Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Isabella” as Want to Read:
Isabella
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating

Isabella

4.15 of 5 stars 4.15  ·  rating details  ·  203 ratings  ·  33 reviews
Isabella, seorang srikandi Islam di Sepanyol. Buku ini mengisahkan bagaimana Umar Lahmi yang berjaya menarik Isabella yang merupakan anak ketua paderi di Sepanyol untuk memeluk Islam dengan hujahnya menentang Bible.
202 pages
Published August 15th 1978 by Marwilis Publishers & Distributors (first published January 1st 1974)
more details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Isabella, please sign up.

Be the first to ask a question about Isabella

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

(showing 1-30 of 399)
filter  |  sort: default (?)  |  rating details
Zakir
Sebuah buku yang amat baik dibaca oleh generasi muslim di malaysia yang cintakan agama dan keamanan. Tidak keterlaluan kalau saya katakan ia sebuah novel islamik perbandingan agama terbaik yang pernah saya baca selain buku2 perbandingan Islam-kristian lain. Saya telah membaca novel ini pada zaman belajar di universiti dulu pada 1989 daripada seorang rakan. Bagaimanapun, setakat kajian yang telah saya lakukan, buku ini tiada lagi di pasaran, manakala marwilis publisher pula telahpun dibubarkan me ...more
Juliana Es
Perdebatan perbandingan agama yang dipersembahkan dalam bentuk fiksyen ini memberi kesan yang amat mendalam. Isabella adalah antara novel yang dibaca ketika remaja yang masih segar dalam ingatan sehingga kini. Kalau ingin dibuat perbandingan dengan karya terkini yang sealiran dengan Isabella, Tuhan Manusia nukilan Faisal Tehrani adalah calon yang setara.

Walaupun novel yang dibaca ini ialah sebuah karya terjemahan, pengalaman membacanya tidak dirasakan asing atau kekok sama sekali—bukan seolah-ol
...more
Nur Fatin Aliyya  Azizan
my mom gave me this book when i was in secondary school as she knows i am very addicted to reading stuff - novels and books.

my mom used to read this novel when she was in teacher trainee college and she passed down this book altogether with the obsession to reading stuff like this and the bookholic gene to me as well. hehe. thanks mom.

this story is inspiring and lotsa helpful knowledge that can be gained. from my humble opinion, this is one of the best novel revealed the debates between religion
...more
Wahyu Awaludin
Secara keilmuan memang bagus, tetapi sama sekali kering dari konflik, sejarah, dan budaya Andalusia. Padahal kupikir novel ini akan mengisahkan kebudayaan Andalusia dengan mempesona, ternyata tak lebih dari dialog demi dialog keagamaan yang menguras otak. Kalau begini sih namanya bukan novel, tapi buku perbandingan agama. Hanya kuberi 1 bintang dari 5 bintang. Membosankan.
Hidayah Bani
Isabella,mengisahkan tentang seorang anak paderi yang ingin mencari cahaya kebenaran Islam,kisah benar yang berlaku ketika Islam berkuasa di Spain.Jalan cerita yang amat menarik kerana banyak perbandingan antara agama Kristian dan Islam.saya rasa buku ni mesti baca.
Eija
kedai buku mana ye yang jual buku neyh...
eija nak beli ar...?
Qhistina Ma
read last year... isabella bukan novel yang berkisar tentang plot dan kronologi semata tapi lebih kepada perbahasan mengenai dua agama, Islam dan Kristian... isabella, anak kepada paderi di sepanyol selalu cuba memahami ajaran yang dibawa sejak kecil... terlalu banyak persoalan yang tertanam seperti - 12 Firman Tuhan dalam Perjanjian lama yang difirmankan melalui Nabi Musa, kenapa dikatakan sebagai kutukan dalam surat St Paul...? sang paderi, si ayah selalu gagal memberi jawapan paling konkrit y ...more
syamatahari
Tentang buku ini, kerenlah... True story yang menceritakan tentang kisah seorang putri kepala rahib dari daerah cordova bernama Isabella yang mengikrarkan diri memeluk agama Islam setelah menemukan banyak kejanggalan-kejanggalan dalam Injil yang selalu dikajinya, dan lagi dia adalah sarjana Teologi.

Dalam buku ini kita akan menemukan dialog-dialog singkat antara cendikiawan muslim dan rahib-rahib nasrani, yang membahas tentang hal hal mendasar dalam agama islam dan kristen. Bisa dibilang ini adal
...more
A
I got the pdf from one of the twitter user who recommended this book and I am grateful for it.

This is my last book of 2013 and I must say I am satisfied. Not just because it tells me more about my religion, but also somehow gave me the satisfaction when other disbelievers see Islam, see how true it is and become a believer. This book is more of a debate, a comparison of Islam and Christianity. It is a story of Isabella, the daughter of a high priest, who has been learning about Christianity sin
...more
حزا ليني
A new experience for me to read an insight of the beliefs of a girl named Isabella on how she turned from Christianity to a Muslim. A pack of knowledge in the comparison between Christian and Islam. The knowledge of why others may seek for truth and found it in Islam.

Having to read this, gave me a phenomenal view on my perspective towards Islam. I'm grateful that I was born to be Islam but on the other hand, am pretty envious with the faith that was given to Isabella, knowing that she learned a
...more
Eimad
buku ini mengingatkan saya kepada Denyut Kasih Medik kerana hanya penuh dengan isi tetapi ceritanya membosankan dan kurang plot.namun saya masih beri 4 bintang kerana dinyatakan bahawa kisah ini adalah kisah benar,jadi kisah mana mana mungkin diolah mengikut citarasa pengarang.jadi saya berpuas hati dengan hujah yang dikemukakan walaupun sebenarnya banyak persoalan yang tidak terjawab.penulis hanya menumpukan aspek perbahasan mereka walhal tajuk buku ini ialah Isabella.adakah dia berkahwin,mempu ...more
SinudaMN
Tertarik untuk membaca buku ini setelah mengetahui buku ini tentang perbandingan agama. Mengisahkan tentang anak Ketua Paderi Sepanyol yang telah memeluk islam setelah menyedari banyak persoalan tentang agama Kristian yang tidak dapat dijawab waima oleh Ketua Gereja sendiri. Buku ini mebenarkan saya untuk belajar serba sedikit tentang Bible dan juga menyebabkan saya malu sendiri dengan betapa sikitnya yang saya tahu. Good read.
Zoul Yazix
Menarik, tapi orang bukan islam tidak akan dapat menikmatinya kerana cara penulis menghidangkan hujah hujahnya agak bosan dan mendatar. Seolah olah baca sebuah buku agama non-fiksyen yang berlambak di pasaran (saya sedikit tidak mempercayai yang ini adalah sebuah cerita benar).

Saya berikan 4 bintang untuk ilmu yang saya perolehi daripadanya. Ketebahan Isabella yang digambarkan dalam buku ini sangat memberi inspirasi.

Luc Abdullah
Nov 22, 2011 Luc Abdullah added it
Shelves: malay, fiction
Ia, dasarnya tentang perdebatan antara Kristian dan Islam.

Hurm, 2 kerana ia dituliskan dengan sedikit bias, biasalah ia ditulis dari mata penulis muslim.

Dikatakan kisah benar.

Ia masih ringan, dan sesuai untuk dibaca santai.

Barangkali kita tidak harus bersandar pada kenangan, seperti buku ini, kerana perdebatan di antara dua agama langit ini turut berevolusi, makin curam, makin dalam.
Az Zahra  Islam
It is a good novel though... a comparison between Islam and Christian. Isabella is a daughter of head priest in Spain but later embraced Islam in her life. I love the way she argued with Christian about Islam that is she using Bible and Quran to make a comparison. It's just I wonder if this story is real because it shows on the front cover of this book 'based on true story'?
Yunik
Buku ini mengisahkan tentang Isabella, seorang putri rahib paling tersohor di Spanyol dan merupakan sarjana Teologi yang kemudian akhirnya menjadi pemeluk Islam yang taat. Dalam buku ini diceritakan perdebatan2 tentang agama Islam dan Kristen, tentang Al Quran dan Injil dengan begitu detailnya yang membuat saya semakin mencintai Islam.
nUr
Isabella, buku ni saya baca ketika masa menengah bawah not so sure..tp jalan ceritanya masih jelas dalam ingatan..hmm..seorg gadis bernama Isabella yang mencari-cari satu kepastian, akhirnya Jalan Kebenaran di temuinya membelakangi ayahnya sendiri...and the rest tak rugi kalau baca mg best..
Yan Pee
Saya agak confuse. Dalam terjemahan bhs Indonesia, di front cover ada tertulis: TRUE STORY.
Saya ingin tahu version dalam bhs Malaysia maupun English, adakah tertulis bhw novel ini adalah TRUE STORY?

Wassalam.
M Daplik
Mu'az
i have read this book
it is in English(not the one that is translated)

yeah, it is a remarkable book for Islamic preacher who tend to debate with the non-Muslim.


Azmi Nor
It is a must-read book, especially for those who are interested in a comparative religion. I have personally benefitted from the arguments contained therein.
Fathiyyah
mungkin agak kurang 'ummphh' dari segi jalan ceritanya, tapi penuh dengan hujah2 kebenaran dalam menundukkan kebatilan..

Zehan Ilyana
cerita ni bagus cuma cerita ni tak seperti expectation aku bila baca belakang kat sinopsis dia...bagus tapi agak mengecewakan
wulan safitri
study perbandingan agama yg di kemas secara baik dan tidak membosankan untuk di baca.
i like it so much
Yuanita
Aug 18, 2012 Yuanita added it
Shelves: novel, true-story
Lagi tengah-tengahnya baca buku ini, gak sengaja ketinggalan di gerobak mie ayam. Kyaaa...
Nadhiah Aida
disyorkan untuk membaca buku
mmg menarik cerita nyer
Sofiatul
Love this book as it contains good knowledge to self.
Alicekinoi
novel yang dapat menimbulkan kontroversi...
Wan_fm
Aug 09, 2011 Wan_fm is currently reading it  ·  review of another edition
tengah dalam proses mengkaji...
Mallieckqh
Oct 12, 2010 Mallieckqh marked it as to-read  ·  review of another edition
SubhanaALLAH..Amazing..
Ria
akhirnya nemu jg nih buku
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 13 14 next »
topics  posts  views  last activity   
Genre of this book 2 7 Jun 07, 2011 11:24PM  
Isabella - Bab 1 Surah Yonah 21 Bab 3, ttg 12 Pertintah Tuhan? 1 16 Jun 29, 2009 10:03AM  
Surat St Paul (Pengarang tak tahu nama surat , pasal dan ayatnya) 1 17 Jun 29, 2009 09:36AM  
  • Manikam Kalbu
  • Jibam
  • Imam
  • Cinta Fansuri
  • Badai Semalam
  • Keluarga Gerilya: Kisah Keluarga Manusia dalam Tiga Hari-Tiga Malam
  • Ma Yan
  • Secangkir Teh Pengubat Letih
  • Tunas
  • From Beirut to Jerusalem

Share This Book

No trivia or quizzes yet. Add some now »