Jaja & Din
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating

Jaja & Din

4.39 of 5 stars 4.39  ·  rating details  ·  430 ratings  ·  64 reviews
JAJA & Din
Cinta pandang pertamakah ini...

Sekiranya tiba-tiba anda bertemu dengan lelaki yang membuat
jantung anda berlari setara dengan kelajuan jet Sukhoi buatan
Rusia, dan mata anda pula tak bisa berpaling daripada dia biarpun
sedetik, lalu apa tindakan anda?

A. katakan: lupakan sahaja itu hanya logamaya
B. rahsiakan perasaan anda dalam diari merah jambu
C. kenal past...more
Paperback, 4th edition (2009 - 2011), 502 pages
Published January 2011 by Jemari Seni Sdn Bhd (920722-U) (first published December 15th 2009)
more details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.
I Love You, Stupid! by Melur JelitaJaja & Din by Noor SurayaAwak Suka Saya Tak? by Melur JelitaThe Wedding Breaker by Evelyn  Rose13 Jam A380 by Evelyn  Rose
Watak Hero Idaman
2nd out of 60 books — 57 voters
Surat Ungu untuk Nuha by Noor SurayaJaja & Din by Noor SurayaGadisku Wan Adnin by Noor SurayaNyanyian Tanjung Sepi by Noor SurayaLangsir Biji Remia by Noor Suraya
Buku Terbaik Noor Suraya
2nd out of 20 books — 20 voters


More lists with this book...

Community Reviews

(showing 1-30 of 659)
filter  |  sort: default (?)  |  rating details
Limau Nipis
Ini bukan buku sambungan Nyanyian Tanjung Sepi.

Ini cerita Faiza, anak sulung Dr. Badrul Hisyam dan Dr. Haslina (rakan baik Dr. Aqmar Aziz) yang berambut perang selurus pembaris, berkening cantik, seorang media planner, jatuh cinta kepada seorang ustaz lulusan Universiti Al-Azhar, Burhanuddin al-Helmy.

Aduh-aduh, panahan cinta membuatkan jantung Jaja melompat ke kepala rupanya! Novel ini sungguh menarik, kak Noor Suraya lari dari kebiasaannya. Ditulis kisah ini dengan bahasa santai-santai, dari pe...more
Gobokairina
Rupa-rupanya cinta telah membawa hatiku terbuai-buai ke sana ke sini tanpa perlu berhenti di mana-mana ‘lampu isyarat’ [Prolog Pertama]

Itu agaknya yang terjadi. Aku sama-sama mabuk dengan cinta Faiza [Jaja]. Gadis yang tak pernah jatuh cinta dan bila masa dia terjatuh cinta, Jaja dah seperti orang yang jatuh dalam gaung je! hahaha ;P Jaja; seorang eksekutif perancang media lost in space bila terpandang wajah Ustaz M dalam sekeping foto yang ditangkap oleh Suhaimi [Mie]. Kebetulan dia dipanggil u...more
Don
~Boleh tak saya nak 'benci' Kak Suraya sekarang. :( Saya sangat sayangkan Din dan Jaja. Terlalu sayang kerana tak sanggup nak melepaskan mereka~ So far, this is the best book I've read this week. Beautiful, funny, yet so heartwrenching!) Sepertinya hati ini dicengkam kuat, sampai saya tak mampu nak berbuat apa-apa. Jaja dan Din membuat saya ketawa dan menangis sekaligus.Bahasa yang mudah dan indah dengan pelbagai cerita disusun menjadi satu. Kisah yang buat saya muhasabah diri~

Begini rupanya me...more
Aburazeen
1. Saya pernah nampak Buku Jaja & Din. Kelemahan saya suka buat judgement by book's cover. Ist Impression saya ini buku cinta remaja, bukan untuk umur 30++ macam sekarang. Anyway sebab malas nak sambung John Grisham (..yg perlukan 100% penumpuan) Jaja dan Din saya jamah. Sambil-sambil tanggukkan Rifqi pun boleh baca.

2. First saya akan baca kulit belakang.. OK make sence. Terus baca dari depan (selalunya akan tengok muka surat terakhir). Dan saya tidak jadi tengok mukasurat akhir kerana buku...more
Juliza
Ini tentang seorang Faiza (Jaja) yang berambut lurus macam pembaris warna perang (asli ya), seorang media planner lulusan Komunikasi yang meminang (berkias kata Din ^^) seorang Burhanuddin al-Helmy (Din) yang berjanggut sejemput, seorang guru Kesusasteraan Arab lulusan Al-Azhar.

'Jaja & Din' membawa hamba melompat ke sana sini dalam menyusuri perjalanan Jaja mencari lelaki yang mencuri hatinya (cewahh... hamba pun nak jadi dramatis macam Jaja - huhu...). Tapi jangan risau Jaja si tukang skri...more
kuzzeen
TERKEDU.......

Bagaimana novel yang x sampai 500 m/s boleh membuatkan aku 'terdiam'...
Hebat kan penangan penulis yang ada segala-gala yang diperlukan untuk menulis. Dan bagaimana kesinambungan sebaris ayat dalam Nyanyian Tanjung Sepi terbitan 2006 boleh melahirkan Jaja & Din 2009.... Aku 'terdiam' lagi.....

Ini novel ke-3 Noor Suraya yang kubaca selepas Surat Ungu Untuk Nuha dan Nyanyian Tanjung Sepi. Semua watak yang sering membuat aku sesat, kembali menyuluh aku dalam Jaja & Din.

Menghada...more
Najibah Abu Bakar
Lama saya tidak buat begini: baca habis sebuah novel dalam masa kira-kira 18 jam (berselang seli kerja rumah dan melayan anak). Mungkin kerana novel pop yang banyak bermain emosi, jadi pembacaannya tidak memerlukan daya fikir yang tinggi. Mudah, ikut saja alun emosi sampai ke titik akhir.

Selain itu, mungkin faktor lain yang membantu lajunya pembacaan saya adalah gaya pengkisahan pengarang yang sememangnya tinggi, walaupun sedari awal banyak hal yang tidak dapat saya persetujui mengenai pembinaan...more
Ummu Auni
Aku membeli buku ini usai membacanya dari simpanan seorang rakan. Begitu kuat tarikan cerita ini, dan aku masih tersenyum dan menangis ketika membacanya

Benar-benar cerita yang mampu mengocak perasaanku, dari tersenyum riang, hingga ke titisan air mata. Ternyata Kak Su memberi satu nafas baru kepada cerita ini.

Jaja merupakan kesinambungan watak dan anak kepada Dr Haslinda dan Dr Shamsul, rakan kepada Dr Aqmar Aziz (kesinambungan cerita Nyanyian Tanjung Sepi). Membaca cerita ini, ibarat imbauan k...more
Farah Fazrin
Kisah Jaja & Din..
Maafkan saya lambat menyedari buku yang sangat ohsem ini.. :)

Short Review:
Buku ini melibatkan banyak permainan emosi. Dari gelak terbahak-bahak seorang diri sambil di pandang dengan pandangan keliru oleh sang suami sehingga basah pipi sebab gagal mengawal perasaan sedih.

Alhamdulillah, walau terlewat tapi masih berpeluang baca kisah hidup Jaja & Din.

"Jaja sedang bawa mujahid kecil di belakang Din. Kalau Din boleh tunggu sedikit masa lagi, dia boleh tengok ayahnya"


"Tuhan...more
Aina Dayana Hilmi
Cerita biasa yang diluarbiasakan.

Banyak yang saya belajar dari buku ini. Sesekali menjentik perasaan juga terutama apabila tiba bahagian Jaja dan Din selepas kahwin.

Sabarnya Din mendidik Jaja. Taatnya Jaja pada Din. Seronok juga ada tukang cerita sebelum tidur ya.

Nanti nak buat jugalah pada anak ;)
Nusrah
Kalau scroll sampai bawah, semua orang dah review dengan baik buku Kak Su ni.. :)

Actually sangat terkesan dengan cara Din didik Jaja, cara Din bimbing Jaja sampai Jaja jadi super mother yang solehah. Cara Din tu sangat2 berhikmah. fuhhhh. Dan saya rasa itu yang sepatutnya diterapkan dalam diri daie, kita kena ubah method dakwah dengan lebih berhikmah dan penuh dengan kasih sayang. Setiap kesalahan yang Jaja buat, Din akan tegur dengan cara kisahkan tentang Sirah Nabi dan kaitkan pengajaran Sirah...more
Intan  Musa
Syahdunya! Begitu suci cinta yang datang dari Allah. Rasa insaf dan ingin menjadi yang lebih baik.
Jaja (Faiza) sangat-sangat mencintai Din (Burhanudin) sejak pertama kali melihat gambarnya. Mulalah satu pencarian dan pengembaraan untuk Jaja. Dia ingin 'ikhlas', 'reda', 'taat' serta 'zuhud'. Mereka menempuh alam perkahwinan. Din mula belajar mendidik Jaja untuk lebih dekat dengan Tuhan. Bermula dengan bercerita sirah Nabi, mendidik sembahyang dan mengaji. Jaja senang untuk dilentur kerana hatiny...more
cheryna27
Waktu menulis review adalah pada awal pagi Isnin - jadi tak dapat tulis panjang. Masih keliru dgn Ayat-ayat Cinta + Nur Kasih sebenarnya. In denial dalam sesetengah perkara dan bahasa yg digunakan. Bukan negatif tapi masih cuba menerima tanpa sebarang prejudis.

Susah kan, membaca sesuatu yg dekat dengan diri? :)
Sakinah
Waaaa... ini adalah buku feveret saya. biarlah ada 100 novel lain, xkan dapat menandingi bestnya buku ni. terima kasih noor suraya kerana telah hasilkan novel yg ohsem ini :)
Ain

Jaja & Din


Kisahnya ibarat penceritaan dari Jaja sendiri , namun turut ada kisah dari sisi Din.

Permulaan ceritanya agak lambat , sehinggakan saya ternanti-nanti waktu "sebenar" Jaja bersua muka dengan Din. Namun penantian ternyata tidak sia-sia. Pertemuan mereka membuatkan saya juga seperti Jaja - Falling in love with Din !!

Walaupun pada awalnya saya seakan tak setuju dengan Jaja yang mahu 'meminang' Din. Dan saya macam bercakap terus pada Jaja - " Jaja , don't do it !! U will regret it !!...more
Aliesha Kirana
Buat pertama kalinya, aku menangis baca novel. ya, betul. ok bukan pertama kali =_=" tapi dah lama gila aku tak menangis bila baca novel, tp novel ni buat aku menangis. sebab apa?

spoiler alert!

sebab bila Jaja cakap...

"Din jangan lupa nama Faiza Badrul Hisyam dari 70 org yg boleh Din tarik masuk syurga, naa..."

sedih sgt, sebak semua ada. rasa mcm, kuat sungguh Jaja dan dia sanggup menjanda seumur hidup kalau benar Din sudah syahid. bila dia dapat khabar yg Din sudah pergi, jaja masih kuat dan re...more
Sobirah Jamilah
sebuah jalan cerita yang sangat bagus. saya suka watak jaja yang gadis biasa2 tapi tak semestinya dia akan dapat suami biasa2. dan akhirnya dia bukan biasa2.

dia isteri kepada pejuang agama yang sanggup berjuang. :) sebuah novel yang sgt bagus dan memberi isnpirasi kepada saya.
azian2575
Faiza 'Jaja' & Burhanuddin 'Din' Al-Helmy

"Aduhai pemilik kening yang cantik, aku rindu padamu.. Aku kasih padamu.. Aku sayang padamu, hanya kerana Allah, kerana Dia telah membuka hati-hati kita dalam cinta yang mendalam.. Cinta itu anugerah.. Subhanallah.."
Zuraimah Ismail
Mar 28, 2010 Zuraimah Ismail rated it 5 of 5 stars
Recommends it for: all
Bertuahnya Jaja, diilhamkan Allah untuk mencari Din...
Bertuahnya Jaja, dianugerahkan Allah untuk meminjam Din sebagai mualim diri
Bertuahnya Jaja, dianugerahkan Allah untuk berkongsi cerita dengan Din
Bertuanya Jaja, dianugerahkan Allah akan CINTA dari Din...:)
Azlin
Seronok sungguh baca novel ni... semenjak beli saya dah mengulang membacanya lebih tiga kali ada kot.... Macam-macam perasaan timbul selepas tu, rasa sedih/duka,gembira/bahagia,gelak dan sememangnya insaf untuk diri sendiri tu lagi la....

Selalunya bila kita baca novel cinta, kita rasa cinta itu seolah-olah
adalah agung untuk seseorang tapi dari novel ini saya dapat rasakan yang nyata dari novel ini biarlah kasih sayang dan cinta itu kerana Allah S.W.T.

Pencarian JAJA selama dua tahun berahsil de...more
Kamaliah
Jaja n Din… Read this book because few of my friends recommended me to. Hmmm… Honestly, I like it but not enough to love it. As a whole, buku ini penuh dengan pengisian. Pencarian seorang gadis moden bernama Jaja terhadap lelaki misteri bernama Din yang dilihat hanya melalui gambar. Melalui segala macam rintangan, pantang ada yang menyebut disitu lelaki itu, berlarilah Si Jaja ke arah itu. Penantian tanpa usaha yang sedikit membuahkan hasil dan akhirnya Din menjadi milik Jaja dan Jaja berubah ke...more
Atina
Kata orang cerita yang terbaik adalah cerita yang mampu terpahat di hati bukan untuk satu tempoh yang sekejap dan aku rasa cerita ini benar benar terikat di hati aku.

Entah untuk kali ke berapa aku mengulang baca Jaja & Din ni. Suka. Sudah sepuluh kali ulang rasanya baru aku ingin mebuat 'review' di sini.

Aku suka dengan watak Jaja dan Din dalam cerita ini. Permulaan cerita mungkin sedikit lambat di mana aku juga seperti pembaca yang lain menanti saat-saat pertemuan antara Jaja dan Din tetapi...more
Ernnie
Penulisan yang sangat jujur. Cara penceritaan simple. Tak la menggunakan bahasa yang bombastik sangat. Buku ni kawan Ernnie yang suggestkan. Mula-mula tengok muka depan buku ni, rasa macam tipikal novel cintan-cintun yang sangat banyak sekarang. Tapi silap. Novel ni memang berunsurkan percintaan, tapi lain sikit. Paling seronok ada unsur dakwah. Ada juga unsur tanggungjawab muslim. Ditambah pula dengan isu Afganistan yang ramainya antara kita yang tidak cakna. Dengan selitan cerita Rasulullah da...more
Wee
walaupun terhegeh2 baca, akhirnya.. Alhamdulillah.. terkesan-kesan, terpukul-pukul.
Lynnleen
jaja & din....cerita yg hebat....x tau nk kata apa...jaja & din mempengaruhi hari-hariku....setiap cerita din bagai meresap juga kedlaam jiwa ku....bak kata jaja...dia ada pencerita diraja....hehehe....beruntung jaja memiliki din...semoga aku juga bertemu insan seperti din...amin...anayway thumbs up to Kak su.....
cikyah75
Sebuah cerita biasa yang diluarbiasakan. Ayat-ayat yag digunapakai sehari-hari tapi mampu membuat saya berfikir dan mengingatkan diri untuk belajar berterima kasih dengan apa yang telah saya miliki. "Syurga isteri di bawah tapak kaki suami".
Mai
banyak pengajaran yang bermakna
Amalina Jamaluddin
Kalau novel Melayu ni, akan prefer Hlovate's dan jenis yang mushy lovey dovey cheesy corny je. Tak pernah berani nak cuba yang bagi meaning yg lebih drpd tu.

Bagi yang nak 'kemanisan' sahaja tu memang akan sedikit kecewa kalau baca buku ni tapi akan rasa WOW bila baca dari A-Z :)

Allah dah janji. Kalau ada jodoh tu tak ke mana & takdir Dia takkan ubah perancangan kita.

Expect less & you'll hurt less. Redha dgn apa yang Allah bagi, that'd be the best thing to do, always.
Umiko
Thanks to kak Effa sebab bagi pinjam novel ni. Katanya kalau nak mencari cinta novel ni bagus sebagai pembakar semangat. huehue..

Tapi aku tidak lah senekad Jaja. Perempuan yang intelektual, bekerjaya hebat dan cantik pulak tu. Semua dia tinggalkan demi mengejar cinta dan akhirnya cinta itu mengajarnya erti zuhud.

Ya cinta memang indah jika kita sendiri yang membentuknya indah. Kagum dengan semangat Din yang sabar melayan Jaja dari gadis moderen free hair menjadi isteri yang solehah. Untung kahwi...more
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 21 22 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
  • Baju Melayu Hijau Serindit
  • Sweet Sour
  • aA+bB
  • Tunggu Teduh Dulu
  • My Precious Iris (Mypi)
  • Jendela Hati
  • 13 Jam A380
  • Secangkir Teh Pengubat Letih
  • Cinta Pertama
  • Ombak Rindu (Ombak Rindu, #1)
  • Bicara Hati
1007974
Lulusan Diploma Pendidikan (KPLI) daripada Institut Pendidikan Sultan Idris (IPSI) ini, pernah menjadi pendidik selama 13 tahun. Noor Suraya juga seorang Munsyi Dewan yang aktif dalam dunia penerbitan. Kini Noor Suraya mengetuai JS Adiwarna Publications & Distributors Sdn. Bhd. sebagai Pengarah Eksekutif di samping bertindak sebagai Pengarah Urusan untuk Jemari Seni Sdn. Bhd. Justeru, Noor Sur...more
More about Noor Suraya...
Surat Ungu untuk Nuha Nyanyian Tanjung Sepi Langsir Biji Remia Panggil Aku Dahlia Gadisku Wan Adnin

Share This Book

No trivia or quizzes yet. Add some now »