Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Taal is zeg maar echt mijn ding” as Want to Read:
Taal is zeg maar echt mijn ding
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Taal is zeg maar echt mijn ding

3.55 of 5 stars 3.55  ·  rating details  ·  3,333 ratings  ·  164 reviews
Paulien Cornelisse schrijft over taal. Niet over hoe het zou moeten, of hoe verschrikkelijk het is dat er mensen zijn die 'groter als mij' zeggen. Nee. Het gaat over taal zoals die op dit moment gesproken wordt. Dat is soms walgelijk, en soms aandoenlijk. Wat volgens Paulien Cornelisse in ieder geval vaststaat, is dat mensen bíjna nóóit zeggen wat ze bedoelen. ('Als ik eve ...more
Paperback, 212 pages
Published September 2009 by Contact (first published April 2009)
more details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Taal is zeg maar echt mijn ding, please sign up.

Be the first to ask a question about Taal is zeg maar echt mijn ding

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

(showing 1-30 of 3,000)
filter  |  sort: default (?)  |  rating details
Eric Boot
Dit boek is zeg maar echt mijn ding ;)
Jacoline
Meer reviews en dergelijken kan je op mijn blog vinden: http://wereldachterwoorden.wordpress....

De schrijfstijl

Ik vind dat Paulien erg fijn schrijft. Ze heeft humor waardoor je vanaf de eerste bladzijde zit te lachen en deze humor blijft het hele boek door terugkomen. Vanwege de humor en de leuke (herkenbare) stukjes die ze schrijft wil je het boek telkens oppakken, ik had het ook niet voor niets in twee dagen uit. Dat het allemaal kleine stukjes zijn, maakt het makkelijker om het boek even tuss
...more
Loederkoningin
Luchtig boekje vol korte spitsvondige anekdotes, kwinkslagen en overpeinzingen over het fenomeen taal (verrijking, verloedering en alles wat daar zeg maar soort van tussenin zit). Taal is zeg maar echt mijn ding is grappig om de herkenbaarheid en de rake bevindingen van columniste en cabaretier Cornelisse, maar vooral ook om de absurdistische humor (vaak verpakt in de teksten bij de illustraties).

Onze taal, elke taal, leent zich natuurlijk uitstekend voor geestige analyses. Cornelisse is bij vla
...more
elidesc
Luidop lachen voor de televisie, het overkomt mij niet zo vaak. Maar dus wel toen Paulien Cornelisse te gast was in De Laatste Show. Paulien houdt van taal, schreef daar 2 bestsellers over en treedt op als cabaretière / acrobate.

De volgende dag bestelde ik meteen beide boeken (“Taal is zeg maar echt mijn ding” en “En dan nog iets…”) bij bol.com voor slechts 20. Want boeken waarvan meer dan 400.000 exemplaren verkocht zijn, die kom je (zeker in Vlaanderen) niet zo vaak tegen.

Haar eerste boek – e
...more
Ditta Reads
I thought this book was hilarious! It is a book with little columns/essays about the Dutch language. Didn't expect to love it so much. The writing style and the humor was right up my alley.

And to add something in Dutch since it feels right: Paulien Cornelisse is erg in mijn aanzien gestegen en alles Veel leuker dan ik had verwacht!

Hanne
Een boekje over taal met een mooie cover en fijne tekeningetjes, aangeraden door een collega. Dat Paulien Cornelisse iets heeft met cabaret is duidelijk van bij de eerste bladzijde. Ik verwachtte geen Hoogdravende Inzichten Over Taal (met zo'n titel?) en die kwamen er ook niet. Maar dat is helemaal niet erg want in plaats daarvan kreeg ik een heleboel taalobservaties-van-alledag voorgeschoteld. En daar zitten best wel (!) eigenaardige gewoontes bij, eigenlijk (!). Zeg maar.
Judith
Cornelisse zegt af en toe rake dingen over taalgebruik in Nederland. Grappige rare dingen. Maar tegelijkertijd draagt ze zo'n dosis self-loathing uit, dat je na het lezen van het boek een hekel hebt aan de schrijver, aan alle andere nederland-sprekende mensen, en vooral aan jezelf.
Jesse
she should be banned from anything that has to do with writing, holding a pen, using a keyboard or speech to textmachine..
Guyon Essed
Taal is zeg maar ook echt mijn ding. De humor van Paulien Cornelisse is dat niet.
Anne-Ruth
Hardop lachen.
Henka
Leuk boek, geschreven op een manier die je aan het denken houdt, met veel taaltrucjes en scherpe grapjes. Een echt pleeboek.
Eline
Vanaf het moment dat dit boek uitkwam, sprak het me al aan. Ik ben zelf ook geïnteresseerd in taal. Toch ben ik blij dat ik dit boek nooit gekocht heb, want wat een tegenvaller is dit zeg! Bij sommige dingen vraag ik me echt af wat haar probleem is. Zoals bij stellen die een gezamenlijk e-mailadres hebben. Laat mensen toch in hun waarde en ga niet voor ze praten!
Lars
Toen ik begon aan "Taal Is Zeg Maar Echt Mijn Ding" realiseerde ik mij pas dat dit boekje van Paulien Cornelisse niet echt een boek is maar een bundel van columns en stukjes geschreven voor tijdschriften. Ik houd niet van dit soort verzamelbundels. Meestal zijn ze onsamenhangend. De auteur schrijft elke week over een heel ander onderwerp een stukje met als gevolg dat er in de bundel geen rode draad te vinden. Alleen leuk dus als je helemaal verrukt bent van het proza van de auteur. Ook hebben co ...more
Jan
Laten wij dit boekje nemen voor wat het is: het zijn taalstukjes; dus stukje voor stukje. Voor velen is er dan velerlei. Er is herkenning, er is bij mij soms bijgevolg schaamte, er is de incidentele lachbui. Er zijn de stukjes over taalverschijnselen, over taalontwikkeling, met en zonder mening, moraal of waardeoordeel anderszins. Cornelisse legt op veel dingen de vinger, meestal zonder ermee te wijzen.
Alles achtereen lezen kan leiden tot een ervaring van repeterende gemaniëreerde saaiheid, want
...more
Frank Zijlstra
Taal is zeg maar echt mijn ding gaat over de manier waarop de Nederlandse taal verbasterd en wordt toegepast. Het is niet erg dat de taal verbasterd maar wees je ervan bewust, vaak leidt dat tot hele grappige situaties zelfs. Dat is min of meer de boodschap die ik uit dit boek haal. Dit is wat ik zelf ook heb ervaren; na dit boek gelezen te hebben, heb ik op één of andere manier een filter ontwikkeld voor mensen die 'mijn ding' zeggen en dat in hun eigen context plaatsen. Erg leuk om dat eens te ...more
Ingrid
Meestal heb ik weinig op met boeken waarvan iedereen zegt dat je ze beslist gelezen moet hebben. In dit geval heeft het vijf jaar geduurd voor ik me over mijn weerzin jegens de hype heen kon zetten. Maar nu ben ik ook om. Het is lang geleden dat ik zo vaak hardop om een boek heb moeten lachen. Heerlijke manier om een nieuw jaar te beginnen!
Roos Boum

leuk boekje zeg maar. hahaha. Wonend in Frankrijk heb ik veel modernismen van de Nederlandse taal pas veel later meegekregen en het "duh" is nu hier pas "in". In het boekje vertelt de schrijfster dat het al niet meer in de mode is. Ik loop dus ZEG MAAR ernstig achter. Veel van haar voorbeelden kende ik dan ook helemaal niet, maar wel vermakelijk om te lezen. Niet teveel verhaaltjes achter elkaar lezen anders wordt het wat veel. Uiteraard zijn sommige stukjes leuker dan de andere, maar al met al
...more
Leander
Een heel leuk boek die je altijd en overal kunt (her)lezen. Absolute aanrader!
Joa S
( 4/5 stars! Dit was, zeg maar, echt mijn ding! )

Yeah, though I obviously read this book in Dutch, I'm still going to review it in English. Sue me.
Truth is that I've seen this book in practically every book store in the Netherlands (even with the "sequel" to this one) very high praised. And, to be entirely honest, I had no intention whatsoever to read it. Somehow, I don't necessarily like a lot of the Dutch literature that's "praised" (I'm sorry if that offends you) -- sometimes Dutch praised
...more
Bianca Klein Haneveld
Funny, insightful observations. I enjoyed reading it.
sabienne
Soms moet ik ontzettend om Paulien lachen, en soms weet ik dat het grappig moet zijn, maar vind ik het dat niet. Dat laatste is dan een beetje jammer, maar toch heb ik dit met veel plezier gelezen, en was ik er zo doorheen. Ook leuk dat ik nu meteen meer let op hoe ik eigenlijk praat en wat ik zeg. Af en toe wilde ik heel graag aan haar uitleggen waarom ik het nou dus echt totaal niet eens was met wat ze schreef, alsof mijn mening belangrijk is voor haar, maar daar kon ik gelukkig wel om lachen. ...more
Cathalijne
Herkenbare anecdotes, maar om nu te zeggen dat ik er wég mee liep... Ben ik de enige die zich stoort aan dat zeurderige, betweterige toontje van Cornelisse?
Ms Zou
This book makes you aware of language and the things you have heard people say in the past which you only now notice because you are reading about them.

Very interesting book, different from other books I've read. The examples mentioned in this book (and there are loads of them) are recognisable - many of them I can still hear in my memories.
I gained a lot of new knowledge about the Dutch language (and maybe even part of its culture, with its calvinistic moral).

The chapters are written so you c
...more
Rob
Leuk tussendoortje. Veel verrassende observaties over ons dagelijks taalgebruik.
Judith
Ik vond sommige stukjes zeker wel leuk, maar anderen ook erg vergezocht.
Kirsten (Kiki) Hollanders
Taal is zeg maar echt mijn ding is een boekje over taal. Het bestaat uit allerlei korte stukjes over taal. In tegenstelling tot wat ik verwacht had, is het een heel grappig boekje. Ik heb verschillende keren echt in een deuk gelegen. Het gaat niet over spelling over grammatica maar over hoe we dingen zeggen, wat we ermee bedoelen en dat soort dingen.
Er is ook een vervolg op dit boekje 'En dan nog iets'. Dit boekje bezit ik ook en zal ik zeker hierna gaan lezen.
Ik gebruik deze boekjes om af en to
...more
Paul
Dit is zeg maar zo'n boek dat geen recensie behoeft.
Wanneer je een boek drie jaren achtereen sterk aangeraden in de boekwinkel ziet staan, heb je soms de neiging deze te willen lezen. Dat geldt voor dit boek, wat mij betreft.

Een boek dat je onbeschaamd laat lachen in de trein en je mateloos doet ergeren wanneer je thuis een ontspannen boek wilt lezen. Cornelisse begint met haar meest intrigerende anekdotes maar liet mij, ondanks het populaire karakter, als teleurgesteld lezer achter.

Aan het verv
...more
Wouter
Dit is echt een boek voor mensen die een interesse in taal hebben maar geen zin hebben om theorieën over de Nederlandse taal te lezen.
In dit boek staat taal zoals wij die gebruiken centraal. Paulien Cornelisse, ook een deelneemster aan de Slimste Mens ter Wereld op Vier (Vlaanderen), houdt de lezer een kleine spiegel voor waarin we ook onszelf kunnen bekijken. Ze doet dat niet op een manier waarmee we onszelf erna niet meer in de spiegel kunnen bekijken, maar ze laat ons lachen wanneer we in de
...more
BoekenTrol
Oct 24, 2009 BoekenTrol rated it 4 of 5 stars
Recommends it for: Ilze
Recommended to BoekenTrol by: Klaas
http://www.bookcrossing.com/journal/8...

I think it is a shame that only people who master Dutch are able to read this book.

It is a book about Dutch and the way it is used in every day life. With all its weirdness and strange rules that you're not aware of untill someone makes you aware of them. The way people say things and mean completely the opposite, the way that sayings are of all times, but all times have different sayings.

The writer is my age and maybe that is one of the reasons that for
...more
Merel
Ik had dit boek al een tijdje op het oog en nu zag ik dat mijn opa het boek had en toen had ik hem lief aangekeken. Natuurlijk mocht ik het boek lenen. En zo geschiedde...

Dit boek krijgt van mij 3,5 sterren. Het was een grappig en wetenswaardig boek. Ik heb geleerd dat horeca voor HOtel REstaurant en CAfé staat. Serieus, daar had ik nog nooit over nagedacht. Maar sommige dingen in het boek waren heel onzinnig. En dan doel ik op de korte stukjes zoals 'Als je wilt huilen moet je maar onder de dou
...more
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 99 100 next »
 • Het zijn net mensen: beelden uit het Midden-Oosten
 • Jip en Janneke
 • Paaz (Paaz, #1)
 • I always get my sin
 • Een tafel vol vlinders
 • De zwarte met het witte hart
 • Modermismen (Modermismen, #1)
 • Kruistocht in spijkerbroek
 • Magnus
 • Komt een vrouw bij de dokter
 • Oorlogswinter
 • Hersenschimmen
 • De erfenis
 • Joe Speedboot
 • Efter
 • De eeuw van mijn vader
 • The Undutchables: An Observation of the Netherlands: Its Culture and Its Inhabitants

Share This Book

“Zelf denk ik dat de meest onderscheidende eigenschap van de mens is: schaamte. Dieren hebben buitengewoon weinig schaamte. Ooit wel eens een hagedis van een tak zien vallen met een blik van 'Oeps! Hihi'?” 19 likes
“Het woord waardoor Nederlanders altijd verraden dat ze Nederlands zijn is 'hè'. 'We went to Disney World, hè, and the kids really liked it, hè.” 17 likes
More quotes…