Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Dia Yang Ku Jadikan Suami” as Want to Read:
Dia Yang Ku Jadikan Suami
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Dia Yang Ku Jadikan Suami

3.96  ·  Rating Details ·  55 Ratings  ·  16 Reviews
NAAZNEEN – Gadis berdikari yang punya kisah silam pahit menjadikannya punya dua personaliti berbeza. Manis, cantik, seksi, anggun dan kejam! Bertemu Naim Khair, buat dirinya berubah… Berubah baik, walaupun sesekali rasa dengki dan sikap kejinya datang mengusik. Sekejap rindu, sekejap mahu lari… Akhirnya dia tekad menjadikan Naim Khair sebagai suaminya…

“Kau ni lupa ke buat-
...more
Paperback, 749 pages
Published 2014 by Intens Idea
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.
This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

(showing 1-30)
filter  |  sort: default (?)  |  Rating Details
nurazirahvu
Dec 29, 2014 nurazirahvu rated it really liked it
ayah meninggal, mak sakit jiwa,kakak lari ke luar negara menjadikn naaz bersikap kejam tpi sgt berdikari. bayangkn, umur 16 thn dah tinggal alone at home.

entahlah, bgi sya naaz ni x de lah kejam sgt. x kejam ke klu suruh org rogol kwn dia sbb kwn dia tu bercinta dgn lelaki yg dia suka ? masing2 ada pendapat kn. tu permulaan cerita.

naaz bertemu dgn naim dlm satu majlis. naaz rsa tercabar sbb naim ignore dia. naaz tahu naim dah bertunang dan dia nk naim rsa "bersalah" sblum naim kahwin dgn hidaya
...more
Nonieღserenity2bliss
Nov 26, 2014 Nonieღserenity2bliss rated it it was ok
Shelves: malay-novel
Announcement before review: N nak jual buku ni for RM17. Pada sesiapa yang berminat, boleh lar PM :)

Agak sukar untuk N nak rate buku ni sebab sejujurnya, N suka dengan gaya penulisan Rinsya Chasiani. Tapi malangnya sikap heroin citer ni yang tak serupa manusia is a major turn-off. She is basically a criminal who deserves a death penalty for what she did to Irah.

Jadi apabila kejahatannya sudah terserlah di awal chapter, memang susahlar N nak suka dengan novel ni. Baca jer rasa nyampah. Sori, c
...more
Yuni
Mar 30, 2016 Yuni rated it liked it
Shelves: novel-melayu, 2016
3.8*

Don't know why suka dengan watak utama. Jarang jumpa heroin adalah orang jahat dalam satu2 cerita. Even Naaz buat macam2 before that, tapi yuni still on her side. Apa yang berlaku kepada mak mertua dan bakal ayah mertua tak jadi Naim bukan 100% kesalahan Naaz. Kalau dah memang tersurat, macam2 boleh berlaku.

Mungkin, acap kali yuni dihidangkan dengan watak utama sangatlah sopan, cantik, kaya, terpelajar. So sesekali dapat perwatakan yang lain, kira ok lah tu. Perasaan sama macam masa yuni ten
...more
Faradina Azlin Azahar
Sep 22, 2014 Faradina Azlin Azahar rated it it was amazing
Perghhhh... seriously merasai sangat bermakna tajuk Dia Yang Ku Jadikan Suami...

perasaan what you give you get back tue mmg jadi the main issue kat sini.. and i lioke it mucho.... ngeeeee

mmg terasa kejahatan si Naazneen, tp kekadang rasa dia cam naif sangat walaupun most of the times, dia menyinga.. hehehe...

banyak kali gak terasa nak jerit kuat2 padan muka kat mereka2 yang terbabit secara langsung dlm buku nie... ngeeee... hidup itu umpama roda, sat hang kat atas, satgi hang kat bawah gitu..

and
...more
mRs bOo ^_^
Sep 28, 2014 mRs bOo ^_^ rated it liked it
actually cite ni best just smthg mcm xpuas hihi to me la kn
MB suka part konflik masa sume terbongkar
yg lain tu asyik baca part gaduh2 marah2 jerit2
ending dia sgt2 mengecewakan kn kalo btl2 mst best..

part mak mertua dia tu plak hermm xkn sbb tu dia mrh sungguh2 xsengaja kut kn
part dayah plak kecian jugak kat dia tapi itu la bukan jodoh

luv naim n naaz actually thus couple sweet je
untill the end part curi2 tu hehehe alahai sabar je la korg ni kn

1 la bab konflik ni saya rse intens atr yg berani b
...more
nilam
Oct 05, 2015 nilam rated it it was amazing
x nk cerita panjang...sbb ramai yg dah review...n saya suka cerita ni...
meleleh air mata...walaupun Naaz ni agak kejam..tp bila dia dah jd baik dan masa tu dia dipersalahkan..rasa sedih sgt..bila si suami yg dah janji akan berdiri disisi Naaz tetapi selepas semua terbongkar Naaz dihalau oleh Naim..bila Naaz dah pergi..baru la Naim tau gelabah...padan muka...tp bestt..
Azilah
Oct 02, 2014 Azilah rated it really liked it
Membaca karya kedua penulis mmg tdk mengecewakan.
1st time sy membaca novel yg wtk heroin sgt kejam sggup buat apa saje asalkan dpt apa yg diingini.
Tp btl bagai dikata what goes around comes around. Itu yg terjadi pd heroin saat dia mula mhargai org2 sekeliling & saat itulah dia hilang smuenya bila rahsianya terbongkar satu persatu.
Kdg2 tekanan hidup & org2 skeliling yg mbuatkan seseorg itu hilang pertimbangan itu yg cuba disampaikan oleh penulis dlm novel ini.
Kalau nak tahu kisah sel
...more
Hajariah Alias
Feb 20, 2016 Hajariah Alias rated it liked it
DYKJS sememangnya karya yang luar kotak. Jalan cerita yang tak klise...Namun padaku kisah ini agak tragis buat Naaz...kesian sungguh....sememangnya dia berdosa..namun sikap Naim yang seakan lebih melebihkan ex tunangnya memang menyakitkan hati...ku suka watak Naaz namun padaku Naaz agak lemah..Agak kurang lojik wanita berkerjaya dan obses dengan kerja jadi surirumah selepas kahwin...aduhai sayang suami patut ada caranya...Si Naim plak boleh plak ego...dengan orang lain boleh berlembut namun ...more
Adilah
Mar 30, 2016 Adilah rated it really liked it
Shelves: imah-s, gr2016
Naaz dan Naim, berjodoh walaupun dengan cara yang salah (mungkin). Bersama Naim, Naaz mula berubah fizikal dan emosi. Naaz hanya ingin kebahagiaan bersama Naim dan keluarganya. Naaz yang jahat (rasanya bukan jahat, dia cuma tak stabil emosi dan jiwa) menerima kifarah akibat perbuatan salah yang dilakukan dulu. Naim yang mengetahui pekung Naaz mula membenci dan menghukum Naaz. Tapi Naim tak sangka yang Naaz akan tinggalkan dia seperti yang dia minta. Naim mula meracau apabila Naaz menghilang. ...more
Maslina Omar
Dec 22, 2014 Maslina Omar rated it liked it
Bila ego & amarah menguasai diri, segala pertimbangan ditolak ketepi. Apabila sombong & bongkak beraja di hati, dendam kesumat membara bak api.

Nazneen Fatah tidak menyangka yg rancangan jahatnya utk mengenakan Naim Khair akhirnya memakan diri. Atas dasar cabar mencabar mereka berstatus suami isteri. Walaupun egonya melangit, Nazneen akur yg suaminya itu dicintai sepenuh hati tp cemburu yg menguasai membuat dia ingin menakluki. Walaupun dendam di hati, Naim akhirnya tewas dgn perasaan sen
...more
mrsbudu
Oct 09, 2014 mrsbudu rated it it was amazing
seriously saya menyesal bace novel ni sebelum tido...gle menghantui btol ble dah start bace..sampai rase menyesal x bwk pi opis..
oh macam tu sekali feeling nye...
sy punye 1st impression utk novel ini adalah terbaik meletop kebaboom!!
ape yg buat sy terus melekat adalah kelainan watak heroin..
heroin berwatak jahat, keji, busuk hati, kejam
kot laa wujud org camni .. harapnya bkn laa dari kenalan sy.. haha
geram jgk kat naaz .. knp la ko jahat..
tapi takdir merubah segalanya ble naaz berkahwin dengan
...more
Wann
Jan 04, 2015 Wann rated it it was amazing
Shelves: my-collection
it's interesting...first time baca novel watak heroin yg len dr yg len, antagonis...biasanya heroin dlm novel slalu stok yg baik2, lemah n sentiasa mnjdi mangsa org len smpikan sy xbpre suka dan menyumpah sesetengah heroin2 terlalu lemah dan menurut ala2 cinderella. kalau ada pon yang liar tp naif dan baik hati. but this heroin very different sbb perangai xserupa manusia dia. but what goes around come around and bila dia berjumpa gn naim bru bertemu buku dengan ruas...tp respect la slps ...more
Norliza Yusop
Jul 27, 2015 Norliza Yusop rated it really liked it
agak lama utk habiskan citer ni...bkn tak best tp sbb byk sgt buku jdnya tertangguh saja...

citer yg bagus...mudah difahami...pelbagai rasa dlamnya...apa pun yg pastinya happy ending!
Liya71
Apr 16, 2015 Liya71 rated it it was amazing
Superb! naik turun nafas baca. Heroin jahat!! mula-mula je jahat, tapi apa tak nya sebab dia dibesarkan tanpa panduan, apa yang di nampak hanyalah dendam. Semua yang dia hendak mesti dia dapatkan, sampai lah dia terduduk bila rancangan tak menjadinya pada Naim Khair. Jejaka yang cuba di onari, tapi dia pulak yang terperangkap!.

Kesian juga masa Naim tolak dia sampai jatuh, luka lutut dan siku, depan balai polis pulak tu....
Nidea
Mar 31, 2015 Nidea rated it really liked it
Storyline yg tersangatlah berlainan dari novel2 yg ada skarang. Syabas buat penulis kerana menghasilkan watak Nazneen yg berlainan dari watak heroin yg stereotype. Kalau slalu kite baca melalui watak heroin yg menjadi victim, kali ni kita merasai perasaan dari watak antagonis.
Fiza
Fiza rated it it was amazing
Feb 20, 2015
Nur Syarina
Nur Syarina rated it really liked it
Oct 21, 2015
Jumay
Jumay rated it really liked it
Sep 22, 2014
Wymer
Wymer rated it really liked it
Oct 16, 2014
Farah Fara
Farah Fara rated it liked it
Jul 31, 2015
Salleh Yahya
Salleh Yahya rated it it was amazing
Sep 27, 2015
Rahimah Mansor
Rahimah Mansor rated it really liked it
Mar 03, 2016
W.Noraini
W.Noraini rated it really liked it
Oct 16, 2015
Afiq
Afiq rated it liked it
Dec 04, 2016
Umi Izzati
Umi Izzati rated it it was amazing
Sep 26, 2015
Lindz
Lindz rated it liked it
Jun 28, 2015
Daten Aida
Jan 30, 2015 Daten Aida rated it it was amazing
suka .sedih...bestt...watak heroin lain dr yg lain....
Issofea Keisha
Issofea Keisha rated it really liked it
Oct 03, 2014
Edayu
Edayu rated it really liked it
Oct 10, 2015
Intan
Intan rated it liked it
Nov 18, 2014
« previous 1 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Share This Book