Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Van oude mensen, de dingen, die voorbijgaan” as Want to Read:
Van oude mensen, de dingen, die voorbijgaan
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Van oude mensen, de dingen, die voorbijgaan

3.6  ·  Rating Details ·  1,177 Ratings  ·  39 Reviews
Dat Couperus' literaire thriller uit 1906 nog niets van zijn spanning verloren heeft bewijst zijn absolute meesterschap.

Een groot geheim verbindt de families Takma en Steyn de Weert. Langgeleden, toen zij nog in Indië woonden, is er een mysterieuze moord gepleegd waarover niemand meer wil praten. Toch komt de oude heer Takma elke dag op bezoek bij de oude moeder van Ottili
...more
Hardcover, 250 pages
Published January 2004 by Athenaeum - Polak & Van Gennep (Salamander Klassiek) (first published 1906)
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Van oude mensen, de dingen, die voorbijgaan, please sign up.

Be the first to ask a question about Van oude mensen, de dingen, die voorbijgaan

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

(showing 1-30 of 1,821)
filter  |  sort: default (?)  |  Rating Details
Leo
Jul 31, 2015 Leo rated it really liked it  ·  review of another edition
Prachtboek!
Bart Van den Bosch
Nov 16, 2008 Bart Van den Bosch rated it it was amazing  ·  review of another edition
Shelves: fiction
Schitterend boek. Opvallend modern qua taal en zeden. Couperus schrijft zeer poetisch, het ritme van het Nederlands is steeds perfect. Mooie beeldspraken. Subtiele ontleding van de gevoelens van de personages.

Aanrader.
Alex
Mar 19, 2010 Alex rated it it was amazing  ·  review of another edition
Shelves: dutch
If I had to choose one book that distinguishes Dutch literature, this would be it. I don't know that there is a modern English translation, but there should be.
Zesiram
Apr 28, 2010 Zesiram rated it did not like it  ·  review of another edition
Wat een traag boek zeg, moeilijk om doorheen te komen, de verhaallijnen zijn zo in elkaar gewikkeld dat ik soms het overzicht kwijt was.
Eric Maas
Sep 03, 2015 Eric Maas rated it really liked it  ·  review of another edition
Compared to that other family, forced to witness its decay in the same day and age but some three hundred miles up north, the history of Ottilie Dercksz and her offspring is significantly less ambitious. But that doesn’t make it any less poignant for its members.

Apart from the occasional short story (Obsession) in high school and the in those days truly shocking image of a naked Pleuni Touw bathed in blood for the adaptation for television of The Hidden Force, is my first real introduction to L
...more
Neil Mudde
Jun 28, 2011 Neil Mudde rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: audio-books
I recently searched on line for books written in Dutch, as I was born in Holland and came to Canada in 1954 I discovered this free audio library and this book which is written about a family in The Hague, back in the 20-30, it is being read by a wonderful "voiced woman" Carola Janssen, who makes the characters live, due to its setting it is a bit old fashioned, however filled with wonder characters, dealing with a family who lived in Indonesia, a Matriarch, who had 3 husbands, it appears the sec ...more
Maurits van Rees
Prachtig oud taalgebruik. Couperus kan schilderen met woorden. Daar kan ik van genieten, maar ook zonder die rijke woordgeschiedenis is het een mooie schildering van een familie, met goed onderscheiden karakters.

Over de oude taal: je krijgt woorden als 'meê' (mede/mee), 'zoû' (zoude/zou), 'soupel' (soepel), 'logiesch' (logisch) en 'van daag' (vandaag). Een enkele keer is er een woord dat ik echt niet ken en dat ook niet in mijn woordenboek staat, soms Frans of Indisch. En de woordvolgorde in de
...more
Rene
Nov 13, 2014 Rene rated it it was amazing  ·  review of another edition
Shelves: audiobooks
Alles gaat natuurlijk trager in de tijd van Couperus, maar de manier waarop hij de sterk met elkaar samenhangende gebeurtenissen van drie generaties beschrijft boeit ook nog in 2014. In het leven van de oudste generatie is "een ding" gebeurd dat altijd in de familie zal blijven voortleven omdat het - ook als de direct betrokken het niet meer voort kunnen vertellen - toch zijn weg vindt naar jongere generaties. Dit "ding" wordt heel knap bij flarden steeds verder aan de lezer en aan sommigen uit ...more
Hellen
Heerlijk taalgebruik en treffende beschrijvingen:

Blz. 78: "-Ik? Ben IK jong?
- Ja kind, ben jij niet jong...?
- Maar, meneer Takma, ik ben al zestig!
- Ben jij al zestig...? Ben jij al zestig...? Kind! Ben jij al zestig? (...) Neen, je moet je vergissen... Je kàn nog geen zestig zijn...
- Ja heusch, meneer Takma, heusch hoor: ik ben zestig!
- Ach, Lietje, kind... ben jij... al... zòo oud!
Hij zocht... en sloot de oogen.
- Al zestig! mompelde hij."

Helaas is het verhaal, net zoals de oude menschen en de
...more
Bianca
Feb 06, 2016 Bianca rated it really liked it
Het is absoluut geen literaire thriller, zoals bij de beschrijving staat, maar een familieroman die de onderlinge relaties fijntjes beschrijft. Taboes worden doorbroken en de spanningen tussen generaties worden prachtig beschreven.
Catrien Deys
Dec 12, 2015 Catrien Deys rated it liked it
Wat een deprimerend gedoe van die oudjes, die nu helemaal niet meer als zo oud worden beschouwd. Maar, mooi beschreven blijft het!
Liza
Aug 22, 2015 Liza rated it really liked it
Ik hou van de (meeste) boeken van Louis Couperus en heb er een aantal ook vele malen herlezen. Zoals deze. Couperus is een meester in het vertellen, al is zijn stijl misschien gedateerd. Het verhaal van een moord die 60 jaar voor de tijd waarin het boek speelt, heeft plaatsgevonden en die geheim zou moeten zijn, maar waarvan eigenlijk in de familie weet, is melancholiek maar ook uitdagend. De oude mensen die het geheim met zich meedragen en maar niet doodgaan en zo elkaar en het geheim niet kunn ...more
maraluce addams
Jun 04, 2016 maraluce addams rated it did not like it
Shelves: school
this is exactly why i never read dutch books if i don't have to.
Meuwissenm
Mar 13, 2016 Meuwissenm rated it it was amazing  ·  review of another edition
Heel erg mooi, Couperus op zijn best!
Piet Van
I liked the atmosphere.
Ingeborg Stoffer
In één woord: schitterend!
Hailmary
Feb 13, 2016 Hailmary rated it it was amazing
Gewoon een mooi, langzaam, melancholisch boek. Met prachtige personages! Daarvoor alleen al moeten we allemaal Couperus (her)lezen!
Kirsten Bett
Feb 05, 2014 Kirsten Bett rated it really liked it
Mooi mooi mooi!
Elszwa
Nov 18, 2013 Elszwa rated it really liked it  ·  review of another edition
Met heel veel plezier herlezen. Wat opvalt is dat Couperus, ondanks zijn impressionistisch taalgebruik, heel concreet en natuurlijk zijn personages laat optreden. Naar de huidige normen zeuren ze wel wat veel en herhalen ze zichzelf, maar de lezer leert de hele familie goed kennen, maakt er als het ware deel vanuit.
Aan te bevelen om de essaybundel Angst en Schoonheid van Bas Heijne erbij te lezen. Met grote kennis van zaken licht hij het werk van Couperus toe, zonder wetenschappelijke humbug.
Marc
May 20, 2015 Marc rated it it was ok  ·  review of another edition
Shelves: dutch-literature
Loodzwaar thema: oudworden en het geheim dat maar een half geheim meer is. Centraal: de gebrekkigheid van menselijke communicatie en het drukkend noodlot (in Lot wordt de wraak van wat de ouden hebben uitgespookt inderdaad weer zichtbaar).In de marge: haagse burgerlijkheid, hypocrisie.
Stijl zeer realistisch, nauwkeurige beschrijving zonder veel franje, zeker niet zo barok impressionistisch als de Stille Kracht.
Al een eerste keer gelezen toen ik 16 was; vond het toen maar matig
Inge
I had to read this thing twice because I was redoing the class. Absolutely loathed it the first time. It was actually better the second time. There are a lot of characters and it's hard to understand all the connections and how they're related, but I got it now. Still wasn't very good though. It's good that there's a murder mystery, but could the story be any more boring?

Old people whining about getting old. Young people whining about getting old. Depressing shit.
Huib Riethof
Wat is het heerlijk om dit boek nu, als oud mensch, te herlezen en te genieten!
Ik was 17, geloof ik, toen ik het gefascineerd, maar zonder veel empathie, doorworstelde op aansporing van de onvergelijkbare jffr. Van Erp, lerares Nederlands aan het Amsterdamse Spinoza Lyceum.
Nu krijgt het zangerige Haags-Indisch een zoete gouden rand.
Dank zij de enthousiaste aanbevelingen van Bas Heijne deze heruitgave van 2013 als e-book aangeschaft!
Zeer aanbevolen!
Dymphie
Jan 26, 2012 Dymphie rated it it was ok
Luisterboek: een rare combi om dat in de auto af te luisteren. Schot zit er niet in, maar de karakters gaan echt leven. Anderhalve week mee bezig geweest, en dan ook echt: een echte literator, die Couperus. Maar toch niet meer van deze tijd eigenlijk, itt Kees de jongen en Multatuli: die zijn veel vlotter. Couperus is een oude liefde die voorbij is …
Susanne Bittner
GTST. Schitterend gelezen door Henk van Ulsen.
Kirsten
Oct 08, 2014 Kirsten rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: classics
As always with Couperus, slightly depressing and obsessed with 'noodlot', but I did love the different characterisations of the younger generations and how they were burdened by the 'things'. In some way, the youngest generation becomes free from these burdens and from their own -achieving their own happiness in some way?
Jeroen Berndsen
Je moet ervan houden. Ik hou er niet van (althans, toen ik het op mijn 16e las niet) Couperus zijn stijl is simpelweg te oud. Wat hij probeert te vertellen is echter wel van alle tijden, daarom toch 2 sterren. De kans bestaat echter dat ik er nu meer van zou genieten, dus wellicht dat die waardering ooit nog omhoog gaat.
Jielus Kuijntjes
Mar 30, 2013 Jielus Kuijntjes rated it it was amazing  ·  review of another edition
Shelves: top-reads
Na de terugkeer uit Nederlandsch-Indië strijkt een familie neer in Den Haag. Ze hebben een verschrikkelijk geheim uit de verre kolonie meegebracht. Maar het is een geheim dat een ieder van de familie kent en op zijn/haar eigen manier verborgen houdt. Heel mooi!
BoekenTrol
May 07, 2008 BoekenTrol rated it it was amazing
Recommended to BoekenTrol by: My literature teacher
A literary crime book... Amazing how secrets come hunting the persons after many, many years...

Since this is an old time favorite, I just as well might send this one out in the Dutch version of the 'favorite book roundabout'. Have not decided yet.
Cynthia
May 20, 2013 Cynthia rated it it was amazing  ·  review of another edition
Prachtig taalgebruik. In tegenstelling tot andere boeken van Couperus als 'Eline Vere' of 'Stille kracht' vlot geschreven, geen lange inleiding, waardoor de lezer gelijk in het verhaal zit. Heel krachtig, mooi zinnebeeldend einde
Vera
Dec 08, 2015 Vera rated it liked it  ·  review of another edition
Shelves: books-i-own
A lovely book about a secret that has been kept for decades, and about the inability to forget. A book about family, unhappy marriages and jealousy. About old people and younger people's fear to grow old.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 60 61 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
 • Van de koele meren des doods
 • Kees de jongen
 • Karakter - Een hoorspel
 • Camera Obscura
 • De historie van mejuffrouw Sara Burgerhart
 • Nooit meer slapen
 • De kellner en de levenden
 • De Uitvreter, Titaantjes, Dichtertje, Mene Tekel
 • Meneer Beerta (Het Bureau #1)
 • Heren van de thee
 • Lijmen / Het Been
 • Max Havelaar: Or the Coffee Auctions of the Dutch Trading Company
 • Hersenschimmen
 • Een vlucht regenwulpen
 • Chapel Road
 • De grote zaal
117707
Louis Marie-Anne Couperus (June 10, 1863 – July 16, 1923) was a Dutch novelist and poet of the late 19th and early 20th century. He is usually considered one of the foremost figures in Dutch literature.
More about Louis Couperus...

Share This Book“Hij begreep niet waarom hij zoo oud moest worden, terwijl de dingen zoo langzaam voorbij gingen, stille voorbij, maar zóo slepend, als waren ze, de dingen van vroeger, spoken, die slierden heel lange sluiers langs heel lange paden, en als ritselden de sluiers over de warrelende bladeren, die neêrdwarrelden over het pad.” 1 likes
More quotes…