk memahami proses dan kesan daripada perubahan politik dan ekonomi, sekali gus mendorong pembaca untuk menghubungka
...more
Penjuru Kosong
May 12, 2013 Penjuru Kosong rated it really liked it
aku tak tahu tulisan dalamnya bila dihasilkan tapi bagi aku rasa ada isinya masih releven hari ini.
bila ekonomi dicampurkan dgn penulisan, boleh tahan..
Fairuz
Jan 15, 2013 Fairuz rated it liked it
Adakalanya aku terpaksa berhenti seketika, renung ke titik infiniti memikirkan apa yang dikisahkan. Ada yang aku tak faham.
Man Kodi
Jul 31, 2012 Man Kodi rated it liked it
Jenaka Ekonomi & Politik
nasyrun nasyrun
May 12, 2012 nasyrun nasyrun rated it really liked it
makan budak
Khairul Muhammad
Khairul Muhammad rated it it was amazing
Jan 14, 2016
New Atlantis
New Atlantis marked it as to-read
Dec 04, 2015
Nabeel Ahmed
Nabeel Ahmed rated it it was amazing
Nov 13, 2015
Alina Abdullah
Alina Abdullah rated it it was amazing
Nov 04, 2015
Ammar
Ammar added it
Nov 01, 2015
Hamid
Hamid rated it it was amazing
Sep 06, 2015
Päk  Läng
Päk Läng rated it really liked it
Apr 07, 2015
Mohamed Yosri
Mohamed Yosri rated it really liked it
Jun 07, 2014
Idea Taha kurniawan
Idea Taha kurniawan marked it as to-read
Oct 21, 2013
M Shahmi
M Shahmi marked it as to-read
Jun 05, 2013
Mamink Thẹ
Mamink Thẹ marked it as to-read
May 17, 2013
Rinto
Rinto marked it as to-read
Apr 29, 2013
Eva Susanti
Eva Susanti marked it as to-read
Apr 28, 2013
Emiko Mimie
Emiko Mimie marked it as to-read
Apr 02, 2013
Âdams Crúzitò
Âdams Crúzitò marked it as to-read
Feb 26, 2013
Qhistina Ma
Qhistina Ma marked it as to-read
Oct 17, 2012
Abu
Abu rated it liked it
Sep 03, 2012
Aleppigs
Aleppigs rated it really liked it
Jul 06, 2012
« previous 1 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
89275
Claude Frédéric Bastiat (29 June 1801 – 24 December 1850) was a French classical liberal theorist, political economist, and member of the French assembly.
More about Frédéric Bastiat...

Share This Book