Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Железният светилник” as Want to Read:
Железният светилник
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Железният светилник (Железният светилник #1)

4.39  ·  Rating Details ·  4,234 Ratings  ·  56 Reviews
Томът съдържа “Железният светилник”, редове от биографията на Димитър Талев и статии от М. Куманов, Св. Игов и Панко Анчев.
Paperback, 504 pages
Published 2002 by Издателство "Захарий Стоянов" (first published 1952)
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Железният светилник, please sign up.

Be the first to ask a question about Железният светилник

Community Reviews

(showing 1-30)
filter  |  sort: default (?)  |  Rating Details
Daniela
Jul 21, 2016 Daniela rated it it was amazing  ·  review of another edition
Най-човешката книга,която съм чела някога...
Maria
Aug 30, 2013 Maria rated it it was amazing  ·  review of another edition
Една от любимите ми книги. Написана с много доброта и разбиране.
Дълги години си мислех защо Султана постъпи така с любимото си дете. Не можех да разбера, дори преди самата аз да имам дете. Та какво може да е по-силно от любовта на майката? Защо Султана не се изправи и не защити живота на Катерина, защо се огъна? Не я разбирах, но Талев я е разбирал. Не я осъди, само й съчуства.
Просветна ми много години по-късно, след още много прочетени книги. Не можем да мерим с нашия аршин хората, които са жи
...more
Eva 'Nomad'
May 11, 2011 Eva 'Nomad' rated it it was amazing  ·  review of another edition
Не бих дала висока оценка на книга само защото е българска или родолюбива.

За втори път чета "Железният светилник", преди бях почти ученичка. Допадна ми, но само толкова. А сега, сега ми харесва много повече.

"Железният светилник" е роман с изключителни качества. Написан е увлекателно, стегнато. Каквито описания има са кратки и изразни, красиви, просто ти се иска да спреш и да ги усетиш.

"Наместникът не беше много приказлив, но се виждаше, че не бе дошъл у приятеля си от празнично безделие. Сините
...more
Aleksandrina Stoyanova
Определено мога да оценя максимално тази книга, защото от отдавна не бях чела толкова добра и увлекателна книга, която да ме вълнува през цялото време докато я чета.
Преди да почнеш да четеш книгата си мислиш...."Уф... поредната книга от списъка, която ще е безинтересна и ще заспа няколко пъти докато я изчета", но този роман определено опроверга очакванията ми! Едновременното комбиниране на исторически роман и любовна история като героите са достатъчно комплексно изградени, а не както до преди с
...more
Dilyana Georgieva
Щом за едно лято подхванах да прочета и четирите книги, при все че само първата ми беше задължителна, излишно е да казвам, че ме е впечатлила. Не бях много запозната с българската литература тогава и това беше едно от малкото неща, които ме заинтригувахa.
Сега от дистанцията на времето знам, че за Талев е било много по-лесно да пише за онова минало време - няма политически конфликти. Тази отдалеченост обикновено би резнала крилцата на увлечението, но Талев се справя майсторски в увличането, та ч
...more
Цветозар Бонев
"Стоян подигна рамена: ето такава една чудна и толкова хубава бъркотия е животът!"

За разлика от живота, Железният светилник не е бъркотия, но все пак си е хубав. Бая неща мога да кажа за тази книжка като колко мила и сърцестопляща е (въпреки че на моменти е точно обратното на една мила и сърцестопляща история), но тъй като е роман, който е част от задължителните четения за училище само една дума може да опише колко необикновен и неподхождащ към групата от произведения, към които принадлежи е, и
...more
Гергана Васева
Наскоро прочетох първата книга от тетралогията на Димитър Талев, а именно ,,Железният светилник“. Трябва да кажа, че за пръв път от доста време насам изпитах особени емоции. Последно това се случи с ,,Въглен в пепелта“ . Гняв, болка, мъка, радост, щастие и най-вече – привързаност към героите.
За тези, които не са чели ,,Железния светилник“- препоръчвам го горещо. Невероятна книга. Едно е да го знаеш на теория, друго е да го почувстваш с душата си и да го разбереш напълно...
,,Едва-що бе преминала
...more
Anna V.
Jul 28, 2014 Anna V. rated it it was amazing  ·  review of another edition
Аз не помня дълго сюжети, образи и т.н. литературни работи... помня емоциите и изводите от книгата... и от тази ще запомня доста неща. През цялото време си мислех, че това е Под игото от друго място, друга гледна точка. По едно време си мислех и че както и там всички ще изпозагинат... Ама тук краят все пак е добър. Султана ми беше омразна почти през цялото време, въпреки че от всичко личи, че нейното поведение е най-правилното. А най-добре приех постъпката й, за която може би наистина другите би ...more
Кристина
Защо са толкова малко хората които не оценят колко уникална по своему е българската култура.Тежко е...
Allexiss
Jul 13, 2015 Allexiss rated it it was amazing  ·  review of another edition
Родното винаги е най-сладко.
Талев сътворява история за семейството, за борбата за утвърждаване на идентичност и вяра, за грешките, през които майката минава, защитавайки децата си, пазейки честта им вечно.
"Железният светилник" озари мирогледа ми, показа ми как във времена на безгласие и покорно ежедневие, лишено от толкова присъщите ни прищевки, едно семейство може да запази доверието между членовете си.
Една майка остава силна, защото не така е нужно, а защото бива призована от цялата си съ
...more
Anzhelika Dimova
Най-хубавата българска книга, която съм чела до сега.Всеки българин и не само трябва да я прочете.Бях чела нейни цитати из интернет, който отведнъж ме грабнаха.Супер много се зарадвах щом намерих книжчицата из библиотеката на майка ми, както и останалите части, които нямам търпения да прочета.Щом отворих книгата и не можах да откъсна очи от нея.Описанията са много увлекателни, както и самото действие се развива бързо, а не като в повечето книги или само описания, или само действие.Всички герои в ...more
Niya
Колкото и непатриотично да звучи, по принцип не си падам особено по българската литература, особено по тази, която се изучава в училище. Но ето, че се реших да дам шанс на няколко романа като Железният Светилник, Време Разделно и Тютюн. Майка ми ме посъветва да започна с ЖС. Очакванията ми бяха всичко друго, но не и високи, предвид, че примерно Под Игото не ми хареса особено.
НО противно на очакванията ми, това се превърна в любимия ми български роман! Впрочем нашите са ме кръстили именно на Ния,
...more
Vladislav Stoilov
2:09 ам, малко жертва на съня, за да довърша "Железният светилник", който доста ме измъчи! Попринцип и дебелите книги ги чета за 2, макс 3 дена, но тази ми вървеше много бавно, труден език лично за мен, труден изказ, a на места i супер зацикляща с липса на действие.

Черногледа книга, влачи се, като пияна жаба на събитията с нещастие, а препуска като див кон на щастливите мигове. Много скучно начало, в средата стана много вълнуваща, но после пак заби и взе да става само кой и колко тежко ще умре.
...more
Ангѣлъ
Четох я като част от задължителната програма по литература за десети клас и беше поредната книга, която нямах нерви да довърша. Много драма, беее. Като гледам българина по улиците какъв е оклюмал и се е начумерил, как да искам да живея в такава среда? Ми той се храни с болка и мъка, само трагедии, кланета и драми. Ега ти и действителността! Хареса ми майсторския начин, по който Талев е описал действителността - повярвах му, потопих се в нея, затова и не пожелах да оставам там дълго.
Julia
Dec 21, 2011 Julia rated it it was amazing  ·  review of another edition
Страхотна книга!Малко бавна сякаш,но толкова увлекателна!Действието определено се развива бавно,но всичко е така хубаво описано!Докато четеш и си представяш всичко!После изведнъж се случва нещо и действието поема в друга посока - още по-интересно и те кара да се чудиш какво ще се случи накрая!Определено е книга на която да се насладиш.Само краят ме озадачи още повече и се чудя какво ще стане в другите книги!
Препоръчвам на всеки,който цени добре написани,детайлни произведения!
Vladimir Grigorov
Беше време, когато четях Карл Май, а филмите за Индиана Джоунс ми бяха любими. Там някъде прочетох и "Железният светилник", най-вече по задължение заради училището. Още тогава бях силно впечатлен. Сега го препрочитам, този път с идеята да пребродя цялата тетралогия. Хубаво е, че макар и да са минали толкова години и Винету отдавна вече е изпаднал от личната ми класация, "Железният светилник" си остава все така вълнуващ и увлекателен.
Dessie
Feb 26, 2014 Dessie rated it really liked it  ·  review of another edition
Очаквах книгата да не ме впечатли особено, но всъщност бях приятно изненадана. Говори за обикновените неща от живота на хората по онова време и все пак всичко е представено увлекателно. Имаше части, които бяха изключително вълнуващи за мен, както и един-два въпроса (след като ги е имало, значи ми е харесало), на които исках отговори и ги получих. Като цяло може би най-интересната българска книга от задължителната литература, която съм чела до момента.
Alex Maneva
Feb 28, 2015 Alex Maneva rated it it was amazing  ·  review of another edition
Страхотна книга ! Първата българска книга, която да ми хареса изцяло, нямам търпение да прочета и другите :)
Petko Stankov
Mar 30, 2015 Petko Stankov rated it it was amazing  ·  review of another edition
Страхотен български роман! Ставаш съпричастен към съдбите на героите и следиш с огромен интерес събитията, които оформят живота им.
Dayana Doncheva
Mar 18, 2015 Dayana Doncheva rated it it was amazing  ·  review of another edition
Задължително четиво!
Ivan Atanasov
Невероятна книга
Disappointeddreamer
Изплаках си всичко.
Ria
Jul 13, 2016 Ria rated it it was ok  ·  review of another edition
Shelves: other-fiction
Меко казано съм разочарована. Викам си, писано е 1952г., нищо, че действието се развива един век по-рано, стилът ще е съвременен, героите ще са по-добре развити... Нищо подобно. Все едно четох "Под игото", само дето действието се развиваше малко по-рано, малко по на запад и сюжетът не беше като да е лежал два века в прашасала ниша и да са го прояли молците (ака нямаше дупки или поне аз не ги усетих). Имаше може би някакъв опит за дълбочина на персонажите, но не особено сполучлив. Като се каже, ч ...more
Hristian Trendafilov
Една от първите книги, която прочетох на един дъх.

"Лазар неочаквано видя Ния. Той не се помръдна от мястото си между развеселената тълпа, побутваха го, блъскаха се в него, някой и като че ли му заговори нещо, а той виждаше само нея и чуваше как се блъска сърцето му, кънтеше сякаш цялото му тяло при всеки удар. Тя също го гледаше и очите й говореха с нечут глас. Лицето й беше поувехнало, като да е боледувала наскоро. В погледа й нямаше нито сянка от нейната макар и сдържана надменност, очите й мо
...more
Nevi
May 12, 2011 Nevi rated it it was amazing  ·  review of another edition
Един от любимите ми български романи. Прочетох го докато бях ученичка, защото трябваше в часа по литература да направя анализ на един от героите - Стоян. Когато получих задачата от учителката си никак не останах доволна, но нямах избор. Взех книгата от библиотеката и като я видях колко е дебела чак не ми се искаше да започвам. Имах една седмица да се подготвя, чудех се какво да правя и дали ще ми стигне времето, но като седнах и за три дни прочетох цялата книга. Останах изненадана колко много м ...more
Ina
Jun 30, 2014 Ina rated it it was amazing  ·  review of another edition
Литературата за училище можела да бъде интересна.. Най-после! Много хубав роман, изпълнен с различни, но истински истории - за неволите, за неправдите, за любовта..

Талев е създал изкусно всеки персонаж включен в романа, откроявайки повечето душата му, отколкото външността, което въпреки това създава образ у читателя.

Където може, Талев не изпуска да спомене красотата на девойките - Ния, Божана и Катерина, станали важни за сюжета на това произведение, всяка с своя история, свои проблеми и свои л
...more
Nikolay
Sep 26, 2014 Nikolay rated it it was amazing  ·  review of another edition
Парадоксално, но когато бях в гимназията стигнах до средата на книгата и се върнах към нея две години по-късно. Естествено започнах от началото, въпреки че имах доста добра идея какво се случва. Откровено казано не съм чел по-хубава българска книга. Талев има някаква уникална способност да хване една на пръв поглед обикновена история и да ти разкаже по такъв начин да се захласнеш от първата страница и с всяка следваща, да си мислиш "Боже и сега какво..." Повечето главни герои бяха изключително д ...more
Georgi Varoshkin
Започва малко мудно,без да загава в каква посока ще се развие действието. В последствие обаче увлича много силно.Редуват се описания на обикновения битов живот като фон на събитията със разгръщането на големата идея : Църковната борба и усилия за идентичност.Полагат се образите на главните герои , които се доразгръщат в следващите книги - много реалистични и пълнокръвни между другото.Усещаш как авторът сам живее в собствения си свят. Книгата е задължителна като прелюдия към следващите от тетрало ...more
Симеон
Apr 12, 2012 Симеон rated it it was amazing
Не разбирам хората, които са неспособни да оценят красотата в този роман. Независимо дали е бил част от задължителната програма по литература или не, "Железният светилник" е изключително съдържателна творба. Съдбите на героите, историческите събития, българщината - така са преплетени, че на читателят не му се иска страниците да свършат. Най-силният от тетралогията.
Michaella Kraeva
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
 • Тютюн
 • Поезия. Публицистика
 • Разкази. Гераците
 • Крадецът на праскови
 • Под игото
 • Разкази - том 1
 • Време разделно
 • Стихотворения
 • Поезия
 • Бай Ганьо
 • Патиланско царство
 • Диви разкази
 • Септември
 • Стихотворения и проза
 • Поезия
4374632
Димитър Талев Петров-Палисламов е изтъкнат български писател и журналист, автор на тетралогията „Железният светилник“, „Преспанските камбани“, „Илинден“ и „Гласовете ви чувам“.

Димитър Талев е роден в град Прилеп, Македония, на 1 септември 1898 година. Расте в семейството на майстор железар и ковач, в чийто дом владее дух на патриархална сърдечност и възрожденски патриотизъм. На 9 г. остава без бащ
...more
More about Димитър Талев...

Other Books in the Series

Железният светилник (4 books)
 • Преспанските камбани
 • Илинден
 • Гласовете ви чувам

Share This Book“Такава една чудна и толкова хубава бъркотия е животът!” 96 likes
“Човек не бива и не може да живее само за себе си.” 68 likes
More quotes…