Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Тютюн” as Want to Read:
Тютюн
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Тютюн

4.36  ·  Rating Details ·  4,123 Ratings  ·  53 Reviews
Първо издание на оригинала.

През 1946 г. е отпечатан първият откъс от романа „Тютюн“ („Литературен фронт“, № 2, 28.09.1946), озаглавен „Тютюнев склад“. 2 години по-късно излиза нов откъс — „Двубой“ („Литературен фронт“, №20, 31.01.1948), след още 1 г. — „Тютюн“ (глава от роман) в сп. „Септември“ (1949, № 7). През 1951 романът е завършен окончателно, предаден в издателство „
...more
Hardcover, 615 pages
Published 1992 by Труд (first published 1951)
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Тютюн, please sign up.

Be the first to ask a question about Тютюн

Community Reviews

(showing 1-30)
filter  |  sort: default (?)  |  Rating Details
Dilyana Georgieva
Единствената книга от задължителната учебна програма, която наистина да ми е харесвала. И това ако не е феномен. Много е приятно да се потопиш в толкова българската история с всички елементи на модерния роман. И героите като герои - развиващи се, многопластови, с вътрешните си светове; та и напрежение, предателства, големи игри, политика и малките лични животи някъде на тази сцена.
А случаят "Тютюн" въобще в българската литературна история е феноменален. Да, повтарям се, но книгата за мен е прец
...more
Yona
Sep 01, 2011 Yona rated it really liked it
Shelves: school, classics
Отне ми малко повече време да прочета тази книга не поради липса на интерес, а просто защото не исках да стигам до края, до края на Никотиана, Борис и Ирина.

Четох преработеното издание, в което присъства образът на Лила, но тя ми се струваше напълно излишна и наистина смятам, че изданието в което тя не играе такава подробна роля ще ми хареса много повече.

Романът "Тютюн" е една велика книга. Тя представя живота на буржуазията на първоначално обикновените хора, които с много труд и усърдие преуспя
...more
Tedy
Mar 20, 2017 Tedy rated it really liked it
Shelves: school, e-reader, classics
Уникална книга! Не знам какво да кажа... все още живея в света на "Никотиана", Борис, Ирина и всички останали персонажи. Определено това бе четиво, което не бих забравила. 4.5 звездички само заради някои от политическите аспекти, които на моменти ми идваха в повече.
Vladimir
Dec 12, 2013 Vladimir rated it liked it
Твърде много комунизъм и класови борби, и това в "нередактираната" версия на романа.
Предприемачите в книгата са все корумпирани, безскрупулни и зли хора, а тези с някакъв остатък от морал го подтискат чрез алкохол и леки жени... "Добрите" са само напълно бедните и окъсани хорица, и разбира се те нямат никаква вина за положението си.
Всеки човек с някаква, дори минимална собственост е описан с някакъв порок. Всеки издигнал се над ниво работник - е извършил подлост, или прави нещо мръсно, въпреки
...more
Yoana
Трето четене, за пръв път редактираната версия с добавените 250 страници и смятам, че Лила е напълно излишна. Не привнася нищо важно, образът й е случен и дори на места противен съ своето изтощително съвършенство, и най-лошото е, че напълно разваля ефекта от горчиво-сладката, "горестна", да изолзвам авторовия речник, късна среща между Ирина и Павел. В тази среща има толкова мощен заряд от надежда, потенциал за възраждане от пепелта, с която се описва състоянието на Иринината душа, и съществуване ...more
Mirela
Mar 10, 2011 Mirela rated it it was amazing
Според мен Тютюн е най - добрата българска книга. Харесвам я не само защото винаги съм била почитател на книгите отразяващи живота на богатите класи от обществото , но и заради психологическите особености на всеки един от героите.
В интерес на истината няма нито един персонаж от книгата който да е повърхностен - повечето от тях се държат и нарочно слагат маската на повърхността , но комплексността им е на моменти разтъсваща.
В характерите на героите егоизъм , амбиция , сладостастие , сребролюбие и
...more
соленка
Mar 17, 2013 соленка rated it it was amazing
Shelves: favorites
Това е една от книгите, които с чисто сърце и с радост бих нарекла "задължително четиво" за всеки, който обича да чете.

Сюжетът е прекрасен. И макар с дребната забележка, че фабулата за социализма и партизаните ми идва в повече (говоря за оригиналното издание), защото подобна сюжетна посока ми е безинтересна, и това разклонение в генералната картина допринася за стойността на романа като литературно съдържание.

Изключително много съм впечатлена от няколко неща:

- цялостната идея на историята - с
...more
Teodora-Kosara Popova
Oct 04, 2016 Teodora-Kosara Popova rated it it was amazing
Шедьовър на световно ниво.
Абсолютно задължително четиво, което обори всичките ми предразсъдъци относно българската литература и си установи непоклатима позиция в топ класациите ми.
Ярко обрисувани картини, които изцяло те поглъщат и мигновено те пренасят във времето и мястото на събитията.
Многопластови персонажи, които се развиват в продължение на целия разказ. Хора. С човешки чувства, човешки грешки, човешки възходи и падения в един свят на социално неравенство, на упадъчен морал, на изкривени
...more
Julliqna
Apr 10, 2013 Julliqna rated it really liked it
Световната класика винаги е притежавала най-силния магнетизъм за мен и макар тук да става въпрос за българска книга, по мое мнение може спокойно да отредим мястото на „Тютюн” сред нея. Много и различни, противоречиви до известна степен, чувства ме накара да изпитам този роман. Определено той е от онези, които не се четат с лекота- но остават там някъде, в сърцето ти, завинаги. Многобройни са достойнствата на тази книга, но бих искала да споделя някои от тях, които според мен не бива да се подцен ...more
Кайти Кат
Apr 10, 2015 Кайти Кат rated it really liked it
Това е нецензурираната, първоначална версия, която очаквах да е по-изчистена от идеология. Това, за съжаление е намало как да стане, след като авторът е бил комунист. Трудно ми е например да приема, че Ирина е мекушав и слаб образ, защото се е поддала на капиталистическото влияние на парите. Колкото до патоса за новия свят, воден от светлия капитализъм - е... ние сме свидетели, че въпреки желанието и вярата на Д.Димов в комунистическия ред, нещата при нас не са се получили.
Все пак книгата е ше
...more
Lora Dosseva
Oct 10, 2014 Lora Dosseva rated it it was amazing
Прочетох "Тютюн" преди няколко месеца и още ми е в главата-Борис и "Никотиана", Ирина и Костов. Тази книга буквално ме отнесе. Нищо друго, което съм чела досега, не е предизвиквало такива чувства у мен. Тежък роман е. Не се чете лесно. Има моменти, когато ти се иска да го захвърлиш. Има моменти, когато се отчайваш от целия морален упадък на обществото. Но аз винаги се връщах. Заслужава си.
Щом прочетеш "Тютюн", всики книги след това ще бъдат сравнявани с тази на Димитър Димов.

Пс: прочетох първона
...more
Веселин Павлов
Feb 15, 2012 Веселин Павлов rated it it was amazing
Четох го скоро, и докато го четох, а и сега, все още не мога да определя какво точно мисля и какво точно усещам. Но това, което мога да определя е, че автора с невероятния си език направо ми отнесе главата от чувства, които предизвика в мен. Чувства всякакви, от оттегчение, през омраза, дълбока симпатия, възхищение и т.н. Тези чувства винаги бяха ярки и силни като лятна буря!
DNN
Jan 22, 2017 DNN rated it it was amazing
769 страници е на пдф формата, който четох. Покой не ми дадоха последните 200 стр. Първата книга, която прочетох с такова удоволствие от задължителната литература. Прекрасна, увлекателна, стойностна :)
Marina Mincheva
Jul 02, 2014 Marina Mincheva rated it it was amazing
Shelves: favorites
Шедьовър на българската литература! Според мен има място до световна класика от ранга на "Война и мир" и "Престъпление и наказание". Определено една от най- интересните и завладяващи книги от задължителната прочитна литература.
Първо, това е, може би, единствената книга, в която всички герои ми допаднаха с по нещо. Най- любимата ми, Ирина, ме спечели първоначално с качествата си на амбициозна, упорита и същевременно красива жена, която се бори за своето щастие. Ирина пазеше своето достойнство, в
...more
Maria Germanova
Sep 29, 2016 Maria Germanova rated it it was amazing
Как бързо се срива един свят... Колко красива е човешката разруха!
,,Хората се бореха страдаха и умираха, а животът недспирно вървеше напред."
Borislav Stefanov
Една от най-въздействащите книги, които съм чел в последните години. Едновременно детайлна, пресъздаваща епохата и живота на главните герои, и увлекателна. Не съм сигурен дали това е книга за четене в училище, доколкото много от описаните характери изискват някакъв житейски и емоционален опит, за да бъдат разбрани наистина.

Хареса ми, че в книгата (почти) няма едноизмерни и "плоски" герои. Дори и "добрите" партизани, комунисти и прочие показват слабости в характера, присъщи на истинските хора, а
...more
Irena
Sep 17, 2012 Irena rated it it was amazing
Shelves: bg, favorites
This is my all-time favourite book. It's a tremendous journey into the dark human nature. The characters are presented with all their faults, nothing is missed or corrected. It's very gloomy and tough to read.
Nadya
Oct 28, 2010 Nadya rated it really liked it
Shelves: favourites
loved the main female character - Irina.
Anton Petrov
Mar 06, 2017 Anton Petrov rated it it was ok
Твърде много политика и история за моя вкус. Стилът на писане на Димов ми е твърде разточителен и бавен. Имаше моменти, макар и малко, които ме грабнаха. Затова получава 1 звезда повече.
Ria
Jan 03, 2017 Ria rated it really liked it
Shelves: other-fiction
"Ако изпушиш три цигари наред, четвъртата ще ти се стори безвкусна. Ако прекараш две нощи в любов, третата ще те отегчи. А нейните цигари и нейната любов от десет години насам бяха едни и същи."

Току-що прочетох книгата и не съм напълно сигурна какво точно изпитвам към нея. Но имам чувството, че съм живяла с Борис Морев, с Ирина, Костов, Павел и останалите герои. Подразниха ме очевидните комунистически нотки дори в оригиналния вариант, но като се има предвид кога е написан романът, са били неизбе
...more
Vasil Borisov
Jul 21, 2016 Vasil Borisov rated it it was amazing  ·  review of another edition
"Тютюн" е без съмнение най-добрия български роман (разбира се това се отнася за оригиналното издание, което съм посочил, а не последвалата го втора версия, написването на която е продиктувана от външни фактори, на които няма смисъл да се спирам). Историята на Ирина и Борис, светът на Никотиана, лицето на мафията, ужасът от войната и борбата на партизаните са представени по неповторим начин, така че на края на всяка глава да ти спира дъха. Димитър Димов рисува толкова реално всички тези образи, ч ...more
Zuzi
Jan 03, 2013 Zuzi rated it it was amazing  ·  review of another edition
Каквото и да кажа за тази книга, все ще е малко. Шедьовър в българската литература. И въпреки че четох преработеното издание, намирам всяка една страница от него за напълно подходяща и значима. В момента не бих могла да си представя тази история написана по друг начин. Книгата представя част от българската история, а в същото време напомня на модерните романи с развиващите се и многопластови герои, с политиката, с предателствата, с личните преживявания на героите.
Много любима книга! :)
Iliyan Dimitrov
Apr 17, 2015 Iliyan Dimitrov rated it it was amazing
Зашеметяващо добър роман! Ужасно впечатляващ като образност, дълбочина и огромен сюжет, който на моменти като да излизаше от контрол, но така или иначе успя да достигне до крайната си точка. И романът закънтя.....
Des
Dec 18, 2014 Des rated it it was amazing
Още помня началото на романа, как Талев описва толкова прекрасен пейзаж.... Изключвайки по - дълбоки разсъждения за политика и власт, това за мен е прекрасна книга. Много красива и ужасно болезнена любов, оставила отпечатък във времето и не само.
Iva
Jan 14, 2016 Iva rated it it was amazing
А колко щеше да е хубаво, ако този роман беше писан извън комунизма. Втората част, с партизаните и "революцията" ми беше безкрайно мъчителна за четене, убедена съм, че за авторът е била мъчителна за писане. Тъжно.
Димитър Трифонов
Отличен роман. Интересна история, герои и всичко останало, което е нужно за да съществува една добра книга.

Това е може би най-добрата българска книга, която някога съм чел, заедно с "Под игото" и "Железният светилник".
Diana Yurukova
Aug 07, 2013 Diana Yurukova rated it it was amazing
Страхотна книга. Това е мнението ми сега, както и при предишния прочит на романа преди около 20 години.Писана е за времето преди 70-80 години, а все едно се отнася за днешното положение в държавата.
Напушен Песнопойни
brilliant
Ganlin Getxf
Sep 09, 2014 Ganlin Getxf rated it it was amazing
Май най-доброто, което съм чел до момента. За два или три дни я прочетох.
Милен Димитров
Най-прекрасната българска книга, която съм чел!
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
 • Железният светилник
 • Поезия. Публицистика
 • Разкази. Гераците
 • Крадецът на праскови
 • Разкази - том 1
 • Под игото
 • Децата на града
 • Бай Ганьо
 • Поезия
 • Стихотворения
 • Стихотворения и проза
 • Време разделно
 • Диви разкази
 • Поезия
 • Патиланско царство
 • Септември

Share This BookNo trivia or quizzes yet. Add some now »

“Ако изпушиш три цигари, четвъртата ще ти се стори безвкусна. Ако прекараш две нощи в любов, третата ще те отегчи. А нейните цигари и нейната любов от десет години насам бяха едни и същи!” 88 likes
“С инстинкта си на пламенно същество тя усещаше, че любовта е трагично и силно чувство, което човек трябваше да уважава дори у глупавите хора.” 71 likes
More quotes…