Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Kees de jongen” as Want to Read:
Kees de jongen
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating

Kees de jongen

3.85 of 5 stars 3.85  ·  rating details  ·  405 ratings  ·  15 reviews
“Vele mensen schijnen Kees Bakels niet eens te hebben gekend, en dat is eigenlijk niet goed te begrijpen. Is hij niet zowat de belangrijkste jongen geweest, die er ooit heeft bestaan?”

Na de vele herdrukken en recente verfilming van Kees de jongen sinds de eerste druk in 1923, kunnen we rustig stellen dat deze beginregels inmiddels hun geldigheid hebben verloren: is er nu n
...more
Paperback, 338 pages
Published 1986 by Agathon (first published 1923)
more details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.
The Discovery of Heaven by Harry MulischDe donkere kamer van Damokles by Willem Frederik HermansThe Assault by Harry MulischMax Havelaar by MultatuliNooit meer slapen by Willem Frederik Hermans
The best Dutch literature
51st out of 273 books — 241 voters
Max Havelaar by MultatuliDe donkere kamer van Damokles by Willem Frederik HermansThe Discovery of Heaven by Harry MulischHet verdriet van België by Hugo ClausVan den vos Reynaerde by Willem die Madocke maecte
Dutch Literary Canon
35th out of 137 books — 39 voters


More lists with this book...

Community Reviews

(showing 1-30 of 568)
filter  |  sort: default (?)  |  rating details
Yoka
Wat een heerlijk boek, echt een aanrader en ongelooflijk dat ik hem niet eerder had gelezen. Het is zo mooi beschreven hoe Kees denkt en wat voor fantasieën hij allemaal heeft. Echt van genoten.
Marleen
Heerlijk boek. Als iemand nog tips heeft van hetzelfde type boeken (schooljongens, jaren '20), graag.
Maria
Mooie herinneringen had ik aan Kees de jongen. Omdat het de keuze van Classics United was, besloot ik het te herlezen.Vond het even wat gedateerd overkomen (door de taal) maar werd toch snel weer ingepalmd. De dromen en fantasieën van Kees, de angsten maar toch ook het optimisme over zijn vader, de zorgzaamheid voor z’n moeder, zusje en broertje… ik werd er door ontroerd. Prachtig en levensecht beschreven.
En de zwembadpas natuurlijk, die kende ik nog van vroeger. Je ziet Kees met zwaaiende armen
...more
Lotti
Ik heb dit boek geluisterd. Het werd door Jan Meng voorgelezen. Dit feit heeft er zeker toe bijgedragen dat ik er van genoten heb. Enig ook om de gedachten van Kees te horen.
Lia
De vier sterren zijn bedoeld voor het hele oeuvre van Theo Thijssen. In Kees de jongen laat Thijssen de dromen van hemelbestormer Kees langzaam overgaan in het lot dat hem nu eenmaal als zoon van een schoenmaker aan het begin van de 20e eeuw onherroepelijk beschoren is. De boeken die Thijssen schreef over zijn ervaringen als onderwijzer zijn aardig om te lezen als je een indruk wilt van hoe het in de klas toeging in Amsterdam rond de eeuwwisseling. Ware uitschieters in het werk van Thijssen zijn ...more
Bianca
Since I've turned to English I don't read many Dutch books anymore, I'm reading this one for a course about 19th-century city representation and experience. :)
It's not as bad as I thought it would be, because I was convinced it was a children's book only. There's quite a lot in there, and Thijssen has captured the hopes, fears, and dreams of the child very well. Still, in the end, there remains a barrier between me and the main character. I'm not quite sure why, but I think it is because althoug
...more
Gerard
Wat een prachtig boek is dit. Voordat ik eraan begon, ik had het boekje uit een stapel oud papier gehaald, dacht ik dat het misschien wat oubollig zou zijn, maar ik ken werkelijk geen boek waarin de leefwereld van een 12-jarige jongen en het Amsterdam van het begin van twintigste eeuw zo goed is beschreven. Het is ook zeker geen kinderboek. En wat dacht je van woorden als zwembadpas, grote Pers en schuine Kaap.
Berit Sluyters
Een van de allermooiste boeken die ik ooit gelezen heb.
Leo
Hij blijft zo fijn!
Marc L
Schets leven van een jongen van een twaalftal jaar, vol dromen, en vooral hunkerend om herkend te worden als een bijzondere jongen. Interactie met volwassenen en andere jongeren. Vooral beschreven vanuit Kees zelf. Soms schakeling van dagdromen over zijn heldendaden. Maar altijd draait het anders uit. Armoedig milieu, maar toch liefdevolle ouders. Ook eerste opstandigheid.
Aandoenlijk, maar uiteindelijk toch niet genoeg drive
Dymphie
als luisterboek en voorgelezen door Jan Meng. Jan Leest erg goed voor: dat ‘heeee…’ zal nog wel een poosje nagalmen in mijn oren . 10 CDs lijkt nogal veel, voor toch niet zo’n dik boek, maar ik vond t zelfs jammer dat t uit was.
Jeffrey Stalk
My Dutch language teacher read it to us in High School -- never enjoyed school as much as during those lessons.
Helen
Dit boek verdient een dikke tien! lees het sinds de eerste klas van de middelbare school elk jaar wel weer een keer, inmiddels dus ruim 40 jaar :-)
John
Feb 22, 2010 John added it
Shelves: h4, v4
Als verwerkingsopdracht moet je de 'zwembadpas' voordoen!
Maaike
Prachtig! Wordt vervolgd in onderzoeksopdracht...
Marissa
Marissa marked it as to-read
Jan 28, 2015
Mijl
Mijl marked it as to-read
Jan 25, 2015
Aaf
Aaf marked it as to-read
Jan 25, 2015
Judith
Judith marked it as to-read
Jan 18, 2015
Anton
Anton added it
Jan 12, 2015
Lisa
Lisa marked it as to-read
Jan 06, 2015
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 18 19 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
 • Van oude menschen, de dingen, die voorbij gaan..
 • De Uitvreter, Titaantjes, Dichtertje, Mene Tekel
 • Karakter
 • Eric in the Land of the Insects
 • Meneer Beerta (Het Bureau #1)
 • Das Wüten der ganzen Welt
 • Publieke Werken
 • Camera Obscura
 • Max Havelaar: Or the Coffee Auctions of the Dutch Trading Company
 • De kleine Johannes
 • Nooit meer slapen
 • Heren van de thee
 • Dubbelspel
 • De historie van mejuffrouw Sara Burgerhart
 • De eeuw van mijn vader
 • Kaas
 • De Kleine Blonde Dood
 • Nathan Sid
De gelukkige klas Het grijze kind Schoolland Het Taaie Ongerief In de Ochtend Van Het Leven: Jeugdherinneringen

Share This Book

No trivia or quizzes yet. Add some now »