Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Taal is zeg maar echt mijn ding” as Want to Read:
Taal is zeg maar echt mijn ding
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Taal is zeg maar echt mijn ding

3.58  ·  Rating Details  ·  3,917 Ratings  ·  202 Reviews
Paulien Cornelisse schrijft over taal. Niet over hoe het zou moeten, of hoe verschrikkelijk het is dat er mensen zijn die 'groter als mij' zeggen. Nee. Het gaat over taal zoals die op dit moment gesproken wordt. Dat is soms walgelijk, en soms aandoenlijk. Wat volgens Paulien Cornelisse in ieder geval vaststaat, is dat mensen bíjna nóóit zeggen wat ze bedoelen. ('Als ik eve ...more
Paperback, 212 pages
Published September 2009 by Contact (first published April 2009)
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Taal is zeg maar echt mijn ding, please sign up.

Be the first to ask a question about Taal is zeg maar echt mijn ding

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

(showing 1-30 of 3,000)
filter  |  sort: default (?)  |  Rating Details
Kimberley de Jong
Jan 12, 2016 Kimberley de Jong rated it really liked it
Een humoristisch en scherp boek over de verandering van de Nederlandse taal. Taal is zeg maar echt mijn ding is vooral lekker luchtig. Ik ben niet erg thuis in het non fictie genre, en toch heb ik veel moeten lachen, soms zelfs hard op.. Maar dat heb ik al snel als het op Paulien aan komt :)
Eric Boot
Feb 28, 2015 Eric Boot rated it really liked it
Dit boek is zeg maar echt mijn ding ;)
Mips
Jun 19, 2016 Mips rated it really liked it
Shelves: fictie, nederlands, 2016
Nou, deze meid (p.38 & p.84) heeft aardig wat afgegniffeld!
Geestige taalspelletjes & droge humor zijn, zeg maar (p.207), echt mijn ding (p.13).
Een tikkeltje Nederlands weliswaar, maar ik zeg altijd, ik zeg, : (p.43) "Wat is een landsgrens meer dan een idioot stippellijntje op een landkaart, duuuh!" (p.26)
Aangenaam boekje dus, kijk best wel (p.44) uit naar een Vlaamse tegenhanger.
Oké (p.34), en nu, hop, naar een volgend boek, ja, ik miekevandelm (p.46) wat af tegenwoordig!
Floor
Jul 05, 2016 Floor rated it really liked it
Heel vermakelijk en luchtig, ik ben van plan 'En dan nog iets' deze zomer te gaan lezen.
Jacoline Maes
Feb 03, 2016 Jacoline Maes rated it it was ok
Shelves: non-fiction
De schrijfstijl

Ik vind dat Paulien erg fijn schrijft. Ze heeft humor waardoor je vanaf de eerste bladzijde zit te lachen en deze humor blijft het hele boek door terugkomen. Vanwege de humor en de leuke (herkenbare) stukjes die ze schrijft wil je het boek telkens oppakken, ik had het ook niet voor niets in twee dagen uit. Dat het allemaal kleine stukjes zijn, maakt het makkelijker om het boek even tussendoor te lezen, dus als je het druk hebt is dit een goed boek om op te pakken.

De columns

Dit is
...more
Loederkoningin
Luchtig boekje vol korte spitsvondige anekdotes, kwinkslagen en overpeinzingen over het fenomeen taal (verrijking, verloedering en alles wat daar zeg maar soort van tussenin zit). Taal is zeg maar echt mijn ding is grappig om de herkenbaarheid en de rake bevindingen van columniste en cabaretier Cornelisse, maar vooral ook om de absurdistische humor (vaak verpakt in de teksten bij de illustraties).

Onze taal, elke taal, leent zich natuurlijk uitstekend voor geestige analyses. Cornelisse is bij vla
...more
elidesc
Mar 29, 2012 elidesc rated it it was amazing
Luidop lachen voor de televisie, het overkomt mij niet zo vaak. Maar dus wel toen Paulien Cornelisse te gast was in De Laatste Show. Paulien houdt van taal, schreef daar 2 bestsellers over en treedt op als cabaretière / acrobate.

De volgende dag bestelde ik meteen beide boeken (“Taal is zeg maar echt mijn ding” en “En dan nog iets…”) bij bol.com voor slechts 20. Want boeken waarvan meer dan 400.000 exemplaren verkocht zijn, die kom je (zeker in Vlaanderen) niet zo vaak tegen.

Haar eerste boek – e
...more
Ditta Reads
I thought this book was hilarious! It is a book with little columns/essays about the Dutch language. Didn't expect to love it so much. The writing style and the humor was right up my alley.

And to add something in Dutch since it feels right: Paulien Cornelisse is erg in mijn aanzien gestegen en alles Veel leuker dan ik had verwacht!

Ceren Uzuner
Feb 03, 2016 Ceren Uzuner rated it it was amazing
Ik leende dit boek van een vriendin omdat taal ook echt wel mijn ding is en toen heb ik dit boek in een keer uitgelezen en keihard gelachen en de grappigste stukken nog eens aan mijn zus voorgelezen en we werden er allebei erg gelukkig van, dus aanrader als je op vakantie gaat of als je gewoon even een gezellig boek wilt lezen, jongens.
Hanne
Sep 03, 2009 Hanne rated it liked it
Een boekje over taal met een mooie cover en fijne tekeningetjes, aangeraden door een collega. Dat Paulien Cornelisse iets heeft met cabaret is duidelijk van bij de eerste bladzijde. Ik verwachtte geen Hoogdravende Inzichten Over Taal (met zo'n titel?) en die kwamen er ook niet. Maar dat is helemaal niet erg want in plaats daarvan kreeg ik een heleboel taalobservaties-van-alledag voorgeschoteld. En daar zitten best wel (!) eigenaardige gewoontes bij, eigenlijk (!). Zeg maar.
Tommy Trionfetti
Jun 10, 2016 Tommy Trionfetti rated it it was amazing
Een feest der herkenning.
Judith
Jul 16, 2014 Judith rated it it was ok
Shelves: non-fiction
Cornelisse zegt af en toe rake dingen over taalgebruik in Nederland. Grappige rare dingen. Maar tegelijkertijd draagt ze zo'n dosis self-loathing uit, dat je na het lezen van het boek een hekel hebt aan de schrijver, aan alle andere nederland-sprekende mensen, en vooral aan jezelf.
Michelle
Jul 03, 2016 Michelle rated it liked it
Shelves: in-2016-gelezen
Meerdere malen hardop gelachen om dit boek, herkenbaar en humoristisch geschreven. Waarom heb ik dit boek nooit eerder gelezen?
Jesse
Jul 27, 2010 Jesse rated it did not like it
she should be banned from anything that has to do with writing, holding a pen, using a keyboard or speech to textmachine..
Dagmar
Jul 21, 2016 Dagmar rated it really liked it
dit was heel erg leuk. weten waarom? lees mijn recensie op www.leesendroom.jouwweb.nl
Guyon Essed
Jul 09, 2014 Guyon Essed rated it it was ok
Taal is zeg maar ook echt mijn ding. De humor van Paulien Cornelisse is dat niet.
Anne-Ruth
Aug 16, 2015 Anne-Ruth rated it really liked it
Hardop lachen.
Dylan Kap
Feb 17, 2016 Dylan Kap rated it really liked it
Paulien en ik blijken het een en ander met elkaar gemeen te hebben: met name verschillende meningen en ergernissen. Taal is zeg maar echt mijn ding is een heerlijk luchtig zeikboek, waar je een paar dagen goed plezier van kan hebben. Ik heb een aantal keer flink kunnen lachen om de manier waarop Paulien haar mening ventileert. Zeker aan te raden om een keer te lezen, vooral als je ook een pesthekel hebt aan dingen als creatieve kindernamen en de verloedering van de Nederlandse taal.
Sarina
May 04, 2016 Sarina rated it it was amazing
Ik heb gelezen dat je niet moet zeggen een leuk boekje maar mooi boekje... Het is dus een mooi boekje!
Henka
Jul 28, 2015 Henka rated it liked it
Leuk boek, geschreven op een manier die je aan het denken houdt, met veel taaltrucjes en scherpe grapjes. Een echt pleeboek.
Eline
Feb 18, 2012 Eline rated it did not like it
Vanaf het moment dat dit boek uitkwam, sprak het me al aan. Ik ben zelf ook geïnteresseerd in taal. Toch ben ik blij dat ik dit boek nooit gekocht heb, want wat een tegenvaller is dit zeg! Bij sommige dingen vraag ik me echt af wat haar probleem is. Zoals bij stellen die een gezamenlijk e-mailadres hebben. Laat mensen toch in hun waarde en ga niet voor ze praten!
Ruth Govaerts
Jun 10, 2016 Ruth Govaerts rated it really liked it
Dit was zeg maar een ‘mooi’ boek als het ware. Of ik er me goed bij voelde? Ja én nee! Maar ik verkies toch te denken vanuit het ja, vanuit een zeker positivisme dus. Anyway, misschien ben ik wel gewoon een kritiekloze losbol. Maar dat is wel o-kééé, toch?
Lars
Aug 03, 2012 Lars rated it liked it
Shelves: dutch, opinion
Toen ik begon aan "Taal Is Zeg Maar Echt Mijn Ding" realiseerde ik mij pas dat dit boekje van Paulien Cornelisse niet echt een boek is maar een bundel van columns en stukjes geschreven voor tijdschriften. Ik houd niet van dit soort verzamelbundels. Meestal zijn ze onsamenhangend. De auteur schrijft elke week over een heel ander onderwerp een stukje met als gevolg dat er in de bundel geen rode draad te vinden. Alleen leuk dus als je helemaal verrukt bent van het proza van de auteur. Ook hebben co ...more
Jan
Jan 22, 2015 Jan rated it liked it
Shelves: language
Laten wij dit boekje nemen voor wat het is: het zijn taalstukjes; dus stukje voor stukje. Voor velen is er dan velerlei. Er is herkenning, er is bij mij soms bijgevolg schaamte, er is de incidentele lachbui. Er zijn de stukjes over taalverschijnselen, over taalontwikkeling, met en zonder mening, moraal of waardeoordeel anderszins. Cornelisse legt op veel dingen de vinger, meestal zonder ermee te wijzen.
Alles achtereen lezen kan leiden tot een ervaring van repeterende gemaniëreerde saaiheid, want
...more
Frank Zijlstra
May 17, 2010 Frank Zijlstra rated it liked it
Shelves: human-behavior
Taal is zeg maar echt mijn ding gaat over de manier waarop de Nederlandse taal verbasterd en wordt toegepast. Het is niet erg dat de taal verbasterd maar wees je ervan bewust, vaak leidt dat tot hele grappige situaties zelfs. Dat is min of meer de boodschap die ik uit dit boek haal. Dit is wat ik zelf ook heb ervaren; na dit boek gelezen te hebben, heb ik op één of andere manier een filter ontwikkeld voor mensen die 'mijn ding' zeggen en dat in hun eigen context plaatsen. Erg leuk om dat eens te ...more
Ingrid
Jan 27, 2015 Ingrid rated it really liked it
Meestal heb ik weinig op met boeken waarvan iedereen zegt dat je ze beslist gelezen moet hebben. In dit geval heeft het vijf jaar geduurd voor ik me over mijn weerzin jegens de hype heen kon zetten. Maar nu ben ik ook om. Het is lang geleden dat ik zo vaak hardop om een boek heb moeten lachen. Heerlijke manier om een nieuw jaar te beginnen!
Harmke
Jul 12, 2016 Harmke rated it liked it  ·  review of another edition
Shelves: non-fiction
Genadeloos fileert Paulien Cornelisse alledaagse uitdrukkingen, taalhypes en kantoortaal. Herkenbaar, vaak absurd, meestal een glimlach en soms flauw. Je moet er vooral niet te lang stil bij blijven staan, want dan ben je bang voor wat je zelf zegt ;-) Of, zoals ze zelf schrijft, Praten is net als fietsen: als je erover na gaat denken val je om.
Roos Boum
Oct 26, 2012 Roos Boum rated it really liked it

leuk boekje zeg maar. hahaha. Wonend in Frankrijk heb ik veel modernismen van de Nederlandse taal pas veel later meegekregen en het "duh" is nu hier pas "in". In het boekje vertelt de schrijfster dat het al niet meer in de mode is. Ik loop dus ZEG MAAR ernstig achter. Veel van haar voorbeelden kende ik dan ook helemaal niet, maar wel vermakelijk om te lezen. Niet teveel verhaaltjes achter elkaar lezen anders wordt het wat veel. Uiteraard zijn sommige stukjes leuker dan de andere, maar al met al
...more
Marieke Mills
Aug 14, 2016 Marieke Mills rated it really liked it
Vol humor en super voor lekker luchtig lezen. En je dan beseffen dat humor misschien wel niet vol kan zijn en hoe, in hemelsnaam, kan je luchtig lezen? Om nog maar niet te spreken van 'lekker'. Dus. Dat.
Tessa Licata
Taal is zeg maar echt mijn ding is zo geestig geschreven dat ik het moeilijk vond om het boek opzij te leggen. Op een ontspannende wijze heb ik heel wat opgestoken. Pauline Cornelisse schrijft naast boeken ook columns en maakt cabaret en dat kun je goed merken aan haar spitsvondige uitspraken. Dat Cornelisse van verschillende markten thuis is, kan volgens mij alleen maar in haar voordeel spelen.

Pauline Cornelisse vertrekt voor dit boek vanuit de gedachte dat het doel van taal totaal niet bereik
...more
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 99 100 next »
 • I always get my sin
 • Het zijn net mensen: beelden uit het Midden-Oosten
 • Een tafel vol vlinders
 • Paaz (Paaz, #1)
 • Jip en Janneke
 • Komt een vrouw bij de dokter
 • Joe Speedboot
 • Oorlogswinter
 • Modermismen (Modermismen, #1)
 • Geef me de ruimte! (Trilogie over de 100 jarige oorlog, #1)
 • De co-assistent
 • Vaslav
 • Magnus
 • De eeuw van mijn vader
 • Dagboek van een poes
 • Kees de jongen
 • Poes
 • The Undutchables: An Observation of the Netherlands: Its Culture and Its Inhabitants

Share This Book“Zelf denk ik dat de meest onderscheidende eigenschap van de mens is: schaamte. Dieren hebben buitengewoon weinig schaamte. Ooit wel eens een hagedis van een tak zien vallen met een blik van 'Oeps! Hihi'?” 21 likes
“Het woord waardoor Nederlanders altijd verraden dat ze Nederlands zijn is 'hè'. 'We went to Disney World, hè, and the kids really liked it, hè.” 19 likes
More quotes…