Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Wasilah Cinta Weera” as Want to Read:
Wasilah Cinta Weera
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating

Wasilah Cinta Weera

4.35 of 5 stars 4.35  ·  rating details  ·  62 ratings  ·  14 reviews
Sebuah kisah yang sarat makna kasih sayang sesama manusia. Ia menawarkan keharuan ikhlasnya perhubungan antara Weera dan Ray, dua sahabat yang disalah erti hubungan hanya kerana mereka lelaki. Namun pada mereka setiap manusia boleh berbicara soal keteguhan hati, kasih dan keikhlasan asalkan ia kerana Allah.

Ujian Allah akhirnya menyentuh Weera. Fitnah tidak malu-malu mengha...more
Paperback, 607 pages
Published 2010 by PTS Litera Utama Sdn. Bhd.
more details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Wasilah Cinta Weera, please sign up.

Be the first to ask a question about Wasilah Cinta Weera

I Love You, Stupid! by Melur JelitaJaja & Din by Noor SurayaAwak Suka Saya Tak? by Melur JelitaThe Wedding Breaker by Evelyn  Rose13 Jam A380 by Evelyn  Rose
Watak Hero Idaman
39th out of 60 books — 70 voters
13 Jam A380 by Evelyn  RoseUntuk Semua Dosaku by Rin AhmadNyanyian Hati by RodierNyanyian Tanjung Sepi by Noor SurayaI Love You, Stupid! by Melur Jelita
Watak Hero Ke-2 Terbaik
6th out of 20 books — 26 voters


More lists with this book...

Community Reviews

(showing 1-30 of 110)
filter  |  sort: default (?)  |  rating details
Gobokairina
WCW membuka satu persepsi baru. Menyedarkan aku tentang cinta dan persahabatan. Dalam persahabatan memang adanya cinta dan cinta itu adalah suatu anugerah daripada Ilahi. Namun andainya ada cinta antara dua lelaki pastinya hati kita akan terselit rasa kurang selesa. Ini kerana kita selalu saja disogokkan yang hubungan cinta antara sesama lelaki bukanlah sesuatu yang normal. Namun dalam novel ini ia dikupas dengan baik sekali supaya kita memahami apa itu cinta yang terjalin antara golongan Adam d...more
Hajar
Ini sebuah kisah cinta. Tapi definisi cinta di sini memang dari perspektif yang lebih luas. Bukan sekadar cinta antara lelaki dan wanita, tapi lebih kepada rasa cinta sesama manusia secara umumnya. Memang kalau kita lihat dari sudut pandangan 'biasa' kita akan rasa hubungan antara Ray dan Weera tu memang ada 'sesuatu'. Tapi, jika dilihat dari sudut ukhuwwah dan apa yang dipraktikkan dari zaman Rasulullah s.a.w dan sahabat-sahabat baginda, rasa cinta yang dipamerkan antara Ray dan Weera itu bukan...more
azian2575
Sari Ayu & Weera

Mereka bertemu kerana takdir Allah..
Mengingatkan kita bahawa perasaan cinta itu tidak terhad kepada lelaki & perempuan sahaja..

Teringat watak Din dalam "Jaja & Din"..
Sentiasa menyelitkan terjemahan ayat Al-Quran, hadith Nabi & hukum agama dalam perbualan..

Sejuk hati kala membaca bait-bait ungkapan Weera..
Azizah
Perhubungan antara Weera dan Ray sering disalah erti masyarakat sekeliling kerana mereka tidak pernah mahu membuka pintu hati mereka untuk mengerti kasih sayang dan cinta keduanya. Mereka digelar gay hanya kerana mereka lelaki biasa yang tidak berkupiah putih atau berserban mahupun berjubah.

Ditambah lagi dengan pekerjaan Weera sebagai Creative Director yang sentiasa berdamping dengan model-model cantik itu menjadi satu isu juga, tidak terpesonakah Weera? Kenapa dia lebih suka berdampingan denga...more
Ida
Cinta....
Subjek yang universal dan luas pengertiannya.
Cinta kepada DIA.
Cinta kepada para Rasul.
Cinta kepada kedua ibu bapa.
Cinta antara uda dan dara.
Cinta antara sahabat...
Cinta sesama manusia...walaupun antara sama jantina.

Ini yang berjaya penulis kupas dan kembangkan dlm naskah WCW ini. Kita perlu membaca dengan mata hati,tanpa perlu menghakimi. Kita seringkali menghakimi sesuatu yang kita nampak secara luaran,tanpa kita selami dalaman dahulu.

"Kita bertemu kerana Allah...berpisah juga kerana A...more
Fatimah6640
saye tertarik dgn tajuk dan cover buku tu.bunyinya gah dan macam kene je tiga perkatan tu bercantum.mase tgk tajuk saye ingat cerita cinta mat salleh .salah tekaan saye. hebat cerite ni.saye beli buku tu dalam akhir bulan jun2011.saye bace dan bace non stop. saye berhenti mase bulan ramadhan.rasenye dah berbelas kali bace.yang peliknye,everytime saye bace saye nangis.saye cube control tak nak nangis..tak boleh,sampai my sis ketawekan.sebak sangat.tak sangka ade cinta yang begitu tinggi di dalam...more
Ayu1166
Br abis bc....mata pn dh bengkak sbb nangis...idung pn dh tersumbat...karya kak rose mmg lain dr yg lain...WCW mmg lain pengertian cinta dia...bkn cinta berlandaskan nafsu tp cinta kerana Allah...mmg best.... X sabar nk tgu WCW versi ayat santai yg kak rose war2 kn tu...mesti best...sedangkn WCW yg BTM nie pn best...
MamaErra
Tajul Weera & Sari Ayu

Lain dari yang lain... superb! Selebihnya... baik baca.
Atykah Aura
Suka sangat Jalan cerita novel ini. Especially watak yg penulis tulis.
SHUHADA KAMARUDDIN
pergh!!!!! citer nie best giler kot!!!!!!!
sangat TERHARU, TERSENTUH, GEMBIRA time baca part pershabatan antara WEERA N RAY...
ya Allah,,, kau jadikan lah jua diri ini seperti mereka berdua untuk kedua ibu bapaku, adik beradik ku, keluarga ku, rakan - rakanku, dan juga org yg berada di sekeliling ku..... dan kau jadikanlah jua diri mereka berkasih sayang padaku sama seperti weera dan ray....
susah nk carik sahabat yang betol2 terbaik dalam dunia nie...
serious,, kagum...!!
i nanges smpai mata bengk...more
M Faridzuan
Sebuah kisah yang penuh konflik. Membawa erti ukhuwah fillah.

Cinta antara sahabat sejantina yang disalahertikan, sedangkan cinta itu bukan bertunjangkan nafsu, cinta antara mereka adalah kerana Allah.

Earydomo Wizard
Please please and please aq nak sangat2 baca cerita ni.ade sape2 boley bg pjam?even tanye dgn penulisnya sudah habis stock.merata tmpat aq carik....brrrrr
Adilah
Bertemu kerana Allah, berpisah kerana Allah...
Ayu Dzulkarnain
perghh!! hebat!!
Intan
Intan marked it as to-read
Oct 20, 2014
Ririn
Ririn marked it as to-read
Oct 20, 2014
Norazlina Baharuddin
Norazlina Baharuddin marked it as to-read
Oct 16, 2014
Putri Arti
Putri Arti marked it as to-read
Aug 15, 2014
Erieyn
Erieyn added it
Sep 07, 2014
Ain Saqu
Ain Saqu marked it as to-read
Aug 12, 2014
Eliza
Eliza marked it as to-read
Jul 08, 2014
Wina
Wina marked it as to-read
Jun 22, 2014
Husainah Binti
Husainah Binti marked it as to-read
Jun 13, 2014
Ieyda Rosli
Ieyda Rosli marked it as to-read
Jun 11, 2014
« previous 1 3 4 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
3120312
Nora binti Ismail atau dikenali dengan nama pena Rose Harissa dilahirkan di Kuantan, Pahang pada 3 Disember 1977. Berkelulusan Diploma Seni Bina, UTM dan bekerja sebagai pereka dalam bidang seni dekoratif, dan penulis serta ilustrator sambilan. Beliau sudah mendirikan rumah tangga.
More about Rose Harissa...
Guy Next Door Saranghaeyo, Arumi Mulanya Satu Cinta Cinta Mekar di Hati Seperti Keju & Coklat

Share This Book