Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “De pianoman” as Want to Read:
De pianoman
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

De pianoman

3.05 of 5 stars 3.05  ·  rating details  ·  604 ratings  ·  33 reviews
Een man van weinig woorden wordt in Dover achtergelaten door een Engels meisje met wie hij door Europa reist. Hij zwijgt, zoals hij dat zijn hele leven gewend is geweest waardoor hij niet geïdentificeerd kan worden.
Hardcover, Boekenweekgeschenk 2008, 89 pages
Published 2008 by CPNB
more details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about De pianoman, please sign up.

Be the first to ask a question about De pianoman

Jane Eyre by Charlotte BrontëPride and Prejudice by Jane AustenGreen Eggs and Ham by Dr. SeussFrankenstein by Mary ShelleyRobinson Crusoe by Daniel Defoe
Concealed Authorship
85th out of 216 books — 36 voters
The Little Prince by Antoine de Saint-ExupéryThe Zoo by Stephen  BlackDear Beloved Son by أبو حامد الغزاليAgenda to Change Our Condition by Hamza YusufTill Death Do Us Part by Massimo Marino
Short and Sweet
63rd out of 65 books — 9 voters


More lists with this book...

Community Reviews

(showing 1-30 of 964)
filter  |  sort: default (?)  |  rating details
Tess
Een mens kan van alles zijn maar niet niets.

'Al sloeg Jelle hem niet meer, toch was hij nog steeds bang voor hem. Er woedde iets in zijn vader. Zijn zwijgen zat vol messen.'

'Taal was voor hem een stuk gereedschap, hard en doelgericht. Je moest er je omgeving mee in gang kunnen zetten, belonen, straffen. Zo ging dat er thuis bij de Boenders aan toe. Doe dit. Laat dat. Zo niet, dan volgden er klappen.'

'Een jongen met vet haar, dat met gedraaide vlechtjes stijf van zijn hoofd af stond, graaide in
...more
Bookguide
Geïnspireerd door het waargebeurde verhaal van de man die gevonden werd op het strand van Sheerness in Kent, en vervolgens vier maanden niets zei. Hij tekende een piano waardoor ontdekt werd dat hij piano kon spelen, en maandenlang zocht de media naar zijn identiteit. Hij was bekend als de Pianoman.

Het verhaal zoals opgetekend door Bernlef is niet zo ver van de waarheid, en is mooi geschreven. Ik vond het wel ietwat irritant dat hij de feiten niet goed heeft gecontroleerd. Geachte Bernlef, er zi
...more
BoekenTrol
I liked this book. It is about a boy, growing up in a family that uses very few words.
They live in the north, in a small village. Northerners are 'famous' for being distant, straight, not use more words than absolutely neccessary. Act normal, that's already crazy enough...

This boy, Thomas, is lonely. He is thought extra by a young teacher, who also teaches him how to play the piano. Nothing fancy, just some songs.

When Thomas grows older, he sees something in his father, that frightens him. He
...more
Marcia
De Pianoman gaat over Thomas Boender die geboren wordt in het noorden van Nederland. Op een terp groeit hij in stilte op, zijn ouders spreken zelden een woord. Thomas kan dan ook pas praten als hij vier jaar is. Communiceren blijft hierdoor altijd een hekel punt voor deze jongeman.
Na een korte reis door Europa raakt Thomas verzeild in het Noorden van Engeland. Een politieman ziet de jongen uit zee lopen en neemt hem mee naar het bureau. Thomas weigert te spreken en belandt uiteindelijk in een ps
...more
Trisha
Bernlef schrijft strak, zonder beeldspraak en mooi makerij. het verhaal trekt me niet mee.
De schrijfstijl nodig niet echt uit tot een nieuw boek. Anderzijds heeft Bernlef een schrijfstijl waarin een boodschap zit. Zijn schrijfstijl geeft aan dat je zonder al te veel uitbreiding en omschrijvingen toch een mooi verhaal kan schrijven.
Dit verhaal geeft aan hoe het met iemand kan lopen die niet gewend is om buiten zijn vaste patroon te stappen. Zodra dat gebeurt en alles is anders is het soms lastig
...more
Francien
Boekje was Boekenweekgeschenk van 2008 en zo lang stond het ook al ongelezen in de kast.
Dit weekend in de trein gelezen en ik was aangenaam verrast.
Net zo eenvoudig als Thomas, de hoofdpersoon is, is dit boekje geschreven.
Geen hoogdravend boek, maar je blijft wel lezen tot het eind.
Annelot
Prachtig boek, wat traag zoals vaker van Bernlef. Het verhaal over het leven van een man, die uiteindelijk ver van huis gevonden is.
Sonja
Mooi en stil geschreven.
Margrit Belfi
Bijzonder mooi boek,
Sacha
I really like Bernlef's writing style. This book was very short, but it was beautifully written and I really enjoyed it.
Elsje
In Engeland dook ergens in het voorjaar van 2005 een man op waarvan de identiteit onbekend was, die niet sprak, maar wel virtuoos piano speelde.

Bernlef baseert zijn boekenweekgeschenkverhaal op dit gegeven. In zijn boekje is de pianoman een Nederlandse jongen, die min of meer per ongeluk in Engeland terecht komt. Leuke hypothese om je een uurtje mee te vermaken.

Eén ezelsoortje:
"Nu had ze Adze."
(spreek dat maar eens uit)
Maud
This story was very interesting. I really wanted to know since the moment the character got introduced who he was, what had happened to him and what would happen with him. The story is good, the pace is nice and I actually felt with him through his moments. Even though I got it for free since there was some kind of book week, I'm really happy they gave this one away since it's really good.
Danièle
Mooi boekje! Bernlef is goed in het creëren van sfeer met weinig woorden; Thomas' wereld is overtuigend neergezet, en er zijn genoeg details achterwege gelaten zodat je meegevoerd wordt door de behoefte om meer te begrijpen. Ondanks zijn zwijgen, koppigheid en naiviteit heeft Thomas iets sympathieks, en ik wilde doorlezen om te weten dat het goed zou komen met hem.
Gijs Grob
Dit boekenweekgeschenk is een korte novelle over Thomas, een zwijgzame, wat simpele jongen uit het Noorden, die wegloopt en allerlei avonturen beleeft. Het boek heeft niet veel om het lijf, maar is doeltreffend en met vaart geschreven en geeft te denken over de schoonheid van de stilte en de kracht van woorden.
Miriam Kool
Tja, wat moet ik hier nu van zeggen. Vooral een vreemd verhaal over een jongen die, van huis weggelopen, in Engeland strandt, en geen woord meer spreekt. Hoewel het gegeven opzich me aanspreekt, vind ik het geheel erg lastig invoelbaar, en weet het me eigenlijk geen moment echt te raken.
joostvrieler
Ik kan het me niet eens meer goed herinneren, maar is dit verhaal niet echt gebeurd? Man spoelt aan, zegt alles vergeten te zijn en praat niet of nauwelijks, maar speelt fantastisch piano? Lijkt op het verhaal van dit boekje, mooi opgeschreven en intrigerend,
Saskia
wauw

een supermooi boek over een jongen,
wiens ouders alleen het hoogstnodige tegen hem zeggen.
Als je je beseft dat dit boek 'slechts' 89 pagina's telt,
maakt dat het boek alleen maar mooier.
Tjibbe Wubbels
Op zich best een leuk boekje. Maar ik vond het allemaal nogal makkelijk en stereotypisch. Dus, 1 ster voor het verhaal dat toch best leuk is en 1 ster voor het feit dat het een gratis boekje was.
Sharon
It was okay, but the story is very unrealistic, as is the picture they paint of Thomas's linguistic development. Also, there are too many stereotypes in it and it is very predictable.
Red
once i came upon bernlef while walking down the street. he was huge with an unpolished farmers head on top. but sweet at the same time like this little book i received as a giveaway
Mikaël
Een fijn boekje in een aangename schrijfstijl. Licht en vaak raak met weinig woorden. Het stukje waar Jenny en Adze elkaar ontmoeten vond ik het mooiste.
Angel Serrano
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Anna
Jun 08, 2010 Anna rated it 4 of 5 stars
Recommends it for: travellers
Nog zo'n boek dat er al lang ligt. En nu eindelijk gelezen. Het is een boek om mee te nemen op reis, het laat zich gemakkelijk lezen.
Ed
Prachtig boekenweekgeschenk. Zo kort, maar zo goed en trefzeker. Een ware meester die van niemand meer enige instructie nodig heeft.
Dymphie
Kn meerdere opzichten beetje dun, maar idd wel onderhoudend. Onwaarschijnlijk dat die vader ineens zelfmoord pleegt lijkt mij.
Mel
Ik was erg te spreken over zijn andere boek, maar ik denk dat deze korte verhalen gewoon niet zo mijn ding zijn.
Wendy
Mooi verhaaltje dat aansluit bij een krantenbericht. Typische motieven voor Bernlef: geheugen, vergeten, verleden.
André
May 12, 2008 André marked it as to-read
Recommended to André by: 43. StuTS (Amsterdam)
A Dutch book we got as a free gift on the 43th StuTS in Amsterdam. Not sure if I want to read it.
MirandaLeest
Boekenweekgeschenk 2008. Leuk boekje, leest als een trein.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 32 33 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
 • Een tafel vol vlinders
 • Spitzen
 • Gala
 • De grote wereld
 • Want dit is mijn lichaam
 • De ijsdragers
 • De brug
 • De kraai
 • Het theater, de brief en de waarheid: een tegenspraak
 • De erfenis
 • Weerborstels
 • Duel
 • Zomerhitte
 • Dubbelspel
 • De passievrucht
 • Erken mij
 • De heilige Antonio
 • Transit
386774
Bernlef (previously J. Bernlef) is the pseudonym of Dutch writer, poet, and translator Hendrik Jan Marsman. He occasionally used the nom de plume: Henk Bernlef.

Between 1959 and 2012 Bernlef wrote a large amount of novels, stories and poems. Amongst others he recieved the Constantijn Huygens prijs (1984), the AKO Literatuurprijs (1987) and the PC Hooftprijs (1994). His work is characterized by a so
...more
More about J. Bernlef...
Hersenschimmen Buiten is het maandag De onzichtbare jongen Boy Op slot

Share This Book

No trivia or quizzes yet. Add some now »