Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Ombak Rindu (Ombak Rindu, #1)” as Want to Read:
Ombak Rindu (Ombak Rindu, #1)
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating

Ombak Rindu (Ombak Rindu #1)

4.1 of 5 stars 4.10  ·  rating details  ·  1,243 ratings  ·  68 reviews
' Rinduku umpama ombak yang tak berhenti..
Kasihmu bagai pantai yang setia menanti... '

Sinopsis : Ombak Rindu
Izzah adalah seorang gadis yatim piatu yang kematian orang tua mereka akibat kemalangan jalan raya. Justeru itu, pak saudaranya, Taha mengambil tugas memelihara Izzah. Isteri Taha tidak senang dengan kehadiran Izzah dan menuduh Izzah membawa bencana dalam keluarga.

Pa...more
paperback, 563 pages
Published March 6th 2003 by Alaf 21 Sendirian Berhad (276419-A)
more details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Ombak Rindu, please sign up.

Be the first to ask a question about Ombak Rindu

PECAH by Khairulnizam BakeriTenggelamnya Kapal Van Der Wijck by HamkaRooftop Rant by HlovateVersus by HlovateSalina by A. Samad Said
Buku Melayu Terbaik Sepanjang Zaman
17th out of 71 books — 149 voters
Pergilah Sepi by Fauziah AshariOmbak Rindu by Fauziah AshariKan Kukejar Cinta Kamu by Fauziah AshariRindu Cintaku by Fauziah AshariDuri by Fauziah Ashari
Buku Terbaik Fauziah Ashari
2nd out of 10 books — 16 voters


More lists with this book...

Community Reviews

(showing 1-30 of 2,440)
filter  |  sort: default (?)  |  rating details
cheryna27
It is very hypocrite of me to say that I love this book tremendously. Yes, I like books. Yes, I read this book. But I can't say I read this book and I like it. Sorry. I hate cliches.

I have finished this book long time ago when I was still a student. I remember borrowing it from a friend who mentioned, "Idah nak percintaan Idah nanti macam Izzah!"

Well, I'm sorry but that might be the reason why I thought that the book was not having a good influence. We loved Nur Kasih when it was in TV3 because...more
Nur Fathiah Zahri
Apr 28, 2011 Nur Fathiah Zahri rated it 4 of 5 stars
Recommends it for: Everyone
Recommended to Nur Fathiah by: Rose
IZZAH adalah seorang gadis yatim piatu yang kematian orang tua mereka akibat kemalangan jalan raya. Justeru itu, pak saudaranya, Taha mengambil tugas memelihara Izzah. Isteri Taha tidak senang dengan kehadiran Izzah dan menuduh Izzah membawa bencana dalam keluarga.

Pak cik Taha banyak berhutang. Disebabkan kesempitan wang dia sanggup menjual anak saudaranya itu kepada seorang tauke kelab malam. Izzah terpaksa mengikut kehendak pak saudaranya walaupun hatinya tidak rela.

Di situlah dia telah berk...more
Farahana
i love this book very much...it teach me how to appreciate love and it is hard to win someone's heart...this book is very special to me because when i started reading it,a lot of miracle in love happened to me...
Artha Reizha
ok jgak nie ceta... kta hrus kuat dlm mnjalani khdupan kta.. Allah xkn prnh brhti mnduga kta dan Dia xkn menguji kta melebihi kmampuan kta... so,mmg kta kna ajr diri kta r tuk jdi kuat... klu x..mmg kondem ma...
Shayma'
WARNING! IRRELEVANT COMPLAINTS/RANTINGS ABOUND!

I don't even know why I bother to read malay novels. I won't like it, I tell you! Mostly because the books themselves go on FOREVER with the most boring scenes thrown in here and there and the book itself weighs roughly the size of Antarctica because apparently they've never heard of lighter materials.

My main problem though is always with the characters because their behaviour is, I believe to be, so incredibly asinine and childish. I read this wh...more
Diya Nordin
Kalau dulu; zaman ketika saya masih lagi anak-anak; saat buku ini saya ladeni; saya tak akan pernah teragak-agak untuk memberikan 5 bintang ke atas buku ini.

Tapi sekarang; pada usia dan kematangan seperti sekarang; saya sudah mulai menilai satu perkara dari satu nilai yang lain. Pandangan saya sudah mulai berlainan.

Saya mencari kesan pada sesuatu penulisan itu.
Dalam ombak rindu ini; ada kesannya tersendiri. Saya dulu pernah tersenyum membaca kisah ini. Dan saya akui; penulis novel masa kini seka...more
Joy (Cheery♡Reads)
Best giler novel ni..I orang cina tapi I suka baca novel-novel melayu..kawan I pinjam novel ni kat I semasa I tingkatan dua...addicted giler I kat buku ni..and few months ago I masih ingat novel ni dan desperate until beli online kat website publisher..I love it so much...I bukan pandai sangat cari novel melayu yang tebal dan best seperti Ombak Rindu. So, I will really appreciate it kalau kawan-kawan sini boleh recommend I novel-novel lain?? Thanks.
Sharah
Memilih 2.5 bintang sebagai tanda diantara 'it was ok' dan 'i like it'. Baca buku ni ketika Darjah 6, tatkala menunggu keputusan UPSR keluar.

Ketika itu saya tak suka sangat buku ni, tak suka dengan hakikat bahawa Izah sebenarnya telah 'dirogol' oleh Hariz. Terasa itu sangat teruk dan lelaki seperti itu tak mungkin akan jadi baik di pengakhirannya. Itu komen kanak-kanak yang berusia 11 tahun ketika itu.

Namun pandangan sekarang, buku ini menggunakan susunan bahasa yang teratur, puitis dan watakny...more
Je Dayana
Cinta Izzah setinggi gunung Himalaya, dan cinta Hariz seluas lautan. Kedua-duanya saling mencintai namun, dalam setiap novel, dalam setiap cerita sudah tentu ada konflik yang mengukir sesebuah cerita itu menjadi lebih menarik. Bila ibu sendiri membantah dan mengongkong anak tanpa toleransi sesiapapun akan hilang kesabaran. Datuk Sufiah, sekiranya seorang yang baik sudah tentu sesebuah cerita itu bertambah seri. Kasihan Izzah. sentiasa menahan rindu, membutakan mata. Selalu menangis gara-gara cin...more
Marfazila
Memulakan tahun 2012 dengan bacaan ringan ini...mengambil keputusan membaca novel ini kerana mendapati filem yang ditayangkan agak longgar dari segi jalan cerita. Ternyata filem dan novel jauh berbeza memandangkan filem mempunyai kekangan waktu dan novel ini pula agak tebal. Banyak babak romantis dalam novel ini...hmm tak sesuai untuk diwayangkan:-)
Azira Zainuddin
first novel alaf 21 yang aku beli..first bace percintaan lepas perkahwinan yang menghalalkan certain perlakuan..ehem..faham sendiri la..kalo westeners punye romance buku boleh berehem-ehem kat Malaysia plotnya hero and heroin dikahwinkan dulu..then bru la ade scene-scene ehem..nice story..still mengalirkan air mata..
Far
This book is cliche and all and I remember myself loving it (plus menjaja the book some more to some friends, saying this is so romantic, this is so *insert positive adjectives here*)

However, I tend to agree to disagree that rape is fine, or spiking someone's drink is fine as long as you married her afterward. Which is WRONG kids, VERY WRONG.

As the story, because I picked this up in a time period where Ahadiat Akashah and the likes are reigning (at least among my peers at that moment of time), t...more
Ana Yunisza
Best giller! Best giller! Best giller! A must read one! Though ada some parts yang saya macam nak gigit2 buku nie sebab tak puas hati... But don't worry. Cite nie best. Gerenti best. Ke'best'an nye terjamin best! Lol!
Lau King Hua
read this years ago..i remembered quite liking the book..but still a rapist turn to a hero is too far fetch for me..
Noorain
Nov 16, 2009 Noorain added it
Shelves: favourite
buku ni memberi pengajaran yg baik utk semua dan sesuai dibaca oleh semua terutamanya suami isteri
Zulaikha Sizarifalina
Bila tgk wayang....rasa geram , sebab tak sama ngan buku....huhuhuhuhuhu
Chemah_ismah
teramat best... dh nk d filemkn pon..xsbar nk tgk versi filem
Nur Suriana
love
carrying
relationship
Theplain Jane
before it is aired into a film, this book has stress me up.
when it become film..i become more stressful.
seriously? should you lowered the women dignity like that?

the kind of book that i dislike is a woman with bad luck, and hope for a prince or some miracle to save her. like the cliche indonesia sinetron.

another thing is,the woman are the one who suffered a lot..i mean REALLY LOT of bullshit so that she can have a happy ending with her prince.

what? are we living in the Cinderella century? pftt
Ain
Tajuk buku : Ombak Rindu
Penulis : Fauziah Ashari
Keluaran : Alaf 21
Halaman : 563 m/s


Ulasan Ain Sabrina :

Ombak Rindu mengisahkan tentang Izzah , gadis yang dijaga oleh Pak cik Taha setelah kematian ibu dan ayahnya. Disebabkan hutang Pak cik Taha , dia sanggup menjualkan anak saudaranya kepada seorang tauke kelab malam.

Di situ , dia bertemu dengan Hariz. Atas permintaan Izzah , Hariz akhirnya membeli Izzah dan akhirnya mengahwini Izzah. Namun kehidupan perkahwinan Izzah tak seindah yang lain. Walau...more
Sara A.
Actually rate utk novel ni 4 bintang tp bila hd tgk filem die... Mmg best sgt so kita bg 5 bintang .. Izzah mmg sesuai di awakan Maya manakala Hariz mmg watak utk Aaron
Iganatia
The book is constructed with good plot. The author able to create a different type of character which is not the typical Malay girls seems to usually portray.
Syahirah
Novel melayu pertama yang saya baca. Jalan cerita yang menarik dan tak meleret. Suka watak Mila yang tegas dan ada pendirian.
Kataklicik
I watched the movie first and then read the book.

The movie was a girlfriends-day-out thing, and I hadn't expected to be wow-ed. But - lemme say this. I loved the movie. I lurrrrve the book.

The movie was a simplified version of the book. The book is meatier. Whatever one may say about how fantastical the plot may be (and these things seem only to happen in Malay dramas that it has become a cultural stereotype), well, stranger things have happened, beb. I'm jaded. I'm cynical. I've been round the...more
Suhailah Iskandar
I enjoyed reading it tts for sure. it became a movie, i was ecstatic. hehe..
Liyana Bakri
novel cinta 1st yang aku baca 10 tahun yg lepas kot.
nak banding dengan novel tipikal yang sekarang memang jauh berbeza.
novel sekarang, tipikal.
Nanadhoi
walaupun novel ni dah diadaptasi ke layar perak,
tapi novel still the best.

baca waktu form 3.
pinjam kawan.
bila ingat balik
definitely tak sama bila kau tengok dekat panggung wayang.
(oh aku tengok kat youtube je)
percayalah.
kau akan lagi feel baca novel ni.

bila tengok dalam bentuk filem,
aku macam :

"eh apsal macam lain je.eh apsal bila jadi filem dia jadi tak best"


so kesimpulannya baca novel ni lagi bagus dari tengok kat
panggung wayang, youtube .


Syahira Sharif
Fairly original for the malay genre itself and unique story on its own. Both of the main characters are flawed and the story flowed rather easily for the readers. Secret marriage, family secrets, fear, rape, love, jealousy, envy and etc. The book does very well but the sequel are sadly not up to par. Ombak Rindu was magnificent on its own, a good read for those who wants something different.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 81 82 next »
topics  posts  views  last activity   
GOOD STORY LINE 1 26 Dec 23, 2011 06:01PM  
  • Bicara Hati
  • Kau Untukku
  • Manisnya cinta
  • Cinta Pertama
  • Andai Itu Takdirnya
  • M.A.I.D.
  • Sweet Sour
  • Awak Suka Saya Tak?
  • Hijab Sang Pencinta (Bagaikan Puteri, #3)
  • Jaja & Din
  • aA+bB
  • Baju Melayu Hijau Serindit
  • Suami Aku Ustaz
  • Projek Memikat Suami
1007755
Famous novelist become a phenomenon in Malaysia with his "Ombak Rindu" which was adapted to the screen.
More about Fauziah Ashari...
Pergilah Sepi Cinta... Tiada Akhirnya (Ombak Rindu, #2) Duri Setia Menanti Rindu Cintaku (Ombak Rindu, #3)

Share This Book

No trivia or quizzes yet. Add some now »