Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Kopi Susu Sepatu Biru” as Want to Read:
Kopi Susu Sepatu Biru
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Kopi Susu Sepatu Biru

3.75  ·  Rating Details ·  148 Ratings  ·  14 Reviews
Paperback, 565 pages
Published 2007 by Jemari Seni
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Kopi Susu Sepatu Biru, please sign up.

Be the first to ask a question about Kopi Susu Sepatu Biru

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

(showing 1-30)
filter  |  sort: default (?)  |  Rating Details
Dyh Usen
Oct 17, 2015 Dyh Usen rated it it was amazing
Shelves: jemari-seni
Ulang baca. Hahahaha

1st novel JS yang dibeli. Waktu ni tak banyak publisher. Jadi, sebab dah jarang membeli tapi nak membaca, KSSB jadi pilihan.
Usai tutup novel ni, ada satu perasaan. Rasa macam jumpa someone yang kebetulan kita jumpa, tapi sepanjang perbualan kita boleh buka bermacam-macam topik. Macam bebudak kdrama fan. Bagi ja satu tajuk drama, dia punya karang tu sampai satu korea dijelajahnya. Hahahahaha
Berbalik pada KSSB ni, sampai cakap dengan diri sendiri, " tak sangka ada novel macam n
...more
Gobokairina
Dec 07, 2015 Gobokairina rated it liked it
Shelves: e-book, koleksi-pnm
3.5*

Kalau aku bisa bertahan di PNM sehari suntuk, itu maknanya isi ceritanya berjaya menarik perhatianku! Syabas!

**TBC
Cik Pah
Oct 20, 2013 Cik Pah rated it liked it
Cerita yang sweet tentang Emilia (Emy) dan Nik Muhammad Firdaus (Mat) yang tinggal berjiran. Mereka bergaduh bagai nak rak sebab isu parking dan kucing Mat yang suka bertandang dan melepaskan hajat dirumah sewa Emy. Akhirnya dari isu pasal kereta dan kucing ini jugalah merapatkan hubungan mereka. Tapi ada krisis lain yang timbul kerana identiti rakan di alam maya mereka bakal meretakkan hubungan sebelum bertaut kembali. Sudah pasti ada orang ketiga bagi kedua-dua pasangan ini yang turut mewarnai ...more
nilam
Mar 24, 2013 nilam rated it really liked it
sweett cerita ni..hehe.. novel js memang bergenre sweet2 camni kan..:)
Adilah
May 18, 2016 Adilah rated it really liked it
Shelves: e-book, pnm, gr2016
Karenah Mat-Emy yang berjiran.
Macam filem Masam-Masam Manis P Ramlee pulak..
iamfizz
Mar 24, 2016 iamfizz rated it liked it
Shelves: jemari-seni, 2016
kan betul org dulu dulu kata , tak habis habis bergaduh macam anjing dengan kucing jangan2 nanti saling jatuh cinta baru taw
Inn Auni
Jan 19, 2017 Inn Auni rated it really liked it
3 dara pingitan berjiran dengan anak-anak teruna. Si Cikgu Matematik Khaliza sedari awal lagi dah anti dengan kesemua anak-anak teruna tu. Ditariknya juga si manis staf BSN, Emilia, dalam kemelut tersebut. Manakala Azwa (lupa jawatannya tapi anak orang ada-ada), tak nak masuk campur.

Emilia pun malas nak campur tapi dah nama pun kawan serumahkan. Dari fikir hal jiran sebelah, baik dia fikir tentang kawan online yang ajak jumpa. Balik saja dari jumpa kawan online, mood Emilia berubah ibarat dilang
...more
Aida
Jun 20, 2015 Aida rated it liked it
Ini antara novel terawal yang aku beli keluaran Jemari Seni. Kopi Susu Sepatu Biru hasil nukilan kak Ruby Hazri, masa ini rare sangat genre romantik komedi. Novel ini berasal dari e-novel “Mengapa Ada Rahsia?” dan ditukar tajuknya dalam versi cetak.

Ini kisah Mat-Emy walau hidup berjiran sebelah rumah tapi selalu berperang. Kawan-kawan serumah pun turut merasa peperangan yang dicetuskan di antara mereka. Sudah ada yang memberi amaran, “membenci biar berpada-pada, jangan lebih sebab benci boleh be
...more
Nanadhoi
Jun 05, 2013 Nanadhoi rated it really liked it
Ini kisah Emy, yang direbut dua jejaka.
Mat yang egonya tinggi tapi adakalanya kelakar orangnya.
Tengku yang romantik, yang juga well mannered guy.

.....
Dimulakan dengan kisah
Mat yang saja bakar line jiran sebelah dengan parking kereta ikut suka hati,
biar kucing dia merayap ke rumah jiran sebelah memang buat aku pun ter'annoyed' sekali.

Part kelakar tentu-tentu masa Emy dengan Mat.
Lagi-lagi part ungkit suruh bayar hutang kat bus stop tu.

Memula konfius nak pilih mana satu, sebab selalunya dalam tiap
...more
Haryati Abd. Halim
Ala-ala filem romantis komedi " You've Got Mail" lakonan Meg Ryan. Bijak pandai pernah berkata, sukai orang seadaanya, mungkin kita akan membencinya. Benci orang seadanya, mungkin kita akan menyayangi sampai mati. Ini kisah mat si perdana dan Emilia si kancil, jiran sebelah rumah yang pantang bertemu bagai anjing dan kucing vs masyimalo8271 dan mr.lapok yang begitu memahami versi alam siber.

Saya sengaja mencari buku yang santai, buat menemani kala menghayun buaian Harith. Memang tak mengecewaka
...more
Fazlina
Nov 25, 2010 Fazlina rated it liked it
Masa yang sangat panjang saya perlukan untuk membaca novel ini. Rasanya tidak ada yang boleh melonjakkan keinginan untuk membaca. Tapi saya tetap teruskan bacaan keran mahu melihat rahsia novel ini.

Ceritanya biasa-biasa, mungkin sebab saya sudah membaca bacaan yang lebih terkini daripada buku ini diterbitkan. Jalan ceritanya menarik tapi dapat diagak pengakhirannya.Happy ending (semua novel macam tu kot)

Walaubagaimanapun, saya tetap ingin mengatakan tidak semua manusia dikurniakan bakat menulis.
...more
Alia
Jun 05, 2012 Alia rated it it was amazing
suka!! saya senyum je dari mukasurat pertama hingga akhir. jalan cerita menarik, rasa dekat dgn kehidupan realiti, bukan cerita cinderella atau putera katak. kalau dah bosan baca cerita hero hensem dan heroin pujaan semua jejaka, boleh cuba baca buku ni. best! :)
Nuur
Jun 05, 2013 Nuur rated it liked it
bole laaa drpd takde..
mampu buat diri ini gelak..
bahasanya plk santai je..
cuma kekadang menyampah plk dgn perangai si mat yg sengal dan angkuh tu..
azian2575
Dec 08, 2010 azian2575 rated it it was amazing
Emilia & Nik Muhammad 'Mat' Firdaus

Usik-mengusik bawa bahagia ;)
Norisah Bakar
Norisah Bakar rated it really liked it
Nov 11, 2014
misjun
misjun rated it liked it
May 22, 2014
Kella79
Kella79 rated it really liked it
Jun 15, 2013
Ain
Ain rated it liked it
Feb 24, 2013
Hilarious
Hilarious rated it did not like it
Mar 21, 2014
Kiki Suhaimi
Kiki Suhaimi rated it liked it
Mar 05, 2014
Rozy Latip
Rozy Latip rated it it was ok
Dec 22, 2010
Ika Madera
Ika Madera rated it it was amazing
Oct 12, 2012
House Of
House Of rated it it was amazing
Feb 16, 2011
Saadah
Saadah rated it it was ok
Mar 19, 2011
Siti Raudhah
Siti Raudhah rated it really liked it
Nov 07, 2012
Melineya
Melineya rated it it was amazing
Jun 02, 2013
Inaghafar
Inaghafar rated it it was amazing
May 01, 2012
Marta Dafid
Marta Dafid rated it really liked it
Jul 13, 2015
Rozita Said
Rozita Said rated it really liked it
Mar 24, 2013
Kucc _Aprilsnow
Kucc _Aprilsnow rated it liked it
Aug 05, 2009
« previous 1 3 4 5 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Share This Book