Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Лавина” as Want to Read:
Лавина
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Лавина (Събрани творби #6)

4.44  ·  Rating Details  ·  554 Ratings  ·  35 Reviews
Романът "Лавина" /1971/, разказва за трагичната и същевременно героична съдба на група алпинисти, част от които загиват в планината. Структурата на творбата е особена - включени са отделни новели за преживяванията пред смъртта на част от героите. Едноименният филм, 1980 г., снет от режисьорите Ирина и Христо Пискови, получава и международни награди.
Hardcover, 336 pages
Published 2005 by ТИХ-ИВЕЛ (first published 1965)
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Лавина, please sign up.

Be the first to ask a question about Лавина

Community Reviews

(showing 1-30 of 1,146)
filter  |  sort: default (?)  |  Rating Details
Христо Блажев
Всекиму лавина според темперамента: http://knigolandia.info/book-review/l...

Аз не мога да напиша нищо за “Лавина”, което вече не сте чували. Още повече – тази книга съдържа възторга от себе си сред страниците си, в излетия екстаз по свободата, по белотатата, по истината, по вечното и несломимото. Блага Димитрова е написала обяснение в любов към всичко стойностно и смислено в живота, за което си струва той да бъде загубен. Да, тук-таме в повече ми идваха протягащите се около основното действие фи
...more
Nikolina Mihaylova
Sep 07, 2015 Nikolina Mihaylova rated it it was amazing
Една различна книга. Една книга изпълнена с поезия. Една книга, която опитвайки се да ни преведе през планината, ни превежда през живота или по - скоро ни превежда през живота, превеждайки ни през планината. Изключително богата тематично, наситена с ярки образи, с множество поуки, изводи, въпроси. Блага по изключителен начин е пресъздала вечния стремеж на човека да върви нагоре, да познава и надскача себе си, да се бори с делничното със сивото, с дребнавото и ни предава завета си постигната ведн ...more
Nikoleta
Nov 02, 2010 Nikoleta rated it it was amazing
Докато я четях, ми беше досадна. Обаче все пак имаше доста хубави мисли и си заслужи 3 звезди. Сега, 2 години по-късно, осъзнавам колко много обичам тази книга и й давам 5 звезди. Впрочем същото е и с друга моя любима книга - "По пътя". Въпреки че в момента на четене по една или друга причина са ме уморявали и натоварвали, точно тези две книги са ми дали адски много. Май понякога се иска време, за да разбереш кое какво е оставило.

п.с.: в този ред на мисли, ако сега седна да рейтвам книгите в ли
...more
мини тяло
Mar 06, 2015 мини тяло rated it it was amazing
Погледът ми се спуска трескаво по последната страница на книгата. Сякаш Дара (главната героиня) ми е предала от своето бързане, от безкрайното си търсене, сякаш гласът ѝ отеква в главата ми - "По-скоро! По-скоро! Чакат те толкова други неща..."
Мисля си колко прекрасна е Блага Димитрова, какво явление е - не само в българската, а в световната литература. Чудя се "Лавина" превеждана ли е? Ако не, защо?
Мисля си също за пола на писането и дали действително има мъжко и женско. Далеч съм от книжен сек
...more
Rally
Apr 05, 2016 Rally rated it it was amazing
Shelves: 5-stars
Диря остава, когато се върви по неутъпкано.
Bayryam Bayryamali
Jun 19, 2016 Bayryam Bayryamali rated it it was amazing
С този роман авторката Блага Димитрова показва многопластието, многоваленността, безграничната красота на българския език. Творбата е своеобразно преплитане на проза и поезия, криещо в себе си разнообразни тематики и въпроси, които са майсторски градени в текста. По време на прочита на различните глави, читателя става свидетел на преминаване от аз-форма, ние-форма, и даже кратки коментари на Блага, написани в собствено лице.

16-те главни героя, алпинисти са потеглили по пътя към върха, към незем
...more
Svetlozara Kabaktchieva
Apr 06, 2015 Svetlozara Kabaktchieva rated it it was amazing
Една от книгите, към които се връщам редовно - нещо като проверка на идентичността. Една от най-подчертаните книги. Отбелязвала съм и пак отбелязвам това, което и без това няма да забравя. И да, въпреки, че лятото е аксиома, в снега наистина има магия.
Hristiana Hinova
Feb 01, 2016 Hristiana Hinova rated it it was amazing
защо дори не бях чувала за 'Лавина' допреди няколко месеца, когато от преиздаването й от Хермес и от поне няколко блогъри (чито статуси ми излизат на стената във фейсбук) разбрах, че - очевидно - има някакво нововъзродило се българско женско явление в писането ??

викам си (скепсисът ми ходи с мен навсякъде): "не очаквай нищо, българска поетеса от 70-те, ама айде не бъди от ония досадници, дай й шанс на книгата"

знаех си все пак, че нещо има там. очевидно е от първата страница, че е написана с прек
...more
Izida
Feb 15, 2016 Izida rated it it was amazing  ·  review of another edition
5 звезди, определено 5. За миг се зачудих дали да не дам просто "really like it"" (4), но се сепнах - как мога да кажа, че просто ми е харесало, когато страница след страница пред мен се трупаше лавина от образи, различни всеки по своему, но и обединени от това НИЕ, за което се говори в книгата. Създадени само от един човек, а толкова индивидуални, всеки с различен характер. И все пак в тях откриваш въпроси и отгвори и за себе си - ставаш част от тяхното НИЕ. Той, тя, те, ние, създадени само от ...more
Stela Markova
Mar 11, 2015 Stela Markova rated it it was amazing  ·  review of another edition
Книга, която слагам на лавицита от най-интензивните си преживявания. Защото само над пропастта можеш да премериш чувството. И защото най-важно е не да достигнеш до височината, а да я запазиш.
Kalina
Dec 24, 2014 Kalina rated it really liked it
В началото четенето не вървеше особено гладко заради кратките изречения и житейските обобщения (като естествено имаше и много добри попадения), които по-скоро натоварваха и на моменти се разсейвах, но с всяка прочетена страница историята ме заплени и останах доволна. Особено много харесах ретроспективните връщания на участниците в експедицията и онези моменти "какво би било, ако". Всеки би могъл да намери за себе си поука от написаното. Изключително интересна история! :)

"Случаят с разхлабения кл
...more
Temz
Feb 08, 2015 Temz rated it it was amazing  ·  review of another edition
Tрудно е сама да се откажа от образите. Трябва времето да ме засее, да ме подслони под облаците, да ме прелети, подобно птича сянка, замърсила езерото. Миг спокойствие и предизвестие преди лавината на мислите да ме завърти в бясната центрофуга на спомена от една книга-живот и една книга-смърт.
Тялото ми – като птичка. Хвърковато, леко и превило се под напора на меланхолията. Във главата ми пак крача бодро в планината. След дружината. Броя на ум – една, две, три. Само няколко стъпки още нагоре. А
...more
Alexandra
Feb 07, 2016 Alexandra rated it it was amazing
Красива, емоционална, тъжна, самовглъбяваща, дълбока и разтърсваща, докосваща, търсеща... Емоциите се натрупват една по една с всяка прочетена дума, все по-силно става усещането за тъга докато в един миг просто избухва. Всеки сам създава своята лавина и върви към нея.

„Поражението носи себепознание.
Поражението ми показва собствените граници, а щом си видя границите, аз ще поискам да ги прехвърля отвъд.“
Raya Dimitrova
Feb 24, 2015 Raya Dimitrova rated it really liked it  ·  review of another edition
Красиво въплъщение на гения на Блага Димитрова!
За мен бе особено пленително как майсторски тази жена обрисува с думи нюансите на богатият вътрешен свят на индивида, на уникалната природа на съществото НИЕ, на комплексните взаимоотношения между отделнитe му изграждащи го елементи.
Книга разходка в необятния, неспокоен и преплетен свят на човешката душевност. Книга размисъл за нашата противоречива, но прекрасна човешка същност.
Bistra Ivanova
Mar 17, 2009 Bistra Ivanova rated it really liked it
Recommended to Bistra by: мама
Shelves: bulgarian, fiction
първите стотина страници почти ме отказаха. стилът на книгата е адски накъсан и задъхан - изреченията са средно от по четири думи, а главите - от по страница и половина. мисълта ми се спъваше и ми беше изнервящо да я чета.
лека-полека свикнах, пък и самото действие стана по-увлекателно към средата.
като я свърших, си помислих, че макар проблемите да са ми далечни, всъщност е написана доста интересно, затова и получава малко пресилените четири звездички
соленка
Apr 06, 2014 соленка rated it really liked it
Страхотна книга със сюжет за десет звезди. Единственото, което не ми допадна, са късите изречения и това, че всяко от тях съдържа поуки и житейски обобщения, които доста натоварват. Има някои страхотни попадения, разбира се, но повечето правят четенето тромаво и тежко. Самият разказ обаче е прекрасен, както и ретроспективните връщания и онова "какво би било, ако...", които са вплетени по един особено интересен и сполучлив начин. Героите са обикновени, земни, ежедневни, с истории съвсем реални и ...more
Tzeck
Nov 30, 2015 Tzeck rated it it was amazing
Shelves: bulgarian
"Лавина" на Блага Димитрова не е роман. Това е чиста поезия! Такава лекота струи от тежките думи, толкова изящно са избрани и подредени, че се чудиш как само един крехък човек може да побере толкова много в себе си, и как може цялата тази исполинска грамада след това същият този човек да я побере в една-единствена малка лавина. Която целият те затрупва. Любимите изречения, параграфи и пасажи са безброй. Ако тръгна да си водя записки, няма да ми стигне една тетрадка, може би и две. Цяло чудо е, ч ...more
Boyan
May 04, 2016 Boyan rated it did not like it
Shelves: bg, unfinished
Очаквах интересна приключенска книга, оказа се блудкав любовен роман, който не е по моя вкус. Отива към купа на незавършените книги.
Ivana
Dec 24, 2015 Ivana rated it it was amazing
Единствена по рода си книга! Научи ме на изключително много и завинаги ще остави отпечатък в съзнанието ми. Заслужава си, определено.
Vladimir
Sep 09, 2015 Vladimir rated it liked it  ·  review of another edition
Shelves: i-own, 2015
в началото ми вървеше доста тромаво, после стана по-интересно; важен житейски извод, важни въпроси, зададени от различни гледни точки
Gergana Karadjova
Apr 17, 2016 Gergana Karadjova rated it it was amazing
Най-поетичният роман някога. Всичко е казано, и в повече...
Lora Grigorova
Jun 24, 2013 Lora Grigorova rated it it was amazing
Avalanche: http://readwithstyle.wordpress.com/20...

16 people who have nothing in common but their common destiny.

16 people set on to conquer the unconquerable – nature and themselves.

16 people with 16 different personalities converging to one and common WE.

16 people turning into one powerful force against the avalanche.

One mountain peak that is going to become their success and their demise.

Blaga Dimitrova’s Avalanche is one of those novels you can’t describe but you have to feel. I have no pla
...more
Radostina
Sep 04, 2015 Radostina rated it it was amazing  ·  review of another edition
"Самото предусещане, че може да те връхлети нещо непредвидено, че изобретателят Случай диша нейде в тила ти, че те причаква зад оня гребен на планината, зад оня дънер- това предава на дните тръпчивия жизнен сок. Да си нащрек: нещо ти предстои! Това е може би истинското съществуване. В такива мигове на изтръпване пред неизвестното влизаш в контакт с всичко."
Iliana Nedyalkova
Feb 02, 2015 Iliana Nedyalkova rated it liked it
Много странно написана книга стилистично.
Действието се развива прекалено мудно, особено първата част на романа.
За моя литературен вкус беше прекалено посредствена и все пак ѝ давам 3 звезди, заради идеята за колективност, това описано от Блага "същество НИЕ" и заради някой изключително мъдри и сполучливи философски мисли за любовта и живота.
Mariya Stoilowa
Nov 09, 2015 Mariya Stoilowa rated it it was amazing
"Когато и да свърши човекът, той все не е довършил докрай това, което е започнал. Той е едно незавършено начало. Един незапочнат завършек.
Човекът е незавършеност.
...
Незавършеното е безгранично и затова по-човечно.
Човекът е безграничност, защото е незавършеност."
Georgi Varoshkin
Jun 12, 2014 Georgi Varoshkin rated it it was amazing
Определно книга за пет петолъчки ! Със собствен почерк и изключително силна символика. Няма излишно изречение, няма изречение което да не си е на мястото. Реалната житейска трагедия явно е била силен стимул за Блага Димитрова да намери най-пълното значение на думата "Лавина".
Marina Nova
Jun 28, 2015 Marina Nova rated it really liked it  ·  review of another edition
Не знам как да опиша тази книга, освен със заглавието ѝ - лавина. Помита те и те кара да погледнеш дълбоко в себе си. За мен това е книга, която трябва да се изучава в гимназията. Задължително!
Petq Boikova
Обожавам всички книги на Блага Димитрова.Стилът е уникален , истински , мелодичен и въздействаш.Точната дума , на точното място , за да предизвика точната емоция.
Както се казва : "да ти стегне гърлото , да ти напълни сърцето и пречисти душата".
Dani
Jul 13, 2015 Dani rated it did not like it
Shelves: bulgarian
Първи опит да я прочета - неуспешен, не е моят начин на мислене, изразът е ужасно разтеглен и не ме трогва изобщо. Въпреки че обичам планината, лудостта, преходите, опасностите, би трябвало да ми хареса - но не. Твърде много алабала, приповдигнат тон, който не пасва на натуралността на изживяванията в природата. Твърде цивилизовано и неестествено.
Maria Velcheva
Feb 28, 2012 Maria Velcheva rated it it was amazing
По принцип от книгата Аз харесах не повече от 50 страници - като чисто изкуство, диалог, предаване на чувства и прочие. Голяма част от останалите неща бяха просто пълнеж, а някои от така наречените „мъдри“ мисли сибяха чисто и просто филмиране и излишна патетичност. Иска се доста смелост да напишешедна такава книга, обаче. Сега не - сега сме заляти от артистизъм и постсюрреализъм и от клоаките даже. Тогава, тогава се е искало. За тази смелост, за този стремлив подход и за онези 50 златни страниц ...more
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 38 39 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
 • Хайка за вълци
 • Преспанските камбани
 • A Ballad for Georg Henig
 • Нощем с белите коне
 • Време разделно
 • Осъдени души
 • Диви разкази
 • Невидимите кризи
 • Най-синьото вълшебство
 • Поезия
 • Възвишение
 • Албена (Съчинения в шест тома, #5)
 • Поезия. Публицистика
 • Антихрист
 • Стихотворения
592300
Blaga Nikolova Dimitrova (2 January 1922 – 2 May 2003) was a Bulgarian poetess and Vice President of Bulgaria from 1992 until 1993.

Born to a mother teacher and a father lawyer, Blaga Dimitrova was raised in Veliko Tarnovo and then moved to Sofia. She finished High School in 1942, and Slavic Philology at the University of Sofia in 1945.

In the 1970s, her works became more critical of the communist g
...more
More about Blaga Dimitrova...

Other Books in the Series

Събрани творби (3 books)
 • Пътуване към себе си
 • Лице

Share This BookNo trivia or quizzes yet. Add some now »

“Ние сме онова, което прави от нас любовта.
Срещне те стар познат и се провикне: - Какво става с тебе? Не мога да те позная!
Ние сме онова, което кара другите да кажат: - Не си ти!
Ние сме онова, което кара самите нас да се изплашим: - Какво става с мене? Не мога да се позная!
Всичко онова, което ни сковава в собствени граници, не сме ние.
Ние сме, когато станем своята противоположност.
Когато се изскубнем от верижката и изненадаме себе си.
Ние сме онова, което прави от нас любовта.”
54 likes
“Човекът е това, което му остава, след като изгуби всичко!” 52 likes
More quotes…