Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Lelaki Sedingin Dia” as Want to Read:
Lelaki Sedingin Dia
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Lelaki Sedingin Dia

by
3.94  ·  Rating Details ·  242 Ratings  ·  57 Reviews
Sinopsis :

Kaki kelab, kaki minum, kaki perempuan. Itu yang Andria dengar tentang Fawwaz Hakim. Memang benar... bagi Fawwaz, perempuan untuk dia hanya teman berhibur.

Mereka ditemukan di bumi Cameron ketika masing-masing melarikan diri dari ‘perkahwinan paksa’. Saling tidak kenal tetapi ada sejarah yang tercipta.

“Mati hidup balik pun kau tak akan layak kahwin dengan aku!” -
...more
Paperback, 508 pages
Published April 2014 by idea kreatif publication
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Lelaki Sedingin Dia, please sign up.

Be the first to ask a question about Lelaki Sedingin Dia

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

(showing 1-30)
filter  |  sort: default (?)  |  Rating Details
Cik Pah
Jun 04, 2014 Cik Pah rated it liked it
Kalau sesiapa baca novel ni mesti panas hati dengan Fawwaz. Mawas ker haper. Kurang ajar dengan mak bapa, minum arak macam minum air mineral, kaki pompuan dan menghina institusi perkahwinan. Hati biji sawi. Berkahwin dengan Andria disebabkan dia rasa terhina dengan kata-kata Ria, ada misi yang dia lancarkan dalam diam demi untuk melangsaikan dendam yang sendiri bikin. Al-kisahnya mereka bertemu dikala masing-masing dalam pelarian ke Cameron Highland kerana bakal ditunangkan dengan pilihan ...more
Mai
Aug 10, 2015 Mai rated it liked it
Lelaki Sedingin Dia

Kepada sesiapa yang sudah pernah membaca kisah Fai&Din pasti tertunggu-tunggu si Bad Boy ini.(termasuklah diriku)

Teruja juga sebenarnya untuk mengenali sedingin manakah lelaki ini,kerana kehidupan yg terlampau bebas dia dipaksa berkahwin dengan gadis pilihan Ayahnya.Pada hari pertunangan dia melarikan diri ke Cameron Highlands.Bertemu dengan seorang gadis yg polos dan naif,pertemuan itu membuahkan satu rasa yang lain dihati dia.
Kisah mereka rupanya tidak tamat disitu......
...more
Kamaliah
Jun 10, 2014 Kamaliah rated it liked it
Shelves: my-collection
Total story, saya bagi 5*

tolak (-)3* disebabkan perangai lepas laku yang maha lepas Fawwaz

campur (+) 3* kerana kejujuran Fawwaz

tolak (-)2* untuk mukasurat 439 [tenkiu Hajar tolong check]

campur (+)* untuk ending.

Sejujur2nya…. Saya SUKA FAWWAZ. Dia tau dia jahat, dia buat jahat. Dia tau dia kurang hajar, memang dia tidak menjaga tingkahlaku dia. Dia tau dia playboy, perempuan umpama barang mainan dia. Jadi? Kenapa saya suka dia? Kerana bagi saya, dia seorang yang sangat jujur. Tidak hipokrit. Tida
...more
kuzzeen
Oct 06, 2014 kuzzeen rated it liked it
Shelves: read-2014, library
Naskah untuk dilepaskan; RM14.00. Pm je....

2.65* sahaja.

Ceritanya okay. Sangat2 moden. Bahasanya rojak.

Agak berbeza kerana ini karya penulis lelaki. Dialog antara lelaki n lelaki.. SUPERB. Perempuan n perempuan, masih boleh diperbaiki.

CUMA....

Kenapa 1/3 terakhir naskah ini seolah-olah tergesa-gesa ditamatkan? Mainan jiwa dan gelodak rasa si Fawwaz kurang menyentuh. Aku sendiri tertanya-tanya, adegan mimpi tu betul2 ke atau hanya sekadar lakonan? Mula solat (malah menjadi Imam) tu suka2/main2
...more
Dyh Usen
May 11, 2014 Dyh Usen rated it liked it
Shelves: idea-kreatif
Tamat! Kisah budak Fawwaz yang kuat rebel. Ada terselit kisah DinFai, VinaDamien. Masing-masing dah usung perut. Masing-masing happy ending.

Sungguhlah kalau budak Fawwaz ni wujud, dia memang tak masuk dalam carta pujaan hati. Heh! bunyi macam kerek kan? Tapi tak. Ekceli, saya orangnya yang tak sukakan cabaran. Jadi, kalau jumpa orang macam Fawwaz ni saya dah lari pecut 200 meter dah. Tak tunggu lama dah. Hensem tara mana pun :p

Tapi satu yang saya suka pada Fawwaz, sikap dia yang teratur. Lepas d
...more
Madam Lola
Jun 10, 2014 Madam Lola rated it liked it
Novel ni novel yg memang ML tunggu-tunggu. Selalu jugak desak encik penulis keluarkan kat blog dia. Dan en penulis ni nakal sikit. Dia bg secoit jer. Geram jer....
Sh

Namun begitu, ML kecewa sikit bila dapat naskah penuh LSD ni. Bukan sbb tajuknya dah tukar.... Tp novel agak "lucah" sedikit. X sesuai utk bacaan gadis2 di bawah 21 tahun dan juga belum kawen. Sorrylah en. Syah Shah, ML bukan nak mengata. Si Fawwaz mmg sweet. ML memang suka watak dia. Fawwaz yg nakal, Fawwaz yg hati batu dan Fawwaz
...more
Ctsue
May 11, 2014 Ctsue rated it really liked it
Novel yang ditunggu-tunggu dari penulis. Akhirnya keluar juga, dari tahun lepas asyik dengar jawapan kepada soalan, bila nak keluar?? -tunggu pertengahan tahun depan (2014). Paling seronok saya dapat yang ada tt masa beli di PBAKL.. :)

Pada saya novel ni dalam kategori novel agak 'matang', lebih sesuai bagi golongan dewasa. Siapa yang dah baca mungkin boleh tahu apa yang dimaksudkan. TAPI, dari sudut lain, setiap cerita ada kisahnya, ada penyebabnya mengapa dan kenapa..Begitu juga Fawwaz, dibesar
...more
Ririn
May 17, 2015 Ririn rated it liked it
3.5 bintang

Finally...

Patutla ramai jer yang 'hangin' dengan Fawwaz ni. Memang panas hati jer dengan sikap dingin beku dia tu. Terlalu menjunjung ego yang dah tinggi melangit pun. Sanggup buat apa saja asal dia tak nampak lemah dan kalah. Malah dia cuba menafikan 'rasa' yang hadir dalam hatinya sehingga sanggup mempermainkan agama asal misinya berjaya (part ni macam blur sikit, adakah dia benar2 insaf tapi tak nak tunjuk ataupun semua tu memang lakonan semata-mata). Sesekali kita dihidangkan 'her
...more
Rouge
Jun 09, 2016 Rouge rated it really liked it

First and foremost would like to highlight that readers can judge this UNUSUAL and ALMOST reality piece in 2 different ways;

1. Read and take it as purely entertainment suka suki (full stop)

2. Read with your mata hati, mata kepala and what ever mata that you have while reading this and fully with your soul and at the same time try to dive in and follow the flows. Most of all take it as “panduan hidup dunia and akhirat”.

Can see that writer been polish up his skills a bit, talented and bold enough
...more
Hajar
Jun 01, 2014 Hajar rated it liked it
Shelves: koleksi-peribadi
01-06-2014

Fawwaz Hakim (Fawwaz ) :
1. Bad boy yang nakalnya memang tahap buat kita beristighfar dan mengucap berkali-kali. Dialah kaki kelab, kaki minum, kaki perempuan etc. dan segala kaki yang jahat tu memang serah pada dialah. Haha.
2. Si Iceberg tahap kutub. (Nasiblah tak jadi beruang kutub. :P)
3. Ego tahap langit
4. Biadap sampai tahap Anakku Sazali.

Bagaikan sudah tersurat, Fawwaz dan Andria bertemu kerana keengganan mereka untuk dijodohkan dengan pilihan keluarga masing-masing. Kedua-dua
...more
 Kak Zie
Oct 14, 2016 Kak Zie rated it it was amazing
Shelves: koleksi-peribadi
Aku belum pasti samada nak lahirkan pendapat aku tentang buku ni ataupun tidak.. Oleh sebab itu, aku bagi bintang penuh kat langit tu dulu untuk LSD ni..


Thumbs up untuk Syah Shah.. Ada improvement dalam setiap sudut penceritaan.. Tahniah sebab berjaya buat aku menangis dalam beberapa part samada part Andria ataupun Fawwaz... haha..


p/s: A good man is kinder to his enemy than bad men to their friends - Joseph Hall..




Faradina Azlin Azahar
May 14, 2014 Faradina Azlin Azahar rated it it was amazing
Second PBAKL novels yg berjaya dikhatamkan.. Hasil nukilan Syah Shah... ngeeee... antara novel yg sangat2 dinanti. mmg plg x sabar nak tau apa jd pada fawwaz ngan andria.. ngeeeee.. mmg super ohsem la lakonannyer... den yg baca pun tertipu gitu.. mmg tipah tertipu hah!!!!
Fawwaz nie mmg cold giler.. dah macam ais kat kutub... seteresss jer melayan... blh plak jd pelakon handal cenggitu.. mmg blh menang anugerah la.. haip!!!!
Andria... u r so lovely.. i heart u so mucho la.. ngeeee... gaya andria d
...more
Don ツ
Apr 13, 2016 Don ツ rated it liked it
Fawwaz Hakim dah musnahkan khayalan yang baik-baik semua karakter Fawwaz yang saya pernah temui[dalam novel]. Saya lebih suka Fawwaz Hussaini. Benci sampai sekarang kat Fawwaz Hakim ni. Tiada sekelumit rasa suka pun, boleh? hahaha

A page turner. Bacalah, serius menghiburkan :))

ps: kena ingat kebaikan Fawwaz yang dulu.

-TBC-
Naira2975
Dec 14, 2014 Naira2975 rated it it was amazing
Book #59 - 2014

Hendak dijadikan cerita, I pick this book to occupy by time during my trips to the hospital (which is oh-so-banyak!!); honestly, it's the only book yang tak tebal diantara buku-buku yang telah dibeli but belum dibaca.

O-M-G

This.book.is.crazy.good!

It never ceased to amaze me that this book is written by a uhm man.sebab the voice of the book sebijik macam cara perempuan menulis (no offence, but i think it's a good thing). Siapa yang tak suka lelaki jenis "bad boy" kan? Now Fawwaz Hak
...more
Nonieღserenity2bliss
Aug 29, 2014 Nonieღserenity2bliss rated it liked it
Shelves: malay-novel
Announcement before review: N nak jual buku ni for RM13. Pada sesiapa yang berminat, boleh lar PM :)

Tak suka betul dengan watak Fawwaz. Tiada yang lagi asshole, se-asshole-asshole-nya, daripada dia. Walaupun watak hero yang asshole bukanlah satu perkara yang luar biasa, ke-asshole-an watak Fawwaz ni lain daripada yang lain.

Buat pertama kalinya N rasa lebih baik kalau cerita ni takda happy ending. Sebabnya adalah kebiadaban Fawwaz tak boleh dimaafkan. Dalam hati N menjerit-jerit agar Andria bi
...more
Rynna
Sep 12, 2014 Rynna rated it did not like it
Shelves: malay-novel
no comment
FITRI YANA
Jul 22, 2014 FITRI YANA rated it it was amazing
Shelves: owned
Punya susah cari buku ni dekat kedai buku. Jenuh aku duk pusing2 Kota Kinabalu ni cari buku ni aja. Last last ~ beli online. Senang cerita. Hihi.

Okay back to review. Aku sangat berpuas hati dengan isi cerita LSD ni. At first, I thought that it was going to be cerita yang sangat complicated untuk difahami. But it was not. Sangat simple. Tak banyak drama. Drama pun mostly played by the main character saja which is Fawwaz. Fuhh, kembang kempis jugak hidung ni duk rungutkan perangai si Fawwaz ni.


A
...more
Sofi
Jul 05, 2014 Sofi rated it did not like it
Banyak sangat bahasa rojak. Setiap muka surat ada. If I wanna read an English novel I'll read one. But this isn't it. So stick to your gun. (Good English though).

95% novel bekisar tentang sikap buruk Fawwaz.
Tu yg menyebabkan ending dia rushing. Tinggal 20+ mukasurat baru nak buat hero jadi baik. Maka yg pompuan pon dah kena main 2x pon hadap balik semula kat Fawwaz dengan mudahnya. Nyorok kejap, jumpa, boom! I accept you back in my life. Rasanya cete ni sesuai jadi cerpen dari novel.
Mask D
May 26, 2014 Mask D rated it really liked it
Mr. Fawwaz Hakim is his own man. Siapa yg nak baca Lelaki Sedingin Dia, kena berlapang dada, tinggalkan segala memori indah bersama Firdaus - Awek Goreng Pisang, Faizal - Suami Soleh Isteri Solehah & Damien Hyde - My Slurpee Slurp. Tajuk yang sangat sesuai, he's so cold hearted & calculating man. Tapi cuba cari kebaikkan Fawwaz, if u look hard euff, u will find it.
Zurianita Manab
May 06, 2014 Zurianita Manab rated it it was amazing
Membaca kisah ini, hati mmg sakit hati dgn sikap Fawwaz. Fawwaz yg biadap, Fawwaz yg gila seks, Fawwaz yg mementingkan diri sendiri. . Namun bila sampai ke penghujung, mcm terlupa semua. sgt best... antara lelaki jahat yg mendapat tempat dihatiku utk tahun ni..
Aliza Nai
Apr 30, 2014 Aliza Nai rated it it was amazing
Homai!! As been said he never failed to amuse me. Thumbs up Syah Shah! I love every single piece of it. Hmm...it's like having a strawberry smoothies during a hot sunny day.
Azizah
Jun 19, 2014 Azizah rated it liked it
Shelves: grc-2014
2.7 star

Review - TBC (kalau rajin)
Rosniyati Othman
May 04, 2014 Rosniyati Othman rated it really liked it
fawwaz or fawwaz...kenapa best sgt cerita kau ni? rasa sekejap ajer habiskan buku ni even saya cuba procrastinate. . hish...

ok..how to review ya? the hero is a alpha male with capital B attitude. ..means truly bad boy! memang la rasa nak kerat 24 ajer si fawwaz tu..but..as usual..bad boys always attractive kan??? That's y andria terpikat with him.

typical kahwin paksa but pengantin lelaki rela kahwin sebab nak membalas dendam terhadap pengantin perempuan. serius ketawa terbahak-bahak bila first
...more
Yuezzie Anna
May 18, 2014 Yuezzie Anna rated it really liked it
Seriously I hated Fawwaz for being such a jerk! A big time jerk that is. Congrats penulis sbb berjaya menggarap watak Fawwaz sebaik itu. I mean he's obviously not the typical arrogant guy yg eventually let his vengeance passed once he fall in love. Although at the end he eventually did. Saya suka bila in the beginning he did the opposite & the reader can't even smell that he's actually pursuing his mission of "seduce her, use her, and dispose her". If I were to be Andria, I won't make things ...more
azian2575
Aug 17, 2015 azian2575 rated it liked it
Andria & Fawwaz

Pernah dulu..
Andria: Fawwaz, mamat kaki kelab, kaki minum, kaki perempuan. Satu Selangor dengan KL kenal dia!

"Memang tak layak! Mati hidup balik pun kau tak akan layak."

Fawwaz: "I'll make you regret saying those words you said, Andria. You just wait and see, you little miss goodie two-shoes."


Tapi, aturan dan perancangan Tuhan, hanyalah yang terbaik bagi makhluk-Nya.

Dan kini..

Kehadiran Andria sejak kali pertama bertemu sudah mampu merubah segalanya. Satu-satunya wanita yang mam
...more
mRs bOo ^_^
May 08, 2014 mRs bOo ^_^ rated it liked it
hermm finally the end jugak...

my komen

pawaz very2 bad boy sakit jiwa baca karaktor dia
for me LSD saya start rase teruja baca bila bab 42 to epilog

anyway to writer mr syah shah congrate..

mrsbudu
May 03, 2014 mrsbudu rated it it was amazing
citer ni memang ohsem... mcm x puas jer bce..
kenapa sekejap sgt dah abis! x puas nak benci fawwaz mamat hati kering ni...huhuhu....
masih ada sisa sisa kemarahan ni... hehehe
pape pon overall novel ke 2 syah shah memang x rugi beli...
Ellyza Zakaria
Jun 04, 2014 Ellyza Zakaria rated it liked it
3.5... The words 'bed' before marriage taking another half star away. I'm ok with bad boy, flirting, drinking whatsoever, but not to the extend of 'bed' before marriage. =)
Amalia Masrom
Dec 13, 2014 Amalia Masrom rated it really liked it
Aku suka perangai minta kaki lelaki ni.
Kerek dia dan sombong dia.
Dingin dia.

Dan 4 bintang untuk penulis.

:)
Aisha
Jun 14, 2014 Aisha rated it it was ok
2.75*
permulaaan bacaan sgt teruja tapi dh nak masuk last 3/4 mcm serabut.
penamat yang di buat seolah nak kejar deadline nak cepat publish.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
  • Hanya Dia...Cinta
  • Yang Dia Pilih
  • Terukir cinta
  • Cinta Kita
  • Hopeless Romantik
  • Arluna
  • Lamaran Untuk Teman Hati (L.U.T.H)
  • Jangan Benci Cintaku
  • Guy Next Door
  • Seteguh Fayqa
  • Kalau Sudah Berkenan
  • Cooper-K
  • Menantu Datin Izzah
  • Ya Maulana
  • Suami Sebelah Rumah
  • Bahasa Hati Kita
  • Pelangi Cinta Buat Suami

Share This Book