Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Wasilah Cinta Weera” as Want to Read:
Wasilah Cinta Weera
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Wasilah Cinta Weera

4.25  ·  Rating Details  ·  155 Ratings  ·  38 Reviews
Sebuah kisah yang sarat makna kasih sayang sesama manusia. Ia menawarkan keharuan ikhlasnya perhubungan antara Weera dan Ray, dua sahabat yang disalah erti hubungan hanya kerana mereka lelaki. Namun pada mereka setiap manusia boleh berbicara soal keteguhan hati, kasih dan keikhlasan asalkan ia kerana Allah.

Ujian Allah akhirnya menyentuh Weera. Fitnah tidak malu-malu mengha
...more
Paperback, 607 pages
Published 2010 by PTS Litera Utama Sdn. Bhd.
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Wasilah Cinta Weera, please sign up.

Be the first to ask a question about Wasilah Cinta Weera

I Love You, Stupid! by Melur JelitaAwak Suka Saya Tak? by Melur JelitaJaja & Din by Noor Suraya13 Jam A380 by Evelyn  RoseThe Wedding Breaker by Evelyn  Rose
Watak Hero Idaman
46th out of 69 books — 112 voters
13 Jam A380 by Evelyn  RoseUntuk Semua Dosaku by Rin AhmadNyanyian Hati by RodierI Love You, Stupid! by Melur JelitaNyanyian Tanjung Sepi by Noor Suraya
Watak Hero Ke-2 Terbaik
8th out of 22 books — 35 voters


More lists with this book...

Community Reviews

(showing 1-30 of 262)
filter  |  sort: default (?)  |  Rating Details
Hajar
Feb 17, 2013 Hajar rated it it was amazing
Ini sebuah kisah cinta. Tapi definisi cinta di sini memang dari perspektif yang lebih luas. Bukan sekadar cinta antara lelaki dan wanita, tapi lebih kepada rasa cinta sesama manusia secara umumnya. Memang kalau kita lihat dari sudut pandangan 'biasa' kita akan rasa hubungan antara Ray dan Weera tu memang ada 'sesuatu'. Tapi, jika dilihat dari sudut ukhuwwah dan apa yang dipraktikkan dari zaman Rasulullah s.a.w dan sahabat-sahabat baginda, rasa cinta yang dipamerkan antara Ray dan Weera itu bukan ...more
Wan Amalyn
Rasa suka saya pada Wasilah Cinta Weera terbitan PTS lebih sikit berbanding dengan terbitan semula oleh Idea Kreatif ini.

Selain bahasanya yang lebih ber'bau' ke'Indonesia'an sikit, 'aksi' si pelakunnya juga agak 'terbuka' berbanding dengan terbitan PTS yang lebih sopan dan 'islamik' mengikut istilah yang dilabelkannya. Selain daripada itu, plot ceritanya masih sama seperti dulu.

Kisah persahabatan Weera dan Ray yang sering disalah-anggap oleh kebanyakkan orang yang memandang. Kisah hasad dengki
...more
Gobokairina
Rasa keterujaan membaca abam Weera & Ray tak sama. Perasaannya amat lain, berbeza bila mana aku membaca versi asal. Malah, versi asal yang diulang-ulang baca masih memberi 'rasa' yang sama, begitu terujanya membaca sehingga tercerai pula di beberapa halaman.

Apa yang membezakannya?
Tak pasti.

Tapi, naskhah ini masih berada di kelasnya tersendiri dalam hatiku. Cuma ya, kali ini aku tegar membiarkannya kosong tanpa bintang begemerlapan.

Dan untuk resensi penuh, rasanya tak perlu diulang. Tidak ba
...more
Gobokairina
Aug 25, 2010 Gobokairina rated it it was amazing
Shelves: favorites, koleksi-ga
WCW membuka satu persepsi baru. Menyedarkan aku tentang cinta dan persahabatan. Dalam persahabatan memang adanya cinta dan cinta itu adalah suatu anugerah daripada Ilahi. Namun andainya ada cinta antara dua lelaki pastinya hati kita akan terselit rasa kurang selesa. Ini kerana kita selalu saja disogokkan yang hubungan cinta antara sesama lelaki bukanlah sesuatu yang normal. Namun dalam novel ini ia dikupas dengan baik sekali supaya kita memahami apa itu cinta yang terjalin antara golongan Adam d ...more
kuzzeen
May 17, 2015 kuzzeen rated it it was ok  ·  review of another edition
Shelves: i-owned, read-2015
Naskah untuk dilepaskan; RM20.00. PM je...

Tertanya-tanya hal kewajaran naskah ini diterbitkan semula dengan genre pop padahal (for me) keluaran PTS bergenre islamic lebih gilang-gemilang kilaunya......

Ntahlah, biarlah jauhari2 yang menilai manikam mereka. Aku bukan sapa-sapa.

Dan.... aku tetap dengan statementku sebelum ini;

Aku lebih menggemari karya2 RH untuk para remaja berbanding novel-novel umumnya.....

Peace
Ras
May 17, 2015 Ras rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: 2015-read

Menariknya buku ni pada aku sebab erti kasih sayang daripada sudut yang lebih luas diceritakan oleh penulis. Yang pasti hubungan antara Weera & Ray adalah kerana Allah dan bukannya nafsu seperti yang Firdaus fitnah dan sebarkan pada semua orang. Firdaus tu yang sejahat2 manusialah. Menurun daripada sikap ayahnya pulak tu si Aliff Tempang.
Sari Ayu, isteri Weera pun pada mulanya terhasut dengan fitnah Firdaus. Mujurlah dia cepat sedar dan mengerti makna persahabatan sebenar antara Weera &
...more
Mai

Rasanya,versi PTS lebih dekat dihati.
Kenapa ya sebelum ni tak perasan yg Sari Ayu tu "annoying" giler.
Rasanya bintang biarlah dikosongkan sahaja.
Nonieღserenity2bliss
Announcement before review: N nak jual buku ni for RM20. Pada sesiapa yang berminat, boleh lar PM :)

Tragis betul hidup seorang Weera.

• Kehilangan mama tersayang pada usia muda.
• Didera secara fizikal oleh bapa kandung
• Dikhianiati oleh housemate yang hati macam puaka
• Dituduh gay oleh bapa dan isteri sendiri
• Kena santau
• Kena penjara kerana tuduhan membunuh

Rasanya macam every perkara malang that you can think of that could happen to a person dah kena kat Weera. Tapi mujurlah Weera seorang y
...more
mRs bOo ^_^
Mar 13, 2015 mRs bOo ^_^ rated it it was ok  ·  review of another edition
Shelves: 2015
MB pernah baca karya yg asal agak sukar nk terima tapi MB rasa karya asal bahasanya lebih indah dari yang baru...

Azizah
Oct 02, 2015 Azizah rated it it was amazing
Shelves: favorite
Perhubungan antara Weera dan Ray sering disalah erti masyarakat sekeliling kerana mereka tidak pernah mahu membuka pintu hati mereka untuk mengerti kasih sayang dan cinta keduanya. Mereka digelar gay hanya kerana mereka lelaki biasa yang tidak berkupiah putih atau berserban mahupun berjubah.

Ditambah lagi dengan pekerjaan Weera sebagai Creative Director yang sentiasa berdamping dengan model-model cantik itu menjadi satu isu juga, tidak terpesonakah Weera? Kenapa dia lebih suka berdampingan denga
...more
nilam
Mar 07, 2015 nilam rated it it was amazing  ·  review of another edition
warghh sedihnyaa...kenapa RH kejam sgt sbb buat Ray pergi dulu...kesian sgt kat Weera.. Ray pulak sgt tabah..sedih3...nk menangis je rasa...

mcm2 yg dilalui Weera disebabkan keparat Firdaus tu..grr..geramm...x sgka mcm2 cara dia buat utk jatuhkan Weera..

WCW bukan setakat kisah cinta Weera-Ayu...tp jugak byk mesej yg ditonjolkan..
azian2575
Sep 18, 2011 azian2575 rated it really liked it
Sari Ayu & Weera

Mereka bertemu kerana takdir Allah..
Mengingatkan kita bahawa perasaan cinta itu tidak terhad kepada lelaki & perempuan sahaja..

Teringat watak Din dalam "Jaja & Din"..
Sentiasa menyelitkan terjemahan ayat Al-Quran, hadith Nabi & hukum agama dalam perbualan..

Sejuk hati kala membaca bait-bait ungkapan Weera..
Anne
Aug 17, 2015 Anne rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: idea-kreatif, yr-2015
Best.......
Definition of cinta memang luas x saja sesama jantina.... Memang suka dgn pengolahan penulis.
Selagi bernama manusia memang suka menghakimi if presented with something abnormal & different from norms
Ida
Aug 13, 2013 Ida rated it really liked it
Cinta....
Subjek yang universal dan luas pengertiannya.
Cinta kepada DIA.
Cinta kepada para Rasul.
Cinta kepada kedua ibu bapa.
Cinta antara uda dan dara.
Cinta antara sahabat...
Cinta sesama manusia...walaupun antara sama jantina.

Ini yang berjaya penulis kupas dan kembangkan dlm naskah WCW ini. Kita perlu membaca dengan mata hati,tanpa perlu menghakimi. Kita seringkali menghakimi sesuatu yang kita nampak secara luaran,tanpa kita selami dalaman dahulu.

"Kita bertemu kerana Allah...berpisah juga kerana A
...more
Fyzahazizi
Mar 17, 2015 Fyzahazizi rated it liked it  ·  review of another edition
Shelves: 2015
kadang2 rasa over sgt kasih syg ray ngn wee nie
Norliza Yusop
Mar 03, 2015 Norliza Yusop rated it it was amazing  ·  review of another edition
WASILAH CINTA WEERA…kagum! Itu yg ada dihati saya setelah membacanya....dgn bahasanya yg santai buat jd lebih faham! lebih terasa..lebih terikut dgn watak!

kuat dan tabahnya seorang Aweera yg kehilangan kasih ibu dan bapa krn fitnah manusia! Sari Ayu … akur dan redha bila kehilangan tunang dan berganti bakal suami! Ray…hubungannya dgn Aweera selalu disalah ertikan! Aduhai…menggeram rasa bila Firdaus tak henti2 membuat dan mencari pasal! Jasnita… simpati dgn nasibnya yg malang krn bersuamikan Fir
...more
Ms. Firda
Aug 31, 2015 Ms. Firda rated it it was amazing  ·  review of another edition
Shelves: i-m-reading-2015
wasilah cinta weera

rasa mmg tak rugi dpt karya RH dlm edisi special edition ni.

sebab apa aku kata macam tu?

cerita ni lain dr yang lain. mengisahkan perjalan seorg lelaki yang bernama weera yg melalui byk getir-getir hidup yg penuh panca roba.

mengagumi erti sebuah persahabatan yg tulus. kerana mencintai sahabatnya kerana allah. tanpa ada sedikit pun rasa iri hati. biar apa pun org kata ttg mereka tapi ikatan persahabatan antara weera & raymond kekal utuh .dan berharap ikatan persaudaaraan ya
...more
Aylahusna Aily
Apr 02, 2015 Aylahusna Aily rated it really liked it
Grab this ASAP because it's LIMITED babeh! Haha!

Saya baca yg IKP version punya. So far, yg boleh saya simpulkan, novel ini sgt2 padat dgn pengisian jiwa,kasih syg & ilmunya.

Ini kisah Weera,Ayu & Ray. Kisah kasih sayang sesama saudara, kasih sayang keluarga & kasih sayang suami isteri. Bagaimana ukhwah fillah itu terjalin dgn belas ehsan. Bagaimana kepercayaan itu sgt penting dlm hubungan kekeluargaan dan rumahtangga. Weera seorg lelaki yg sanggup berkorban utk sahabatnya Ray. Tiada
...more
Fatimah6640
Sep 06, 2011 Fatimah6640 rated it it was amazing
saye tertarik dgn tajuk dan cover buku tu.bunyinya gah dan macam kene je tiga perkatan tu bercantum.mase tgk tajuk saye ingat cerita cinta mat salleh .salah tekaan saye. hebat cerite ni.saye beli buku tu dalam akhir bulan jun2011.saye bace dan bace non stop. saye berhenti mase bulan ramadhan.rasenye dah berbelas kali bace.yang peliknye,everytime saye bace saye nangis.saye cube control tak nak nangis..tak boleh,sampai my sis ketawekan.sebak sangat.tak sangka ade cinta yang begitu tinggi di dalam ...more
Novel Best
Apr 01, 2015 Novel Best rated it liked it
Saya tau ini versi asal WCW yg telah di terbitkan semula dlm cara yg agak santai. Cerita ok tapi cara olahan agak berbeza sikit kot berbanding novel GND& DCPT.
Spt biasa novel RH mesti diselitkan dgn pengajaran. Pada saya kalau novel RH yg ini baru diterbitkan mungkin lebih ok kot sbb sy rasa zaman WCW ni mula2 diterbitkan sy rasa agak skema.
Walau bagaimanapun cerita ttp best. Cuma rate kurang sikit kot drpd GND& DCPT..
Ishan Jamiri
Mar 15, 2015 Ishan Jamiri rated it it was amazing  ·  review of another edition
novel yg rasa x rugi utk d miliki....biaq baca berulang kali,perasaan nya tetap sama....senyum sendiri, meluat, marah,gelak & riyau.
nk review pn, rasa x tau nk habaq
laguu mn....biaq ampa baca sendiri nah.....tahniah buat pn.writer Rose Harissa utk naskah ni
Ummu Sulaim
Jan 17, 2016 Ummu Sulaim rated it it was amazing
Shelves: pts
amazing book..!
Suzie Mandau
Mar 05, 2015 Suzie Mandau rated it it was amazing  ·  review of another edition
Special Edition lbh santai dgn bahasa yg tak terlalu skema. Cinta bkn hanya lelaki dan perempuan ttp kepada semua. Hargailh apa yg ada.

Kisah yg sama jln penceritaan yg berbeza. Sampai x boleh stop nk baca. Nak kena bljr bahasa utara ni n thai sekali.
Ayman Hyeqal
Mar 14, 2015 Ayman Hyeqal rated it it was amazing  ·  review of another edition
Tajuk: Wasilah Cinta Weera(Special Edition)
Penulis: Rose Harissa
Terbitan: Idea Kreatif
ISBN: 978-967-0718-24-8
Harga: RM26(sm) RM29(ss)

Sebuah naskah lama yg dicetak semula dgn gaya bahasa yg lebih santai berbanding naskah yg terdahulu, sebuah naskah yg penuh dgn kasih syg sesama manusia dan dgn pencipta, kasih syg yg cuba disampaikan dr sisi yg amat berbeza, pertemuan Weera dan sang gadis Sri Ayu dlm keadaan yg tdk terjangka, perkahwinan mereka atas dasar kemanusiaan dan kebertanggungjawaban, perk
...more
Ayu1166
Sep 08, 2013 Ayu1166 rated it it was amazing
Shelves: favorites
Br abis bc....mata pn dh bengkak sbb nangis...idung pn dh tersumbat...karya kak rose mmg lain dr yg lain...WCW mmg lain pengertian cinta dia...bkn cinta berlandaskan nafsu tp cinta kerana Allah...mmg best.... X sabar nk tgu WCW versi ayat santai yg kak rose war2 kn tu...mesti best...sedangkn WCW yg BTM nie pn best...
MamaErra
Mar 27, 2011 MamaErra rated it it was amazing
Shelves: favorites
Tajul Weera & Sari Ayu

Lain dari yang lain... superb! Selebihnya... baik baca.
Atykah Aura
Mar 03, 2011 Atykah Aura rated it it was amazing
Suka sangat Jalan cerita novel ini. Especially watak yg penulis tulis.
Ctriko
Sep 14, 2015 Ctriko rated it it was amazing
Karya ini telah berjaya membuatkan aku bersengkang mata mengorbankan masa tidurku sehingga ke awal pagi. Kisah di antara Weera dan Ray dalam karya hebat ini bukanlah kisah cinta yang terjalin di antara lelaki dan wanita yang biasa kita lihat dan dengar. Tetapi ia adalah kisah kasih sayang luhur dan syahdu sesama manusia yang memberi pengertian lebih luas dan mendalam jika dapat diselami dengan mata akal dan mata hati. Memang agak berbeza dan berjaya memperlihatkan kepada pembaca dari manakah dat ...more
SHUHADA
Apr 08, 2012 SHUHADA rated it liked it
pergh!!!!! citer nie best giler kot!!!!!!!
sangat TERHARU, TERSENTUH, GEMBIRA time baca part pershabatan antara WEERA N RAY...
ya Allah,,, kau jadikan lah jua diri ini seperti mereka berdua untuk kedua ibu bapaku, adik beradik ku, keluarga ku, rakan - rakanku, dan juga org yg berada di sekeliling ku..... dan kau jadikanlah jua diri mereka berkasih sayang padaku sama seperti weera dan ray....
susah nk carik sahabat yang betol2 terbaik dalam dunia nie...
serious,, kagum...!!
i nanges smpai mata bengk
...more
Faradina Azlin Azahar
Apr 21, 2015 Faradina Azlin Azahar rated it really liked it
Baca versi IKP

Merasakan cinta yang tiada sempadan! Ohsem!
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
  • Baju Melayu Hijau Serindit
  • Jangan Benci Cintaku
  • Cinta Kita
  • Pergi Tanpa Alasan
  • Awek Pisang Goreng
  • Nyanyian Hati
  • Aku Yang Kau Tinggalkan
  • Bimbo
  • Lazuardi
  • Tersuka Tanpa Sengaja
  • My Precious Iris (Mypi)
  • Aku, Dia dan Pinky Promise
  • Pergilah Air Mata
  • Langsir Biji Remia
  • Dia… Random Guy
  • Bahasa Hati Kita
  • Seteguh Fayqa
  • Lamaran Untuk Teman Hati (L.U.T.H)
3120312
Nora binti Ismail atau dikenali dengan nama pena Rose Harissa dilahirkan di Kuantan, Pahang pada 3 Disember 1977. Berkelulusan Diploma Seni Bina, UTM dan bekerja sebagai pereka dalam bidang seni dekoratif, dan penulis serta ilustrator sambilan. Beliau sudah mendirikan rumah tangga.
More about Rose Harissa...

Share This Book