Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Red ons, Maria Montanelli” as Want to Read:
Red ons, Maria Montanelli
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating

Red ons, Maria Montanelli

3.18 of 5 stars 3.18  ·  rating details  ·  406 ratings  ·  20 reviews
Het zogenaamd moderne en liberale Montanelli-lyceum, waar kinderen ontzettend creatief moeten zijn en leraren het veel te goed bedoelen, staat centraal in deze angstaanjagend herkenbare roman. Wanneer een zwakbegaafde jongen voor de ogen van de verteller verdrinkt, wordt deze van school gestuurd. Zijn hierop volgende aanklacht tegen een omgeving waarin geld de maatstaf van ...more
Hardcover, 142 pages
Published (first published 1989)
more details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Red ons, Maria Montanelli, please sign up.

Be the first to ask a question about Red ons, Maria Montanelli

Hersenschimmen by J. BernlefNooit meer slapen by Willem Frederik HermansDe ontdekking van de hemel by Harry MulischDe donkere kamer van Damokles by Willem Frederik HermansMax Havelaar, of de Koffieveilingen der Nederlandsche Handel-... by Multatuli
great Dutch books
261st out of 277 books — 49 voters
If You Find Me by Emily MurdochIs Everyone Hanging Out Without Me? by Mindy KalingWater for Elephants by Sara GruenA Game of Thrones by George R.R. MartinAnne of Green Gables by L.M. Montgomery
What Women Born in the 80s Are Reading in 2013
107th out of 121 books — 23 voters


More lists with this book...

Community Reviews

(showing 1-30 of 574)
filter  |  sort: default (?)  |  rating details
Sander
Lekker cynisch debuut van Koch. De tragische ik-figuur beschrijft de gebeurtenissen die aanleiding zijn tot zijn verplichte afscheid van het 'ontzettend creatieve' Montanelli-lyceum. Hard, grappig, en misschien een beetje puberaal. Voor de fans. Van deze auteur zou ik vooral 'Het Diner' aanraden.
Hermien
Een zestienjarige jongen beschrijft op een scherpe en humoristische manier zijn omgeving en de omstandigheden die leiden tot de verdrinkingsdood van een van zijn klasgenoten. Ik moest er vaak luid bij lachen.
Chris Galle
Je zal als puber maar terechtkomen in een alternatieve school, waar ze erg met je begaan zijn, waar zelfwerkzaamheid, creativiteit en verantwoordelijkheid hoog op de agenda staan.
Zo'n school is het Maria Montanelli Lyceum. De cynische en eigenwijze ik-figuur slaagt erin zich van deze school te laten sturen, al willen ze dat op Montanelli niet met zoveel woorden gezegd.
Voor de lezer levert het in elk geval een zeer leesbaar verhaal met best grappige uitspraken op. In de verte waart de geest van
...more
Arne-Jan
Gewoon een sterk debuut van Herman Koch. Ik vind het altijd prachtig als een auteur het milieu waar hij uitkomt goed weet neer te zetten, zeker als dat vergezeld gaat van enig sarcasme. Koch bevestigt hier op hilarische wijze een hoop vooroordelen over Montessori-onderwijs. Regelmatig hard gelachen dus, maar het is ook voor de rest een prima opgezet boek. Met de boeken die hierna volgden heeft Koch ook wel bewezen een serieuze auteur te zijn.
Maurice Setton
Geweldig geschreven, mooiste zin uit het boek staat op blz. 120 - daar waar Maria Montanelli het naar haar vernoemde school(systeem) komt redden.
"Wat zijn de coordinaten?" vroeg ze. "De coordinaten?" zei ik. "Voor de luchtmacht," zei zei. "Ze vegen het in één keer van de kaart."

Het verhaal van dit boek gaat eigenlijk meer over de omgeving en omstandigheden waarin de hoofdpersoon is opgegroeid, dan het daadwerkelijke voorval wat de aanleiding voor zijn verhaal is.

Het boek is met de nodige cynisch
...more
Ellis
Vermakelijk,maar verder deed het me weinig.
Frederieke Leever
Met veel moeite uitgelezen.
Johan
Op je zestigste word je milder. Maar het blijft herkenbaar. De school met goede bedoelingen die je achteraf waardeert, maar ten tijde van haat vanwege alle doorzichtigheden die je op die leeftijd ontdekt. De fietstocht naar werkkamp deed me mijn doorweekte slaapzak herinneren, en de verpletterende saaiheid in die aanleunbossen met alleen maar masthout en wegwijzertjes.
Ed van der Winden
Af en toe krijg ik de neiging om Nederlandse literatuur te lezen. Dit was een aardig boek. De stem van de ik-figuur was met name erg goed. De nadruk lag voor mij echter te veel op het innerlijke leven van diezelfde ik-figuur - daaromheen zat betrekkelijk weinig verhaal; ook in het karakter van deze figuur zat te weinig groei om het echt boeiend te maken.
Peter
Een scherp en humoristisch geschreven verhaal over een jongen die zich verzet tegen de overdreven, opgelegde creativiteit en zelfstandigheid die zijn middelbare school predikt. Sterke, lekker cynische beschrijvingen die goed passen bij het onvolwassen, maar wereldwijze karakter van de hoofdpersoon.
Luc
Woede om de onvolmaaktheid van mensen en dingen die zich vertaalt in een genadeloze en wrange commentaar. Humor bijna altijd zonder mildheid. Een jonge man beschrijft zijn schooltijd die net achter hem ligt. Even indringend als Gerard Reve in "De Avonden"
Mathijs
Wat ik er leuk aan vond:

*Het effect dat de omgeving op de hoofdpersoon heeft.

*Het einde.

*De karakters

Wat ik er niet leuk aan vond:

*Het gebrek aan variatie.

*Het ontbreken van enige vorm van plot of climax.
Tessa Celie
Tot voor dit boek zou ik Koch blindelings aangeraden hebben.
Wat hem met dit boek bezield heeft, weet ik niet.
geen verhaal en geen herkenbare personage(s), alleen een lang gerekte klaagzang.
blij dat het uit is. oef.
Mark
Vlot en met typische Koch-humor geschreven 'aanklacht' tegen het milieu waarin de ik-figuur is opgegroeid.
Niet zo sterk als Het Diner of Odessa Star.
Nathalie Bertels
Hij schrijft de dingen neer zoals ik ze zou willen verwoorden. Lekker sarcastisch maar daarom niet minder waar.
Raya
Ik weet niet wat ik er van moet denken maar ik had hem wel lekker snel uit.
Nathalja
I laughed maybe a couple times but most of all it was very depressing..
Goya
Goh, het verhaal kabbelt maar aan...
Karlijn Van anrooij
Veel leuker dan ik dacht :)
Svetlana Ivanov
Svetlana Ivanov marked it as to-read
Dec 20, 2014
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 19 20 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
 • Meneer Beerta (Het Bureau 1)
 • De kraai
 • Dagboek van een poes
 • De wandelaar
 • Dooi
 • De intrede van Christus in Brussel: in het jaar 2000 en oneffen ongeveer
 • Het bittere kruid
 • Duel
 • First Gray, Then White, Then Blue
 • Au Pair
 • Sonny Boy
 • Transit
 • De gelukkige klas
 • Joe Speedboot
 • Noodlot
 • Het geheim
 • The Twin
 • Verlovingstijd
1245772
Herman Koch (1953) is known as a television producer and a writer. The book 'Het diner', published in 2009, was his breakthrough in the Netherlands. It was published in 17 countries. It was partly based on a true story involving a homeless woman named, María del Rosario Endrinal Petit, in Barcelona (Spain), in December 2005.

Koch was born in Arnhem, and later moved to Amsterdam. He studied Russian
...more
More about Herman Koch...
The Dinner Summer House with Swimming Pool Geachte heer M. Odessa Star Denken aan Bruce Kennedy

Share This Book

“Er was gewoon geen bewegingsruimte om helemaal niets te willen, dan begonnen ze meteen weer over je negatieve houding door te zagen, terwijl ik vind dat dat een van de steunpilaren van de vrijheid is, om het zo maar eens te zeggen, dat je nou eens een keer niet wilt kiezen tussen al die mogelijkheden die de wereld al voordat je geboren werd voor je heeft uitgedokterd en waar je zelf helemaal nooit om hebt gevraagd.” 1 likes
“Wat wil je later worden?' Dat is volgens mij precies waar het om draait, dat je dat pas weet wanneer dat 'later' eenmaal is aangebroken. Het lijkt wel of ze allemaal bang zijn dat je zelf iets beters zult bedenken dan zij. Ze maken in elk geval geen gelukkige indruk met wat ze later geworden zijn. Wanneer je die afgeleefde en doodzieke koppen ziet dan weet je toch meteen dat het maar het beste is om helemaal niets te worden.” 1 likes
More quotes…