Konserto Terakhir
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating

Konserto Terakhir

3.8 of 5 stars 3.80  ·  rating details  ·  300 ratings  ·  54 reviews
Hilmi berhijrah dari Kedah ke Kuala Lumpur untuk mencari pekerjaan. Dia menumpung di rumah sepupu bapanya iaitu, Datuk Johori. Kehadiran Hilmi tidak disukai oleh Datin Salmah kerana Datin Salmah memandang hina kepada orang kampung yang miskin. Hilmi bekerja sebagai tukang kebun. Kerajinan dan sifat artistik yang dimiliki oleh Hilmi telah mengubah pekarangan rumah Datuk Joh...more
285 pages
Published by Utusan Publications & Distributors Sdn Bhd (first published 1971)
more details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.
This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

(showing 1-30 of 538)
filter  |  sort: default (?)  |  rating details
Siti Nur Laili
konserto terakhir adalah novel sastera tingkatan 5 yang saya baca semenjak berusia 12 tahun. pada waktu itu saya baca buku abang saya. dan asyik baca berulang kali sampai sy masok tingkatan 5, dan boleh terangkan setiap chapter dekat kawan2 yg blom bace.. sy tak ingat brape kali sy bace.

saye sgt suke ngan tulisan abdullah hussain. kemudian sy terjumpa buku beliau bertajuk Masuk Ke Dalam Cahaya dekat library sekolah. that one was just as good if not better than Konserto Terakhir. he is just plain...more
Hani
Baca buku ni sebab ada pengajian Bahasa Melayu untuk SPM tahun 2001 dulu. Nak tak nak kena baca juga sebab nak jawab SPM. Jalan cerita mengenai seorang pemuda miskin bercita-cita tinggi untuk menjadi pemain muzik dang pengubah lagu yang berjaya. Membawakan dia sentiasa berusaha keras sehingga dia dipertemukan dengan seorang guru piano yang bersedia membantu dan mengajarnya.

Sepanjang hidupnya itu, beliau melalui saat-saat suka, duka dan penuh cabaran sehingga akhirnya beliau berjaya mengetuai da...more
Siti Salha Rosman
Sebuah cerita tentang kehidupan. Saya sangat suka cara pengarang mengimaginasikan segala latar dalam buku ini. Kesemuanya nampak serasi. Apabila membaca buku ini, saya rasa seperti ingin merasai Malaysia 20 tahun yang lampau. Bagaimana tambang bas hanya 10 sen, dan segala perbelanjaan yang murah. Muzik. Semuanya tentang muzik. Perjalanan seorang pemuda dalam mempelajari muzik.

Tidak kisah la kalau buku ini diangkat sebagai karya klasik yang dihargai penulisannya dan dijadikan buku komsas tingkat...more
Ahmad Arba'in Ali
Sudah 6 tahun berlalu, tetapi ini antara novel yang paling memberikan kesan pada saya. Ia mengajar saya merasa bahwa, "reading is fun!".

Garapan yang baik, storyline yang bagus, tulang belakang cerita ini sendiri sudah cukup utuh.
Terima kasih Abdullah Hussein.
Adhi Bh.
antara novel melayu terawal yang saya baca sejak pulang ke Malaysia. read it when i was 13 though it was meant for form 5 students. my bahasa enhanced and i never regret reading it early. penyusunan plot dan penggunaan bahasa yang tidak sarat dan mudah difahami, tetapi unsur indah itu tetap ada. kudos !
Karsnajini Devesa
tiz novel is really awesome
n also make me cry b'coz hayati n hilmi couldnt
get 2gether and have 2 suffer towards their love
which they couldnt express or show
at the end of the part hayati get to knw tat hilmi is her stepbrother
which her father datuk johari 1st wife son
who he left at kampung wif his cousin brother named karim
karim who raised hilmi send him 2 johari hse
to find wrk
and hilmi got interested towards music ....and his insprition was hayati
who is clever 2 play piano
and athe the end par...more
Nurina Izzati
kisah ini akan mengetuk minda masyarakat bahawa pangkat dan darjat itu tidak akan membawa kita ke mana-mana. kegigihan hilmi yang dipaparkan mampu menjadi pendorong kepada anak-anak muda untuk terus berjuang dan mencapai cita-cita mereka sehingga ke hembusan nafas yang terakhir. pengarang berjaya meletakkan emosi ke dalam minda pembaca dan membawa pembaca untuk berasa teruja, saspens, marah dan sedih. tahniah kepada abdullah hussain kerana berjaya melahirkan sesuatu yang unik dan membawa kelaina...more
Emily Iliani
Walaupun saya dipaksa membaca novel ini untuk Silibus Tingkatan 5, namun penceritaan yang pedih mengingatkan betapa Melayu itu hitam walaupun ada putihnya, membuatkan pembacaan menjadi menarik.

Kalau dijadikan pembacaan hanya sekadar penceritaan sebuat kisah memang bosan kerana kekadang penulisan mendatar. Namun jika diambil masa untuk menyingkap penceritaan tauladan di sebalik kisah, memang berbaloi.
Fariz Danial
First ever novel and still the last novel i have finished. I realize that i have read it as to completing Bahasa Melayu's literature. But actually i have done it because most of my friends recommend this book very well.

Novel yang baik, bermula dengan hidup susah, kemudian bakatnya terselah apabila dia meningkat dewasa. Dan akhir sekali dia mati dengan pilunya.
Izzat Zainal
I did not finish it. I ended up reading the summary.

Gahh. It's good, only a little bit outdated, I guess. Reading this now makes this book 10000x cliched and predictable, but hey it's not the book's fault.
Meor Muslih
Dulu masa aku beli buku ini, aku ingat buku ini tentu membosankan. Jadi aku biarkan sahaja. Satu hari, aku tengok ayah aku angkat buku ini dan membacanya. Satu hari sahaja dia habiskan. Seronok sangatkah?
Aku terus membacanya sampai habis.
Novel Melayu pertama yang aku seronok baca.
Amira
Paling banyak plot. Kalau keluar apa apa soalan pasal buku ni InsyaAllah ada idea apa nak bedal time exam. haha. Bahasa memang formal. Sesuai la untuk komsas. Tapi memang banyak nilai murni dalam buku ni. Rindu nak belajar balik buku ni. :)
Hamizah
Apr 03, 2012 Hamizah rated it 4 of 5 stars
Recommended to Hamizah by: Teachers and siblings
Read this book for my Malay Literature class.

I had a hard time reading this without getting spoiled by my friends. Alas, I managed to do so.
The story's good. I wish I could write one like it. About music, love, life experiences. That.
Syuhadaa
Thank God this novel was chosen for Malay Literature component during my time for SPM on 2005. I'm not sure whether the current syllabus using the same novel or not.

It was awesome. Page-turning. Tragic ending. So dramatic. That's it.

Deviki
I read this book when i was in form 5, for school. I think this story was great read but i really didn't understand/confuse about the ending...this is my first malay cerpen book i read
Hana Jimi
novel wajib baca time di tingkatan 5!tapi saya baca waktu form 3.hehehe
suka dengan kisah cinta,pengorbanan dan usaha majukan diri watak utama.beri saya motivasi terus kejar mimpi. :)
Hakimi Rosli
baca dalam satu malam je. buku ni memang power gila.

masa tu tak minat pun membaca tapi buku ni buat aku boleh dan habiskan dalam masa singkat.
Eugene Kok
A darn good Malay novel, it's a mixture of rags to fame, overcoming challenges and respecting family ties.
Ainun Nazrin
Mungkin kalau aku baca buku ini 20 tahun lepas, aku beri lebih daripada tiga bintang.
Zaghol
cerita biasa yang segar pada tahun 70,80,90 an,tetapi sekarang,sudah klise!
Faizal
novel melayu paling best prnah aku bca, tak bosan lngsung!!
Qistina Muhamad Marzuki
novel komponen sastera tingkatan lima dulu. :)
Abu Bakar
banyak moral. ending macam tak best.
Jef Hadi
musing music!!!
Yz
Jun 26, 2011 Yz added it
KL's copy.
Felisca Laimon
Felisca Laimon marked it as to-read
Mar 29, 2014
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 17 18 next »
topics  posts  views  last activity   
Prolifik 1 11 Jun 22, 2011 08:33AM  
355468
National Laureate, Dato' Abdullah bin Hussain, was born on 25 March 1920 at
Sungai Limau Dalam, Yan Kedah. In 1926, he received his early education at the Malay School until he passed his standard five in 1931 and continued his education at the St. Michael School, Alor Setar, Kedah from 1935 till 1933. Later in 1935, he continued his studies at the Anglo Chinese School, Alor Setar, Kedah until he p...more
More about Abdullah Hussain...
Imam Interlok Masuk ke Dalam Cahaya Dan Malam, Apabila Ia Berlalu Dari Kota Cahaya

Share This Book