Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Нощем с белите коне” as Want to Read:
Нощем с белите коне
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Нощем с белите коне

4.21  ·  Rating Details ·  547 Ratings  ·  22 Reviews
"Единственото спасение срещу неумолимостта на съдбата е да се върви срещу нея. Така поне на човек му остава шансът на случайното разминаване." (Павел Вежинов)
Paperback, 448 pages
Published 2000 by Слово (first published 1975)
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Нощем с белите коне, please sign up.

Be the first to ask a question about Нощем с белите коне

Community Reviews

(showing 1-30)
filter  |  sort: default (?)  |  Rating Details
Martin Yankov
Меланхолична. Натоварваща. Поглъщаща. Магична. Истинска.

Принципно имам тенденцията да реагирам емоционално на книги и всякакви други произведения на изкуството. И все пак рядко се случва някоя художествено творба да ме удари чак толкова силно, колкото го направи тази. Романът е написан като поезия в проза. Изключително красив изказ, прецизен и изящен, без да става натруфен и сладникав. Във всеки пасаж, във всяко изречение, е притаен океан от емоции – привидно спокоен, може би леко разклащан от в
...more
Setinka
Dec 06, 2013 Setinka rated it it was amazing
Невероятна!!!!

"Най-безнадеждното нещо е да убеждаваш хората в нещо. Всеки трябва да стига до своята истина сам, за да повярва в нея."
Христо Блажев
“Нощем с белите коне”, класиката на Вежинов: http://knigolandia.info/book-review/n...

Винаги съм чакал този роман, понякога съзнателно сещайки се за него (при препрочитанията на “Войната на таралежите”, където се споменава с добро), но основно на някакво друго ниво, където е стоял като незаобиколим пропуск. Като малък харесвах Вежинов заради “Произшествие на тихата улица” и “Следите остават”, но едва наскоро прочетох примерно “Бариерата” покрай новото ѝ издание – и използвах същия повод, за да за
...more
Dilyana Georgieva
"Някога, някога, толкова някога...", колкото дори не помня кога. От сантименталност за малко да я оценя и по-високо, но то щеше да е само от онзи спомен за градската библиотека в читалището, вече имах достъп до втория етаж, където бяха книгите за възрастни, миризмата на пожълтяла хартия и измъкнах оттам тази синя корица само защото бях чула в някакъв български филм някой да споменава това романтично заглавие "Нощем с белите коне". О, толкова приказно ми звучеше! Прочетох я на два дъха (не съм от ...more
Yoana
Помня само няколко сцени от книгата. Една от тях е първият ми сблъсък с факта, че в главите на всички мъже има един недостижим, съвършен идеал за женското тяло, което нито една реална жена не може да достигне.
Victoria Toncheva
"- Във всяка истинска красота трябва да има малко страдание, иначе не е изкуство. Иначе е торта от крем с шоколадена глазура.
- В "Белите коне" няма страдание - каза младежът.
- Значи, нищо не си разбрал от моите коне! - разсърди се Хари. - В "Белите коне" има копнеж, това поне не се ли долавя? А какво е копнежът? Мъка по непостигнатото."
Iva
Nov 19, 2010 Iva rated it really liked it
"Нощем с белите коне" е от онези книги, които най-вероятно ще прочета поне още веднъж, на съвсем друг етап от живота си. Тогава може би ще я разбера.
Симеон
Apr 28, 2012 Симеон rated it really liked it
Потънах в ежедневието на героите. Не исках романът да свършва.
Ana Marisa
Истинско удоволствие за сетивата е четенето на този роман - тишината и самотата са материални, тягостното чувство е физически осезаемо. От една страна е малко философски конструиран, но всъщност е реалистичен до болка. Или по-скоро фикцията е толкова майсторски развита, че успява да се превърне вътрешната болка и самота на героя в нещо "близко", да превърне един литературен персонаж в стар приятел и познайник на читателя. Но не е самотата най-тежката болка и най-тъжното в стария академик, а ...more
Plamen Kolev
Nov 01, 2016 Plamen Kolev rated it really liked it
Една история за няколко съдби на един дъх..Първи допир с Павел Вежинов и не последен вярвам.

два цитата :

Любовта е като някаква пеперудка - каца,отлита. Не можеш дори да я уловиш,без да й смъкнеш глупавия прашец. А като й смъкнеш прашеца,какво остава от нея? Нищо!.. Заприличва на най-обикновена муха. Ние не делим момичетата на влюбени и невлюбени. Ние ги делим на лъжливи и истински.
Донка

А влюбения е неспособен за каквато и да е сериозна работа,кажи-речи,като пияния. Но пияния поне гълта ром,вино
...more
Емилия
Mar 12, 2015 Емилия rated it it was amazing  ·  review of another edition
Обичам да чета Павел Вежинов. За мен преди всичко „Нощем с белите коне” е един невероятно човешки роман – да се отрече, че емоциите в него не са изпитани от всеки човек, е невъзможно. Много емоционално приех историите на Урумов и Сашо. И все пак – кълбото е разплетено. Истината излиза, Сашо пораства, а Урумов се пренася на онази поляна с белите коне, където „сивата пепел на забравата” никога няма да го застигне… Защото промяна и лекота може да донесе само прошката – най-голямата сила на човека.

h
...more
Aleksandrina Tsoneva
Исках от дълго време да прочета "Нощем с белите коне" преди всичко, защото заглавието на книгата ме заинтригува. Имах различни очаквания за развитието на действието и образите на главните герои. В процеса на четене установих, че книгата е написана толкова реалистично, с всички детайли от истинския живот. Бих я определила освен като реалистично написана, още като такава с изненадващо развитие на действието, караща читателя да се замисли колко често и самият той е попадал в някоя от историите на ...more
Eli
May 14, 2015 Eli rated it really liked it  ·  review of another edition
Не е моето четиво (явно трябва да прекратя опитите с модерната художествена литература), но Вежинов е отличен разказвач, развива сюжета толкова плавно и постепенно, че до петдесетата страница читателят дори не осъзнава, че всъщност още не знае имената на героите. Даже соц-реалността не е наистина соц, поставените проблеми и въпроси са актуални и днес, което запазва съвременното звучене на романа. Безспорно страхотен писател!
Desislava Radoeva
Apr 21, 2016 Desislava Radoeva rated it it was amazing
Shelves: favorites
Един от най-хубавите романи, които съм чела.
"Има разлика между съществуване и присъствие и тая разлика се нарича със старата безвкусна дума копнеж."
В това изречение сякаш се съдържа цялата книга, всички образи, цялата палитра от чувства и емоции. Цял един живот. Копнежът и тихата присъда на несбъдването - да те има ли...
Shade
Apr 04, 2016 Shade rated it it was amazing
Трудно ми е да опиша защо този роман е прекрасен. Толкова е истински, човешки, близо до сърцето. Вълнувах се за героите, почувствах техните беди и радост. Това е една от онези книги, към които бих се завръщала и след 5, 10, 20 години.
Gabriela
May 05, 2016 Gabriela rated it really liked it
„Ако има все пак някаква съдба, то е най-непоследователното и злорадото нещо в тоя объркан свят. Единственото спасение срещу нейната неумолимост е да се върви срещу нея. Така поне на човек му остава шансът на случайното разминаване.”
Екатерина
Прочетох я два пъти, с разлика от години между двете четения. Вторият път така ме хвана, че още не мога да се отърся. Просто не мога да го опиша.
Adi
Oct 23, 2014 Adi rated it it was amazing
Прочетох книгата на един дъх. Отдавна роман от български писател не ме беше впечатлявал толкова много.
Regina Mortua
Regina Mortua rated it liked it
May 02, 2013
Станис Баратеон
Станис Баратеон rated it really liked it
Dec 25, 2015
Simona Doneva
Simona Doneva rated it it was amazing
Jun 30, 2016
Zan
Zan rated it it was amazing
Apr 04, 2013
Гери Гълъбова
Гери Гълъбова rated it it was amazing
May 08, 2016
Kristina
Kristina rated it it was amazing
Jun 05, 2015
kmandova
kmandova rated it liked it
May 20, 2015
Biliana D.
Biliana D. rated it it was amazing
Apr 29, 2014
Deyan
Deyan rated it liked it
Oct 12, 2016
Verginia Kalcheva
Verginia Kalcheva rated it it was amazing
Jan 21, 2016
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
 • Преспанските камбани
 • Осъдени души
 • Време разделно
 • Лавина
 • Разкази - том 1
 • Поезия. Публицистика
 • Септември
 • Диви разкази
 • Поезия
 • Няма нищо по-хубаво от лошото време
 • Стихотворения и проза
 • Епопея на забравените и избрани стихотворения
 • Дядовата ръкавичка
 • Стихотворения
 • Антихрист
 • Дъщерята на Калояна (Асеневци # 2)
2923229
Никола Делчев Гугов, известен с псевдонима си Павел Вежинов, е български писател, роден на 9 ноември 1914 година в София.

Литературната му кариера започва през втората половина на тридесетте години на ХХ век, когато той започва да сътрудничи на различни списания като "Жупел", "РЛФ", "Щит" и "Изкуство и критика". В периода 1938 - 1944 година бъдещият прочут писател следва философия в Софийския униве
...more
More about Павел Вежинов...

Share This Book“Няма смешна обич на тоя свят, има грешна обич, има нещастна обич, има истинска или въображаема и всяка от тях е едно от малките чудеса на живота.” 54 likes
“Тя е момиче със сърце, такива изобщо престанаха да се раждат!” 17 likes
More quotes…