Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “The Unsung Hero (The Unsung Hero, #1)” as Want to Read:
The Unsung Hero (The Unsung Hero, #1)
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

The Unsung Hero (The Unsung Hero #1)

4.5  ·  Rating Details ·  235 Ratings  ·  46 Reviews
Dan Dia mengajar manusia apa yang tak diketahuinya...ayat 5, Surah al Alaq

Kissing cousin?
Huh?!
Bagi Deraman tak berdosa.

Bagi Blackswan, sangat berdosa!
Sumbang mahram! Dari Blackswan bertukar kepada angry bird.
Sombong menonggek!

Blah cam tu je dari Deraman, lelaki serigala jadi-jadian!

Ketika semua kesayangan ditarik dari seorang insan, dia tewas. Tapi seorang insan yang ter
...more
Paperback, 1156 pages
Published September 2014 by Karyaseni
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about The Unsung Hero, please sign up.

Be the first to ask a question about The Unsung Hero

I Love You, Stupid! by Melur JelitaAwak Suka Saya Tak? by Melur JelitaJaja & Din by Noor Suraya13 Jam A380 by Evelyn  RoseThe Wedding Breaker by Evelyn  Rose
Watak Hero Idaman
48th out of 70 books — 122 voters
Aku Yang Kau Tinggalkan by Alina HaizarI Love You, Stupid! by Melur JelitaJaja & Din by Noor SurayaPergilah Air Mata by Hanni RamsulaA+bB by Hlovate
Watak Heroin Meletusss...
13th out of 19 books — 18 voters


More lists with this book...

Community Reviews

(showing 1-30)
filter  |  sort: default (?)  |  Rating Details
Cik Pah
Oct 16, 2015 Cik Pah rated it it was amazing
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
kuzzeen
Feb 11, 2015 kuzzeen rated it really liked it
Shelves: i-owned, read-2015
Biarpun tercetak perkataan TAMAT pada m/s 1156... tapi instinct ku kuat mengatakan THE UNSUNG HERO akan di-sequel-kan.

Alasan;

i) Ada 'bayang-bayang' Riyaz dalam plot penceritaan selepas tragedi kehilangannya. Dan Irvan dikatakan sedikit cuak bila terlihat kelibat seseorang itu.

ii) Watak Sakinah 'ditutup' dalam naskah ini tapi 'bau'nya terembas merata-rata. Bau kerinduan seorang anak terhadap si ibu (Maryam) juga bau kebencian seorang suami terhadap si isteri (Bak).

iii) Si kecil Muhammad belum di
...more
Kamaliah
Sep 28, 2014 Kamaliah rated it it was amazing
Abam One mmg Unsung Hero... he walks the talk. tabik spring!! N wakaf masjid, really terkesan di hati....

TBC...

Bismillah…

Rasanya macam dah lama benau tak review Novel Melayu. Semangat membaca tu terbang dibawa angin lalu…. Sket baik ada Abam Hero yang menarik ku kembali… Perghhhh!! Statement tak hengattt….. Ahaks… Akhirnya…. Selesai jua pembacaanku. Walaupun hati meronta tidak mahu menamatkan bacaan, apakan daya bukan aku penulis buku ini…

Penulisan Kakak MJ kali ini lebih santai dan schumel-sc
...more
Nonieღserenity2bliss
Nov 26, 2014 Nonieღserenity2bliss rated it really liked it
Shelves: malay-novel
Announcement before review: N nak jual buku ni for RM23. Pada sesiapa yang berminat, boleh lar PM :)

To be honest, novel ni agak kurang berjaya men-capture sangat my attention compared to ILYS dan MyPI. I couldn't help but think, alangkah bestnya kalau novel ni diterbitkan time bulan puasa or raya tahun ni sebab the first part of the novel took place time bulan puasa. jadi banyaklah suasana puasa and raya yang digambarkan dalam kisah ini.

Tapi N sangat appreciate dengan pengisisan novel ini. Uns
...more
Azizah
Oct 19, 2015 Azizah rated it really liked it
Abang One memang the chosen one. (*_*)

Review: 20.09.2015

Penulis dah post makluman kesinambungan kisah ini, baru la KakChik teringat Abang One & Adik chik dah lama terperap dalam lemariputih.

Nur Muhammad Irvan@Deraman@Abang One
Dia tipikal anak lelaki tengah, yang sentiasa diminta mengalah untuk abang-abang dan adik-adiknya. Lima beradik yang rapat dan mempunyai gelaran along, angah, ateh dan su, tapi berbezanya dia cuma digelar Wan oleh babah, chik, bak dan bunda. Anak yang nakal ketika zaman
...more
Mai
Oct 19, 2015 Mai rated it liked it
3.5 Bintang.

20 October 2015


Teringat tentang buku ini selepas manamatkan The One...
Nak ulang baca ermm bukan sekarang.
Farhana
Sep 05, 2014 Farhana rated it really liked it
Shelves: malay-novels, best
THE UNSUNG HERO (HERO)

Tun Maryam Keumalahayani a.k.a Maryam a.k.a blackswan

Mempunyai nama yg cukup klasik, seklasik peribadinya. Dia gadis yg bijak, santun bicara & tinggi budi perkertinya. Hidupnya dikongkong oleh bak (ayah) & bunda (mak sedara)nya membuatkan tutur katanya, tingkah laku & pergaulannya terbatas. Dalam diam, jiwa remajanya memberontak inginkan kebebasan, mahu keluar dari kepompong yg dicipta bak & bunda.

Pada usia 15 tahun, dia jatuh hati pada sepupunya, abang One
...more
Nur Syakirah
Jan 06, 2015 Nur Syakirah rated it it was amazing
Novel yang secara tiba-tiba muncul...Mahu tak happy bila abah den belikan novel ni.Alhamdulillah!!!
Let's start...
Novel ini novel keempat daripada penulis bestseller Melur Jelita...Semua novel daripada penulis ini memang best...Ilmu?Sarat..sangat sarat...dari ilmu masakan...sampai ke ilmu agama..ilmu sains semua ada..Tak percaya?Moh pakat-pakat baca!Memang patutlah semua novel hasil garapan beliau menjadi bestseller!!!
Novel The Unsung Hero-Wira Yang Tidak Didendang atau nama comelnya HERO..mengis
...more
Nisa
Aug 19, 2016 Nisa rated it really liked it
Saya beli novel ni, sebab terdorong..bila tengok kat goodreads, jumlah bintang...berbintang2. Bila 'ziarah' kedai buku di pekan, elok2 'the unsung hero' & 'the one' tinggal satu saja. Tapi, sebab ketebalannya, maka terperamlah novel ni hampir setahun lamanya. Novel ni, buat saya ketawa, menangis dan berfikir. Ketawa dengan gelagat Wan dan keluarganya yang sangat akrab..menangis bila, Wan hilang seluruh keluarganya hanya dalam satu malam..dan berfikir, nasihat2 yang gemulah chik dan babah ...more
Que Razali
Sep 20, 2014 Que Razali rated it it was amazing
Shelves: favourite-author
Done! 1156 halaman berjaya dikhatamkan! Seperti biasa novel obes MJ xpernah mengecewakan sy selepas ASST, ILUS, MYPI. TUH... Karya yg membawa kita mengenal komander VAT69. hero yg xdidendang. Kisah yg sungguh menghiburkan jiwa. Penuh dgn ilmu yg xterjangka. Padat dgn aksi yg tampak real! Naskah keempat ini menampakkan sisi matang MJ. TAHNIAH buat MJ. Menanti karya kelima @ The Unsung Hero 2 mungkin? Btw, paling suka watak Haziq Gojes sbenarnya. Ekeke...
Nur Maryam
Novel ni bestttttttttt.....
Tapi ku rasa cm ada sekuel for this nvel laa...Tak habis penceritaannya...
Dan bg den...Firman masih d crta teratas kut..tp HERO ttp bestt..mcm biasa..kak mj's novels always best and superb..
ku paling suka nama maryam..Tun Maryam Keumalahayani...Ku sejak baca JBDM ni suka bebenoorr dgn sesuatu yg klasik.nvel ni besttt
Ms. Ayu
Mar 11, 2015 Ms. Ayu rated it it was amazing
Kalau ada 100 bintang, dah lama bagi!
Yuezzie Anna
Sep 18, 2014 Yuezzie Anna rated it it was amazing
Best best best best! Tu ja yg boleh di ckp. Sapa2 peminat MJ mesti dptkan buku ni.

Pssstt! Lps baca akan ada yg tabik spring & suddenly jatuh Cinta dgn Abg polis
Cik Milah Sekupang
May 06, 2015 Cik Milah Sekupang rated it really liked it
Menarik dan tertarik jalan ceritanya tapi tak puas hati betullah bila Riyaz hilang macam tu saja. Tertunggu-tunggu kisah dia walaupun sedikit selepas dia hilang sewaktu operasi namun hampa.
Watak Tun Maryam tu dapat dibayangkan betapa dia sangat memendam perasaan dengan bah dan bunda. Bunda, ikut adat sungguh sampai aku rasa susahnya jadi perempuan Melayu walaupun aku sendiri perempuan. :)
Keseluruhannya, walaupun tebal gedabak buku ni tapi seronok dibaca dan tak rasa nak langkau-langkau bab seb
...more
Amalia Masrom
May 10, 2015 Amalia Masrom rated it really liked it
Entah kenapa, tinggal suku lagi muka surat novel ni, semangat nak baca. Haih. Aku terus loncat ke bab akhir. Dan ending dia puas hati. Cuma ada beberapa hal yang mengganggu pembacaan.

1. Aku tak selesa dengan watak Bak.
2. Aku rasa kehilangan momentum novel bila Babah dan Chik meninggal.
3. Aku pelik dengan panggilan Abang dan Adik antara Mariam dan Wan. Mungkin aku je yang pelik.

Aku harap, novel MJ lepas ni, menarik macam 3 novelnya yang lain.

:)
azian2575
Mar 07, 2016 azian2575 rated it really liked it
Maryam & Irvan

Banyak pesanan & pengajaran..
Tentang semua makhluk Allah.. Manusia, binatang, tumbuh-tumbuhan..
Tentang agama juga tidak ketinggalan..

Tabik abang-abang hero VAT69!
Dunia tak tahu kewujudan kamu, tapi Allah tahu.. itu yang penting..
Lembu punya susu, sapi dapat nama ekk!
Edd Sassin
Dec 28, 2015 Edd Sassin rated it it was amazing
Satu perkataan dah cukup untuk menjawab pertanyaan ;

What did you think about this novel?
-BEST!

The Unsung Hero
Wira yang tidak didendang
Wira yang tidak dikenali

Tidak mengapa tidak dikenali, asal Allah kenal. ;-)
Waizz
Jul 19, 2016 Waizz rated it really liked it
Shelves: karya-seni-p2u
citer yang best cuma banyak sangat persoalan yang tergantung...walaupon ada sequel, tapi karya ni akan jadi lebih best kalau dinoktahkan semua persolan dalam buku ini sahaja...no need for sequel
Fiza
Sep 18, 2014 Fiza rated it it was amazing
X dpt digambarkan dgn kata². 10/5 bintang buat kak MJ. Tersgtla kagumnya dgn belasahan beliau. Ho rattt!!!! Ya Adik, Ya Abang! Ekekekkeeke
Rohaya
Sep 17, 2014 Rohaya rated it it was amazing
kemah keming
Suria A.Rahman
Nov 20, 2014 Suria A.Rahman rated it it was amazing
In Love. Waiting for more
Unsung Traveller
Dec 29, 2014 Unsung Traveller rated it it was amazing
Assalamualaikum wbt and yo !

Monday !!!

Untuk mencapai perjanjian yang dulu aku pernah buat makanya hari ni aku nak tulis review untuk novel Puan / mak cik Melur Jelita *sebab puan ni sama umur dengan mak saye* Makanya aku panggil mak cik .


Oh peminat Puan Melur Jelita tolong jangan marah dulu . Jangan spam . Muahaha bajet ja macam retis . Pui !

Haa hampa tau aku ambil masa seminggu lebih nak habiskan bacaan novel ni . Sebab korang pun tau kan novel ni sangat-sangat la gedebak ! Hahaha . Makanya tan
...more
harulee
Nov 29, 2014 harulee rated it really liked it
Alhamdulillah, i managed to finish the book just in three days! again, kudos to Melur Jelita for her 4th book!

I love IRVAN & MARYAM! and... HAZIQ! love their characters and personalities! esp haziq, he made me laugh so much with his attitude.

my feelings were like roller coaster from the first few pages til the end, one part i was happy and the next i feel scared... scared of what the next page holds. I didn't cry like i cried when reading MJ's first three books... not sure if this a good th
...more
Aylahusna Aily
Dec 05, 2014 Aylahusna Aily rated it it was amazing
Novel keempat Melur Jelita ini sangat sarat dgn kisah kehidupan, kekeluargaan, kasih sayang, dan ilmu pengetahuan yg padat. Walaupun tebal, tetapi ceritanya amat menarik & tidak membosankan. MJ menggunakan bahasa yg puitis dan santai. Puitis bila mana kita perlu menyelam duka yg dihadapi watak. Santai apabila dgn selamba MJ boleh membuatkan saya ketawa. The Unsung Hero sebuah kisah yg tidak mengecewakan. Bila baca, saya dpt bnyk info mengenai VAT69 & lebah. Selain tu, saya dpt kesedaran ...more
Zura Idris
Feb 23, 2016 Zura Idris rated it it was amazing
Ni 1st time beli dan baca buku melur jelita sebab selalu dengar karya beliau hebat2 belaka....n xsangka mmg cerita ni sangat2 awesome!!!buku ni bukan sekadar kisah percintaan semata2,sangat padat dgn ilmu pengetahuan,nasihat dan of course kisah antara maryam dan irvan yg drmatik!mula2 bce da nangis2 atas pemergian babah dan cik anak beranak...kisah semangat maryam menuntut ilmu walaupun dgn sekadar membaca,tp ilmu yg didapati bole membuatkan dia hebat serba serbi...kesopanan maryam yg dididik ...more
Chombi
Feb 02, 2015 Chombi rated it really liked it
Dari sept14 hingga feb15. Digarap baik. Info mengenai lebah dan vat69, tak ramai yg tahu ni.. Ada beberapa bab bila baca, rasa terbuai-buai perasaan.
Cuma ada juga penambahan cerita yg tak perlu. Tapi apa2pun tidak mencacatkan cerita. Macam ada sambungan je novel ni... sbb, Riyaz yg mati tak bernesan.
1. Ada ayat seseorang memandang Irvan dgn penuh dendam.
2. Sewaktu event polis di Kota Bharu... mcm seseorang mengekor Mariam.
Agak je la... hihihi...
Nuranith Maisara
Nov 25, 2014 Nuranith Maisara rated it it was amazing
mule2 tgk kat karya seni terkejut sbb ade novel kak Melur Jelita yg baru terus bace sinopsis tp mule mule time bace sinopsis tu tak pham maklumlah budak tak cukup umur lgi bace novel dahh....tp sbb hati sye tertarik mau beli ini buku terus mintak ayh pergi order online... bile dpt ini novel fuhh tak sabar2 nk bace... cayalaah mmg best novel nie mmg meruntuhkan jiwa sye mase keluarge irvan dlm mempertaruhkan nyawa mereka.... sob sob sob sedih tp mmg best laaa....nk sambunga novel nie
Wanshazat
May 09, 2015 Wanshazat rated it really liked it
buku yang sangat bagus!!! macam biasa, karya kak melur jelita memang terbaik. terasa semua karakter hidup dan kita pun hidup bersama mereka.

berbaloi kilik buku ni merata utk beberapa hari. banyak petua dan resipi hidup untuk jadikan panduan.

cumanya ada few things yg samar2:
riyaz, bonda adik chik dan masa adik chik demam terlampau rindukan abg wan sampai terpaksa ikhtiar lupakan org yang dirindu tu...

overall, mmg jalan cerita yang sangat indah!!
aleiz
Jul 29, 2015 aleiz rated it it was amazing
Shelves: novel-melayu
Too good to be true. Cerita sangat menarik, romantik, funny and fun reading. Mula2 baca agak susah bak faham, ayat macam berat tapi selepas beberapa bab, susah to let go the novel. Banyak nasihat dan sarat dengan budaya2 melayu. Thumbs up MJ!
- this is my first MJ's novel and decided to collect her other novels after this :-)
« previous 1 3 4 5 6 7 8 next »
topics  posts  views  last activity   
THE UNSUNG HERO by MELUR JELITA 1 13 Dec 29, 2014 05:46AM  
  • Dia... Cinta Yang Kucari
  • Ya Maulana
  • Seteguh Fayqa
  • 13 Jam A380
  • Cintaku Luruh Di Oxford
  • Jendela Hati
  • Mama Mia Shaza
  • Aku, Dia dan Pinky Promise
  • Untuk Semua Dosaku
  • Suami Yang Kubenci
  • Lazuardi
  • Chinta
  • Dia… Random Guy
  • Kerana Satu Janji
  • Bayangan Rindu
  • Mungkinkah
  • Baju Melayu Hijau Serindit

Other Books in the Series

The Unsung Hero (2 books)
  • The One (The Unsung Hero, #2)

Share This Book