Vadelmavenepakolainen
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating

Vadelmavenepakolainen

3.34 of 5 stars 3.34  ·  rating details  ·  685 ratings  ·  52 reviews
Mikko Virtasella on ongelma. Hän ei tahdo olla suomalainen mies, mörökölli, ahdistuksen ja huonon itsetunnon ruumiillistuma. Hän on päättänyt tulla ruotsalaiseksi.

Helppoa se ei ole: Ruotsin kansalaisuutta ei heltiä miehelle, joka ei ole asunut maassa päivääkään, eroaminen Suomen armeijasta ei ota onnistuakseen, eikä työnantaja suostu myöntämään edes Victorian syntymäpäivää...more
Hardcover, 269 pages
Published 2007 by OTAVA
more details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Community Reviews

(showing 1-30 of 1,018)
filter  |  sort: default (?)  |  rating details
Lotta
En tajunnut tätä. Saattoi olla joko kärjistetty tarina siitä, kuinka joskus pitää mennä kauas nähdäkseen lähelle, tai sitten yritys hillitä uhkaavaa exodusta Ruotsiin porvareiden ja persujen hallitsemasta Suomesta. Ensimmäinen ja toinen osa kuvaavat lähinnä sitä, kuinka sekä ruotsalaiset että päähenkilö ovat ärsyttäviä, kolmas vain sitä, kuinka ruotsalaiset ovat ärsyttäviä. Kyllä tämän nyt kuitenkin luki satunnaisesta yökötyksestä huolimatta, mutta Bo Kaspers Orkesterin lyriikoiden yksityiskohta...more
Heidi
Minä luulin aloittavani ilomielisen farssin ruotsia ihannoivasta suomalaisesta. Sen sijaan luinkin tarinaa pahasti häiriintyneestä maanis-depressikosta, joka olisi tarvinut pikaista hoitoa. Mies heilui hulluudessaan vaarallisen ja säälittävän välimaastossa. Liian ahdistavaa naurattaakseen. Sitten kun eteen tuli vielä parempia kirjoja, niin keskenhän tämä jäi.
Juha
Ironia puri alussa huomattavasti paremmin kuin loppua kohden. Loppupuoli olikin suotta turhan alleviivaava. Tarinasta ei oikein löytynyt draaman huippua, ja kielellisestikin se jäi vajaaksi. Loistavat oivallukset Suomen ja Ruotsin eroista nostavat pisteitä. Alkupuoliskon huumori on positiivisesti hysteeristä.
Hanna
Mikko Virtasen kohtaloksi koitui syntyä kansalaisuustransuna.

Hän ei ole suomalainen, vaan ruotsalainen, mutta joutuu kaikesta huolimatta elämään lapsuutensa ja nuoruutensa suomalaisessa ympäristössä. Halu muuttua täysin ruotsalaiseksi on kuitenkin valtavan suuri ja aikuisuudessa hän ottaa käyttöön kovat keinot muuttuakseen ruotsalaiseksi. Jalo tarkoitus hyvittää kyseenalaiset keinot, sillä tärkeintä on kuitenkin tarve saada väärä kansalaisuus korjattua oikeaksi.

Vitsi vanheni valitettavan nopeast...more
Minna
Oct 11, 2011 Minna rated it 4 of 5 stars  ·  review of another edition Recommends it for: Swedes, Finns and people with dark humor
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Jaana
Kirja tuntuu koostuvan 98-prosenttisesti päähenkilön ajatuksista liittyen Ruotsiin. Koko ajan tietysti tapahtuu jotain, mikä liittyy Ruotsiin tai ruotsalaisiin, ja jos välillä sattuu tapahtumaan jotain vähemmän ruotsalaista, niin Mikko varmasti yhdistää tämän mielessään jollain symboliikalla ruotsalaiseen kansankotiin ja sen mahtavuuteen.

Välillä oli melko rankkaa matkustaa tämän "kansallisuustransun" pääkopassa. Kaikki kerrottiin hänen näkökulmastaan, mutta kyllä siinä jossain kohtaa väkisinkin...more
Mika Auramo
Miika Nousiaisen farssimainen yhteiskuntasatiiri pureutuu suomalaisesta näkökulmasta ruotsalaisen kansankoti-ihanteen romuttamiseen.

Päiväkirjamainen romaani on jaoteltu päivämäärien mukaan lukuihin. Tapahtuma-aika on vuodesta 2002 vuoteen 2010 saakka. Kertomuksen minä-kertoja on suomalainen IT-hemmo Mikko Virtanen, joka diagnosoi itse itsensä kansallisuustransvestiitiksi. Se on pahinta laatuaan, sillä hän on sairastunut mieleltään ruotsalaiseksi ja häpeää kaikkea suomalaisuuteen liittyviä stereo...more
Leena
Luin ensin Maaninkavaaran, ja se on Nousiaiselta hyvin samalla idealla tehty, kevyempi mutta kuitenkin kompaktimpi teos. Tätä kirjaa oli nautinto lukea ja naurattikin, mistä paljon plussaa. Loppu ei ollut täysin onnistunut.
Anna
Nautinnollinen, sopivan mittainen, ja loistavaa huumoria.

This book would work beautifully in Swedish too - err, for the Swedes. They would get the humor too I think. I loved it. :D
Katri
First book of year 2014. I hope this year won't be like this book, disappointment. Book tells about Mikko, a Finnish man who wants to be father and husband from Sweden. He loves Sweden more than everything and there's no limit what he will do to become a Swedish man. I thought that this would be book that I like, but when I started it, I also started to hope that it will be over. The word manic was in my mind all the time I read this, and not in a good way. In the end, it was an experience to re...more
Laura
Mukavan kevyt ja nopealukuinen kirja, joka piti mielenkiinnon yllä ihan kivasti vaikka olikin jossain määrin ennalta-arvattava.

Näin näytelmän ennen kuin luin kirjan, ja teatteriversion perusteella odotin jotenkin kevyempää huumoria. Yllätyin, kun kertoja on kirjassa todella selvästi mielenterveysongelmainen ja harhainen. Satiirin ja huumorin sekoitus hieman pelottavaankin sairauden kuvaukseen on outoa mutta omalla tavallaan kiehtovaa. Näytelmässä Virtanen tuntui vielä inhimilliseltä, mutta kirja...more
Huutavakilpikonna
Hyvä kirja,joka alkaa kuitenkin loppua kohden tuntua ylipitkältä vitsiltä.
Suketus
Surkuhupaisa kertomus Mikko Virtasesta, miehestä, joka on kansallisuustransu. Oikeasti hänen kuuluisi olla ruotsalainen, tuon suloisen kansankodin kasvatti. Tämä on ensimmäinen lukemani Nousiaisen kirja, ja tyyli on kieltämättä osuva, mutta aivan täysin en lämmennyt. Luulin kai saavani lukea huvittavaa ja naurattavaa tarinaa, mutta mitä pitemmälle mentiin, sen surullisemmaksi tulin. Oivallisia huomioita Nousiainen joka tapauksessa tekee ja lukijalle tarjoilee - tarkkasilmäinen kaveri, jolla on s...more
Siiri
Oct 20, 2013 Siiri rated it 3 of 5 stars
Shelves: 2013
Mielenkiintoisesta asetelmastaan huolimatta Vadelmavenepakolainen jää jollain tavalla pinnalliseksi kokemukseksi, vaikka täytyy myöntää, että välillä maanisessa ruotsalaisuudessa ollaan hyvinkin syvällä. Päähenkilö on samaistuttava ja tarina luotu näppärästi globaaleihin tapahtumiin nivoutuen, mutta ääh. Panokset kasvavat loppua kohden niin älyttömiksi, että sinänsä uskottavalta tarinalta putoavat housut jalasta. Olisin siis ollut ehkä tyytyväisempi lukukokemukseen ilman farssin loppua.
Laura
Alku lupaa huomattavasti parempaa, hauskempaa ja nokkelampaa kuin mihin kirja todellisuudessa yltää. Päähenkilö ei ole kovinkaan luotettava kertoja, saati uskottava henkilöhahmo, mikä ei ehkä välttämättä tämänkaltaisessa kirjassa olekaan tarkoitus, mutta lopun olisi voinut kirjoittaa huomattavasti paremminkin.

Kirja jotenkin sekosi totaalisesti loppua kohti, ehkä en vain löytänyt sen piilosanomaa tai ymmärtänyt viestiä, mutta sekava, omituinen fiilis tästä jäi.
Lintsu
Helppo ja sujuva lukea. Kirja oöi sopivan pituinen ja tarinan kaari oli hyvä. Paikoitellen kirja oli ehkä enemmän teknisesti hyvä kuin viihdyttävä.

********** spoilers ************

Luettuani juuri Lolitan tässä kirjassa oli paljon samaa. Kertojana on henkilö, johon ei muuten samaistuisi. Mietin myös, että miten luotettava kertoja Mikael on? Hän on täysi psykopaatti, mutta ilmeisesti kaikessa valehtelussaan vilpitön.
Sanna
Aug 02, 2011 Sanna added it
Ihan hauska, mutta muiden kanssa oltava samaa mieltä siitä, että tämä alkoi hauskemmin kuin päättyi. Nopeasti lukaistu, sujuvaa tekstiä. Yksi perusvitsi ei olisi kirjaa kannatellut loppuun asti, joten Nousiainen päätyi sitten traagisuutta hipovan mustan komiikan tyylilajiin. Mielestäni kirjan paras lause oli "Isä vastailee tasaisella äänellä, joka on kuin Volvon moottorin hurinaa".
Susa
Mielettömän hauska ja samalla ironisen yhteiskuntakriittinen, sekä suomalaisittain että ruotsalaisittain. Ovela ja ennustamaton. Jätti silti kylmäksi. Päähenkilö ei kaikessa Ruotsi-fanaattisuudessaan ollut samaistuttava, eivätkä tapahtumat yhtään todentuntuisia - mikä kyllä oli myös kirjan vahvuus. Tuntui keveältä lukea, mutta samalla jotenkin yhdentekevältä suupalalta.
Kismeth
Puolet ajasta en uskonut tätä kirjaa ollenkaan. Okei, ehkä tämän ei ole tarkoituskaan edustaa mitään kylmää realismia, mutta silti minun oli vain kovin vaikea niellä joitain juttuja ja ikään kuin eläytyä kirjan maailmaan. Kirja oli kuitenkin helposti ja nopeasti luettu ja tarjosi jopa parit ihan hyvät naurut, joten kokonaisuutena se toimi ihan kohtuullisen hyvin.
Lena
Det här är en bok för alla svenskar och finnar och de som är välbekanta med dessa kulturer. Helgalen bok som glorifierar det svenska folkhemmet ohämmat och ger många träffande igenkännelser. Vill egentligen ge 4,5 till den. LÄS DEN! Och slutligen konstaterar jag att vi svenskar bör sträva efter att få igenom de 94 viktiga helgdagar som vi borde ha...
Juho Makkonen
A clever parody on the differences between the Finnish and Swedish society. One problem I had with the book is that the main character is a bit too far out to like or identify with. Best books are those that make you somehow like the characters, even if they do nasty things. But the observations about cultural differences are golden.
Anna
Yritin lukea tätä ja olen lukenut n. kolmasosan. Kirjan aihe on ihan mielenkiintoinen ja ajattelin, että se olisi hauska, kun Miika Nousiainen on ohjelmassa Hyvät ja huonot uutiset. Mutta jotenkin vaikka ehkä vähän hymähtelen, niin tämä ei vaan iske. Ja koska on niin paljon luettavaa, niin luovutan tämän suhteen.
Hanna
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Liisa
Ensimmäisestä osasta kun pääsee eteenpäin kirjassa tapahtuu jo enemmän.
Minni
Hmm, yhtäkkiä ruotsalaisuus alkoi kiinnostaa - paitsi ettei ehkä sittenkään. Alun kuvaus lapsiperheen lomaillasta Thaimaassa tosin on yksi osuvimmista ikinä. Pakonomainen Ruotsin ihannointi olisi vakuuttanut jollei henkinen kantti olisi pettänyt. Loistava toisinajattelijoiden opus kuitenkin.
Elina
Tämä oli tosi nopealukuinen kirja ja nopeasti sen luinkin kun alkuun pääsin. Välillä nauratti, mutta samalle mieleen hiipi pieni pettymys. Odotin kirjan olevan hauskempi ja jotenkin parempi. Minustakin kirjan loppu lässähti alun rakentamisen jälkeen, mutta ei se silti tylsäksi käynyt.
Ville
Kiehtova teos, joskin lopussa alkoi mennä vähän liikaa överiksi. Satiiri ja pointti olisi tullut selville vähemmälläkin alleviivauksella.
Harmi, että seuraava kirja, Maaninkavaara, lähti entistä osoittelevammalle linjalle. Se jäikin sitten kesken koskettavan alun lukemisen jälkeen.
Karri
Like others have pointed out here in Finnish. It started out great, and then it just got weird and repetitive.

Still, worth the read because of the way it sees Finnish and Swedish people. It made me laugh.

I also thank Mr. Nousiainen for bringing up Bo Kaspers Orkester, great group.
Sanna Keskioja
Mielenkiintoinen idea, ja ajoittain erittäin hauskaa sanailua. Kirjan hahmo oli kuitenkin ulkopuolisuudessaan jotenkin surullinen tapaus, ja loppuratkaisu tapaili Camus'n Sivullisen katkeraa(ko) oivallisusta oliko kaikki sittenkin turhaa..?
Sinisiipi
Todella hauska kirja. Vieläkin saatan hihitellä asioille,joita kirjassa oli, vaikka lukemisesta on aikaa. Nousiaisella on hulvaton tapa kirjoittaa, ahmaisin tämän opuksen vauhdilla. Jos pidät hulvattomasta huumorista, suosittelen luettavaksi.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 33 34 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
 • Mielensäpahoittaja
 • Täällä Pohjantähden alla 1-3
 • Juoksuhaudantie
 • Leijat Helsingin yllä
 • Hytti nro 6
 • Seven Brothers
 • Teemestarin kirja
 • When I Forgot
 • Pussikaljaromaani
 • Totta
 • Sarasvatin hiekkaa
 • Stalinin lehmät
 • Anna minun rakastaa enemmän
 • Jää
 • Linnunaivot
 • Kätilö
 • The Rabbit Back Literature Society
Metsäjätti Maaninkavaara Jag är Zlatan: Zlatans egen berättelse Paskakirja Paskapokkari

Share This Book