Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Tunas” as Want to Read:
Tunas
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Tunas

by
4.5  ·  Rating Details ·  1,775 Ratings  ·  106 Reviews
“Akak nak bunga apa? Sebut aje.”

Lee pula yang menyambung.

“Bunga ros? Bunga matahari? Bunga carnation? Bunga lili? Bunga raya?”

Dia membilang dengan jari tangan.

“Bunga bakawali? Bunga teratai? Bunga orkid? Bunga plastik? Bunga lawang? Bunga cengkih?”

Budak bertujuh itu memandang Addin tak berkelip.

“Tulip ada?”

“Kenapa mesti akak mintak the only flower yang kita orang ta
...more
Paperback, 539 pages
Published 2008 by Jemari Seni Publishing
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Tunas, please sign up.

Be the first to ask a question about Tunas

Community Reviews

(showing 1-30)
filter  |  sort: default (?)  |  Rating Details
Mu'az
Dec 23, 2010 Mu'az rated it really liked it
hlovate always come up with the reality
the simple and somewhat "sempoi" language with the gift of humorus sense always make me stick to it
CekMoNSter
Suka sangat baca buku ni..
Memang mudah untuk jadi gila dengan penulisan Hlvoate yang selamba dan ayat yang agak ekstreme..
Ekstreme bukan bermakna kasar atau tidak sopan, tp susunan kata yang sesuai dengan jiwa remaja disulam nilai-nilai agama sangat membuka mata..
Genius writing..I love her style..
Ada sahaja quotes yang leh diambik dari buku ni..
double jerk, where`s the fire, keji.. unik betul..*salute*

Berbalik kepada story yang telah ditulis.Terdapat 3 bahagian yang boleh dipecahkan..
Bahagian p
...more
Aina Dayana Hilmi
Oct 27, 2008 Aina Dayana Hilmi rated it really liked it
Recommended to Aina Dayana by: Jemari Seni
Shelves: read-in-2008
Buku ini adalah sambungan kepada Aa+Bb..ala-ala "rewind" zaman sekolah dulu daripada Aa+Bb. Memang menarik dan kelakar. Macam manalah boleh dapat idea gila-gila macam tu.
Addin digambarkan sebagai sorang remaja perempuan yg agak tak ada perasaan (no heart feeling), bukan dari jenis yg "girlish", "simple", dan "rock". Berbeza dengan abangnya Kucai yang agak sabar dalam banyak perkara.

Cerita ni juga berkisar tentang segala kenakalan dan muslihat Addin serta sekutunya, Magnificent 7 @ digelar Mags 7
...more
Gobokairina
Aug 25, 2010 Gobokairina rated it really liked it
Shelves: koleksi-ga
Dah macam buat marathon-Hlovate lak hik3 lalala5 Next story about Tunas. Rasanya nama judul pun dah cukup membayangkan, cerita ini cerita anak sekolah. Anak yang sedang belajar membesar dan dewasa. Sesuai untuk golongan remaja masa kini.

Hlovate menceritakan kisah remaja dengan biasa-biasa saja. Mengajar kita yang Add-Maths itu senang, Fizik juga… banyak teori yang ada yang boleh diguna pakai. Terutamanya Teori Tangan Kiri Flemming tu hahaha Aku rasa lah kalau cerita ni dibukukan di zaman aku dul
...more
Natasha
Aug 30, 2011 Natasha rated it really liked it
Shelves: malay-novels
Hlovate? The name itself is full of meanings. It's about love and hate..the writing is simple, funny, witty. You might be laughing out loud without meaning to. It will bring you back to those good old times especially for those who is fortunate (or unfortunately perhaps?)to experience the boarding school first hand. At first..eeek..I had a series of bad deja vus. Addin so remind me of my head girl. She's totally cool. Tomboy. Smart and bad ass. She's a part of this cool clique; apparently childr ...more
Yuy Chan
Nov 20, 2009 Yuy Chan rated it it was amazing
buku nie byk menceritakan suka duka kerenah sebenar dalam kehidupan seorang pelajar. selesai membaca karya hlovate yang satu ini, rasa menyesal timbul coz i did't give my all during my school life and missed most of the fun there is.....tapi tiada gunanya untuk sesalkan hari-hari yang telah berlalu..so, i guest i need 2 do my best in life starting now.... hidup ini byk cabaran dan onak durinya. kadang kala kita lari dari menghadapinya kerana takut terluka....begitu juga dengan saya....namun jika ...more
Ain
Apr 12, 2012 Ain rated it really liked it
Shelves: jemari-seni
Tajuk buku : Tunas.
Penulis : Hlovate
Keluaran : Jemari Seni
Halaman : 539 m/s


Ulasan Ain Sabrina :

Tunas mengisahkan kisah zaman sekolah menengah dan ragam setiap seorang mereka. Menarik !!! Membuatkan pembaca merindukan kenangan zaman sekolah.

Asrama lazim dengan kisah penghuninya , dengan ragam yang pelbagai. Ada yang menyakitkan hati , ada yang alim-alim kucing, ada yang pakar IT , ada yang berlagak diva, juga ada kisah melangar peraturan. Dan kisah Tunas membawakan Addin watak utamanya , juga ad
...more
Along Norhamira
Feb 12, 2016 Along Norhamira rated it it was amazing
Shelves: jemari-seni, novel
A memory lane!
Bacaan yang ntah kali yang keberapa, but Hlovate never fails to make me feel in love with all the characters again n again.

Tengok pada banyaknya orang yang buat reviews pasal buku ni, so I can conclude that Hlovate has a special place in readers' heart especially untuk golongan2 pencinta karya-karya Jemari Seni termasuklah saya. Sebab memang tak dinafikan ramai orang yang mengenali Jemari Seni bermula dengan Hlovate, bermula dengan Addin n Benz kalo nak lebih tepat. Ramai orang ya
...more
cheryna27
May 25, 2011 cheryna27 rated it liked it
Hahaha. Baru baca buku ini semalam dek penangan aA + bB. So far...kena bagi 3 bintang dulu sebab nak digest part Magnificent 7 tuh. Okay...sangat okay kalau u memang budak hostel cuz lepas dah bertahun-tahun tinggalkan sekolah, you'll be laughing when you're reading this book. And u akan terkenang anak-anak orang kaya yang berlagak dan cikgu-cikgu pengampu. The writer is very good in deliberating this part.

CUMA...I tak minat nama Melayu over mengancam nieh. Benz Aliff itu sudah canteq. Megat Kam
...more
Noninuna
Apr 19, 2011 Noninuna rated it it was amazing
Mengisahkan tentang Addin & Mag 7 yang menghabiskan waktu sekolah mereka dengan cara mereka sendiri. Macam2 hal yang mereka buat. Menggunakan kebijaksanaan yang ada untuk survive disekolah berasrama.
Dan buku ini menceritakan bagaimana Addin & Benz bertemu & apa yang terjadi sehingga lahirnya kisah dalam buku aA+bB.
Menggunakan bahasa yang sempoi habisan, buku ini boleh menjadi motivasi kepada pelajar2 sekolah.
Buku ini seperti bnyk diinspirasi dari kehidupan pelajar berasrama penuh
...more
Don ツ
May 16, 2013 Don ツ rated it liked it
Shelves: bacaan-bm, mine
Pendapat saya, mungkin anda perlu punyai pengalaman duduk di asrama penuh dan belajar sains untuk betul-betul menyukai Tunas.Atau mungkin anda perlu baca aA+bB dahulu untuk memahami pertuturan/mengenali watak-watak Tunas.

Sebab 1. hampir semua cerita dalam Tunas saya kaitkan dengan pengalaman saya, kalaulah saya seorang ibu 45 tahun yang belajar di sekolah menengah biasa, 30 tahun lampau...buku ini langsung bosan untuk saya. 2. Watak-wataknya semua kebudak-budakan tapi genius dan nakal. Kisah pe
...more
Cik Aini
Apr 05, 2010 Cik Aini rated it really liked it
Bisa buat kutersenyum. Sudah pasti buku ini top di kalangan pelajar yang bersekolah asrama/pernah menjadi penghuni asrama. Setiap kisah yang dihidangkan menggamit memori lama, walaupun ada juga unsur-unsur yang kelihatan sepeti ditambah rencah sehingga terlebih overdos. Benar, tulisannya bukanlah menggunakan Bahasa Melayu Tinggi - namun masih bisa buat ku tersenyum, dengan bahasa rojaknya. Seolah-olah bahasa yang kerap kugunakan masa sekolah dan universiti dahulu.

Rasanya dapat ku kesan kenapa ad
...more
Afini
Jan 11, 2012 Afini rated it really liked it
Shelves: malay-novels
My first Hlovate novel! The thing that made reading this novel surprisingly memorable was the fact that I read it when I was still studying in a boarding school. So the details and stories of life in a boarding school really touched me as I have experienced it first hand.

A headstrong character like Addin is exactly what I am looking for in a Malay novel. She is not a typical teenage girl who whines about her love story or miserable life. She is not submissive. For that, I really adore and admir
...more
Isma Zahara
Dec 04, 2016 Isma Zahara rated it really liked it
Shelves: ulang-baca
4.5*

Bertahun selepas baca aA+bB (itupon tak berapa ingat dah kisahnya...cuma wataknya masih boleh diingati)

Memang teringin nak baca sambungan or dalam kata lain..flashback zaman sekolah Addin & Benz~
Cuma tak berkesempatan nak mencari/membeli novel ni..sehingga novel ni dah digabungkan cetakannya..berapa lama tu kan?

Back to review:
1. Kisah GT_i ...memang seronok, terasa nak balik ke zaman sekolah je..
2. Kisah Mags 7 ...kesinambungan pada kisah2 nakal Head Girl dibantu oleh mereka..

cuma....

KEC
...more
aimi
Jul 19, 2016 aimi rated it it was amazing
Akhirnya, dapat juga saya baca sejarah Addin Shah dan kembarnya ni. Novel aA+bB dah lama khatam beberapa tahun yang lepas..hari ni baru berkesempatan baca Tunas...hehe

Seperti biasa, Hlovate tak pernah mengecewakan. Banyak kali saya tersenyum sorang-sorang, banyak kali juga nak google untuk menghayati lagu-lagu Hlovate dalam ni.

Tq Hlovate, lagu yang Addin & Magnificient 7 dengar dalam cerita ni memng best & mnggamit memori.

I really love it

' Don't trouble the trouble if you don't want the
...more
Salihah Alias
Jun 23, 2011 Salihah Alias rated it really liked it
sebelum baca Aa + Bb kena baca dulu buku nie...still lagi watak yang sama cuma masa je yang berubah iaitu zaman persekolahan..disarankan baca buku nie semasa di alam persekolahan kerana memberi semangat dalam menempuhi saat peperiksaan dan alam persekolahan yang gila2.....semasa baca buku nie teringat zaman persekolahan di MRSMKT.....pelbagai ragam dapat diingat kembali tapi aku tidak la sejahat addin dan senakal benz.....buku nie tentang perkenalan watak utama iaitu antara addin benz (seorang t ...more
Zyra
Jun 19, 2013 Zyra rated it it was amazing
Novel hlovate yg ni banyak mengingatkan aku pd zaman sekolah aku dulu! Serious kisah aku lebih kurang mcm kisah addin cuma berbeza sikit aje.
So colourful with beautiful memories!
Huwaa tiba tiba rasa nk msuk skola balik :-)

So, my rating for hlovate's novel, as usual 5 star :-)
Luc Abdullah
Oct 19, 2011 Luc Abdullah added it
Shelves: fiction, malay
Ada kenangan yang terselit, iaitu kenangan aku mula-mula baca buku bahasa Melayu hasil promosi seseorang yang pernah menjadi penggembira dalam hidup aku. Itu sahaja.
Sakura Nuriko
waiting to know journey of addin and benz in their school life...
Yazlina Saduri
Jul 04, 2017 Yazlina Saduri rated it it was amazing
Apa nak cer... karya Hlovate memang cool, walaupun tebal dengan senario kukuh beriman, awesomeness overload watak-watak utamanya punya karisma, otak geliga out of the box. Ada juga la watak minah senget blondie tapi tak mengaum sangat sebab dijinakkan egonya berkali-kali oleh Addin yang smarties disebalik naughtiness. Benz pun best la otak dia, nampak vulgar dan annoying gilwr tapi awalx2 dah tergolek hatinya, tapi dia tak nak mengaku laa of course.

Tunas kemungkinan besar dapat menarik minat re
...more
Szawanah S
Dec 01, 2013 Szawanah S rated it it was ok
honestly bagi aku, tunas biasa-biasa saje. tidak meninggalkan impact yang seperti aA+bB. mungkin sebab cerita budak sekolah. mungkin sebab da terlalu lama aku meninggalkan alam persekolahan (tak sampai lagik 10thn ok). nothing much. cerita pasal budak2 kaya di alam persekolahan. yang memandang darjat. well ye, akui mmg ada. cerita sekolah persendirian, yang tidak menekankan isu-isu agama. typical story. cerita bagaimana bdak2 menangani stress utk spm. bagaimana mereka terpaksa berjuang utk study ...more
kuzzeen
Jul 08, 2013 kuzzeen rated it really liked it
Shelves: read-2013, i-owned
Novel ke-2 baca selepas aA+bB. Terbalik coat.....

Rasa macam ditarik2 ke zaman asrama dulu (walaupun x sebrutal GT_i), tapi ada la juga scene2 yang mencabar kewibawaan mak warden dan pakcik dewan makan. Rindunya dekat ALL COLLEGIANS.... ALMA MATTER

Dan aku rasa, Hlovate lebih menyerlah dalam Tunas daripada aA+bB. Mungkin jiwa budak nakal masih tebal dalam dirinya jika dibandingkan dengan rasa romantis yang baru berputik....

Zaman kolejku, student yang sebrutal Benz mmg cikgu disiplin 'pegang' sebag
...more
Intan  Musa
Apr 01, 2012 Intan Musa rated it it was amazing
Best cerita Addin, Kucai dan Benz and the Magficent 7. Kisah pertama, Addin and friends di sekolah Tunas mengingatkan kisah masa di sekolah menengah dulu. Addin dan Kucai ditangkap basah. Addin bertembung dengan Eve. Addin dengan kawan mandi air suling. Addin dan Kucai jadi Head Boy dan Head Girl dan merancang perubahan pada sekolah. Addin jumpa dengan Benz. Addin tukar starter lampu kelas supaya dapat buat research di library. Addin putuskan tali gitar Benz. Dan malam Benz persembahkan lagu unt ...more
Ctriko
Apr 10, 2014 Ctriko rated it it was amazing
'tunas' mengundur beberapa tahun ke belakang, untuk menyingkap sebahagian persoalan, sebahagian rasa dan sebahagian kisah, tentang Nur Addin Shah & Benz Alif serta Magnificent 7 suatu waktu dulu. Menceritakan bagaimana Addin menjalani kehidupan bersekolah asrama dan bagaimana bermulanya pertemuan di antara Addin & Benz semasa di tingkatan 5. Menyelongkar bagaimana pertemuan itu telah menyebabkan meletusnya perang dingin di antara mereka berdua. Juga menyelami hati dan perasaan di antara ...more
Mar Rina
Feb 06, 2014 Mar Rina rated it it was amazing
Bagi saya...novel ini adalah karya terbaik Hlovate! Daripada novel inilah saya mengenali beliau,walaupun hanya mengenali nama pena beliau. Memang menjadi kegemaran saya untuk menekuni novel bergenre ringan dengan mengangkat tema alam persekolahan di asrama terutamanya sebagai topik.
Walaupun ringan,ia tetap disertakan dengan pelbagai tips yang berkaitan dengan pelajaran. SErius, saya ada menggunakan beberapa penerangan yang diberikan oleh watak Fisha ketika menerangkan subjek Fizik...
Erm...cuba
...more
Wafa
Dec 30, 2012 Wafa rated it it was amazing
Kali pertama saya baca karya Hlovate yang ini ketika awal keluarannya, kemudian saya masuk asrama ketika tingkatan 4. Berjumpa ramai peminat Hlovate disana. Jadi saya buat keputusan, baca semula buku ni.

Kali pertama baca tak faham apa pon,
kali kedua baca, pada awal tahun 2012. Menangis baca, mungkin kerana sedih akan meninggalkan rakan-rakan seperjuangan.

Hlovate bijak bermain kata, tulisannya sesuai untuk jiwa remaja. Mungkin kerana semasa novel ini ditulis beliau juga pada usia yang sama ?

Syazana Syamsul
Mar 10, 2016 Syazana Syamsul rated it really liked it
Sejak mengenali buku Hlovate sekitar 2010, boleh dikatakan hampir semua buku tulisannya saya mampu bagi 4 bintang.

Cara penulisan yang baik, menarik, santai dan rare. Kena dengan jiwa saya. Banyak yang diperoleh. Ceritanya pula bukan sekadar khayalan cinta seperti lambakan novel-novel di pasaran.

Novel 'Tunas' dari minda Hlovate mampu menarik saya untuk terus lagi dan lagi mengikuti buku-bukunya yang lain. Contengan Jalanan, Versus, Aa+bb.

Masih menanti buku tulisan Hlovate yang lain secara solo
...more
Nanadhoi
Jan 30, 2013 Nanadhoi rated it it was amazing
baca sebab jiran yang recommend.

bila tengok cover dia :

"hamboi awat classic sangat"


bila dah baca,
humangaii seronok pulak.
realiti waktu muda di zaman persekolahan.
penuh memori.
rasa macam nak balik ke zaman itu,
menggamit memori lalu.(awat jiwang sangat ni?lol)

seronok.
secara tak langsung terflashback kisah masa kat sekolah dulu.

novel ni jelas sekali menjelaskan maksud
don't judge books by it's cover.


a must read.
highly recommended.
Suhailah Iskandar
Oct 21, 2014 Suhailah Iskandar rated it it was amazing
Like seriously.. Aku suka sgt buku ni.. Wah berbaur zaman skola sungguhpun aku tak pernah dok asrama.. tapi moments somewhat similar +/- gitu. I love the friendship, the love hate between Headgirl & Taiko.. Kucai, andainya aku ada abg, aku buat kau jadi abg aku.. Imagine, aku yg 33 tahun baca buku ni bole rasa riang mcm kanak2 Ribena. hahaha.. Hlovate never fails to make me smile, cry & missing moments during the good skool days. Awesome.
Syukri Mohtar
Jan 19, 2015 Syukri Mohtar rated it liked it
Shelves: owned
I'm reading this just to know how Addin and Benz meet each other and I expect more scene between the two of them but I'm wrong. Benz only came after about half of the novel. This novel is basically about story life in hostel and when reading this, it reminds me a lot of my school and friends.

Overall its a good story but not what I expected.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
  • Pelangi
  • Jaja & Din
  • Sweet Sour
  • Relevankah Aku di Hatimu? a.k.a Radha
  • Bicara Hati
  • Hijab Sang Pencinta (Bagaikan Puteri, #3)
  • Damai (3 Ceritera Dalam Sebuah)
  • Nyanyian Hati
  • Tautan Hati
  • Gemersik Kalbu

Share This Book



No trivia or quizzes yet. Add some now »

“Selagi hidup bersama masa, maka selagi itu juga yang hidup itu dewasa bersama usia.” 218 likes
More quotes…