Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Тютюн” as Want to Read:
Тютюн
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Тютюн

4.32 of 5 stars 4.32  ·  rating details  ·  2,957 ratings  ·  35 reviews
Първо издание на оригинала.

През 1946 г. е отпечатан първият откъс от романа „Тютюн“ („Литературен фронт“, 2, 28.09.1946), озаглавен „Тютюнев склад“. 2 години по-късно излиза нов откъс — „Двубой“ („Литературен фронт“, 20, 31.01.1948), след още 1 г. — „Тютюн“ (глава от роман) в сп. „Септември“ (1949, 7). През 1951 романът е завършен окончателно, предаден в издателство „Нар
...more
Hardcover, 615 pages
Published 1992 by Труд (first published 1951)
more details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Тютюн, please sign up.

Be the first to ask a question about Тютюн

Community Reviews

(showing 1-30 of 3,000)
filter  |  sort: default (?)  |  rating details
Yona
Отне ми малко повече време да прочета тази книга не поради липса на интерес, а просто защото не исках да стигам до края, до края на Никотиана, Борис и Ирина.

Четох преработеното издание, в което присъства образът на Лила, но тя ми се струваше напълно излишна и наистина смятам, че изданието в което тя не играе такава подробна роля ще ми хареса много повече.

Романът "Тютюн" е една велика книга. Тя представя живота на буржуазията на първоначално обикновените хора, които с много труд и усърдие преуспя
...more
Dilyana Georgieva
Единствената книга от задължителната учебна програма, която наистина да ми е харесвала. И това ако не е феномен. Много е приятно да се потопиш в толкова българската история с всички елементи на модерния роман. И героите като герои - развиващи се, многопластови, с вътрешните си светове; та и напрежение, предателства, големи игри, политика и малките лични животи някъде на тази сцена.
А случаят "Тютюн" въобще в българската литературна история е феноменален. Да, повтарям се, но книгата за мен е прец
...more
Vessy
Тази рецензия съдържа спойлери както за "Тютюн", така и за "Осъдени души" и "Ана Каренина".

Определено Димитър Димов не е за мен. Чела съм "Тютюн", чела съм и "Осъдени души". Отец Ередиа и Фани доста напомнят за Борис и Ирина, за съжаление. Както и личните им истории и отношенията помежду им. От това, което съм чела за "Поручик Бенц", и там е същото. Всичко е твърде еднотипно. Сякаш четях различни версии на една и съща история. Което, предполагам, нямаше да е проблем ако беше добра история, но
...more
соленка
Това е една от книгите, които с чисто сърце и с радост бих нарекла "задължително четиво" за всеки, който обича да чете.

Сюжетът е прекрасен. И макар с дребната забележка, че фабулата за социализма и партизаните ми идва в повече (говоря за оригиналното издание), защото подобна сюжетна посока ми е безинтересна, и това разклонение в генералната картина допринася за стойността на романа като литературно съдържание.

Изключително много съм впечатлена от няколко неща:

- цялостната идея на историята - с
...more
Vladimir
Твърде много комунизъм и класови борби, и това в "нередактираната" версия на романа.
Предприемачите в книгата са все корумпирани, безскрупулни и зли хора, а тези с някакъв остатък от морал го подтискат чрез алкохол и леки жени... "Добрите" са само напълно бедните и окъсани хорица, и разбира се те нямат никаква вина за положението си.
Всеки човек с някаква, дори минимална собственост е описан с някакъв порок. Всеки издигнал се над ниво работник - е извършил подлост, или прави нещо мръсно, въпреки
...more
Mirela
Според мен Тютюн е най - добрата българска книга. Харесвам я не само защото винаги съм била почитател на книгите отразяващи живота на богатите класи от обществото , но и заради психологическите особености на всеки един от героите.
В интерес на истината няма нито един персонаж от книгата който да е повърхностен - повечето от тях се държат и нарочно слагат маската на повърхността , но комплексността им е на моменти разтъсваща.
В характерите на героите егоизъм , амбиция , сладостастие , сребролюбие и
...more
Yoana
Трето четене, за пръв път редактираната версия с добавените 250 страници и смятам, че Лила е напълно излишна. Не привнася нищо важно, образът й е случен и дори на места противен съ своето изтощително съвършенство, и най-лошото е, че напълно разваля ефекта от горчиво-сладката, "горестна", да изолзвам авторовия речник, късна среща между Ирина и Павел. В тази среща има толкова мощен заряд от надежда, потенциал за възраждане от пепелта, с която се описва състоянието на Иринината душа, и съществуване ...more
Веселин Павлов
Четох го скоро, и докато го четох, а и сега, все още не мога да определя какво точно мисля и какво точно усещам. Но това, което мога да определя е, че автора с невероятния си език направо ми отнесе главата от чувства, които предизвика в мен. Чувства всякакви, от оттегчение, през омраза, дълбока симпатия, възхищение и т.н. Тези чувства винаги бяха ярки и силни като лятна буря!
Marina Mincheva
Шедьовър на българската литература! Според мен има място до световна класика от ранга на "Война и мир" и "Престъпление и наказание". Определено една от най- интересните и завладяващи книги от задължителната прочитна литература.
Първо, това е, може би, единствената книга, в която всички герои ми допаднаха с по нещо. Най- любимата ми, Ирина, ме спечели първоначално с качествата си на амбициозна, упорита и същевременно красива жена, която се бори за своето щастие. Ирина пазеше своето достойнство, в
...more
Julliqna
Световната класика винаги е притежавала най-силния магнетизъм за мен и макар тук да става въпрос за българска книга, по мое мнение може спокойно да отредим мястото на „Тютюн” сред нея. Много и различни, противоречиви до известна степен, чувства ме накара да изпитам този роман. Определено той е от онези, които не се четат с лекота- но остават там някъде, в сърцето ти, завинаги. Многобройни са достойнствата на тази книга, но бих искала да споделя някои от тях, които според мен не бива да се подцен ...more
Lora Dosseva
Прочетох "Тютюн" преди няколко месеца и още ми е в главата-Борис и "Никотиана", Ирина и Костов. Тази книга буквално ме отнесе. Нищо друго, което съм чела досега, не е предизвиквало такива чувства у мен. Тежък роман е. Не се чете лесно. Има моменти, когато ти се иска да го захвърлиш. Има моменти, когато се отчайваш от целия морален упадък на обществото. Но аз винаги се връщах. Заслужава си.
Щом прочетеш "Тютюн", всики книги след това ще бъдат сравнявани с тази на Димитър Димов.

Пс: прочетох първона
...more
Димитър
Отличен роман. Интересна история, герои и всичко останало, което е нужно за да съществува една добра книга.

Това е може би най-добрата българска книга, която някога съм чел, заедно с "Под игото" и "Железният светилник".
Irena
This is my all-time favourite book. It's a tremendous journey into the dark human nature. The characters are presented with all their faults, nothing is missed or corrected. It's very gloomy and tough to read.
Кайти Кат
Това е нецензурираната, първоначална версия, която очаквах да е по-изчистена от идеология. Това, за съжаление е намало как да стане, след като авторът е бил комунист. Трудно ми е например да приема, че Ирина е мекушав и слаб образ, защото се е поддала на капиталистическото влияние на парите. Колкото до патоса за новия свят, воден от светлия капитализъм - е... ние сме свидетели, че въпреки желанието и вярата на Д.Димов в комунистическия ред, нещата при нас не са се получили.
Все пак книгата е ше
...more
Nadya
loved the main female character - Irina.
Des
Още помня началото на романа, как Талев описва толкова прекрасен пейзаж.... Изключвайки по - дълбоки разсъждения за политика и власт, това за мен е прекрасна книга. Много красива и ужасно болезнена любов, оставила отпечатък във времето и не само.
Ganlin Getxf
Май най-доброто, което съм чел до момента. За два или три дни я прочетох.
Magdalena Dushkina
Един от най-любимите ми романи.
Sofist
Голяма и мъдра книга
Zhenya Hristova
Страхотна книга!
Zuzi
Каквото и да кажа за тази книга, все ще е малко. Шедьовър в българската литература. И въпреки че четох преработеното издание, намирам всяка една страница от него за напълно подходяща и значима. В момента не бих могла да си представя тази история написана по друг начин. Книгата представя част от българската история, а в същото време напомня на модерните романи с развиващите се и многопластови герои, с политиката, с предателствата, с личните преживявания на героите.
Много любима книга! :)
Billie
Не че не ми хареса книгата. Напротив даже доста бързо ми вървеше, но така ми тръгнаха нещата, че трябваше да я зарежа на средата. А когато заржа книга за прекалено дълго време, ми е много трудно да се върна към нея. И все пак съм решила тази година да я преместя в категория "read". Тогава ще напиша и нещо по-умно.
Diana Yurukova
Страхотна книга. Това е мнението ми сега, както и при предишния прочит на романа преди около 20 години.Писана е за времето преди 70-80 години, а все едно се отнася за днешното положение в държавата.
Simona
Уникален роман, една епическа творба, която разкрива зависимостта на индивидуалната човешка съдба от обществено-историческите събития и от разрушителната сила на парите.
Puzzle
Успях,най накрая.Трябва да кажа,че наистина е много добра книга за човешкото падение,със невероятно описани и многопластови герои.Но все пак трудно се преживяват 1200 страници.

3.5
Iliyana Raichevska
Безспорен фаворит! Много любима книга , подкрепям твърдението,че е една от малкото значими и трогващи задължителни литературни произведения
Yanita
I am still confused as to what I read. Still processing it after all these years.

May be, I should read it once more.
DayDreamer
Какъв обесник, какъв тип, интелигентен, безскрупулен и дяволски хитър, пълен с енергия и безкрайни възможности!
Slavena Panayotova
A very good book. The story works on different levels. Advanced and significant for Bulgarian Modern Literature.
Devrim
A wonderful novel that passed unnoticed, I dont know why.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 99 100 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
 • Железният светилник
 • Поезия. Публицистика
 • Разкази. Гераците
 • Разкази - том 1
 • Крадецът на праскови
 • Под игото
 • Поезия
 • Бай Ганьо
 • Децата на града
 • Време разделно
 • Стихотворения
 • Диви разкази
 • Стихотворения и проза
 • Патиланско царство
 • Поезия
 • Септември
7021962
Димитър Тодоров Димов е български писател и драматург, ветеринарен лекар, професор по анатомия на гръбначните животни. Баща e на писателката Теодора Димова.


Dimitar Todorov Dimov was a Bulgarian dramatist, novelist, and veterinary surgeon, best known for his best-selling novel Tobacco ( Tютюн ), made into the 1962 film Tobacco, directed by Nikola Korabov. Dimov was forced to revise Tobacco to make
...more
More about Димитър Димов...
Осъдени души Поручик Бенц Тютюн - том първи Тютюн - Част втора (Съчинения в пет тома, #3) Роман без заглавие

Share This Book

No trivia or quizzes yet. Add some now »

“Ако изпушиш три цигари, четвъртата ще ти се стори безвкусна. Ако прекараш две нощи в любов, третата ще те отегчи. А нейните цигари и нейната любов от десет години насам бяха едни и същи!” 62 likes
“С инстинкта си на пламенно същество тя усещаше, че любовта е трагично и силно чувство, което човек трябваше да уважава дори у глупавите хора.” 53 likes
More quotes…