Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Andai Itu Takdirnya” as Want to Read:
Andai Itu Takdirnya
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Andai Itu Takdirnya

4.39  ·  Rating Details ·  2,088 Ratings  ·  152 Reviews
Aleya, seorang gadis yang cantik dan berlatarbelakangkan keluarga sederhana, dalam diam menyimpan perasaan pada seorang anak tokoh korporat yang ternama yang juga merupakan rakan sekuliahnya di universiti di United Kingdom, Syed Adam Aizril. Syed Adam Aizril, wajahnya yang tampan menjadikan dia kegilaan ramai gadis. Limpahan kemewahan meletakkan ego dan kesombongan di sing ...more
Paperback, 588 pages
Published 2008 by Buku Prima Sdn Bhd
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Community Reviews

(showing 1-30)
filter  |  sort: default (?)  |  Rating Details
Lynn
Nov 27, 2010 Lynn rated it it was amazing
Kisah kehidupan antara Syed Adam Aizril bin Tan Sri Syed Abbas dan Nur Aleya binti Idris. Apa yang boleh saya kata, cerita ni sgt2 sedih...disebabkan pbezaan darjat/ kturunan/ pangkat, yang jadikan seseorang 2 lupa diri, ego n bongkak...Aleya n Syed Aizril ni lanjutkan pljaran dkt luar ngra...Aleya ni antara rbutan n dia pndai...Syed Aizril pn mcam agk tcabar...nk djadikn cerita, Aleya kbtolan dpt krja dkt syarikat kluarga Syed Aizril...byk la insiden yg jadi ntra diorg...Syed Aizril tpksa khwin ...more
Haslinda
Jul 05, 2011 Haslinda rated it it was amazing
Aleya, seorang gadis yang cantik dan berlatarbelakangkan keluarga sederhana, dalam diam menyimpan perasaan pada seorang anak tokoh korporat yang ternama yang juga merupakan rakan sekuliahnya di universiti di United Kingdom, Syed Adam Aizril. Syed Adam Aizril, wajahnya yang tampan menjadikan dia kegilaan ramai gadis. Limpahan kemewahan meletakkan ego dan kesombongan di singgahsana yang paling tinggi. Mentalitinya yang mementingkan darjat dan kedudukan telah menutup pintu hatinya untuk mendengar b ...more
Ummi
Jun 13, 2011 Ummi rated it really liked it
Shelves: kisah-cinta, 2011
Ada sesetengah penulis, cukup bijak bermain dengan emosi pembaca. Perkataan-perkataan yang ditulis mampu memberikan impak atau kesan terhadap jiwa, emosi danminda pembaca. Itu antara ciri-ciri penulis yang baik. Satu lagi ciri-ciri yang bagus pada seorang penulis, kemampuan menghidupkan karakter-karakter mereka. Bagi aku, Siti Rosmizah tergolong dalam kumpulan penulis yang bagus.

Heronya, Syed Aizril, walaupun kacak, kaya dan daripada keturunan yang baik, tidaklah sesempurna mana. Seorang yang ba
...more
Aini Akmalia
Jun 04, 2014 Aini Akmalia rated it did not like it
Tidak hairanlah jika novel nukilan Siti Rosmizah ini berjaya mendapat tempat di hati para gadis dan wanita. Mungkin jalan cerita yang dramatik, ataupun tragis dan menyayat hati, ataupun sangat romantik sehinggakan boleh 'diserang' kencing manis (?). Semestinya novel sebegini bukanlah genre saya, dan itulah punca saya meletakkannya di tahap 1-bintang. Dek kerana propaganda sahabat-sahabat terdekat mengenai novel ini, akhirnya saya terbuka hati untuk membaca novel ini.

Boleh jadi saja kisah hidup A
...more
Fira
Sep 26, 2013 Fira rated it it was ok
tak tahu ek cemana nak ckp novel setebal 583 m/s ni.. banyak sgt konflik berulang2. kejap isteri dia ok, suami dia pulak meroyan, bila suami dia ok isteri dia plak meroyan. aiyoooo.. wa manyak fenin meh.. dah baca lompat banyak page pun still situasi yg sama ke? opening... huhu

dh itu ajela kot review nya. sekarang nak baca Salina pulak. harap2 dapat bg 5* utk karya sasterawan negara tu! ^_*
Reader
May 20, 2013 Reader added it
'Novel terlaris?'
1) plot fav smua novelis cintan cintun- tangkap basah n kawen paksa... Again?
2) as usual- watak yg d gambarkan msti nk lawa, ayu bla bla bla..
3) byk sgt nk cerita..mana nk masukkn scene gaduh/jeles husb n wife yg ulang2 tu.. Pas husband sakit, wife pula sakit.. Repeat.. Cousin yg desperate..mertua yg mula2 pntgkn darjat pastu baik gila.. (Dah boleh agak)
4) fokus kurang pd family belah heroin? - dibuang keluarga..
Remarks: a good start for miss writer but.. appreciate blh cari i
...more
ALIA
Mar 27, 2017 ALIA rated it liked it
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Nufarnari
May 10, 2010 Nufarnari rated it it was amazing
fuhh...1st time i read this novel..it make me feel same feeling when i read my 1st novel-Bicara hati...n buku novel ini telah membuktikan kepada diri aku bahawa wanita yg kononnya dikatakan keras hati n sukar mengalirkan air mata bila bace novel salah..!!kwn aku suka gelakkan aku bile mengalirkan air mata time bace novel sedih..dye kate aku jiwang karat r,terlebih feeling r..tp i just ignore about that..one day i suh dye try bace novel nih..u all nk taw tak...buat pertama kali and the 1st time d ...more
Rynna
Jun 25, 2013 Rynna rated it did not like it
Shelves: malay-novel
sy cume rase geram bace novel ni, especially dengan watak utama perempuan(Aleya)..
pelik la ada ke watak macam Aleya dlm dunia realiti... cube bayangkan, dah kena tangkap basah, tak dilayan sebagai isteri dengan sempurna, di rogol, lepas rogol campak tepi jalan, di pukul separuh mati time sarat mengandung... bole lagi dia balik dekat suaminya... ok la sy paham mungkin sebab anak... dah back together dituduh curang pulak...yg si suami curang bole pulak ye... berpisah lagi... yang kali kedua die te
...more
Lara
Nov 01, 2011 Lara rated it it was amazing
Saya menangis tak berhenti bila baca cerita ni. Pengorbanan Aleya, seorang anak, seorang isteri dan seorang ibu digarap kemas. Tragis, sedih, suka, geram. Ada rasa macam nak tembak je si Syed Aizril sebab egonya yang mengarut merosakkan jiwanya sendiri serta melukakan Aleya. Ketika Aizril benar2 terkhilaf tetapi sudah terlambat kerana hati Aleya sudah menjadi sekeras kerikil. Apa-apa pun tetap happy ending. :-)
Farahwahida adnan
Nov 11, 2009 Farahwahida adnan rated it it was amazing
NOVEL NI ADALAH NOVEL YG DIBELI SELEPAS HAMPIR 2 THN TAK BACA NOVEL MELAYU..HAHAH...sb terlalu byk novel melayu sampai penuh rak buku tu....tp novel ni telah menyebabkan saya tak tido malam dan menangis teresak2 sampai bengkak2 mata...obviously author dia superb...sb pandai main emosi pembaca...best!!
Ana Farhana
Feb 04, 2010 Ana Farhana rated it it was amazing
"Jangan salah faham Puan Sri. Kemaafan yang diberi tidak akan sama seklai menjadikan saya lupa pada kedudukan diri saya ini. Saya tidak boleh membuang pangkat itu ketepi hanya kerana kesalahan yang pernah dibuat pada saya."

"Saya telah menjadi balu sebelum masanya dan anak-anak saya juga telah menjadi anak yatim piatu sebelum masanya. Sembilan bulan saya mengandung mereka tanpa suami di sisi. Saya pekakkan telinga mendengar cemuhan masyarakat sekeliling."

Andai itu takdir-NYA, dia akan menemopuhin
...more
Miss Rose
Nov 25, 2013 Miss Rose rated it it was ok
aleya & syed aizril. tangkap basah, then ended up with marriage. mostly ramai orang yang burst into tears baca novel ni. yeah, i admitted that. boleh buat emosi aku berkecamuk. tapi i hate syed aizril so much! how could him menghina, rape, berlaku kasar time dia pregnant and i sighed. mana martabat seorang wanita? martabat seorang isteri? sebab itulah aku annoyed yang aleya boleh terima syed aizril balik padahal suami dia dah buat macam2 kat dia. terlalu ego. kalau akulah, si hero buat apa2 ...more
kuzzeen
Jun 11, 2013 kuzzeen rated it really liked it
Shelves: read-2013, i-owned
Bagi yang gemarkan 'drama' dalam novel, ANDAI ITU TAKDIRNYA wajib ada dalam koleksi peribadi.

Walaupun (for me) ceritanya agak meleret dan penuh dengan drama airmata, tapi SITI ROSMIZAH memang SUPERB memastikan pembaca terus mengikuti kisah Aleyah dan Syed Adam Aizril hingga ke akhirnya.


 Kak Zie
Nov 13, 2014 Kak Zie rated it really liked it
Shelves: koleksi-peribadi
Satu-satunya karya penulis yang sudah aku baca.. Dah ulang baca lebih dari sekali dan hasilnya tetap sama, tetap merembeskan airmata.. Tapi jangan ditanya jalan ceritanya sebab sekarang ni aku jenis mudah lupa.. Hari ni baca, lepas tu hilang terus apa yang dibaca.. Bukan untuk buku ni je, tapi boleh dikatakan untuk buku yang lainpun macam tu jugak.. Kecuali yang dulu-dulu, boleh la ingat sikit-sikit..

.
.
.
p/s: Sebuah lagi dah berzaman beli tapi masih lagi bersampul..
Faslina  Saidi
Oct 22, 2011 Faslina Saidi rated it it was amazing
Pertama kali menitiskan air mata dalam membaca novel, bila mengenangkan nasib sorang perempuan yang bernama Aleya. Nasib Aleya yg datang dari keluarga orang susah. Walaupun susah, ttp sampai jua kemenara gading dan kepayahan Aleya melalui liku liku kehidupan yang begelar isteri kepada org yg bermatabat tinggi dan akhirnya jua bahgia...ANDAI ITU TAKDIRNYA...
Nur Sabrina
Dec 23, 2010 Nur Sabrina rated it it was amazing
test
ianya sangat hebat dan apabila saya membacanya saya akan menangis atas sebab keluarganya yg tidak mempercayainya dan juga suaminya.selain itu,ianya boleh juga memberikan kesedaran kepada kita tentang keadilan. test
mRs bOo ^_^
Mar 21, 2014 mRs bOo ^_^ rated it it was amazing
Shelves: my-favy-3
hai..

buku lama tapi baru baca..

as usual (╥﹏╥)(╥﹏╥)(╥﹏╥)(╥﹏╥)(╥﹏╥)

story ni mmg xtgu lama utk buat saya nangis
dari mula samp dah nk ending (╥﹏╥)
bila sedey stop kejap sambg balik (╥﹏╥) huhu
heavy story tapi still nk baca
mmg best.. konflik samp kesudah pn ttp best..

Nonieღserenity2bliss
Apr 10, 2014 Nonieღserenity2bliss rated it really liked it
Shelves: malay-novel
Announcement before review: N nak jual buku ni for RM10. Pada sesiapa yang berminat, boleh lar PM :)

First time baca novel penulis. Not bad.

Watak Syed Aizril memang layaklah dilunyai dengan machine gun.
Intan
Dec 11, 2011 Intan rated it it was amazing
Novel yg mempunyai jln cerita yg sgt menarik, romantis, sedih & penuh keredhaan. Berharap sangat novel ini dapat diadaptasikan dlm filem dgn jln cerita asalnya & pemilihan pelakon2 yg memenuhi kriteria watak dlm novel. Tak rugi membacanya...Tahniah Siti Rosmizah!!
Norazalina
Apr 07, 2010 Norazalina rated it it was amazing
kisah perjalanan seorang wanita yang cekal...
1st novel beli sendiri dgn duit sendiri...
Suggestion dari my aunt (Mak Uda)..tQ..
Best..!!


Andai Itu Takdirnya..~
Anis Nabilah
Jan 20, 2011 Anis Nabilah rated it it was amazing
tragically i've seen the live action from this book. happened to one of my relatives. exactly the same. making the experience of reading it affect me very much..
Kiki
May 09, 2013 Kiki rated it it was amazing
Shelves: favorites
Andai Itu Takdirnya -- Sebuah novel karya Siti Rosmizah yang menjadi favourite RAMAI peminat-peminat novel. I first read this novel few years back, tapi I couldn't remember novel siapa yang I read. Semasa I re-read this novel yesterday, I have a feeling... some sort of deja vu yang I bought this novel before.

Anyways, novel ne memang amazing and brilliantly written. Watak utama lelaki, Syed Aizril -- watak yang PALING ego yang pernah aku baca. Sudah sedar and menyesal sekali, tetapi dalam jangka
...more
Ainur
Aku suka buku ni sebab penulis berjaya buat aku kejap sedih, kejap happy. (tapi lagi banyak sedih, geram & rasa nak maki orang)

Memang jalan cerita ni typical novel cinta melayu yang lain.
- kahwin terpaksa/sebab kena tangkap basah
- hero yang kaya, hensem & heroin yang ayu, putih, almost segalanya perfect.
- percintaan antara dua darjat

One by one konflik yang datang and each memang buat emosi. Aku tak boleh nak stop baca, kalau boleh nak stay up menghabiskan cerita ni. Kudos to the autho
...more
Salwa
Mar 27, 2016 Salwa rated it liked it
Shelves: read-2016
Akhirnya...berjaya jugak habeskan buku nie.
Jalan cerita not bad. Cuma berulang-ulang konfliknya. Tapi berjaya jugakla mengundang air mata. Bergelen2 jugakla air mata nie. Macam nak pecah dada nie tahan marah kt Aizril 2. Dan xpuas hati sgt dgn Leya, berkali-kali kena, masih nak terima balik lelaki mcm 2? Sebab anak? Sebab 2 mgknla boleh diterima. Tapi bila kali kedua masih nak terima? Sbb cinta? Entahlah. Baca sendiri dan judgela kan..haha
Amalia Masrom
Jun 13, 2015 Amalia Masrom rated it liked it
Orang kata novel ini sedih. Ada yang menangis berguling-guling sebab tak tahan emosi dengan dugaan heroin.

Tapi, aku tak dapat rasa. Langsung tak rasa sebenarnya. Tak macam naskah2 penulis yang lain. Kenapa ya? Tapi tak apa. Mungkin yang nombor 2 nanti aku pun boleh jadi menangis macam pembaca lain.

Apa pun, tahniah untuk karya yang kemas, gaya bahasa yang elok dan idea yang menarik. 3 bintang!
Wann
Dec 27, 2014 Wann rated it liked it
novel ini menarik dan babak sedihnya memang meruntun hati tp banyak sangat part / konflik dalam ni yang meleret-leret hingga buat saya bosan. and this novel just like typical malay novel yg kahwin paksa/ khwin sbb kna tangkap khalwat. watak heroin ni sblum kahwin mmg dia agak berani berdepan gn syed azril(hero). tp slps kahwin watak dia mmg lemah sgt smpi buat sy menyampah. jenis typical heroin dlm novel melayu which i hate very much. i like her friend better.
Khasidah Abdullah
May 04, 2014 Khasidah Abdullah rated it it was amazing
As salam sis Siti Rosmizah...
Mulanya I bukan fans novel SR, sebab malas nk layan cerita sedih. Tapi satu hari tu my sis rekeman novel AIT. Dia ckp,
"Dik ko gi beli novel ST AIT, akak dh pinjam pat library baca sampai nangis2.
"Ee tkmolah citer nangis2 boring je."
Boring eh...bila dh mula baca, jeng jeng jeng. Semua novel sis i collect. Thumbs up sis Rosmizah!
Farihah
Feb 10, 2010 Farihah rated it really liked it
Novel ini sungguh menghayat hati dan jalan cetanya penuh dengan liku-liku kehidupan. Best sgt2 ceta nie I recommend baca jgn tak baca.
Nurul Husna
Nov 15, 2012 Nurul Husna rated it it was amazing
novel ni best sangat sampai melelehkan air mata.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
topics  posts  views  last activity   
aaaaaaaaaa 2 41 Nov 04, 2011 07:38AM  
  • Bicara Hati
  • Ombak Rindu (Ombak Rindu, #1)
  • Adam & Hawa (Adam & Hawa, #1)
  • Jaja & Din
  • Aku Yang Kau Tinggalkan
  • aA+bB
  • Gemersik Kalbu
  • Kau yang Satu
  • Untuk Awak Teja Aulia
  • Kasih Yang Suci
  • Awak Suka Saya Tak?
  • Sweet Sour
  • Doktor Cinta
  • Suami Yang Kubenci
  • M.A.I.D.
2919702
Novelist & Lawyer, Siti Rosmizah Semail.
More about Siti Rosmizah...

Share This Book