Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “はいからさんが通る:花の東京大ロマン 1” as Want to Read:
はいからさんが通る:花の東京大ロマン 1
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

はいからさんが通る:花の東京大ロマン 1 (Haikara-san ga Tooru #1-7)

4.12  ·  Rating Details ·  826 Ratings  ·  64 Reviews
The tomboy Benio is forced to marry the lieutenant Shinobu, who is from a wealthy family. At first Benio doesn't get along with the distinguished way of life at all. When Shinobu is sent to fight in Russia, Benio makes her own way... as an emancipated woman in Tokyo of the 1920s!
212 pages
Published 1996 by 講談社 (first published 1975)
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.
This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

(showing 1-30)
filter  |  sort: default (?)  |  Rating Details
Indah Threez Lestari
Setelah lebih dari 20 tahun, Elex menerbitkan ulang manga historis Waki Yamato-sensei: Miss Modern... edisi deluxe tentunya! *joget-joget nggak ingat umur*

Selain jilid 1 ini tebalnya 378 halaman (yang berarti tamatnya takkan sampai volume 7 lagi), yang kuharapkan dari terbitan baru ini saat membelinya (lagi) adalah terjemahan yang jauh lebih bagus daripada edisi tahun 90-an, yang waktu pertama terbit sempat membuatku ilfil dan malas beli (eh... ketahuan deh umurnya...). Untunglah harapanku terka
...more
lia
Mar 27, 2012 lia rated it it was amazing  ·  review of another edition
Shelves: manga
A classic manga by Waki Yamato.

This wonderful, hilarious, crazy manga accompanied my childhood and made me fall in love with manga.

The story is actually a simple one, it's a love story between Hanamura Benio a girl who is betrothed to a 2nd lieutenant, the insanely handsome Ijuun. At first Benio rejected the engagement out of principal, she is a modern woman and modern women do not accept arranged marriage. While the 2nd lieutenant does not let the engagement bother him much and only thinks th
...more
Dini
Nov 25, 2007 Dini rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: manga
Set in Tokyo in the Taisho era (I don't even know exactly when that is), this is the story of Hanamura Benio, a girl too modern for her time. Her family matchmade her with a dapper young military man with stunning good looks and really long legs, 2nd Lt. Ijuuin (I forgot his first name, but hey, she always calls him lieutenant anyway). At first they rejected the arranged marriage and despised each other, but after word came out that the lieutenant was going to be sent away to Russia, only then t ...more
Indah
Jun 29, 2009 Indah rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: children-books
This is one of the first two manga books I read in my childhood... The other one is Pop Corn. I can still feel the feelings they've ignited after I read them. They are very good, they gave me different point of view about this world in my early years.

This manga has historical-fiction kind of genre, and now that I think about it, maybe it's because of this book that I now love that genre. The setting is set on Japan in the World War era. It's a romance story between a girl and a lieutenant - her
...more
Rizka  Felyna
MO DICETAK ULANG MA ELEX MEDIA TERBIT 13 JUNI 2012

AKHIRRRRNYAAAA

********************************************************************
lucu banget deh ini komik ... bacaan pas SMP pokok nya baca nya ampe ngakak2 .... benio sama letnan dua ... gak ada matinya... pokok nya juara http://www.smileycodes.info
Selvi
Oct 26, 2012 Selvi rated it really liked it  ·  review of another edition
senaaang akhirnya bisa nemuin komik-komik lama yang dicetak ulang...jadi inget pas SD harus ngumpulin uang saku biar bisa nyewa komik2 ini di Asterix...
Vira
Jan 11, 2017 Vira rated it it was amazing  ·  review of another edition
really love this book
Yuu Sasih
This rating and review are for all completed volumes.

Saya rasa saya baca ini waktu kelas 4 SD, pinjam punya kakak sepupu saya yang jadi pengaruh utama saya menjadi otaku.

Saya langsung suka dengan cerita ini karena tokoh utamanya, Benio, yang sangat tomboy. Dia jago berpedang, berkuda, dan memanjat pohon, pokoknya sangat jauh dari tipikal Yamato Nadeshiko yang dielu-elukan pada masa feodal jepang deh! Dan ironisnya, teman sepermainannya dari kecil, Ranmaru, justru sangat feminim walaupun dia laki
...more
Geeky Bookers - Ilaria
Il voto è abbastanza generoso perchè sarebbe in realtà un 4 e mezzo, ma dovendo scegliere fra 4 e 5 credo che si possa meritare 5 stelle solo per le risate che mi ha fatto fare! :D
E il formato non è minuscolo, ma molto corposo, quindi lo gradisco di più! Mi aspettavo un manga storico e invece è molto di più! La storia è solo all'inizio, ma le ottime premesse ci sono tutte! :)))

------------------------------------------------------------------

In conclusione ho apprezzato molto questa serie, asse
...more
Bunga Mawar
Serial ini saya baca waktu SMA, pinjam dari teman. Gara-gara serial ini juga saya jadi demen banget pada nama "Benio", hehe...

Sama halnya pada banyak bacaan saya yang lain, apresiasi tinggi saya berikan pada serial ini karena latar belakang (ULANGI: LATAR BELAKANG SEJARAH) yang jelas, yaitu pada masa awal Jepang mengalami restorasi Meiji. Anak-anak perempuan mulai pergi ke sekolah, samurai-samurai kehilangan masa kegemilangan menyandang pedang, dan para pria muda dipanggil untuk berperan serta d
...more
Henny
Aug 05, 2014 Henny rated it it was amazing  ·  review of another edition
Definitely my favourite comic books. Hilarious! I remembered laughing very hardly everytime I read them during my junior high school time, with exception of the 7th book which is quite sappy. I reread them recently after my trip to Japan. During the trip, I saw rickshaw, suddenly I remembered Benio (the heroine). Hence the urge to dig into my old book collections to find and reread them.

I must admit, though I still laughed, I found more romance in the series. I didn't remember wiping my eyes wh
...more
Ontorsoh
Oct 14, 2008 Ontorsoh rated it it was amazing  ·  review of another edition
Recommends it for: vinze7@yahoo.com
Shelves: komik
ini komik kedua setelah candy-candy yang aku baca. awalnya cuma dikasih rekomedasi ma mbk echan, "dek, ada komik baru keren lho...".
yang buat aku suka dan kasih bintang 5 ntu saja ma critanya. dan lagi semangatnya si Benio yang setia ma Letnan dua, kekehnya usaha benio untuk diterima di keluarga bangsawan, kerja kerasany benio untuk jadi lady. Semangat perempuan jepang yang sarat dengan patriarki pada jaman itu dan benio bener-bener kuat, aku suka karakter benio. yang paling penting, letnan Dua
...more
Nurul
Jan 06, 2013 Nurul rated it liked it  ·  review of another edition
What can I say about Waki Yamato? She is defitely my most beloved manga writer. I love Yokohama by bits and her interpretation of Tale of Genji is so vivid I can tell that she translated the books well into the comic.

As for Miss Modern series, she again make me rethink about what does it take to be a Modern women. One line that I really remember is when Tamaki said "Women used to be the sun. It shines thoroughly. But nowadays, women is moon. Her shines depends on the sun". And by the sun, she m
...more
Mayday
Mar 17, 2013 Mayday rated it it was ok  ·  review of another edition
Sebelum tahu ini komik jadul, awalnya hanya diberi tahu temen gimana ceritanya (yang katanya sinetron banget dengan amnesia dan segalanya), tapi tertarik karena ceweknya cewek karier dan bukan damsel in distress (melihat settingnya kan gak biasa juga), lalu ketika akhirnya lihat dan baca sendiri....

OMG MY EYES!!

Bwahaha astaga dragon aku gak pernah baca komik jadul, bahkan untuk Gundam yang notabene franchise anime fav, yang jaman jadul pun aku gak begitu kuat nontonnya ini malah shoujo jaman jad
...more
NiRmA
Jul 21, 2008 NiRmA rated it it was ok  ·  review of another edition
Shelves: manga
hik, aku teralu berharap lebih... sebenarnya ceritanya menarik, tentang emansipasi wanita, namun sayang pembawaan ceritanya terlalu banyak lelucon yang aneh dan ga perlu, jadi terasa menggangu.(tiba-tiba datang zorro--masa zaman gitu ada zorro?, atau penulis naskah yang bergaya vampir dan banyak lagi deh...). jadi ceritanya terkesan tidak serius. aku baru baca dua jilid tapi ga kuterusin, karena terlanjur kecewa. hiks T_T padahal aku suka sekali sama cerita waki yamato yang lain.
Sondang
Dec 08, 2007 Sondang rated it it was amazing  ·  review of another edition
Shelves: myteenagerperiod
Aaaaah, saya pecinta Waki Yamato,.... ampe sekarang belum ada yg bisa ngalahin komik dia menurutkuh...
Miss Modern ini serial pertama dia yang kubaca, baru Yokohama, Little New York dan Linden.
Semua komik dia keren sih, soalnya selalu gambarin perempuan-perempuan yang 'beda' di jamannya...
Dan selalu 'beda' dari cantik yang berlaku pada pakem jamannya.
Just loove it!
Genochan
Jan 13, 2009 Genochan rated it it was amazing  ·  review of another edition
High recommendation for these series.. I love it so much, too much that I'm not sure if I can falling in love this hard into another comics. Waki Yamato was a good-creative writer ever.. In her book story, she combined between comedy, drama, tragedy, romantic, classic and sacrifice with so many artistic-classical pictures in sidebar.
Bunga Mawar
Buku masa remaja *hiks..* 3.5 bintang.

Saya sudah lupa kalau ada tokoh Tamaki, bahkan saya juga tidak ingat nantinya dia jadi apa :). Kalau Ranmaru dan Ushigoro iya, saya masih ingat *mencoba tidak terlihat pikun*

Di buku ini Benio masih terlihat begitu lugu dan bendel saja, jadi saya akan menunggu volume 2, di mana "kemodernan" Benio akan mulai nampak untuk wanita muda di masanya.
Nur Asyiah
Oct 31, 2010 Nur Asyiah rated it it was amazing  ·  review of another edition
Waki Yamato is one of my favorite comic author!
Dia selalu 'menyelipkan' cerita sejarah di balik komiknya yang sangat menyenangkan.
Dengan tokoh wanita yang sangat tomboi dan berani memperjuangkan emansipasi wanita pada masa itu, komik ini bisa langsung membuat pembacanya jatuh hati pada karakter utama komik ini, Benio.
Sam
Jun 22, 2009 Sam rated it really liked it  ·  review of another edition
sama kayak candy-candy..
ni salah satu novel tertua di rak g!! kangeeeenn.. si tomboy yg akhirnya mendapatkan tuan jutek OKB yg ternyata pekerja keras dan mencintainya sepenuh hati

si pangeran buat g ajah laaaahhh ;)
Indah Threez Lestari
Termasuk koleksi manga awalku, satu angkatan dengan Candy-Candy, Kungfu Boy, Dragon Ball, Min-min, dll.

Di movie/live-actionnya, Hiroshi Abe yang memerankan Letnan Dua. He was so young and so cute then!!
Agnes Hutapea
Apr 17, 2014 Agnes Hutapea rated it it was amazing  ·  review of another edition
Baca ini waktu masih SMP, minjem dr sepupu, dr nomor 1 sd 7, ga bisa berhenti baca nya... sampe jam 5 pagi ketawa ketawa sendiri tp ga bisa kenceng ketawanya soalnya smua lg pada tidur... Sampe sekarang msh teringat gmana Benio jd Tk. becak buat cari uang... hahaaha...
Mariyanti
Apr 20, 2009 Mariyanti rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: comics
My first japanese comic book!!!!
Ceritanya yg lucu + mengharukan dengan karakter cewek yg tomboy, kuat dan tegar bikin aku jatuh cinta ma komik jepang
Sampe sekarang pun kalo baca tetep aja jadi ketawa sendiri...xixixi...
Puni
Nov 25, 2007 Puni rated it it was amazing  ·  review of another edition
Shelves: manga-comic
one of the most romantic (and HILLARIOUS!!!) comic book i've ever read :) Waki Yamato's detailed art is truly uncomparable.
Ririen indirasari
duh, salah satu cerita komik favorit dari dulu selain topeng kaca.tokoh utama wanita sangat kuat, pokoknya girl power deh.
Santh memories
Jan 19, 2008 Santh memories rated it it was amazing  ·  review of another edition
Shelves: komiks
huhuhuhu, jadi kangen.
ni komik wajib hehehe, super lucu, romantis ada, mewek juga ada
hiks letnan dua ijuin, hihihi
Sekar Khatulistiwa
Not really interested with shoujo manga but this one is an exception. A not-cheesy-love story with historical background. Very recommended.
Syani
Jan 02, 2009 Syani rated it it was amazing  ·  review of another edition
Tentang cewe tomboy yang lain daripada cewe pada umumnya jaman itu di Jepang,lucu, cewe nya dapat pasangan bule, asik dibaca :D
Putri
Jun 08, 2012 Putri rated it it was amazing  ·  review of another edition
Shelves: elex-media, komik
komik yang gokiL abis.. sayang cuman punya 4 volum.. penasaran endingnya apa. jempol buat elex media MISS MODERN akhirnya di cetak ulang..
sikasikk... ^^
Bonetea Aji
Nov 18, 2012 Bonetea Aji rated it really liked it  ·  review of another edition
sekedar info : komik (bekas) Miss Modern (edisi Lama) 1-7 Tamat tersedia di warungkolektor.blogspot.com
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
  • Candy Candy, Vol. 1 (Candy Candy, #1)
  • Golden Book
  • Topeng Kaca 5
  • Popcorn (Seito Shokun)
  • Min-Min (1 - 4)
  • Lady Oscar:  La Rose De Versailles, Tome 1
  • Mari-Chan Silver Toe Shoes No.6
  • Throbbing Tonight Vol. 2
  • Pansy Vol. 1
  • Swan, Volume 4
  • Hai Miiko! 7
5444417
She is most famous for Asakiyumemishi, her adaptation of the Tale of Genji.

At one time, she formed some sort of association with IGARASHI Yumiko and TADATSU Youko. These three were also instrumental in revitalizing shoujo manga, but unlike the Year 24 Group, they are known for more traditional stories of love and romance.
More about Waki Yamato...

Other Books in the Series

Haikara-san ga Tooru (7 books)
  • Miss Modern Vol. 2
  • Miss Modern Vol. 3 (Deluxe)
  • Miss Modern Vol. 4
  • Miss Modern Vol. 5
  • Miss Modern Vol. 6
  • Miss Modern Vol. 7

Share This Book