Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Vadelmavenepakolainen” as Want to Read:
Vadelmavenepakolainen
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Vadelmavenepakolainen

3.34 of 5 stars 3.34  ·  rating details  ·  1,107 ratings  ·  79 reviews
Mikko Virtasella on ongelma. Hän ei tahdo olla suomalainen mies, mörökölli, ahdistuksen ja huonon itsetunnon ruumiillistuma. Hän on päättänyt tulla ruotsalaiseksi.

Helppoa se ei ole: Ruotsin kansalaisuutta ei heltiä miehelle, joka ei ole asunut maassa päivääkään, eroaminen Suomen armeijasta ei ota onnistuakseen, eikä työnantaja suostu myöntämään edes Victorian syntymäpäivää
...more
Hardcover, 269 pages
Published 2007 by OTAVA
more details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Vadelmavenepakolainen, please sign up.

Be the first to ask a question about Vadelmavenepakolainen

Community Reviews

(showing 1-30 of 1,595)
filter  |  sort: default (?)  |  rating details
Laura K
Alku lupaa huomattavasti parempaa, hauskempaa ja nokkelampaa kuin mihin kirja todellisuudessa yltää. Päähenkilö ei ole kovinkaan luotettava kertoja, saati uskottava henkilöhahmo, mikä ei ehkä välttämättä tämänkaltaisessa kirjassa olekaan tarkoitus, mutta lopun olisi voinut kirjoittaa huomattavasti paremminkin.

Kirja jotenkin sekosi totaalisesti loppua kohti, ehkä en vain löytänyt sen piilosanomaa tai ymmärtänyt viestiä, mutta sekava, omituinen fiilis tästä jäi.
Heidi
Minä luulin aloittavani ilomielisen farssin ruotsia ihannoivasta suomalaisesta. Sen sijaan luinkin tarinaa pahasti häiriintyneestä maanis-depressikosta, joka olisi tarvinut pikaista hoitoa. Mies heilui hulluudessaan vaarallisen ja säälittävän välimaastossa. Liian ahdistavaa naurattaakseen. Sitten kun eteen tuli vielä parempia kirjoja, niin keskenhän tämä jäi.
Lotta
En tajunnut tätä. Saattoi olla joko kärjistetty tarina siitä, kuinka joskus pitää mennä kauas nähdäkseen lähelle, tai sitten yritys hillitä uhkaavaa exodusta Ruotsiin porvareiden ja persujen hallitsemasta Suomesta. Ensimmäinen ja toinen osa kuvaavat lähinnä sitä, kuinka sekä ruotsalaiset että päähenkilö ovat ärsyttäviä, kolmas vain sitä, kuinka ruotsalaiset ovat ärsyttäviä. Kyllä tämän nyt kuitenkin luki satunnaisesta yökötyksestä huolimatta, mutta Bo Kaspers Orkesterin lyriikoiden yksityiskohta ...more
Arja
Ihan loistava kirja! Epäilin kai aiemmin, pidänkö, joten en tarttunut, vaikka paljon kuulin kehuja.
Poprishchin
I love this novel. It's amazing.

There is a man who identifies as a nationality-transperson. For it is that all his life, he has known himself to be a Swedish man. All his life he has longed to be the suave, empathetic social democrat member of the folkhemmet, his true mental and moral home. He is more Swedish than the Swedes themselves.

Unfortunately, he was born as a Finnish man.

I scream-laughed for 270 pages but it is not a work of ridicule towards Swedes. Within it instead emerges a set of val
...more
Juha
Ironia puri alussa huomattavasti paremmin kuin loppua kohden. Loppupuoli olikin suotta turhan alleviivaava. Tarinasta ei oikein löytynyt draaman huippua, ja kielellisestikin se jäi vajaaksi. Loistavat oivallukset Suomen ja Ruotsin eroista nostavat pisteitä. Alkupuoliskon huumori on positiivisesti hysteeristä.
Matti
Olihan tämä ihan hyvä, muttei jäänyt paljoa sen ihmeellisempää sanottavaa. Kirjassa oli monta hyvää ja hauskaa anekdoottia ja luonnehdintaa Ruotsista ja ruotsalaisista ja heidän toimintamalleistaan. Ruotsalaisuuden kuvaus ja se, kuinka paljon kirjailija sai siitä irti, oli hauskaa. Kirjan taso pysyi ja idea kesti koko tarinan ajan, vaikka tässä tavallaan mentiinkin "yhdellä vitsillä."

Päähenkilön mielenterveys mietitytti monessa kohtaa. Henkirikokset ja salakuuntelut ja muut menivät tarinassa va
...more
Hanna
Mikko Virtasen kohtaloksi koitui syntyä kansalaisuustransuna.

Hän ei ole suomalainen, vaan ruotsalainen, mutta joutuu kaikesta huolimatta elämään lapsuutensa ja nuoruutensa suomalaisessa ympäristössä. Halu muuttua täysin ruotsalaiseksi on kuitenkin valtavan suuri ja aikuisuudessa hän ottaa käyttöön kovat keinot muuttuakseen ruotsalaiseksi. Jalo tarkoitus hyvittää kyseenalaiset keinot, sillä tärkeintä on kuitenkin tarve saada väärä kansalaisuus korjattua oikeaksi.

Vitsi vanheni valitettavan nopeast
...more
Minna
Oct 11, 2011 Minna rated it 4 of 5 stars  ·  review of another edition
Recommends it for: Swedes, Finns and people with dark humor
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Jaana
Kirja tuntuu koostuvan 98-prosenttisesti päähenkilön ajatuksista liittyen Ruotsiin. Koko ajan tietysti tapahtuu jotain, mikä liittyy Ruotsiin tai ruotsalaisiin, ja jos välillä sattuu tapahtumaan jotain vähemmän ruotsalaista, niin Mikko varmasti yhdistää tämän mielessään jollain symboliikalla ruotsalaiseen kansankotiin ja sen mahtavuuteen.

Välillä oli melko rankkaa matkustaa tämän "kansallisuustransun" pääkopassa. Kaikki kerrottiin hänen näkökulmastaan, mutta kyllä siinä jossain kohtaa väkisinkin
...more
Mika Auramo
Miika Nousiaisen farssimainen yhteiskuntasatiiri pureutuu suomalaisesta näkökulmasta ruotsalaisen kansankoti-ihanteen romuttamiseen.

Päiväkirjamainen romaani on jaoteltu päivämäärien mukaan lukuihin. Tapahtuma-aika on vuodesta 2002 vuoteen 2010 saakka. Kertomuksen minä-kertoja on suomalainen IT-hemmo Mikko Virtanen, joka diagnosoi itse itsensä kansallisuustransvestiitiksi. Se on pahinta laatuaan, sillä hän on sairastunut mieleltään ruotsalaiseksi ja häpeää kaikkea suomalaisuuteen liittyviä stereo
...more
Mikko
Se mikä toimii tv-ohjelmassa lakonisina, lyhyinä sutkautuksina, kasvaa kirjan mittakaavassa tympeäksi, jopa myötähäpeää synnyttäväksi ylipitkäksi vitsiksi. Joka ei naurata. Harmi, sillä huumorin keinoin olisi ollut herkullista tarkastella suomalaisuuden ja ruotsalaisuuden mielenmaisemia kansilehteä syvemminkin. Nyt teksti jää tältä osin stereotyyppiseksi pudotteluksi ja itse tarina mielenvikaisen ihmisen surkuhupaisan elämänkaaren läpijuoksuksi.
Jenny Joas
Jollain tavalla pystyn samaistumaan kirjan päähenkilöön, ehkä minussakin asuu pieni ruotsalainen. Monella tapaa sitten taas en pystynyt samaistumaan. Mielessä kävi useammin kuin kerran ajatus siitä, että vedetäänkö tässä nyt hiukan överiksi asioita. Toisaalta varsin viihdyttäväkin kirja, ja ehkä pinnan alta voi löytää myös syvempiä merkityksiä. Kirja päättyy ehkä juuri siihen ajatukseen, joka omassa mielessä käväisee useastikin kirjaa lukiessa. Varmasti hiukan alleviivaava, mutta ehkä se tyyli o ...more
Katikka
En oikein ymmärrä, mitä tässä on oikein tapahtunut?
Miika Nousiainen on teeveessä hauska kuin mikä ja kirjan juoni on oikein luotu kutkuttelemaan nauruhermoja.
Mutta ei.
Hörähdin keran ja loppukirjan odotin jotain hauskaa. Tai jos ei sitä, niin jollain tavalla puhuttelevaa, liikuttavaa, kantaaottavaa, pelottavaa... Mitä tahansa. Petyin pahan kerran, tuskin ostan enää Nousiaisen kirjoja.
Niko Vantala
Hiuksenhieno sarkastinen pohjavire on taitolaji. Miikka Nousiainen näyttää sen taitavan. Vadelmavenepakolainen on paikoitellen hersyvän hauska romaani, vaikka huumori ei ole osoittelevaa tai alleviivaavaa. Ehkäpä juuri siksi. Hieman jäi mietityttämään, kirjoitettiinko kirjassa paljon käytetty termi "sosiaalidemokratia" tarkoituksella väärin.
Mrs. M.
Ensi alkuun sitä vain ihmettelee miten kukaan voi haluta ruotsalaiseksi? Nousiainen saa kuitenkin pikkuhiljaa lukijan vakuuttuneeksi siitä, että ruotsalaisena voisi sittenkin olla mukavampaa... Lukijalle myös selviää kirjan alkupuolella hassu yksityiskohta, josta kirjan nimi juontuu. Kirjaa lukiessa alkaa vääjäämättä tuntua siltä, että ruotsalaisilla toden totta on kaikki paremmin kuin meillä täällä Suomessa ja yhä useampi vertaus Suomen ja Ruotsin olojen ja tapojen välillä tuntuu kitkeränsulois ...more
Linnea
Vadelmavenepakolainen oli ennakkotietojeni perusteella se Nousiaisen teos, joka jakaa paljon mielipiteitä. Näkemys tuntuisi pitävän paikkansa. Periaatteessa Vademavenepakolainen oli hyvä ja kiinnostava ja paikoin hauska, mutta jotain niin vaivaannuttavaa siinä oli että en päässyt aivan Mikko Virtasen maailmaan mukaan.
Taija
Hah hah, olipa hauska. Tai olihan se, mutta vähän liikaa pyöri yhden asian ympärillä (syödään Kallen mätitahnaa ja Ahlgrenin bilareita, käytetään Tiger of Swedenin vaatteita, hoilataan Abbaa, ...) ja meni aika rajusti myös överiksi. Nopeasti lukaistu hassuttelu, ei mitenkään syvällinen kirjallisuuden mestariteos. Olisin kuvitellut (toivonut) vähän maltillisempaa lähestymistapaa aiheeseen. Loppupuolella tosin asiaan alkoi tottua eikä enää ärsyttänyt niin paljoa, vaikka tapahtumat etenivät aina va ...more
Jenni
Tavallaan ihan hauska, mutta ajoittain meni niin absurdiksi, että ei enää oikein osannut suhtautua tähän. Olisi ehkä myös ollut hauskempi, jos olisi tuntenut Ruotsia paremmin. Nyt varmaan osa jutuista meni ohi jo senkin takia.
Leena
Luin ensin Maaninkavaaran, ja se on Nousiaiselta hyvin samalla idealla tehty, kevyempi mutta kuitenkin kompaktimpi teos. Tätä kirjaa oli nautinto lukea ja naurattikin, mistä paljon plussaa. Loppu ei ollut täysin onnistunut.
Timo Lindi
I do not like very much about books written from I point of view. In this case diary form saves situation. Good satire about swedish society.
Anna
Nautinnollinen, sopivan mittainen, ja loistavaa huumoria.

This book would work beautifully in Swedish too - err, for the Swedes. They would get the humor too I think. I loved it. :D
Ulriika
Kylläpä kesti lukea näin lyhyt kirja... Vain 300 sivua ja silti liian pitkä siihen verrattuna, mitä juoneen tuli. Kustantajan olisi pitänyt Miikaa vähän hillitä - ei jokaista ideaa ole pakko kirjaan tunkea. Välillä huumori oli hauskaa, mutta oliko vaikeasti häiriintyneen ihmisen ahdistus oikeasti ikuista huumoripläjäystä? Jos tämän piti olla satiiria tai mustaa huunoria, ei se onnistunut kummassakaan.
Katri
First book of year 2014. I hope this year won't be like this book, disappointment. Book tells about Mikko, a Finnish man who wants to be father and husband from Sweden. He loves Sweden more than everything and there's no limit what he will do to become a Swedish man. I thought that this would be book that I like, but when I started it, I also started to hope that it will be over. The word manic was in my mind all the time I read this, and not in a good way. In the end, it was an experience to re ...more
Jarmo Annunen
Aika ohut tarina. Ois voinut olla pidempi, parempi ja tapahtumarikkaamp. Svetismi on tarkoituksellinen.
Laura
Mukavan kevyt ja nopealukuinen kirja, joka piti mielenkiinnon yllä ihan kivasti vaikka olikin jossain määrin ennalta-arvattava.

Näin näytelmän ennen kuin luin kirjan, ja teatteriversion perusteella odotin jotenkin kevyempää huumoria. Yllätyin, kun kertoja on kirjassa todella selvästi mielenterveysongelmainen ja harhainen. Satiirin ja huumorin sekoitus hieman pelottavaankin sairauden kuvaukseen on outoa mutta omalla tavallaan kiehtovaa. Näytelmässä Virtanen tuntui vielä inhimilliseltä, mutta kirja
...more
Marianne
Minusta se oli ihan hauska ja viihdyttävä ennakkokirja Nousiaiselta.
Huutavakilpikonna
Hyvä kirja,joka alkaa kuitenkin loppua kohden tuntua ylipitkältä vitsiltä.
Akseli Koskela
Kuin Brest Easton Ellisiä lukisi, kieli on vain köyhempää.
Milena
Vadelmavenepakolainen sai ensin nauramaan ääneen bussissa ja sitten peittämään suun kädellä järkytyksestä. Kerta kaikkiaan toimiva, maaninen, hauska ja jännittävä kirja. Rauhallinen ja päiväkirjamainen tyyli toimii hyvin kuvaamaan mitä jännittävämpiä juonenkäänteitä ja aivan kreisin päähenkilön mielenliikkeitä. Rupesin lukemaan kirjaa takakannen kiinnostavuuden perusteella ja se todella ylitti odotukset. Ainoa mikä ei mielestäni mennyt ihan nappiin oli (melko lyhyt) epilogi, mutta se koskee juon ...more
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 53 54 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
 • Missä kuljimme kerran
 • Täällä Pohjantähden alla 1–3
 • Havukka-ahon ajattelija
 • Mielensäpahoittaja
 • Juoksuhaudantie
 • Seven Brothers
 • Hytti nro 6
 • Punainen erokirja
 • Jää
 • Auringon ydin
 • Pelon maantiede
 • Koirien Kalevala
 • When I Forgot
 • Avoimien ovien päivä
 • Raja
 • Anna minun rakastaa enemmän
 • Layla
 • Sarasvatin hiekkaa
Metsäjätti Maaninkavaara Hallonbåtsflyktingen Jag är Zlatan: Zlatans egen berättelse Paskakirja

Share This Book