Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Mama Tandoori” as Want to Read:
Mama Tandoori
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Mama Tandoori

3.24  ·  Rating Details ·  1,013 Ratings  ·  93 Reviews
Mama Tandoori is het geromantiseerde verhaal van de Indiase moeder van Ernest van der Kwast. Ze leeft bij het motto 'Gratis is goed' en heeft altijd een deegroller op zak. Ook de rest van de familie is een bont gezelschap. Uncle Sharma speelde als Bollywoodster in meer dan tweehonderd films en tante Jasleen was ooit de grote atletiekbelofte van India.

Zonder schroom vertelt
...more
Paperback, 214 pages
Published April 1st 2010 by Nijgh & Van Ditmar (first published 2010)
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Mama Tandoori, please sign up.

Be the first to ask a question about Mama Tandoori

Community Reviews

(showing 1-30)
filter  |  sort: default (?)  |  Rating Details
Hoora.Rostami
Jun 04, 2017 Hoora.Rostami rated it really liked it
کتاب درباره خاطرات زنی هندی است که با مردی هلندی ازدواج می کند. داستان از زبان پسر این زن بیان می شود که تصمیم می گیرد نویسنده شود. این کتاب ده فصل دارد که فصل اول و چهارمش را خیلی دوست دارم.
مطمئنم از خوندن این کتاب پشیمان نمی شوید چون هم داستانها و هم ترجمه شیرین و روان هستند.
Jacoline Maes
Mar 17, 2017 Jacoline Maes rated it did not like it
I absolutely didn't like this book and I am really surprised to be writing this. I loved De ijsmakers (The Ice-cream Makers) and I really liked Giovanna's navel. Those books had an amazing atmosphere and I loved the writing style and, well, just everything about them. Maybe the thing with Mama Tandoori is that it is supposed to be funny, but apparently it's not my kind of humor. Next to that there isn't really a storyline and I found some of it to be very repetitive. It didn't hold my attention ...more
Joyce
Mar 13, 2016 Joyce rated it really liked it
Shelves: 2016
Mama Tandoori is verhaal van Ernest van der Kwast over zijn familie. Zijn moeder komt uit India naar Rotterdam om als verpleegster te gaan werken en ontmoet daar de Nederlandse vader van Ernest. Zij trouwen en krijgen drie zoons: Ashirwad, Johan en Ernest. Van der Kwast heeft dit boek geschreven nadat hij ook vader is geworden van een zoon en op bezoek is geweest bij twee van zijn tantes in India.

Het begin van Mama Tandoori is vooral hilarisch, tranen over de wangen van het lachen. Een combinati
...more
Elsje
Feb 26, 2011 Elsje rated it liked it
Shelves: read-2012
Ernest van der Kwast beschrijft in Mama Tandoori het leven met zijn Indiase moeder en Nederlandse vader. Een moeder die dol is op aanbiedingen, die niets weg kan gooien, die altijd een deegroller bij zich heeft om haar woorden letterlijk kracht bij te zetten, die met minstens twintig koffers reist. Een excentrieke moeder, op z'n zachtst gezegd. En ook de Indiase familieleden van zijn moeder zijn bijzondere types, zo ontdekt Ernest bij een bezoek aan India.

Mama Tandoori deed me een beetje denken
...more
Jeroen Schwartz
Jul 19, 2011 Jeroen Schwartz rated it it was ok
Tegenvallertje. Een dun dun boek. Misschien waren de verwachtingen te hoog, na alle berichten over deze titel en de bijdragen van Van der Kwast aan nrc.next. (Zo'n Giphart-quote op de achterflap doet mij dan weer het ergste vrezen - "Mama Tandoori is de schrik van iedere zoon".)
Ben er doorheen gesneld. Ik mis pit. Of vind ik dat juist goed, die beheerste toon, die op zich knap gevonden is, want de gebeurtenissen zijn grotesk.
Groots en meeslepend wordt het niet, het is me te vluchtig, en komt ook
...more
Myriam
Feb 28, 2013 Myriam rated it liked it
Shelves: novel
Verbazend hoeveel tragiek er schuilgaat onder het bijwijlen hilarische verhaal van Mama Tandoori, 'de moeder aller moeders, de schrik van iedere zoon' (dixit Ronald Giphart), een vrouw wiens ogen 'donkere meren van verdriet' zijn, maar die gedreven wordt door 'onsterfelijke hoop'. Bovenal prima geschreven, met een groot gevoel voor humor, met een grote liefde voor de excentrieke moeder.
'Humor is overwonnen droefheid,' zei Bomans. Ook een ongemeen grappige Nederlander...
Marieke Mills
Dec 01, 2016 Marieke Mills rated it really liked it
Een erg leuk boek. Erg om moeten lachen! Het idee dat dit voor een groot deel waargebeurd is, maakt het wel enigszins heftig om te lezen. Zou er echt een vrouw zijn die zo intens is? Zelfs naar haar eigen man toe? Het grootste deel van het boek wordt de moeder (Mama Tandoori) heftig bekritiseerd en als een karikatuur neergezet. Pas naar het einde van het boek toe wordt echt duidelijk dat de 'Ernest' in het verhaal toch echt wel om zijn moeder geeft en het hier geen klaagmuur betreft.
Natalia Pì
Carino, e tragicomico, a tratti. Mi e' piaciuto, l'ho letto rapidamente. Non e' un capolavoro, pero' qua e la' ha alcuni momenti che ti danno anche da pensare, tra le altre cose anche a come, in molte famiglie, alla fine ricorrono sempre gli stessi archetipi di persone.
Se ci fosse la possibilita', sarebbero tre stellette e mezzo.
Ilmatte
un libro non deve contare per quello che ci si spera di trovare quando lo si vede sullo scaffale della libreria. i libri sono come le persone: importa quello che sono, non quello che si vorrebbe che fossero.
così se questo non è ciò che avrei voluto, forse riuscirò a farlo essere altro. forse troverò la sua essenza in india. e se no, poco male.
Naturelle
Apr 08, 2016 Naturelle rated it really liked it

DUTCH REVIEW


Zeer positief over dit boek. Het is zeer humoristisch en raar genoeg ook vrij herkenbaar (dit zal zeker niet voor iedereen gelden, maar in elke Aziatisch vrouw zit een horder, vandaar.) Vlot en heb soms echt hard op gelachen. Zeer de moeite waard.
Lia
Apr 25, 2010 Lia rated it it was ok
Hij heeft Rushdie gelezen.
Laura
Apr 16, 2010 Laura added it
laughing aloud
Mina Minouch
May 10, 2017 Mina Minouch rated it really liked it
Leuk boek onderhoudend. En ook vooral omdat er veel dingen bekend voorkomen
Maria
Jun 02, 2017 Maria rated it liked it
Still do not really know what to say about this one...
Benedikte
Jan 27, 2017 Benedikte rated it it was amazing  ·  review of another edition
"Nu de oceaan tussen ons ligt en we allemaal onze weg zijn gegaan, bellen we via Skype. Een ruisende verbinding, beeld dat korrelig is en steeds verspringt. Soms versta ik mijn moeder niet, of zit er vertraging in de lijn (...). Maar het is gratis. En wat gratis is, is goed. Dat vinden Indiërs, dat vindt mijn moeder."

'Mama Tandoori' betekende in 2010 de doorbraak voor Ernest Van der Kwast. In deze briljante biografie schetst hij met fantasie, bakken humor en delicate ontroering hoe het voelt om
...more
Cruna
Nov 18, 2012 Cruna rated it really liked it  ·  review of another edition
Tandoor è un forno d'argilla. Molteplici sono i piatti che possono essere cucinati all'interno di questo cilindro e Veena, la mamma indiana della famiglia van der Kwast ha la capacità di portare in tavola uno strepitoso pollo tandoori, pur non avendo a disposizione questo tipo di forno.
Mama.. mamma sì, certo, una madre forte, irruente, un ciclone, che nel racconto di van der Kwast non sembra che avere una vita rivolta alla famiglia, pochi e violenti gli scambi con il mondo esterno. La fame, il c
...more
Roberta
Sep 22, 2012 Roberta rated it liked it  ·  review of another edition
Shelves: 2012, memoir, oriente
Ernest van der Kwast è uno scrittore olandese, ma nato a Bombai, da padre olandese e madre indiana (anzi, pakistana, come scopre durante un viaggio in India). Mama Tandoori è una via di mezzo tra memoir e saga familiare: l'autore racconta le sue esperienze familiari, alcuni episodi fra i più significativi (anche se non sempre lui era presente) e anche alcuni episodi relativi a degli antenati, sia indiani/pakistani che olandesi. Se con Mama Tandoori van der Kwast avesse deciso di creare un romanz ...more
Inge (Inge1990)
In Mama Tandoori beschrijft Ernest van der Kwast het leven met zijn Indiase moeder en Nederlandse vader. Een moeder waarvan het levensmotto is: Gratis is goed. Het maakt niet uit wat er gratis (of met hoge kortingen) is. Zo beland er een heel pallet kattenvoer bij de Van der Kwasten in huis terwijl ze geen kat hebben. Kijk dus niet raar op als je een blikje kattenvoer of pennywafels voor je verjaardag krijgt!

Een beetje vlak geschreven wat ik persoonlijk jammer vind, maar het is wel een erg leuk
...more
Anitaleest
Aug 19, 2016 Anitaleest rated it really liked it
Dit boek van Van der Kwast heb ik ‘gelezen’ als luisterboek in de auto en vooral in het begin moest ik nogal eens hardop lachen. De auteur leest het zelf voor en dat doet hij erg goed.
Het boek gaat over de familie van de schrijver en dan met name over zijn Indiase moeder. Zij is een bijzondere vrouw die als levensmotto ‘Gratis is goed’ heeft en altijd een deegroller bij de hand heeft om haar woorden kracht bij te zetten. Ze is naar Nederland gekomen met twee koffers maar reist naar mate het boek
...more
Babiche
Feb 09, 2017 Babiche rated it it was ok
Ik dacht dat het helemaal niet grappig zou zijn, maar er zaten toch wel stukjes in waar ik van in kan zien dat het als grappig wordt ervaren. Denk aan die keer dat de stapel met kapotte videorecorders omvalt en mama Tandoori probeert te redden wat er te redden valt, terwijl iedereen weet dat die krengen al waardeloos waren toen zij ze in de huiskamer opstapelde. Ik vind persoonlijk dat alles om die moeder heen nogal overdreven is en dan ga ik het als onrealistisch ervaren (en dat moet je niet wi ...more
LW
Jun 08, 2015 LW rated it really liked it
GRATIS E' BENE (ma anche SCONTO E' BENE!)

Se fino a pochi giorni fa era solo un vago sospetto,per via dei suoi tratti un po' esotici,oramai è qualcosa di piu'...
mia madre deve avere (PER FORZA!)un qualche antenato in India!:D
E piu' ripenso a giovedì scorso,a tutta la roba che è riuscita a stipare nella MIA macchina (eh certo,mi ha obbligato ad accompagnarla!)uscendo da quel negozio con su il cartello ...e piu' me ne convinco!

(vabbé ,dai mamma, scherzavo!
tu non sei così terribile, è vero, c'è una
...more
Kim
Jun 13, 2011 Kim rated it really liked it
Aangezien ik overal had gelezen dat dit een leuk boek moest zijn, heb ik ook maar besloten om het een keer te gaan lezen. En ik moet zeggen dat ik het ook een heel leuk boek vindt. Van der Kwast verteld het verhaal van zijn moeder die voor de liefde vanuit India naar Nederland is gekomen. Door het cultuurverschil mond dit uit in vaak hilarische situaties. 'Gratis is Goed' is het devies van Moeder Kwast. Ook de verhalen van zijn broer, oom en tante komen aanbod. Of ze ook daadwerkelijk zo gebeurd ...more
Petra
Aug 15, 2016 Petra rated it it was ok
De eerdere commentaren over dit boek zorgen ervoor dat de humor tegen valt. Wellicht als het beeldend is weergegeven kun je lachen over een vrouw die haar man mishandeld omdat ze niet van hem wil scheiden, want dat is slecht. Zo klinkt het wel erg zwartgallig van me, maar de personen zijn wat ik zo uit dit boek kan opmaken niet altijd de leukste (erg menselijk dat wel!). De korte losse verhalen over familieleden doen soms ietwat aan als columns, maar zijn daardoor los van elkaar goed te lezen.

W
...more
Lorenzo Vargas
Jan 21, 2017 Lorenzo Vargas rated it liked it
Mama Tandoori parla di mia nonna, che poi è la madre dell'autore e sono due persone diverse anche se si tratta dello stesso essere umano. Il libro è un resoconto dell'essere il risultato d'una commistione di culture incompatibili, che inevitabilmente si tradiranno a vicenda, come l'autore che invece di diventare un economista diventa scrittore o la madre del protagonista che nella sua fuga da un'infanzia di miseria rimarrà appiccicata nella propria testa alla povertà indiana che non verrà riempi ...more
Sophie
Oct 31, 2011 Sophie rated it did not like it
Maybe its because I am used to reading English novels, but the voice of the narrator comes off as pretentious. Clearly Salman Rushdie has been an inspiration, but unfortunately this book has only hints of the sens of humour and not so much the depth and width of its example.
It was a pleasurable enough read, but unfortunately not what I expected of its subject.
The semi-autobiographical subject is off to a good start, inviting the reader to follow the narrator in his descriptions of life at home
...more
Maria
Jul 07, 2016 Maria rated it liked it
Een wat losse verzameling verhalen over diverse familieleden.
Een vermakelijk tussendoortje, het leest makkelijk weg. Uiteraard snap ik dat vd Kwast eea uitvergroot maar ik vond zijn humor op den duur wat vervelend worden.
Hij maakt teveel een karikatuur van zijn moeder: een inhalige, schreeuwende vrouw, uit op koopjes, aanbiedingen en de erfenis. En altijd een deegroller in de buurt... Zijn vader is de sul die zich laat ringeloren door zijn Indiase vrouw. Zijn prostaatkankeronderzoek laat lijden
...more
Rahil Zabihi
Sep 09, 2013 Rahil Zabihi rated it liked it
Shelves: novel
I was looking for a fun read and I picked this. It was fun but at the same time a bit on my nerves. I cannot believe such a mother exists. I cannot help thinking maybe Ernest Van Der Kwast has exaggerated about his mother. And if she is really like this isn't it a bit inconsiderate and unkind to use one' mother's character to write a bestseller?
Anyway it reminded me of "Funny in Farsi" which I liked better than this book. But I have decided to give Mama Tandoori three stars. The whole image of t
...more
Patrick Rijnders
Sep 16, 2013 Patrick Rijnders rated it liked it
Mama Tandoori is een leuk boek dat veel positieve aandacht heeft gekregen. Het is een boek in een genre dat ik niet vaak lees, maar af en toe is het een fijne onderbreking van mijn standaard leesdieet van SF/Fantasy/Thrillers. Het is een luchtig boek waar ik een aantal keer heel hard om heb moeten lachen, zodanig zelfs dat mijn vrouw me bezorgd aankeek en me aankeek of ik niet helemaal goed bij mijn hoofd was. Het is wel een boek om interesse aan te wakkeren meer te willen lezen van de schrijver ...more
Elena T.
Jan 20, 2015 Elena T. rated it it was ok
Disinvolto e ironicamente raccontato, “Mama Tandoori” sembra quasi un appello di volontà per una società multiculturale e colorata. Una commedia moderna al peperoncino che parte con un incipit accattivante ma il cui proseguo perde un po’ di verve e si disimpegna un po’; In sintesi, fuori fa freddo e tanto vorreste un bel piatto di profumato, caldo, pollo speziato tandoori? Leggete Ernest van der Kwast, consapevoli però che il libro non coglie (e accoglie) appieno la completezza di sapori di un v ...more
Lianne
Aug 13, 2014 Lianne rated it it was amazing
wat een ontzettend goed en beeldend geschreven boek. Ik heb het boek als luisterboek "gelezen" op de fiets en kon de meeste tijd een grote grijns niet onderdrukken.
Het verhaal fascineerde mij zoals India mij fascineert en iedere toevoeging van weer een nieuw personage, past eigenlijk uitstekend. Het is niet alleen maar grappig, maar soms ook ontzettend triest en het moet verdomd zwaar zijn geweest om in dat gezin op te groeien, maar je voelt de liefde in het gezin en daar word je blij van
Ik he
...more
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
 • Kees de jongen
 • De oesters van Nam Kee
 • Das Wüten der ganzen Welt
 • Het duister dat ons scheidt
 • Red ons, Maria Montanelli
 • Giph
 • Sonny Boy
 • Vertraging
 • Evelien
 • Roxy
 • Buiten is het maandag
 • Eilandgasten
 • Vaslav
 • Russisch blauw
 • Een liefde in Parijs
 • De boodschapper: een vertelling / De Koran: een vertaling
 • De ijsdragers
 • Van oude menschen, de dingen, die voorbij gaan...

Share This BookNo trivia or quizzes yet. Add some now »

“Nella famiglia non c’era posto per gli avventurieri. Bisognava studiare, il posto di un vero uomo era in biblioteca.” 0 likes
More quotes…