Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Gurindam Jiwa” as Want to Read:
Gurindam Jiwa
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Gurindam Jiwa

4.26  ·  Rating Details  ·  793 Ratings  ·  39 Reviews
Ceritera 1: Schubert's Serenade oleh Hlovate

Lagunya penuh dengan kenangan. Dan dengan kenangan itu cerita ini ditulis.

Ceritera 2: Vendetta oleh Imaen

Dengan jari aku gali sedikit tanah di nisannya, kukuburkan cincin itu di sisinya.
"Hari ini adalah titik tanpa pulang lagi."

Ceritera 3: Hati Andriyana oleh Noor Suraya

Sisipan kisah cinta 'dia' yang menyimpan seribu rahsia, 'dia
...more
496 pages
Published 2007 by Jemari Seni Publishing
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Gurindam Jiwa, please sign up.

Be the first to ask a question about Gurindam Jiwa

Community Reviews

(showing 1-30 of 1,466)
filter  |  sort: default (?)  |  Rating Details
kuzzeen
Feb 09, 2014 kuzzeen rated it liked it
Shelves: read-2014, i-owned
Gurindam Jiwa : Hlovate

Bila dah terbiasa dengan 6 course meal, tiba-tiba dihidangkan dengan sepinggan nasi campur sahaja; mesti ada yang kurang.....hehehe

Ini karya terakhir Hlovate dibaca. Dah terbiasa dengan novel penuh, so bila menghadap mini novel seperti ini, memang rasa x puas.

Sesuatu yang berbeza bila tiada lovey-dovey plot untuk naskah ini. Walaupun bila imaginasi tiada batasan mula merewang dah tentunya terbayang 'sesuatu' sekiranya watak Shah tidak ditamatkan.

Gigih la jugak mengetuk pin
...more
Asmar Shah
Dec 12, 2013 Asmar Shah rated it really liked it
aku tinggalkan buku unleash the night seketika bila ternampak buku ni kat atas rak... buku ni melambai-lambai minta untuk dibaca lagi... Heeee

setelah aku tamatkan buku ni sekali lagi, aku tersilap bagi bintang rasanya... aku tak tahu kenapa aku just bagi tiga bintang pada waktu dulu... mungkin masa aku baca tu aku bergaduh dengan masalah kut hahaha...

cerita pertama seperti biasa mesti air mata aku bergenang di birai mata bila baca bab-bab yang nak habis... memang tak dinafikan hlovate terar hasi
...more
heril azwan
Mar 23, 2016 heril azwan rated it it was amazing
gurindam jiwa... sebagaimana namanya, begitulah ia lembut membuai jiwa......

1. Schubert's Serenade
5*
apa yang memikat dalam tulisan Hlovate, begitu dekatnya watak2 yang dilakarkan dengan dunia sebenar, atau pun anganan yang tak tercapai di zaman persekolahan/kolej.
watak2 dilakarkan begitu teliti, dengan details yang cukup lengkap, bukan hanya sekadar kata2 tanpa bukti yang sahih.
untuk pembaca yang buta muzik seperti saya, segala2... wow!! betulkah ada? saya yang hanya mengenali mozart, beethoven
...more
Gobokairina
Aug 25, 2010 Gobokairina rated it really liked it
Shelves: koleksi-ga
Ceriteria I - Schubert’s Serenade [Hlovate:]

Schubert's Serenade... lagunya penuh dengan kenangan
Dan dengan kenangan itu cerita ini ditulis.

Ingatan untuk mereka yang pernah hadir dalam hidup saya
Ingatan untuk mereka yang pernah bersama melalui 'waktu itu' bersama saya
Ingatan untuk lagu-lagu yang pernah bertanda dalam hidup saya
Ingatan untuk hari-hari yang pernah menjadi sebahagian dari hidup saya

Mungkin lagunya sedih
Mungkin ceritanya pun sedih
Namun kenangan yang bertanda dalam diri saya,
yang dat
...more
Syaz Shuk
Aug 02, 2012 Syaz Shuk rated it it was amazing
*review for Schubert's Serenade only*

Satu-satunya novel(cerpen kot..?) H yang boleh buat aku menangis. Perwatakan Ju'a ni lebih kurang dengan kebanyakan watak ciptaan H yang lain seperti Addin, Trisy, Minn dll. What I admire most about Ju'a is that dia masih mampu menjaga aurat dengan abang tiri eventhough diorang duduk satu rumah, which is pada aku sangat susah utk orang melayu biasa buat.

Bila baca novel ni, aku terasa rindu sangat dengan arwah abang sebab bond antara Ju'a dan Abang Shah yang
...more
Ain
Apr 12, 2012 Ain rated it really liked it
Shelves: jemari-seni


drmuslimah.blogspot.com


Tajuk buku : Gurindam Jiwa
Penulis : Hlovate, Imaen , Noor Suraya
Keluaran : Jemari Seni
Halaman : 496 m/s


Ulasan Ain Sabrina :

Ada 3 kisah dalam Gurindam Jiwa yang berlainan temanya.

Ceritera I : Schubert’s Serenade karya Hlovate

Kisah pendek dari Hlovate membawa watak Ju’a dengan Shah. Kali ini tiada tema percintaan dibawa kerana Ju’a dan Shah adalah adik dan abang walaupun tidak seibu dan sebapa. Pada mulanya, Ju’a amat tidak menyenangi kehadiran Shah sedangkan tiada salah Sha
...more
Intan  Musa
Jul 21, 2013 Intan Musa rated it it was amazing
Tiga penulis yang amat berbakat. Dua daripadanya amat saya minati. Terima kasih.
Hlovate - Schubert's Serenade - lagu yang penuh kenangan untuk seorang Najwa (Ju'a) kepada Shaharmi (Abang Shah). Bila Abang Shah meninggal dunia, Ju'a kehilangan dan tidak dapat meneruskan minatnya kepada musik. Dia lebih menumpukan dirinya kepada pelajaran serta doa untuk kesejahteraan Abang Shahnya.
Imaen - pertama kali membaca hasil tulisannya. Vendetta - 'D' kehilangan isteri tersayang semasa mereka berbelanja d
...more
MamaErra
Apr 19, 2009 MamaErra rated it really liked it
Aku suka baca ketiga-tiga ceritera itu... menarik sungguh.

Schubert's Serenade memang menyedihkan. Menitik juga air mata tika membacanya... tapi best!

Tak sabar nak baca karya Imaen yang seterusnya... (entah mengapa sekarang ni agak minat untuk membaca novel romantic thriller dan aku baru je habis membaca novel Pulang, karya Abdul Rahim Awang - ulasannya nantilah ye?).

Nasib baik juga aku baru saja membaca novel Tanah Andriyana... barulah seronok nak menghayati 'Hati Andriyana'... bahasa yang digun
...more
Aween
May 08, 2013 Aween rated it really liked it
Siapa tidak bergetar hatinya bila membaca karya Hlovate ini?Bingung juga kenapa seringkali aku tersentuh bila watak itu bersedih hati, dekat benar dengan aku rasanya. Ganas tapi in a good way.

p/s : Aku hadam karya Hlovate dulu. Yg lagi dua, tunggu guliran ya ;)
azian2575
Dec 22, 2010 azian2575 rated it it was amazing
Schubert's Serenade (Hlovate): Najwa 'Ju'a' & Syah
..There could be beauty in tragedy, anyway

Nangis aku baca citer ni.. sad ending.. waaaaa :'(


Vendetta (Imaen): Lia


Hati Andriyana (Noor Suraya): Andriyana & Ku Fitri
Fira
May 15, 2012 Fira rated it really liked it
mula baca Hati Andriyana. Dan sekarang sedang baca Schubert's Serenade pula
Saa Amijudin
Aug 05, 2010 Saa Amijudin rated it it was amazing
schubert's saranade..
Fatini Zulkifli
Aug 26, 2015 Fatini Zulkifli rated it liked it
Hlovate's Schubert Serenade: As always, I always love how Hlovate introduces me to new songs (mostly orchestra in this short story). Setiap kali aku nampak tajuk lagu dlm tulisan dia, aku akan Youtube terus. And most of the songs fit my interest well. Kali ni watak takde belajar luar negara macam novel lepas-lepas. Persamaan dgn novel sblum, watak perempuan mesti 'headstrong'. Takde lemah lembut gemalai anak ikan kekek si-iloi iloi.

Imaen's Vendetta: Teringat cerita V for Vendetta lakonan Scarle
...more
Madam Lola
Jun 10, 2014 Madam Lola rated it it was ok
Allah.... Rasanya, ni naskah paling lama ML ambil masa utk habiskan. Sampaikan, ML tangguh dan habiskan 3 buah novel, barulah ML berjaya habiskan Gurindam Jiwa ini. Sejujurnya, mmg ML rembat GJ ni, atas dasar Hlovate. Konon, nak habiskan karya Hlovate sblm PBKL2014. Ternyata, karya ni, telah menangguhkan dan secara kebetulan, ML bz, mood membaca menurun, dan akhirnya, berkurun baru ML habiskan.

3 Penulis. ML suka dengan Schubert's Serenade karya Hlovate. Bagaimana perkenalan dengan si abang tiri
...more
Suhailah Iskandar
Oct 21, 2014 Suhailah Iskandar rated it really liked it
3 cerita. Beza manuscript tapi semuanya berkisahkan kehidupan. Dari Hlovate, kita belajar erti kehidupan & menerima perubahan dari perginya seseorang yg penting. Dari Imaen, dendam yg tersimpan & revenge. Dari Noor Suraya, agak dlm sasteranya tapi cerita mengamit perhatian ku. susur galur keluarga & fitnah serta keindahan bahasanya. 3 cerita dari 3 penulis hebat.
Penawar
Jul 17, 2013 Penawar rated it it was amazing
dah lama novel ni dibaca sebenarnya--bertahun dah,
tapi harini baru nak buat review.
untuk cerita hlovate je sebab beli pun semata nak baca hlovate je :)

ini cerita yang entah berapa kali baca tapi tetap sama -- menangis.

tentang Ju'a yang comel dan nakal ,
tentang abang Shah yang sangat charming ,
tentang kesedihan hilang orang paling kita rapat ,
tentang family tiri punya bonding yang sangat kuat ,

walaupun hanya beberapa helai muka surat sahaja ,
tapi , plotnya kuat melekat dalam kepala .

"sebenarnya k
...more
Zack
Dec 17, 2014 Zack rated it liked it
2nd hand: rm10(x masuk pos)
Yunaa
Jan 28, 2015 Yunaa rated it it was amazing
Shelves: malay
Nice.
Haslina
Jan 31, 2013 Haslina rated it really liked it
Oh Noor Suraya, memang superb.

Waktu buku ni terbit awal - awal dulu, degil tak nak beli sebab kedekut. Haha. Tapi sebab tak tinggal asrama dan tiada turn-aku-lepas-kau-punya-line, akhirnya kena beli sendiri.

Imaen, maaf, tiada hati nak baca Vendetta.

Hlovate, entahlah. Tapi "doa memang penghubung yang kuat."


*update

Dah baca Vendetta. Pergh, Imaen punya bahasa dan cara penulisan semacam. Hah, penuh Identiti.
Azeah
Dec 11, 2011 Azeah rated it it was amazing
Ceritera 1: Schubert's Serenade oleh Hlovate

i like the story!!!sedih banggang dia punya ending!but,as usual karya hlovate memang tak pernah menghampakan.sangat indah cerita ini.ya,memang lagu2 nya penuh dengan kenangan..pemuzik,penulis,saterawan antarabangsa yang diceritakan,walaupun sebahagiannya saya tidak kenal langsung namun saya menghayati cerita ini dari sudut seni yang mendalam.
"muzik itu perasaan bukan bunyi"
Zarif Zahirah
Aug 24, 2013 Zarif Zahirah rated it really liked it
Gurindam jiwa, manis, pahit, kelat dan masin, multi-rasa dalam tiga novella. Love for family, love for the Almighty, love for life and love at its truest forms. It was magnificent, stellar and nicely written from three different authors with their unique writing style. A must read!
Nadhrah Jamal
Apr 05, 2010 Nadhrah Jamal rated it liked it
ada 3 ceritera dlm novel gurindam jiwa.
i bought the novel for the sake of hlovate.
i couldn't stand typical-malay-roman-picisan-lovey-mushey-dovey story.
but i tell you. hlovate is diff. and the other two stories.
belum smpai seru lagi nak baca . T_T
rhann mnr
Sep 22, 2014 rhann mnr rated it liked it
"true. there are other things that matter much more than romance. i must have been missing all the finer things in life for being so shallow. all the best for the rest of the journey"

-hlovate
Maria Wahib
May 13, 2014 Maria Wahib rated it liked it
Hlovate's made me cry (if you want me to spoil it, here it is: because the abang mati tsk tsk ok tu je)

Cerita lain, er wait until I re-read eh hehe dah lupa cemana cerita lain
Ernetty :)
Feb 14, 2011 Ernetty :) rated it it was amazing
memang gempak la buku ni! tangkap leleh kot. there is something other than all those lovey-dovey between a girl and a guy. I like ;)
Hidayah
Dec 05, 2013 Hidayah rated it really liked it
i just read hlovate's part, Schubert's Serenade.
i love the way she writes because it's really coolio!
Fazlina
Feb 07, 2012 Fazlina rated it really liked it
Sedikit ulasan saya disini:

"http://love123abc.wordpress.com/2012/..."
Eddy
Feb 15, 2013 Eddy added it
Beri definisi baru cinta, pada Tuhan dan pada keluarga. Bukan romantika sia-sia.
Nams Zircon
aq nges bce nvel ni. tp nvel ni tetap best! thp Giga!
Bawang
Jul 28, 2013 Bawang rated it it was amazing
hati andriyana sambungan tanah andriyana. :)
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 48 49 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
  • Pelangi
  • Kebun Mimpi
  • Damai (3 Ceritera Dalam Sebuah)
  • Nyanyian Hati
  • Lazuardi
  • Relevankah Aku di Hatimu? a.k.a Radha
  • Nah, Untuk Awak!
  • Hijab Sang Pencinta (Bagaikan Puteri, #3)
  • Gadis Edisi Terhad
  • Si Mangkuk Tingkat
1946885
HANYA INGIN DIKENALI dengan nama Hlovate. Menulis baginya adalah satu cara untuk berkongsi dan meluahkan rasa.

Antara kata-kata Hlovate:
"... menulis bukan sebab aku nak cipta dunia fantasi. Hanya contengkan apa yang nak dikongsi dengan orang lain tentang apa yang diketahui. Aku tak banyak ilmu. Aku cuma tau kisah hidup ~ aku, famili aku, kengkawan aku dan orang keliling aku. Dunia ni 'classroom' ya
...more
More about Hlovate...

Share This Book



No trivia or quizzes yet. Add some now »