Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Sunan Nanggroe Sang Kembara” as Want to Read:
Sunan Nanggroe Sang Kembara
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Sunan Nanggroe Sang Kembara (Laksamana Sunan #7)

4.49  ·  Rating Details ·  263 Ratings  ·  48 Reviews
DEK kerana fitnah dan dihukum bapa sendiri, Saifudin menjadi perantau di bumi Serambi Mekah - Aceh. Banyak ranjau yang terpaksa dilalui sebelum bermukim di situ. Saifudin diangkat menjadi anak asuhan kepada Wali Sufi. Memilih mendalami agama Islam berbanding seni persilatan.

Di sinilah perawakan Saifudin terbentuk. Dari anak manja di Punggor berubah menjadi pemuda yang pend
...more
Paperback, 528 pages
Published February 24th 2014 by Alaf 21 Sdn Bhd
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Sunan Nanggroe Sang Kembara, please sign up.

Be the first to ask a question about Sunan Nanggroe Sang Kembara

Community Reviews

(showing 1-30)
filter  |  sort: default (?)  |  Rating Details
Kamaliah
Feb 15, 2014 Kamaliah rated it really liked it
Shelves: my-collection
4 *

Sebetulnya saya tidak pernah terpanggil untuk meresensi novel RAM. To me... his writing is beyond all expectation. When I first read his novels, I tend to try to find imperfection in them and can't seem to find any and therefore, I stopped searching.

After reading this book, I am looking at him at a different level altogether. I can see that he is really passionate about Sunan’s story. He knows his story… Even though every book narrates different tales of different times of different characte
...more
Fadzli Jamaludin
Feb 19, 2014 Fadzli Jamaludin rated it it was amazing
Shelves: misi-2014
Mulanya nak bg 4 bintang sahaja, sbb BERSAMBUNG...tp bila terbaca ruangan Segmen Ilmu...Abg RAM menulis tentang kampung ku...itu yang tambah 1 bintang...hahahah

Bagi sesiapa yang baru pertama kali nak mengenali Laksamana Sunan...Novel Sunan Nanggaroe Sang Kembara boleh jadi permulaan kalian...Untuk novel ini, penulis memperincikan bagaimana proses kelahiran Saifuddin & Ratna, serta liku2 yang di hadapi oleh mereka...di sini pembaca dapat mengetahui zaman kanak2 mereka sehinggalah Saifuddin pe
...more
Wan Amalyn
Oct 27, 2015 Wan Amalyn rated it really liked it
Shelves: wan-baca-2015
Lebih baik tersalah ampun daripada tersilap hukum

Lama saya peram buku RAM yang ini. FYI saya peminat (walaupun tak tegar mana) tapi semua karya RAM jadi koleksi saya. Tau kenapa saya peram? Kerana saya kurang gemar dengan kulit novelnya yang keras! Bila saya susun ikut susunan bukunya, jadi tak lawa! (penyakit 'gilabuku' no#1001) hahahaha

Tapi memandangkan saya dalam misi menghabiskan stok buku #belitapitakbaca saya gagahkan diri baca dengan hati yang separuh geram-separuh pasrah. Nasib baik is
...more
CrystalGrey
Nov 19, 2015 CrystalGrey rated it it was amazing
terbaik..siapa Laksamana Sunan? ini bukunya macam mana Ratu boleh menjadi anak asuhan Maharani> ini bukunya. Buku RAM kali ni menceritakan bagaimana awal hayat Laksamana Sunan, tiada manusia yang sempurna begitu juga Sunan. Kisah Fitnah oleh Melor,, cerita hati cinta Megat dengan Seroja. bagaimana Sunan boleh menjadi anak asuhan Wali Sufi. semua dalam buku ini. RAM tq for the nice book.
Gobokairina
Tamat sudah! ;)
Kerana nak habiskan kisah Nanggroe ini yang buat aku reread siri Sunan sebenarnya. Kebetulan di GR, aku belum buat mana-mana review kecuali Sunan Musafir. Makanya siri ke-6 tu aku baca juga tapi tak update di GR kerana bukunya sudah masuk cabaran GR tahun 2012.

Aku tunggu kesinambungan kisah ini. Lagi cepat diterbitkan lagi bagus, tak buat aku panasaran hahaha

Full review: 21/04/2015

Bahayanya fitnah -- seorang bapa menghukum anaknya, seorang ibu kehilangan anaknya, dan seorang abang
...more
Web Sutera
Mar 17, 2014 Web Sutera rated it really liked it
Tamat membacanya. Satu komen sahaja, yakni banyak ayat-ayat berulangan di merata plot. Novel ini boleh menjadi lebih pendek dan padat sekiranya ayat-ayat berulangan itu dicantas. Editor tidak melihatnya atau memang disengajakan? Ia menganggu perjalanan penceritaan.

Tekaan awal saya tentang Engku Aminah mungkin ada benarnya, bahawa dia bukan manusia kerana setiap salam Saifudin tidak dijawab.

Masih dalam gaya biasa Ramlee Awang Murshid. Walau bagaimanapun, saya tetap berikan 4 bintang daripada lima
...more
Yana
Nov 08, 2015 Yana rated it it was amazing
Ramlee Awang Murshid (RAM)..plot cerita garapan RAM memang mudah..ringkas..tetapi sarat dengan mesej. Bahasanya mungkin tidak terlalu puitis sehingga boleh menang anugerah..tapi terpenting mesejnya sampai. Laksamana Sunan ialah watak yang tercipta seperti Alex Cross I, Alex Cross karya James Peterson..Sukar bukan untuk kita menyukai watak seorang teruna pada zaman Hang Tuah di dalam novel..kecuali watak itu digambarkan tampan seperti M.Nasir!Tetapi tidak buat RAM. Novelnya laku keras. Peminatnya ...more
Eerashera
Jun 10, 2015 Eerashera rated it it was amazing
Aku tak sabar tunggu sambungannya. yg pasti tiap kali abes baca siri sunan, aku rasa sedih. sedih sebab tak sanggup nak baca pengakhiran sunan. biar je la cerita sunan ni tak pernah mati. sama macam sunan yg tak pernah mati dalam hati tiap pembacanya. sunan bagaikan hidup. ewahh!
Hilmi Isa
Aug 05, 2014 Hilmi Isa rated it liked it
Para peminat setia Saga Laksamana Sunan (SLS) pastinya umum mengetahui bahawa novel yang bertajuk Sunan : Nanggroe Sang Kembara (SNSK) merupakan prekuel kepada novel-novel yang sebelumnya. Kali ini,menerusinya,Ramlee Awang Murshid membawa pembaca menelusuri kisah hidup Saifudin ketika usia remaja dan ketika berpisah dengan keluarga di Punggor dan berkelana ke Aceh,angkara fitnah.
Nampaknya,SNSK merupakan pelengkap kepada SLS. Selain Saifudin atau Laksamana Sunan,beberapa watak utama/penting dan s
...more
Qhistina
Buku terbaru adalah prolog susur galur kehidupan awal Saifudin. For those yang completely clueless dan rambang mata tengok trilogi Sunan, boleh start baca novel ni before your read further starting with Bagaikan Puteri. Takdela blur sangat.

hurmmm...ada rasa kuciwa sebab kebanyakkan plot meleret-leret. Perasaan thrill tu down sikit. Novel RAM kali ni bila aku buat pengimejan dalam dunia imaginasi sendiri, kurang sharp. Seems like it doesn't hit the button when it supposed to. Sunan's followers da
...more
Arif Zulkifli
Apr 01, 2014 Arif Zulkifli rated it really liked it
aku terhibur dengan ulah saifuddin semasa dia remaja.

dan siapa Aminah yang sebenarnya?!
kena tunggu lah gamaknyaa
Ayman Hyeqal
Mar 08, 2014 Ayman Hyeqal rated it it was amazing
#23 Sunan Nanggroe Sang Kembara
Penulis Ramlee Awang Murshid
Terbitan Alaf21

Naskah ke-7 siri Sunan selepas Bagaikan Bidadari, Cinta Sang Ratu, Hijab Sang Pencinta, Cinta Sufi, Sutera Bidadari dan Sunan Musafir, jika anda penggemar siri Sunan pasti anda akan teruja akan dgn terhasilnya naskah ini, naskah ini adalah permulaan kpd siri Sunan, mengisahkan perjalanan hidup Saifudin mjdi perantau akibat dek fitnah dan hukuman bapa sendiri selaku ketua kg, Saifudin merantau ke bumi acheh selepas dibebask
...more
Syamil A Samad
Mar 27, 2014 Syamil A Samad rated it it was amazing
Sejujurnya saya tidak pernah memberi kurang daripada 5 bintang untuk setiap novel garapan RAM. jadi novel ini pastinya tidak terkecuali. Ia adalah sebuah penceritaan yang baik. membawa pembaca mengenali dengan lebih rapat siapakah Saifuddin atau Laksamana Sunan sebenarnya. jika sebelum ini pada novel-novel RAM yang lain Laksamana Sunan ditunjukkan sebagai ikon yang sangat sempurnya akhlaknya dan firasat yang dimilikinya sukar digugah oleh sesiapa pun. Kehebatan dalam ilmu persilatan dan ketaatan ...more
Nor Azzah
Aug 12, 2014 Nor Azzah rated it really liked it
Shelves: zamri-norazzah
Permulaan kisah Sunan yang menarik. Kisah Saifuddin sejak kecil, bagaimana dia difitnah & tercampak ke Acheh.

Saya sukakan kisah Sunan, selain jalan ceritanya yang menarik, saya sukakan pergantungannya kepada Ilahi sepenuhnya.

Tema cerita "..biar tersilap ampun, jangan tersalah hukum.." sangat menarik untuk dijadikan panduan.

Ada dua perkataan dalam novel ini yang saya fikir salah digunakan, bukan salah ejaannya kerana berulang kali digunakan. Pertama, perkataan 'dihandalkan'. Saya fikir ia mer
...more
Mahfuzah Abdul
May 17, 2014 Mahfuzah Abdul rated it it was amazing
kenapa?kenapa?kenapa?
kenapa x pernah jemu baca kisah ttg sunan?????
KENAPA?????
Why?
PURKHEEE??

kalau ada 10 bintang mmg akan bagi 10 bintang.
sometimes,i wonder how to be an awesome writer macam ramleeawang murshid?
banyak sungguh beliau membaca utk menghasilkan naskhah buku2 yg sangat hebat bagi saya.

sunan:nanggroe sang kembara.
sebuah prolog terhadap buku2 sebelum ini.
bayangkan kita sudah baca apa yg terjadi kepada sunan dan apa pengakhiran hidup beliau(yakni beliau dah kahwin dgn ratna ratu sulaman
...more
Syahiran Ramli
Apr 17, 2014 Syahiran Ramli rated it really liked it
Shelves: favorites
Kisah di sebalik kehebatan Laksamana Sunan dikisahkan dalam bingkisan terbaru RAM. Bukan sambungan pada kisah-kisah SUNAN sebelum ini, tapi lebih kepada kisah silam SUNAN ketika kecil sehingga menganjak masanya sebagai remaja. Paling mudahnya, flashback atau Prolog. Watak Wali Sufi sememangnya dinantikan kisahnya yang selama ini diceritakan serba ringkas, tetapi tidak pada prolog. Jelas, SUNAN mengikuti jejak langkah gurunya Wali Sufi dalam berakhlak, adab, kesabaran, ilmu persilatan dsb. Cuma ...more
Hasnul Adin
May 08, 2014 Hasnul Adin rated it really liked it
Sepatutnya tajuknya ditukar kepada; SUNAN: Nanggore Sang Kembara Bermula!

:3

Setelah membaca 70% daripada novel ini, kembara Sunan masih belum 'bermula'. Ketika itu pon Sunan masih lagi hanya seorang Saifudin dan dia belum pon lagi bersatu dengan keris Nanggore.

Dari situ dah dapat agak, pasti ada sambungan novel ni.

Anyways, 4.5 bintang sahaja sebab bersambung. :3

*agak-agak bila sambungannya?
Lann
Jul 16, 2014 Lann rated it really liked it
Bila dah habis baca, baru sedar yang buku ini merupakan prolog kepada siri buku Bagaikan Puteri (sebanyak 6 episod). Maknanya buku ini menceritakan bagaimana semua karakter dalam siri Bagaikan Puteri tercipta. Masalahnya aku langsu tak baca siri tersebut. Adoi, nampaknya kena start baca la ni, sebab aku dah mula suka cerita ni....huhu
Que Razali
Mar 15, 2014 Que Razali rated it it was amazing
Seperti biasa, RAM tak pernah mengecewakan. setiap kisahnya, pasti ada keunikan tersendiri. Orang api, orang kenit dan lain2. Sebuah kisah yang sangat menarik. Dan, seperti biasa juga penamat RAM lain dari yang lain. Paling best bila ada perkataan "bersambung..." sampai sekarang, tertanya2 siapa Engku Aminah yang sebenarnya? apa2 pun, 5 bintang untuk "permulaan" kisah Sunan ini!
Hani Suraya
Mar 31, 2014 Hani Suraya rated it really liked it
Sebuah prolog yang menarik, sekaligus menceritakan apa yang berlaku sepanjang tempoh rajuk Saifudin di Aceh, walapun baru part 1.

Aku suka scene yang berlaku di antara Djailuh, Sadik dan Saifudin. Setiap kali diorang bergaduh tu aku membayangkan seperti dalam filem P. Ramlee je persekitarannya. Dengan lenggok bahasa Melayu lamanya, buatkan situasi tu jadi lucu.
Norhasmeza
Feb 11, 2014 Norhasmeza rated it really liked it
Shelves: rak-buku-mieza
besttttt... sgt.. patut 5* tp sbb bersambung ...sy tolak 1* .... hehehe
en RAM ..bila nak kuar sambungan nye... tak lena tido dibuatnye... harus ambo keluarkan blk buku lama2 ulang baca ..wlpon dah berkali2 baca....
Intan Safinaz
Sep 11, 2016 Intan Safinaz rated it it was amazing
dah lama tunggu buku ni..memang takkan menyesal beli..memang kasik 5*..Buku ni ibarat prolog pada kisah Laksamana Sunan..sejarah Ratna Ratu Sulaman. Semuanya diterangkan dalam buku ini..Cuma banyak persoalan yang tak terjawab terutama siapa sebenarnya Engku Aminah??Apapun terbaiklahhh
Wee
Apr 10, 2014 Wee rated it it was amazing
Sakit jiwa tengok perkataan bersambung.
Bawang
Mar 26, 2014 Bawang rated it it was amazing
Tunggu sambungannya.. :)
Nadhiah Aida
Mar 23, 2014 Nadhiah Aida rated it it was amazing
why! why! why!
Fatini Zulkifli
Sep 06, 2016 Fatini Zulkifli rated it really liked it
Shelves: malay-novel
*4.6/5

Buku epik Melayu.

Tahun 2012, di Pusat Asasi UIA Petaling Jaya, aku nampak teman sebilik baca buku RAM. Aku tanya dia, "Best ke novel RAM? Famous betul dia ni". Teman sebilik yang tengah baca Rayyan Fantasi tu balas "Best. Cerita dia unpredictable. Lain daripada novel-novel lain." Tahun 2016, kali pertama aku baca buku RAM walaupun dah bertahun novel-novelnya tersusun atas rak buku di rumah. Aku pun tak tahu apa yang tak kena. Sekarang baru nak baca.

Novel ini novel pertama (kot) yang buat
...more
Masharah
May 02, 2014 Masharah rated it really liked it
Buku ni bukan sambungan kepada series yg enam tu, tetapi lebih kepada 'permulaan'. Kalau kita ingat balik buku Bagaikan Puteri dulu, watak Saifudin terus diperkenalkan tanpa kita ketahui kenapa Saifudin digelar 'lelaki berduka dari Tanah Rencong'. Apabila kita baca buku ini, kita akan ketahui kenapa gelaran itu diberikan kepada Saifudin.
Watak heroin kepada cerita ini juga diwujudkan, Ratna Sang Ratu Sulaman. Kisah cinta mereka berputik kala usia remaja lagi. Dan Ramlee Awang Murshid telah wuju
...more
Arieana
Feb 26, 2014 Arieana rated it liked it
Shelves: malay-novel
Sama seperti yg dinyatakan oleh RAM, buku ini lebih kepada prolog utk siri Laksamana Sunan. Cerita yg dikisahkan dlm buku ini terjadi sebelum pengembaraan Sunan, iaitu tentang permulaan bagaimana Saifuddin menjadi anak asuhan Wali Sufi.

Sinopsis utk buku adalah ttg perjalanan Saifuddin semasa dia membawa rajuknya ke Melaka. Namun takdir Allah telah membawanya ke Tanah Rencong, Aceh. Sekaligus menjadi anak asuhan Wali Sufi. Iman dan taqwa cuba dicapai dengan sentiasa beramal dan ikhlas dalam semua
...more
نور
Jun 30, 2016 نور rated it it was amazing
Selama 7 tahun lamanya mengembara bersama kisah Sunan.
musim demi musim berganti. saya tak nafi sayang pada Sunan dah 200%. sayang sungguh dengan watak ni. apatah lagi penulisnya, Ramlee Awang Murshid.

Jadi,kalau nak komen berkenaan cerita,.Sunan: The beginning ni banyak mengisahkan seorang Saifudin. Kisah awal remajanya di Tanah Melayu dan bagaimana kehidupannya di Acheh. Dan paling saya suka Wali Sufi dikisahkan panjang lebar di sini. Ternyata Wali Sufi adalah seorang lelaki yang menjadi tulang
...more
Siti Shareeza
Apr 20, 2014 Siti Shareeza rated it it was amazing
Novel Ramlee Awang Murshid tak pernah menghampakan.

Telahpun mengikuti penceritaan Laksamana Sunan sejak novel Bagaikan Puteri suatu waktu dahulu, dan sesungguhnya cerita Sunan tak pernah menjemukan. Sepanjang membaca novel ini, berbagai emosi terbit. barangkali kali kerana mengingatkan perjalanan cerita sunan sejak dari awal lagi. lalu kesedihan itu turut sama cuma dibayangkan dan dirasai sama agar lebih 'rasa' sewaktu membaca novel ni. sejujurnya novel ini sangat detail dan penuh emosi.

Cuma s
...more
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
  • Manikam Kalbu
  • My Precious Iris (Mypi)
  • Kau Untukku
  • Jaja & Din
  • Hero
  • MURTAD
  • Cinta Kita
  • Wasilah Cinta Weera
  • Cooper-K
  • 13 Jam A380
  • Si Mangkuk Tingkat
  • GERGASI
  • Tak Seindah Mimpi
  • Tunas
  • Cerita Cinta Ahmad Ammar
  • Awek Pisang Goreng
  • Catatan Matluthfi
  • Arluna
569001
Ramlee Awang Murshid (lahir 4 November 1967) ialah seorang novelis dan juga penulis Malaysia untuk Radio Televisyen Malaysia (RTM) sejak 1986. RAMLEE Awang Murshid dilahirkan di Papar, Sabah, pada 4 November 1967 dan pemegang Ijazah Sarjana Muda Komunikasi Massa, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), bertugas sebagai wartawan penyiaran di RTM Angkasapuri Kuala Lumpur.

Dalam dunia penulisan, Ramlee
...more
More about Ramlee Awang Murshid...

Share This Book