Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Pohjolan Leijona: Kustaa II Aadolf ja Suomi 1611–1632” as Want to Read:
Pohjolan Leijona: Kustaa II Aadolf ja Suomi 1611–1632
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Pohjolan Leijona: Kustaa II Aadolf ja Suomi 1611–1632

3.89  ·  Rating Details ·  82 Ratings  ·  16 Reviews
Kustaa II Aadolf oli Ruotsin ja Suomen legendaarisin kuningas, "Pohjolan Leijona", jonka johtamat sotajoukot hakkapeliittoineen levittivät kauhua 30-vuotisessa sodassa.

Kustaa Aadolf ja hänen kanslerinsa Axel Oxenstierna tekivät köyhästä Ruotsista tehokkaan valtion, joka pystyi rahoittamaan loputtomat sotansa. Uudistukset luotiin sotaa varten, mutta niistä tuli pohjoismais
...more
Hardcover, 321 pages
Published 2014 by Siltala
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Pohjolan Leijona, please sign up.

Be the first to ask a question about Pohjolan Leijona

Community Reviews

(showing 1-30)
filter  |  sort: default (?)  |  Rating Details
Matti Karjalainen
Suosikkihistorioitsijani Mirkka Lappalaisen "Pohjolan Leijona : Kustaa II Aadolf ja Suomi 1611-1632" (Siltala, 2014) voitti tänä vuonna Finlandia-palkinnon. Lukulistalleni kirja oli päätynyt kyllä jo aikaisemmin, sillä olin lapsena tavattoman kiinnostunut ruotsalaisesta soturikuninkaasta ja 30-vuotisesta sodasta, ja kävin Breitenfeldin ja Lützenin taistelujen uusintoja oman huoneeni matolla.

Lappalaisen kirja ei kuitenkaan keskity 30-vuotiseen sotaan, vaan pikemminkin sitä edeltäneisiin sotiin Ve
...more
Linnea
Jun 24, 2015 Linnea rated it really liked it
On mukava ilahtua kirjan äärellä, josta ei välttämättä ajattele olevansa niin kiinnostunut. Mirkka Lappalainen kertoo teoksessaan elävästi ja kiinnostavasti Kustaa II Aadolfin elämästä, Ruotsin valtiokoneiston kehittymisestä ja Suomen roolista kaikessa tässä. Teksti on helppolukuista eikä briljeeraa turhaan termistöllä tai luettele vuosilukuja turhaan. Täten teos lienee Tieto-Finlandia-palkintonsa ansainnut.
Pekka Mukkala
Dec 28, 2014 Pekka Mukkala rated it it was amazing
Kieltämättä erinomainen kirja, joka on tieto-Finlandiansa ansainnut. Lappalainen ohittaa Kustaa II Aadolfin sotaretket lyhyillä kommenteilla, mutta keskittyy kuninkaan pysyvimpiin saavutuksiin Suomessa eli hallinnon uudistamiseen. Lappalainen kirjoittaa historiaa hyvin ja hän liittää siihen mukaan henkilötarinoita, jotka tukevat koko 1600-luvun alun historiaa. Kirja on yleistajuisesti kirjoitettu.
Suketus
Palkintonsa ansainnut, yleistajuinen ja selkeä kirja Kustaa II Adolfista ja Suomesta. Lappalainen saa tyylillään Ruotsin suurvalta-ajasta kiinnostumattomankin jatkamaan lukemista lähes ahmintavauhtia. Hieno kirja!
Mikko
Sep 30, 2016 Mikko rated it liked it
Kohtalaisen hyvin kirjoitettu kirja. Lappalainen jatkaa suurvalta-ajan käsittelyä ja keskittyy tässä ennen kaikkea valtion ja kirkon rooliin vallankäyttäjänä. Informatiivista ja paikoin hyvinkin mielenkiintoista, mutta ei vedä vertoja "Susimessun" draamalle tai Peter Englundin kirjojen historialliselle rikkaudelle. Mielestäni tämä kirja kärsii myös asioiden hieman epäjohdonmukaisesta käsittelystä ja asioita ja teemoja toistetaan vähän liikaa.
Tapio Juutinen
Sep 12, 2016 Tapio Juutinen rated it really liked it
Kiinnostus 30-vuotisen sodan ajan Ruotsiin ja Kustaa II Aadolfiin heräsi taannoin Hämeen Linnan haarniskanäyttelyssä. Lappalainen kirjoittaa "Pohjolan leijonasta" ja harmonisoituvasta valtakunnasta selkeästi ja mielenkiintoisesti. Teos ei ole perinteinen kuningashistoria vaan sukellus yhtä lailla myös Suomen nälän ja nuijasodan repimään routaiseen ajan maaperään ja virkavallan, oikeuden ja kirkon nopeaan kehittämiseen Kustaa Aadolfin ja Axel Oxenstiernan aikana. Ainoa pieni miinus tulee ...more
Outi
Dec 29, 2014 Outi rated it really liked it
Mirkka Lappalaisen "Pohjolan leijona" on vuoden 2014 Tieto-Finlandia-voittaja. Valinnan tehnyt dosentti Heikki Hellman kehui teosta "tenhoavaksi lukuelämykseksi" ja "kerronnaltaan poikkeuksellisen taidokkaaksi tietokirjaksi". Lappalaisen kerronta on todellakin sujuvaa, ja hän onnistuu popularisoimaan lähtökohtaisesti vähintäänkin haastavan aiheen. Toisin kuin nimen perusteella voisi olettaa, teos ei ole sankarikuninkaan elämäkerta eikä sotahistoriallinen teos - 30-vuotinen sota on vain ...more
Marita Pussinen
Jan 31, 2015 Marita Pussinen rated it it was amazing
Hienon henkilökuvauksen lisäksi loistavaa ajankuvan taustoitusta, myös inhimillisestä näkökulmasta. Sujuvaa luettavaa, hallintomallien kuvailua myöten. Pieni miinus karttojen ja sukukaavioiden puutteesta.

G2A:n perhe-elämästäkin olisin lukenut lisää, mutta siitä tuskin olisi ollut riittävästi faktaa. Sukututkijalle näköaloja avaava teos.

18 sivua lähdeviitteitä, pienellä fontilla, nostattaa hattuni kirjoittajalle - Tieto-Finlandiansa ansainnut.
Taneli Repo
Apr 04, 2016 Taneli Repo rated it it was amazing
Hyvin kirjoitettua populaarihistoriaa. Luin tämän iltasatuna yksivuotiaalle. Nukahti joka kerta. Itselleni Ruotsin vallan aikaisen historian tunteminen on jäänyt pahasti koulun historiantuntien varaan ja tämä kirja elävöitti mukavasti käsityksiäni 1600-luvun alun Suomesta. Viipurin kaupunginmuureille ripustetut irtopäät tuovat mieleen Game of Thronesin.
Maarit
Sep 28, 2015 Maarit rated it really liked it
Erittäin kiinnostava tietokirja tällaisellekin ihmiselle, joka lukee niitä harvoin ja valikoidusti. Itse aiheesta en oikeastaan tiennyt mitään sen kummempaa, joten uutta tietoa tuli omaksutuksi paljon. Pientä toistoa teoksessa oli havaittavissa siellä täällä, mutta se ei erityisemmin häirinnyt lukemista. Tämä on kyllä Tieto-Finlandiansa ansainnut.
Tiina
Jan 08, 2015 Tiina rated it it was amazing
Shelves: 2015
Hieno ja yllättäen tolkuttoman mielenkiintoinen kirja, joka esittelee kohteensa komeasti. Mieleni tekisi vähentää yksi tähti ihan vain siksi, että olisin tahtonut lukea tätä vielä sivukaupalla lisää. Finlandiansa Lappalainen on todellakin ansainnut!
Olli K
Feb 10, 2015 Olli K rated it liked it
Oikein hyvä kirja, mutta tietokirjaksi ehkä minun makuuni hiukan liaan maalaileva. Kaipasin enemmän täsmällisempää tietoa kuin pelkkää kuvailua siitä kuinka asiat olivat. Pidin erityisesti siitä kuinka Lappalainen sitoi Ruotsin tapahtumat yleiseen Euroopan tilanteeseen.
Metrilenkki
Dec 22, 2014 Metrilenkki rated it really liked it
Palkintonsa ansainnnut kirja. Olisin toivonut Puolan sodan parempaa kuvausta ja karttoja, mutta kirjailija rakentaa hyvän kuvan Ruotsista 1600-luvulla.
Matilda
Matilda rated it it was amazing
Mar 12, 2016
Tuukka Rinne
Tuukka Rinne rated it liked it
Feb 17, 2015
Greta
Greta rated it really liked it
Jan 18, 2015
Jaakko Haakana
Jaakko Haakana rated it really liked it
Apr 05, 2015
Bellis
Bellis rated it really liked it
Jan 11, 2015
Teemu Siltanen
Teemu Siltanen rated it it was amazing
Oct 21, 2015
Juha Palonen
Juha Palonen rated it really liked it
Nov 09, 2015
Leo
Leo rated it really liked it
Feb 26, 2016
Suvi
Suvi rated it liked it
Apr 03, 2016
Conny
Conny rated it really liked it
Oct 27, 2016
Tuula
Tuula rated it really liked it
Oct 31, 2016
Matti Spåra
Matti Spåra rated it really liked it
Feb 28, 2016
Mervi Murtonen
Mervi Murtonen rated it it was amazing
Dec 29, 2015
Samppa
Samppa rated it really liked it
Nov 05, 2015
Niko
Niko rated it liked it
Dec 25, 2015
ISKTR
ISKTR rated it it was amazing
Aug 28, 2016
Marko
Marko rated it really liked it
Mar 30, 2016
« previous 1 3 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
Filosofian tohtori Mirkka Lappalainen (s. 1975) on helsinkiläinen historiantutkija. Hänen 1500- ja 1600-lukujen historiaa käsittelevät teoksensa ovat saaneet useita tunnustuksia. Väitöskirja Suku, valta, suurvalta: Creutzit 1600-luvun Ruotsissa ja Suomessa (2005) sai Helsingin yliopistossa väitöskirjapalkinnon ja sen käännös Ruotsissa puolestaan Vasa-museon palkinnon 2008. Lappalaisen ...more
More about Mirkka Lappalainen...

Share This Book