Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Лавина” as Want to Read:
Лавина
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Лавина (Събрани творби #6)

4.47 of 5 stars 4.47  ·  rating details  ·  377 ratings  ·  21 reviews
Романът "Лавина" /1971/, разказва за трагичната и същевременно героична съдба на група алпинисти, част от които загиват в планината. Структурата на творбата е особена - включени са отделни новели за преживяванията пред смъртта на част от героите. Едноименният филм, 1980 г., снет от режисьорите Ирина и Христо Пискови, получава и международни награди.
Hardcover, 336 pages
Published 2005 by ТИХ-ИВЕЛ (first published 1965)
more details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Лавина, please sign up.

Be the first to ask a question about Лавина

Community Reviews

(showing 1-30 of 800)
filter  |  sort: default (?)  |  rating details
Христо Блажев
Всекиму лавина според темперамента: http://knigolandia.info/book-review/l...

Аз не мога да напиша нищо за “Лавина”, което вече не сте чували. Още повече – тази книга съдържа възторга от себе си сред страниците си, в излетия екстаз по свободата, по белотатата, по истината, по вечното и несломимото. Блага Димитрова е написала обяснение в любов към всичко стойностно и смислено в живота, за което си струва той да бъде загубен. Да, тук-таме в повече ми идваха протягащите се около основното действие фи
...more
Nikoleta
Докато я четях, ми беше досадна. Обаче все пак имаше доста хубави мисли и си заслужи 3 звезди. Сега, 2 години по-късно, осъзнавам колко много обичам тази книга и й давам 5 звезди. Впрочем същото е и с друга моя любима книга - "По пътя". Въпреки че в момента на четене по една или друга причина са ме уморявали и натоварвали, точно тези две книги са ми дали адски много. Май понякога се иска време, за да разбереш кое какво е оставило.

п.с.: в този ред на мисли, ако сега седна да рейтвам книгите в ли
...more
мини тяло
Погледът ми се спуска трескаво по последната страница на книгата. Сякаш Дара (главната героиня) ми е предала от своето бързане, от безкрайното си търсене, сякаш гласът ѝ отеква в главата ми - "По-скоро! По-скоро! Чакат те толкова други неща..."
Мисля си колко прекрасна е Блага Димитрова, какво явление е - не само в българската, а в световната литература. Чудя се "Лавина" превеждана ли е? Ако не, защо?
Мисля си също за пола на писането и дали действително има мъжко и женско. Далеч съм от книжен сек
...more
Nikolina Mihaylova
Една различна книга. Една книга изпълнена с поезия. Една книга, която опитвайки се да ни преведе през планината, ни превежда през живота или по - скоро ни превежда през живота, превеждайки ни през планината. Изключително богата тематично, наситена с ярки образи, с множество поуки, изводи, въпроси. Блага по изключителен начин е пресъздала вечния стремеж на човека да върви нагоре, да познава и надскача себе си, да се бори с делничното със сивото, с дребнавото и ни предава завета си постигната ведн ...more
Izida
5 звезди, определено 5. За миг се зачудих дали да не дам просто "really like it"" (4), но се сепнах - как мога да кажа, че просто ми е харесало, когато страница след страница пред мен се трупаше лавина от образи, различни всеки по своему, но и обединени от това НИЕ, за което се говори в книгата. Създадени само от един човек, а толкова индивидуални, всеки с различен характер. И все пак в тях откриваш въпроси и отгвори и за себе си - ставаш част от тяхното НИЕ. Той, тя, те, ние, създадени само от ...more
Stela Markova
Книга, която слагам на лавицита от най-интензивните си преживявания. Защото само над пропастта можеш да премериш чувството. И защото най-важно е не да достигнеш до височината, а да я запазиш.
Hristiana Hinova
защо дори не бях чувала за 'Лавина' допреди няколко месеца, когато от преиздаването й от Хермес и от поне няколко блогъри (чито статуси ми излизат на стената във фейсбук) разбрах, че - очевидно - има някакво нововъзродило се българско женско явление в писането ??

викам си (скепсисът ми ходи с мен навсякъде): "не очаквай нищо, българска поетеса от 70-те, ама айде не бъди от ония досадници, дай й шанс на книгата"

знаех си все пак, че нещо има там. очевидно е от първата страница, че е написана с прек
...more
Kalina
В началото четенето не вървеше особено гладко заради кратките изречения и житейските обобщения (като естествено имаше и много добри попадения), които по-скоро натоварваха и на моменти се разсейвах, но с всяка прочетена страница историята ме заплени и останах доволна. Особено много харесах ретроспективните връщания на участниците в експедицията и онези моменти "какво би било, ако". Всеки би могъл да намери за себе си поука от написаното. Изключително интересна история! :)

"Случаят с разхлабения кл
...more
Temz
Tрудно е сама да се откажа от образите. Трябва времето да ме засее, да ме подслони под облаците, да ме прелети, подобно птича сянка, замърсила езерото. Миг спокойствие и предизвестие преди лавината на мислите да ме завърти в бясната центрофуга на спомена от една книга-живот и една книга-смърт.
Тялото ми – като птичка. Хвърковато, леко и превило се под напора на меланхолията. Във главата ми пак крача бодро в планината. След дружината. Броя на ум – една, две, три. Само няколко стъпки още нагоре. А
...more
Svetlozara Kabaktchieva
Една от книгите, към които се връщам редовно - нещо като проверка на идентичността. Една от най-подчертаните книги. Отбелязвала съм и пак отбелязвам това, което и без това няма да забравя. И да, въпреки, че лятото е аксиома, в снега наистина има магия.
Raya Dimitrova
Красиво въплъщение на гения на Блага Димитрова!
За мен бе особено пленително как майсторски тази жена обрисува с думи нюансите на богатият вътрешен свят на индивида, на уникалната природа на съществото НИЕ, на комплексните взаимоотношения между отделнитe му изграждащи го елементи.
Книга разходка в необятния, неспокоен и преплетен свят на човешката душевност. Книга размисъл за нашата противоречива, но прекрасна човешка същност.
соленка
Страхотна книга със сюжет за десет звезди. Единственото, което не ми допадна, са късите изречения и това, че всяко от тях съдържа поуки и житейски обобщения, които доста натоварват. Има някои страхотни попадения, разбира се, но повечето правят четенето тромаво и тежко. Самият разказ обаче е прекрасен, както и ретроспективните връщания и онова "какво би било, ако...", които са вплетени по един особено интересен и сполучлив начин. Героите са обикновени, земни, ежедневни, с истории съвсем реални и ...more
Lora Grigorova
Avalanche: http://readwithstyle.wordpress.com/20...

16 people who have nothing in common but their common destiny.

16 people set on to conquer the unconquerable – nature and themselves.

16 people with 16 different personalities converging to one and common WE.

16 people turning into one powerful force against the avalanche.

One mountain peak that is going to become their success and their demise.

Blaga Dimitrova’s Avalanche is one of those novels you can’t describe but you have to feel. I have no pla
...more
Iliana Nedyalkova
Много странно написана книга стилистично.
Действието се развива прекалено мудно, особено първата част на романа.
За моя литературен вкус беше прекалено посредствена и все пак ѝ давам 3 звезди, заради идеята за колективност, това описано от Блага "същество НИЕ" и заради някой изключително мъдри и сполучливи философски мисли за любовта и живота.
Georgi Varoshkin
Определно книга за пет петолъчки ! Със собствен почерк и изключително силна символика. Няма излишно изречение, няма изречение което да не си е на мястото. Реалната житейска трагедия явно е била силен стимул за Блага Димитрова да намери най-пълното значение на думата "Лавина".
Petq Boikova
Обожавам всички книги на Блага Димитрова.Стилът е уникален , истински , мелодичен и въздействаш.Точната дума , на точното място , за да предизвика точната емоция.
Както се казва : "да ти стегне гърлото , да ти напълни сърцето и пречисти душата".
Maria Velcheva
По принцип от книгата Аз харесах не повече от 50 страници - като чисто изкуство, диалог, предаване на чувства и прочие. Голяма част от останалите неща бяха просто пълнеж, а някои от така наречените „мъдри“ мисли сибяха чисто и просто филмиране и излишна патетичност. Иска се доста смелост да напишешедна такава книга, обаче. Сега не - сега сме заляти от артистизъм и постсюрреализъм и от клоаките даже. Тогава, тогава се е искало. За тази смелост, за този стремлив подход и за онези 50 златни страниц ...more
Milenishte
Дрънканици...
Bistra Ivanova
Mar 17, 2009 Bistra Ivanova rated it 4 of 5 stars
Recommended to Bistra by: мама
Shelves: bulgarian, fiction
първите стотина страници почти ме отказаха. стилът на книгата е адски накъсан и задъхан - изреченията са средно от по четири думи, а главите - от по страница и половина. мисълта ми се спъваше и ми беше изнервящо да я чета.
лека-полека свикнах, пък и самото действие стана по-увлекателно към средата.
като я свърших, си помислих, че макар проблемите да са ми далечни, всъщност е написана доста интересно, затова и получава малко пресилените четири звездички
Lilyana Kostova
Досега не бях осъзнала напълно какво богатство е да четеш творба в оригинал, написана и четена на метерния език на писател и четящ!
Polina
Страхотен замисъл и сюжет, но тромавостта на стила просто ме спъваше да чета с удоволствие. Също така кратките изречения и поуките, които бяха вмъкнати, направиха някак по-трудно четенето и недостъпно. Така се изгуби цялостнота наслада от книгата.
Alexandra Vasileva
Alexandra Vasileva marked it as to-read
Jun 02, 2015
Veselina Hristova
Veselina Hristova marked it as to-read
May 31, 2015
Ellie Georgieva
Ellie Georgieva marked it as to-read
May 28, 2015
Aneliya
Aneliya marked it as to-read
May 27, 2015
Gabriela
Gabriela marked it as to-read
May 26, 2015
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 26 27 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
 • Хайка за вълци
 • Диви разкази
 • Време разделно
 • Нощем с белите коне
 • Преспанските камбани
 • Осъдени души
 • Най-синьото вълшебство
 • Възвишение
 • A Ballad for Georg Henig
 • Поезия. Публицистика
 • Поезия
 • Крадецът на праскови
 • Физика на тъгата
 • И всичко стана луна
 • Разкази - том 1
 • 18% Gray
7075244
Блага Николова Димитрова е българска писателка, поетеса, литературен критик, политик и 2ри вицепрезидент на Република България, между 22 януари 1992 и 6 юли 1993 г.
Започва да пише още като ученичка (Класическа гимназия, София). Литературните ѝ интереси я подтикват да запише славянска филология в СУ, а по-късно докторантура в Литературния институт „Максим Горки“. За първото си романово произведение
...more
More about Блага Димитрова...

Other Books in the Series

Събрани творби (3 books)
 • Пътуване към себе си
 • Лице
Пътуване към себе си Отклонение Лице Страшния съд Scars

Share This Book

No trivia or quizzes yet. Add some now »

“Човекът е това, което му остава, след като изгуби всичко!” 36 likes
“Ние сме онова, което прави от нас любовта.
Срещне те стар познат и се провикне: - Какво става с тебе? Не мога да те позная!
Ние сме онова, което кара другите да кажат: - Не си ти!
Ние сме онова, което кара самите нас да се изплашим: - Какво става с мене? Не мога да се позная!
Всичко онова, което ни сковава в собствени граници, не сме ние.
Ние сме, когато станем своята противоположност.
Когато се изскубнем от верижката и изненадаме себе си.
Ние сме онова, което прави от нас любовта.”
32 likes
More quotes…