Taal is zeg maar echt mijn ding
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating

Taal is zeg maar echt mijn ding

3.53 of 5 stars 3.53  ·  rating details  ·  2,298 ratings  ·  122 reviews
Paulien Cornelisse schrijft over taal. Niet over hoe het zou moeten, of hoe verschrikkelijk het is dat er mensen zijn die 'groter als mij' zeggen. Nee. Het gaat over taal zoals die op dit moment gesproken wordt. Dat is soms walgelijk, en soms aandoenlijk. Wat volgens Paulien Cornelisse in ieder geval vaststaat, is dat mensen bíjna nóóit zeggen wat ze bedoelen. ('Als ik eve...more
Paperback, 212 pages
Published September 2009 by Uitgeverij Contact (first published April 2009)
more details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.
This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

(showing 1-30 of 3,000)
filter  |  sort: default (?)  |  rating details
Loederkoningin
Luchtig boekje vol korte spitsvondige anekdotes, kwinkslagen en overpeinzingen over het fenomeen taal (verrijking, verloedering en alles wat daar zeg maar soort van tussenin zit). Taal is zeg maar echt mijn ding is grappig om de herkenbaarheid en de rake bevindingen van columniste en cabaretier Cornelisse, maar vooral ook om de absurdistische humor (vaak verpakt in de teksten bij de illustraties).

Onze taal, elke taal, leent zich natuurlijk uitstekend voor geestige analyses. Cornelisse is bij vla...more
elidesc
Luidop lachen voor de televisie, het overkomt mij niet zo vaak. Maar dus wel toen Paulien Cornelisse te gast was in De Laatste Show. Paulien houdt van taal, schreef daar 2 bestsellers over en treedt op als cabaretière / acrobate.

De volgende dag bestelde ik meteen beide boeken (“Taal is zeg maar echt mijn ding” en “En dan nog iets…”) bij bol.com voor slechts € 20. Want boeken waarvan meer dan 400.000 exemplaren verkocht zijn, die kom je (zeker in Vlaanderen) niet zo vaak tegen.

Haar eerste boek –...more
Hanne
Een boekje over taal met een mooie cover en fijne tekeningetjes, aangeraden door een collega. Dat Paulien Cornelisse iets heeft met cabaret is duidelijk van bij de eerste bladzijde. Ik verwachtte geen Hoogdravende Inzichten Over Taal (met zo'n titel?) en die kwamen er ook niet. Maar dat is helemaal niet erg want in plaats daarvan kreeg ik een heleboel taalobservaties-van-alledag voorgeschoteld. En daar zitten best wel (!) eigenaardige gewoontes bij, eigenlijk (!). Zeg maar.
Judith
Cornelisse zegt af en toe rake dingen over taalgebruik in Nederland. Grappige rare dingen. Maar tegelijkertijd draagt ze zo'n dosis self-loathing uit, dat je na het lezen van het boek een hekel hebt aan de schrijver, aan alle andere nederland-sprekende mensen, en vooral aan jezelf.
Lars
Toen ik begon aan "Taal Is Zeg Maar Echt Mijn Ding" realiseerde ik mij pas dat dit boekje van Paulien Cornelisse niet echt een boek is maar een bundel van columns en stukjes geschreven voor tijdschriften. Ik houd niet van dit soort verzamelbundels. Meestal zijn ze onsamenhangend. De auteur schrijft elke week over een heel ander onderwerp een stukje met als gevolg dat er in de bundel geen rode draad te vinden. Alleen leuk dus als je helemaal verrukt bent van het proza van de auteur. Ook hebben co...more
Jan
Laten wij dit boekje nemen voor wat het is: het zijn taalstukjes; dus stukje voor stukje. Voor velen is er dan velerlei. Er is herkenning, er is bij mij soms bijgevolg schaamte, er is de incidentele lachbui. Er zijn de stukjes over taalverschijnselen, over taalontwikkeling, met en zonder mening, moraal of waardeoordeel anderszins. Cornelisse legt op veel dingen de vinger, meestal zonder ermee te wijzen.
Alles achtereen lezen kan leiden tot een ervaring van repeterende gemaniëreerde saaiheid, want...more
Frank Zijlstra
Taal is zeg maar echt mijn ding gaat over de manier waarop de Nederlandse taal verbasterd en wordt toegepast. Het is niet erg dat de taal verbasterd maar wees je ervan bewust, vaak leidt dat tot hele grappige situaties zelfs. Dat is min of meer de boodschap die ik uit dit boek haal. Dit is wat ik zelf ook heb ervaren; na dit boek gelezen te hebben, heb ik op één of andere manier een filter ontwikkeld voor mensen die 'mijn ding' zeggen en dat in hun eigen context plaatsen. Erg leuk om dat eens te...more
Roos Boum

leuk boekje zeg maar. hahaha. Wonend in Frankrijk heb ik veel modernismen van de Nederlandse taal pas veel later meegekregen en het "duh" is nu hier pas "in". In het boekje vertelt de schrijfster dat het al niet meer in de mode is. Ik loop dus ZEG MAAR ernstig achter. Veel van haar voorbeelden kende ik dan ook helemaal niet, maar wel vermakelijk om te lezen. Niet teveel verhaaltjes achter elkaar lezen anders wordt het wat veel. Uiteraard zijn sommige stukjes leuker dan de andere, maar al met al...more
Joa S
( 4/5 stars! Dit was, zeg maar, echt mijn ding! )

Yeah, though I obviously read this book in Dutch, I'm still going to review it in English. Sue me.
Truth is that I've seen this book in practically every book store in the Netherlands (even with the "sequel" to this one) very high praised. And, to be entirely honest, I had no intention whatsoever to read it. Somehow, I don't necessarily like a lot of the Dutch literature that's "praised" (I'm sorry if that offends you) -- sometimes Dutch praised...more
Bianca Fransen
Funny, insightful observations. I enjoyed reading it.
Eline
Vanaf het moment dat dit boek uitkwam, sprak het me al aan. Ik ben zelf ook geïnteresseerd in taal. Toch ben ik blij dat ik dit boek nooit gekocht heb, want wat een tegenvaller is dit zeg! Bij sommige dingen vraag ik me echt af wat haar probleem is. Zoals bij stellen die een gezamenlijk e-mailadres hebben. Laat mensen toch in hun waarde en ga niet voor ze praten!
sabienne
Soms moet ik ontzettend om Paulien lachen, en soms weet ik dat het grappig moet zijn, maar vind ik het dat niet. Dat laatste is dan een beetje jammer, maar toch heb ik dit met veel plezier gelezen, en was ik er zo doorheen. Ook leuk dat ik nu meteen meer let op hoe ik eigenlijk praat en wat ik zeg. Af en toe wilde ik heel graag aan haar uitleggen waarom ik het nou dus echt totaal niet eens was met wat ze schreef, alsof mijn mening belangrijk is voor haar, maar daar kon ik gelukkig wel om lachen....more
Cathalijne
Herkenbare anecdotes, maar om nu te zeggen dat ik er wég mee liep... Ben ik de enige die zich stoort aan dat zeurderige, betweterige toontje van Cornelisse?
Jesse
she should be banned from anything that has to do with writing, holding a pen, using a keyboard or speech to textmachine..
Rob
Leuk tussendoortje. Veel verrassende observaties over ons dagelijks taalgebruik.
Paul
Dit is zeg maar zo'n boek dat geen recensie behoeft.
Wanneer je een boek drie jaren achtereen sterk aangeraden in de boekwinkel ziet staan, heb je soms de neiging deze te willen lezen. Dat geldt voor dit boek, wat mij betreft.

Een boek dat je onbeschaamd laat lachen in de trein en je mateloos doet ergeren wanneer je thuis een ontspannen boek wilt lezen. Cornelisse begint met haar meest intrigerende anekdotes maar liet mij, ondanks het populaire karakter, als teleurgesteld lezer achter.

Aan het verv...more
Wouter
Dit is echt een boek voor mensen die een interesse in taal hebben maar geen zin hebben om theorieën over de Nederlandse taal te lezen.
In dit boek staat taal zoals wij die gebruiken centraal. Paulien Cornelisse, ook een deelneemster aan de Slimste Mens ter Wereld op Vier (Vlaanderen), houdt de lezer een kleine spiegel voor waarin we ook onszelf kunnen bekijken. Ze doet dat niet op een manier waarmee we onszelf erna niet meer in de spiegel kunnen bekijken, maar ze laat ons lachen wanneer we in de...more
BoekenTrol
Oct 24, 2009 BoekenTrol rated it 4 of 5 stars
Recommends it for: Ilze
Recommended to BoekenTrol by: Klaas
http://www.bookcrossing.com/journal/8...

I think it is a shame that only people who master Dutch are able to read this book.

It is a book about Dutch and the way it is used in every day life. With all its weirdness and strange rules that you're not aware of untill someone makes you aware of them. The way people say things and mean completely the opposite, the way that sayings are of all times, but all times have different sayings.

The writer is my age and maybe that is one of the reasons that for...more
Paula
Mar 12, 2014 Paula rated it 4 of 5 stars
Recommends it for: Alle rasechte Nederlanders
Recommended to Paula by: Rosanne Dekker
Hilarisch book waarin ze duidelijk haar mening laat horen over DE Nederlandse taal. Het doet je duidelijk beseffen welke woorden je ZEGMAAR TOCH BEST WEL ERG vaak gebruikt. Valt onder literatuur, MAAR leest heerlijk weg en is zo uit. Even een REALITY CHECK. Waarbij dan al mijn dikgedrukte woorden al ter sprake worden gebracht, DUS....
DramaQueen
Heerlijk boekje voor taalliefhebbers, wat door de kleine stukjes tekst (die voelen als columns) makkelijk op verschillende momenten te lezen is. Maar hoogstwaarschijnlijk lees je het boek in één keer uit; er zit een vlot tempo in en de tekst is ontzettend vermakelijk.
Johan Haneveld
A bit slight, but a quick read, that made me laugh a couple of times, with its witty look at some of the ways people nowadays use language to obfuscate and confuse. The short interludes i did not enjoy that much, but the column size bits were funny.
Bregje
Dit boek deed me vaak hardop lachen en op andere momenten ergerde ik me dood. Veel dingen die in de stukjes naar voren kwamen herkende ik, maar ik vond ze niet allemaal even interessant. Het was best een vermakelijk boek, maar het vervolg ga ik niet lezen.
Iris
Leuk boekje, het maakt je bewust van de taal die je zelf gebruikt en die je om je heen hoort. Taal is zeg maar echt mijn ding leest makkelijk weg en is erg vermakelijk.
Guyon Essed
Taal is zeg maar ook echt mijn ding. De humor van Paulien Cornelisse is dat niet.
Eifos
vreemd, had het anders verwacht, maar blijkbaar toch niet mijn ding. Soms te Hollands, alhoewel ik zeker ben dat dat niet het enige is. Voelde me BLIJ toen ik EINDE zag, en nog blijer toen het dat ook effectief bleek te zijn. Spijtig, misschien te hoge verwachtingen.
Marjolein
READ IN DUTCH

Deze leek mij van tevoren heel erg leuk. Ik had al verschillende stukjes gehoord van andere mensen of op televisie en die vond ik wel goed gevonden, dus wilde ik graag het hele boekje lezen.

Helaas vond ik het niet allemaal even goed. Toegegeven, waarschijnlijk is het beter wanneer je niet alles direct achter elkaar leest, zo'n soort boek is het wel. Maar ik merkte dat er gewoon ook vrij veel 'fouten' in stonden die ik wel erg muggenzifterig vond (er is vast ook iets mis met dat woor...more
Jelle de Jong
Aardig. Paulien ziet en beschrijft zeker een fors aantal eigenaardigheden en flauwe gebruiken in onze taal. Toch heb ik het niet uitgeluisterd. Vind Pauline te wijzneuzirig over komen en triomfantelijk met haar taal wijsheid en scherpe analyses strooien. Waarschijnlijk meer mijn kift dan terechte kritiek, dus als je van taalgrappen houdt, kun je dit beslist zonder schaamrood aanschaffen en je bij de vele Nederlanders voegen die dit boek aan jan en alleman aanbevelen. Waaronder ongeveer 10x (niet...more
Sophie vb
Ideaal boekje om tussendoor te lezen wanneer je bijvoorbeeld al bezig bent in een zwaar boek en je even iets luchtigers wil.
Het boek is een verzameling van bedenkingen, zinnen, observeringen waarin taal al eens een loopje met ons durft te nemen.
Cabaretière meets leerkracht Nederlands, zonder belerend te zijn, maar met een kwinkslag.
Peter
Slaagt er erg goed in om de kleine taalergernissen bloot te leggen, waarbij je je kunt verkneukelen om mensen die zo praten (die bijvoorbeeld "groter als" of "helemaal toppie" zeggen) of juist bang bent dat je niet zelf af en toe onbewust de fout ingaat met je taalgebruik. Het zal niet de bedoeling geweest zijn om écht diep op taal in te gaan (waardoor je het gemakkelijk leesbare boekje in twee uurtjes uit kunt hebben) maar het is wel vermakelijk, herkenbaar en grappig.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 99 100 next »
 • Het zijn net mensen: beelden uit het Midden-Oosten
 • I always get my sin
 • Magnus
 • Komt een vrouw bij de dokter
 • Joe Speedboot
 • Hersenschimmen
 • In Lucia's Eyes
 • Paaz
 • De eeuw van mijn vader
 • Jip en Janneke
 • Oorlogswinter
 • De Kleine Blonde Dood
 • Een tafel vol vlinders
 • Hasse Simonsdochter
 • Bonita Avenue
 • Kees de jongen
 • Tonio: een requiemroman
En dan nog iets Echt gebeurd Echt gebeurd - onderweg Taal is zeg maar... Nog iets The Body Shape Bible: Forget Your Size Discover Your Shape Transform Yourself

Share This Book

“Zelf denk ik dat de meest onderscheidende eigenschap van de mens is: schaamte. Dieren hebben buitengewoon weinig schaamte. Ooit wel eens een hagedis van een tak zien vallen met een blik van 'Oeps! Hihi'?” 15 likes
“Het woord waardoor Nederlanders altijd verraden dat ze Nederlands zijn is 'hè'. 'We went to Disney World, hè, and the kids really liked it, hè.” 14 likes
More quotes…