Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Време разделно” as Want to Read:
Време разделно
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Време разделно

4.52  ·  Rating Details ·  1,029 Ratings  ·  37 Reviews
„Време разделно“ е вторият публикуван роман на Антон Дончев. Проследява събитията около насилственото помохамеданчване на долината Елинденя през XVII век. Начело на трите страни в конфликта са Караибрахим, дете на българи от долината и водач на еничарите, дошли да наложат новата религия; Сюлейман ага, местния първенец, потомък на деспот Слав; и Манол, най-уважавания ...more
Paperback, 522 pages
Published 2005 by Захарий Стоянов (first published 1964)
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Community Reviews

(showing 1-30)
filter  |  sort: default (?)  |  Rating Details
Kalin
Jun 19, 2016 Kalin rated it it was amazing
Отзив за „Време разделно“... нямам. Говорил съм за книгата, беснял съм (дето разделяла хората... хахаха!), убеждавал съм, по форуми и литературни събития, и на живо с приятели – но каквото и да съм казвал, все ми е оставяло нагарчане. Недостатъчност.

Затова вместо отзив ви предлагам откъсите, които правят „Време разделно“ един от трите най-впечатали ми се български романа – редом със „Слънце недосегаемо“ и „Аз, грешният Иван“:

http://www.choveshkata.net/forum/view...

Най-силно ви ги препоръчвам, ак
...more
Martin Yankov
Невероятен роман. Великолепен. Огромен.
Словото на Антон Дончев наистина е като поезия. Като народна песен, която потъва в сърцето ти, на моменти галеща и топлеща, на моменти покъртителна и тежка.
Майсторски изваяни персонажи, сложни характери, многопластови личности. Безумно силни идеи. Множество гледни точки, противоречиви възгледи, сложни конфликти.
И Родопа. Тази вечна Родопа. За доста автори съм чувал да се казва, че „при тях природата е едва ли не отделен персонаж” и винаги ми се е струвал
...more
Петър Стойков
Feb 16, 2015 Петър Стойков rated it did not like it
Това без съмнение е най-гнусната книга, която някога съм чел.
http://kaka-cuuka.com/knigi/vreme-raz...

Поръчковото писателство може да доведе до много гротескни резултати, а комунистическото поръчково писателство, съчетано с агресивен националистически патос – да изведе тези резултати до неподозирани висоти на малоумието…

Антон Дончев е комунистически писател, който специализира в създаването на политически удобни исторически легенди. Такава е и тази книга, написана по дадена от Партията поръчка, з
...more
Rick Slane
Christianity and Islam come into conflict in 17th century Bulgaria as leaders of a small rural mountain village are given the choice either convert to Islam or die. Told from two different perspectives the English translation is simple and poetic. My guess is that this is considered a patriotic work in Bulgaria.
Sne
Dec 27, 2015 Sne rated it it was amazing
Не знам от къде да започна.
В главата си слагам Антон Дончев до Габриел Гарсия Маркес и неговата магическа реалност. Въпреки че, точка за наште, А.Д. описва истинска реалността, макар много поетична и с магически вкус, а Г.Г.Маркес трябва да прибяга до нереалности, за да постигне магичното.
И според мен за да видиш само поръчков роман зад тази проза е безумно тесногръдно.
Най-вероятно А.Д. е толкова шарена личност, колкото не са черно-бели и героите му.
Не мога да пресметна откога не ми се беше случ
...more
Atanas
May 21, 2012 Atanas rated it did not like it
Гнусен поръчков националистически материал, целящ единствено да раздели хората в България.
Julia
Apr 22, 2013 Julia rated it it was amazing  ·  review of another edition
"Дошло е време разделно и всеки ще застане отляво или отдясно.
Къде ще застанеш?"


Невероятна книга.
Няма как да не докосне сърцето ти и да събуди и раздвижи в теб гордостта и съпричастността, да те накара да си кажеш: "Това са били предците ми, това е историята ми, това е споменът за тях." Всички тези окаяни, измъчвани, гонени, унижавани души...
Все си мисля че величието на българите отдавна е отминало.
Връзката човек-природа присъства във всичко което се случва в книгата.Раждане, смърт, щастие, убий
...more
Vladislav Stoilov
Jan 03, 2016 Vladislav Stoilov rated it it was amazing
"Време разделно" се оказа за мен една от най-емоционалните ми книги, най-докосваща ме, а това същевременно я прави и една от най-добрите книги, които съм прочел! А аз имах и щастието да преживея разказа още по-истински, тъй като имам живот с доста общи неща. Обичам родопската музика и свиря на каба гайда. Чувал съм наживо силата на мощния родопски глас, който кара гората да се тресе. Посрещал съм нова година на отдалечен родопски връх, откъдето съм наблюдавал как селата и градовете почти ...more
Laura
Not my favorite - I found the style to be a bit confusing - jumping from excerpt to excerpt sometimes made it difficult to figure out who was narrating / where you were in the story. I also found the writing to be rather jilted - not sure if that was because of the translation, or if it is similar in the original Bulgarian.
И~N
Oct 26, 2013 И~N rated it it was amazing  ·  review of another edition
Омайващ.
Дъхав като планинските поляни, с които е изпълнен. Омагьосващ като пътеките из Родопа, по които бяга повествованието. Приказен, от всяка страница шептят забравени легенди, поверия, а историята ври като изворите, идващи от недрата на планината.
Остър като меч с историите - кървави, поставящи на везни най-дълбоките убеждения и устои на човешкото.
Монументален като Родопа.
Ivon Cholakova
Sep 17, 2011 Ivon Cholakova rated it it was amazing
Една омагьосваща творба на един автор - магьосник, която те кара да съпреживееш заедно с героите техните страдания,да усетиш трагизма на битието им, да достигнеш до идеята за себеотрицанието в името на общото благо.
Роман, възвисяващ човешкия дух, саможертвата и човеколюбието.
Alexandra
Jul 22, 2010 Alexandra rated it it was amazing
Много въздействаща книга, носеща много тъга, но и много прозрения за живота... Това е книга, която задължително трябва да бъде прочетена.
Славея Котова
Доста по - добра е книгата от филма, различна в детайлите и случките, но същата по крайни изводи и послания.
Относно вечния спор за пропагандата, това е художествена литература. В нея пропаганда може да има, колкото автора си реши. По - страшното е, когато пропагандата влезе в историческата НАУКА. Там е страшното.
Todor
Sep 11, 2016 Todor rated it it was amazing
Велик роман.Най-добрият български роман?Мойто мнение е,че да,това е.Всеки,който иска да се нарече българин е задължен да го прочете.Същото се отнася и за филма,ако беше холивудски щеше да обере всички оскари.
Nikolay Urumov
Jun 08, 2016 Nikolay Urumov rated it it was amazing  ·  review of another edition
Shelves: favorites
Защо това е любимата ми книга ли? Ами защото показва как се съхранява истинският български дух. Уникален е начинът, по който авторът ни внушава чувството за чест, за дълг, да браниш традициите си, вярата си, и то без да те е страх да дадеш за тях живота си. Без да се замислиш би жертвал и близките си дори.
Силата на духа е толкова голяма, че дори се смее в лицето на смъртта.
А очарователното описание на природните картини те потапя в атмосферата на планината - в двете й фази - и когато е спокойна
...more
kagami
Jan 30, 2016 kagami rated it it was amazing
Shelves: bulgaria, fiction
"Време разделно". Бях още в гимназията, когато я прочетох. Спомням си как си легнах чак в 4 сутринта, защото не можах да я оставя. Преди това дядо ми дойде да ми каже лека нощ и че е време да си лягам, но като разбра какво чета, каза "Е, за тази книга си струва да си загубиш от съня." И досега ми е оставила следа в съзнанието. Не знам доколко е исторически достоверна (тя май и не претендира за достоверност), но е толкова силна, че няма как човек да не се почувства разтърсен от нея. Това е не ...more
Petya Petrova
Apr 19, 2014 Petya Petrova rated it it was amazing
Невероятна книга, караща човек да се замисли над ценностите и морала в онова време, като неусетно прави сравнение със сегашната действителност.
"Време е вече хората не само да действат, а да се оглеждат какво са направили. Време е хората да не повтарят по сто пъти едни и същи грешки и като гледат що стaва наоколо им, да се извиняват и срамуват, че са хора, а да видят делата на други хора, живели преди тях, и да се гордеят, че са човеци!"
Силна, разтърсваща, книга, която всеки българин трябва да пр
...more
Hristina Ivanova
Jan 15, 2014 Hristina Ivanova rated it really liked it
Shelves: historical
Отне ми много повече време, отколкото очаквах, но в крайна сметка я прочетох. Много ми хареса. Много дълбока,много истинска история. Не знам доколко са верни обвиненията, че Дончев си е измислил историята и тя не е автентична, но и така да е- пак е разказана завладяващо. Това първият роман от Антон Дончев, който прочитам и определено смятам да прочета и други.
Al
Oct 09, 2013 Al rated it it was amazing
The Bulgarian novel that merits its author the Nobel prize most out of all of the Bulgarian literature.

Of course this book is much more personal to me, maybe I'll add a full review sometime in the future.
Emilia Gocheva
Apr 25, 2015 Emilia Gocheva rated it it was amazing
Shelves: favorites, bg
Една от най-българските книги! Любима ми е, препрочитам я вече толкова пъти и винаги се вълнувам и изстрадвам много! Толкова силна и въздействаща художествена творба! Препоръчвам я на всеки българин.
Simeon
Великолепен роман, който е част от човешкото наследство. Творба, която те завладява! Антон Дончев е виртуоз на перото!
Vladimir
Sep 17, 2014 Vladimir rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: i-own, 2014
силна, замисляща
интересен повествователен похват
изведнъж си дадох сметка колко мъдрост има в метафоричните притчи и въобще в думите на героите, разговарящи помежду си
Laura
Jul 28, 2015 Laura rated it really liked it
Am citit-o în română, bineînțeles. Nu știu cît o fi de bună în mod obiectiv, dar mie mi-a plăcut tare mult în tinereți. Și m-a făcut să-mi doresc să văd munții bulgărești. Poate într-o zi...
Yonka Yozova
Jan 17, 2016 Yonka Yozova rated it it was amazing
Когато думите не могат да опишат емоцията, която бликва четейки романа:сълзи, гордост, болка, гняв, душевна чистота, пагубност,неунищожимост. Незабравим роман, разтърсващ стоицизъм!
Vanya
Jan 29, 2013 Vanya rated it it was amazing
Възхвалявана от едни или отричана от други, книгата безспорно оставя белег върху всеки, който я е прочел.
Shaitanah
Shaitanah rated it really liked it
Aug 12, 2015
Nadya Hristova
Nadya Hristova rated it it was amazing
Mar 15, 2013
Diana Teneva
Diana Teneva rated it it was amazing
Jan 10, 2015
Boryana
Boryana rated it liked it
Jun 05, 2013
Nikolay Monev
Nikolay Monev rated it it was amazing
Mar 08, 2012
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
 • Преспанските камбани
 • Осъдени души
 • Дъщерята на Калояна (Асеневци # 2)
 • Поезия. Публицистика
 • Диви разкази
 • Нощем с белите коне
 • Лавина
 • Разкази - том 1
 • Под игото
 • Снаха
 • Хайка за вълци
 • Разкази. Гераците
 • Децата на града
 • A Ballad for Georg Henig
 • Поезия
 • Български хроники, том 2 (Български хроники, #2)
 • Поезия
2597776
Антон Николов Дончев е съвременен български писател. Става известен с романа си „Време разделно“.
Обявен е за академик на БАН (2003). Съучредител е на комитет „Съзидание“. Носител на наградата за балканска литература „Балканика“ (1999).

Биография в БГ-Фантастика.
More about Антон Дончев...

Share This Book“Няма човек, който да обгърне Родопа с един поглед. Няма връх, на който да се изкачиш, та да я познаеш с един поглед. Трябва да я извървиш и да я изстрадаш, та после да я събереш в сърцето си и да я погледнеш – ала трябва да имаш сърце на орел.

Не можеш да видиш Родопа с очите си, трябва да я видиш със сърцето си. Със ... затворени очи, в себе си.”
14 likes
“Манол тихо му отговори:

– Сине, ти си виждал крепост. Светът е разделен от огромна крепостна стена. От край до край. Вътре в крепостта седят хора, а отвън налита злото. Всеки човек стои между два зъбера и пази една крачка стена. Не зная, може да има големи хора, пълководци, които пазят сто зъбера. Може да има един голям пълководец, който знае какво става по цялата стена. Аз виждам моята крачка. И зная, че трябва нея да защитавам. Ако аз не я защитя, кой ще я защити? И ти трябва да се биеш. Всеки пред себе си. Не знаеш какво става наоколо, в съседната крачка. Не виждаш. Гледаш само пред себе си и удряш ръцете и лицата на злите хора, които искат да се изкачат на стената. Може би тъкмо при твоята врата злото се надява да пробие. Ти трябва да се биеш и нито за миг да не отстъпваш от зъбера си, да не се утешаваш, че след миг ще се върнеш на него. Мръднеш ли, злото ще влезе. И когато умреш, твоето тяло да запречи вратите между двата зъбера.

Тъмницата мълчеше.

Тогава оттатък детският глас запита:

– Татко, какво е зло?

Мълчание. И после – Маноловият глас:

– Зло е това, което разделя хората.

И след малко:

– Добрите хора.

Станах и си отидох. Манол ми отговори.

Отдясно камък, отляво камък и по средата – ти. Да, на вратата е застанал всеки от нас, всеки пази врата, през която може да влезе злото. Аз бях опразнил своята и сега се връщах на нея.”
8 likes
More quotes…