Di Hadapan Pulau
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating

Di Hadapan Pulau

3.87 of 5 stars 3.87  ·  rating details  ·  76 ratings  ·  9 reviews
Aziz ingin pergi ke pulau di hadapan kampungnya. Pada masa itu kehadiran askar Australia semakin banyak. Penduduk kehilangan pekerjaan kerana mereka dilarang pergi ke laut. Perniagaan semakin merosot. Beras sukar diperoleh dan harga barang naik. Penduduk dilatih menghadapi serangan udara. Bunyi siren bersesak-sesak di dalam shelter senantiasa mengganggu kehidupan. Pekan ya...more
Paperback, 134 pages
Published (first published 1978)
more details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.
This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

(showing 1-30 of 122)
filter  |  sort: default (?)  |  rating details
Johan Radzi
Baru-baru ini aku ada insomnia- susah untuk aku lelapkan mata walaupun ditimbus larut malam. Jadi daripada membuang masa terkebil-kebil memandang siling, aku ambil buku yang dibeli di Central Market (dengan harya yang murah) ini dan membacanya. Ini kiranya kali kedua aku membaca novel Pak Samad sesudah salah satu Magnus Orpusnya, Hujan Pagi disamping Salina.

Tetapi tidak seperti Hujan Pagi, aku kecewa dengan buku ini.

Pak Samad membuka tirai dengan menceritakan kepada kita akan sebuah pulau - yang...more
Kuchai
Apr 12, 2009 Kuchai added it
Sinopsis:
Mengisahkan tentang kehebatan da nkeburukan peperangan kepada jiwa manusia yang mengalaminya.Memperlihatkan betapa dasyatnya bahana perang kepada manusia.Mereka sanggup melakukan apa sahaja untuk mempertahankan maruah dan untuk bernafas dalam suasana hidup yang penuh kemelut dan tidak menentu.A.Samad Said berjaya melukiskan kembali secara terperinci zaman pendudukan Jepun di tanah melayu dan singapura pada tahun 1940-an.
Penjuru Kosong
Tiap kali dibaca, aku membayangkan separang kanak kanak sedang berdiri lesu di hadapan jalan yang kosong. si perempuan mengenakan baju kurung sedang yang lelaki memakai t-shirt berkolar dan seluar pendek. semuanya lusuh..

Tetap tidak puas sesudah beberapa kali dibaca

Malangnya, versi teks sekolah punya beberapa ralat
Syukri Sapuan


Dibaca sebagai bacaan novel komponen sastera (komsas) pada tahun 2007 - sewaktu Tingkatan 4.
Abdul Hakim Abdul Basir
Kisah Aziz, anak yatim piatu yang mengimpikan untuk ke pulau yang terletak di hadapan pantai kampungnya. Ayahnya, dulu sebelum meninggal dan Tuk Marzuki kemudiannya, pernah berjanji untuk membawanya ke sana. Khabarnya di sana ada seorang pertapa sedang menuntut dan juga seorang Jakun berkuasa sakti.

Tapi perang pecah, hasrat Aziz terbatal sementara waktu. Perang telah menghambat seluruh penduduk kampung ke shelter ketika siren berombak. Tiada lagi ketenangan di kampung Aziz. Suasana semakin suram...more
Nurul Akmal
Teringat masa zaman sekolah duk gelakkan aziz.(zaman nakal) Biasa watak novel handsome. Maklumlah suka baca novel bukan akademik watak utama describe hensem saje..x paham..haha..sekali watak aziz dengan tahi lalatnya.adoi.This book taught me to be grateful with what we have.
Najibah Abu Bakar
Terlalu kedekut bintang ketika menilai buku ini. Mungkin apabila membandingkannya dengan buku-buku lain seputar perang Jepun yang telah dikarang Pak Samad, seperti Salina dan Sungai Mengalir Lesu, terasa seperti DHP agak mendatar.
Hasri bin Hasfa
...cerita ber-latarbelakang-kan zaman pendudukan jepun... jln cerita sgt menarik...
Salle Sulieman
I hate to say it; but I cried reading this novel. It is so heartbreaking.
Firdaus Haji
Firdaus Haji marked it as to-read
Jun 23, 2014
Mohamad Mustafa
Mohamad Mustafa marked it as to-read
Apr 04, 2014
Wana
Wana marked it as to-read
Mar 28, 2014
Azuan
Azuan marked it as to-read
Mar 06, 2014
Atiqahsyuhada
Atiqahsyuhada marked it as to-read
Feb 16, 2014
Zafpro Nazir
Zafpro Nazir marked it as to-read
Feb 02, 2014
Afikah Sam
Afikah Sam marked it as to-read
Jan 16, 2014
H4f___
H4f___ marked it as to-read
Jan 15, 2014
« previous 1 3 4 5 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
363166
Abdul Samad bin Muhammad Said atau lebih dikenali sebagai A. Samad Said ialah Sasterawan Negara 1986. Beliau juga pernah dianugerahkan dengan "Anugerah-anugerah Menulis Asia Tenggara" (SEA Write Awards).

Dilahirkan di Kampung Belimbing Dalam, Durian Tunggal, Melaka, A. Samad mendapat pendidikan awalnya di Sekolah Melayu Kota Raja, Singapura (1940-1946) dan Institusi Victoria, Singapura (1956). Seor...more
More about A. Samad Said...
Salina Hujan Pagi Cinta Fansuri Dari Salina ke Langit Petang Adik Datang

Share This Book