Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Tiada Yang Lain” as Want to Read:
Tiada Yang Lain
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Tiada Yang Lain

3.92  ·  Rating Details ·  85 Ratings  ·  17 Reviews
Sinopsis:

Pertama kali bertemu Zharif, hati Atiqah sudah terusik. Lelaki stok ‘semak’ itu memang mulut laser tetapi dalam lasernya, dia pandai ‘membeli jiwa’.

“Tapi Iqa... garang-garang saya ni, saya romantis giler, kan? Tengok betapa beruntungnya awak jadi makwe saya. Hari-hari saya bagi bunga, kan?” ~ Zharif

“Eeii... stop! Stop! Mengada-ngada! Bila entah orang jadi mak w
...more
Paperback, 613 pages
Published November 2013 by Idea Kreatif Publication
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Tiada Yang Lain, please sign up.

Be the first to ask a question about Tiada Yang Lain

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

(showing 1-30)
filter  |  sort: default (?)  |  Rating Details
nilam
Jan 04, 2014 nilam rated it really liked it
Seriously x sangka novel Ana Sofiya kali ni agak sadisss..sedihhhh..asyik tertanya2 KENAPA??!!!

Memang x dpt terima bila Zharif yang berkorban..semata2 untuk abg sepupu dia..padahal Atiqah tebalkan muka luahkan perasaan. Zharif pulak terlalu baik..sebab tu sanggup korbankan perasaan dia..

Mak Iqa pula suka main paksa2..tak suka betul..konon nak dpt menantu doktor..

Tak sangka lepas Iqa berkahwin dengan Afif..Iqa telah didera oleh Afif dan dirogol oleh suaminya dengan kasar..sangat kesian..sampai Iq
...more
Nonieღserenity2bliss
Jan 16, 2014 Nonieღserenity2bliss rated it really liked it
Announcement before review: N nak jual buku ni for RM12. Pada sesiapa yang berminat, boleh lar PM :)

Sangkanya ia the usual cerita kahwin paksa, mula-mula benci kemudian jatuh cinta. Tapi sangkaan N jauh meleset! N nak bagi warning yang buku ni maybe tak sesuai untuk semua orang. Mature readers only!

N suka dengan isu yang dibangkitkan dalam novel ni. Tahniah buat penulis! Rasanya tak ramai yang berani 'bermain' dengan isu marital abuse because it's not only sensitive, but it's darn scary to thi
...more
Kamaliah
Mar 07, 2015 Kamaliah rated it really liked it
Shelves: my-collection
Astaghfirullahalazimmm..... Ya Allah... penatnya laaaaa baca buku ni... S.E.T.E.R.E.S.S!!! Tapi saya suker... Soooo... what's my problem??? Aiiiiii have no idea....

First of all!!! Saya cuma nak cakaaaaapppppp.... SAYA BENCIK PUAN SALMAH!!! Bukan benci tapi BENCIK!!!! Nampak tak betapa benciknya saya pada dia.....

Secondly.... Binatang apakah Afif itu??? I mean siriyesly??? Kpala hotak letak kat lutut... Haish!!!! Saya suker ending watak dia. PADAN MUKA!!!!! Andai kata ending dia lain daripada,
...more
Zurianita Manab
Dec 05, 2013 Zurianita Manab rated it it was amazing
Ini buku kedua Ana Sofiya yang saya baca walau sudah memiliki kesemua karya beiau (yg saya tahu).

Cerita ini mengisahkan sikap ibu Atiqah yg terlampau yakin yg dirinya lebih mengenali anak lalu meaksa Atiqah berkahwin dgn Afif. Walau Puan Salmah dan En Idris tahu yang Zharif telah bertakhta di hati Afiqah.

Kali terakhir bertemu Zharif dan meminta Zharif melamar dirinya, Afiqah kecewa bila tahu yang Zharif menyatakan dia tidak pernah menyintai Afiqah. Pada Zharif, dia sanggup berkorban untuk Afif-
...more
Tie Tinie
Dec 08, 2013 Tie Tinie rated it really liked it
selesai sudah buku nie...
tahniah kak ana sofiya... cerita yg best... walaupun permulaan baca dgn sakit hari... hahahaha...

1) benci sangat ngan afif... haishhh... jahat giler.. tau la awak tu anak banduan... tapi boleh tak jgn ikut perangai jahat ayah awak tu... eee... geram sungguh... nasib baik mati.. baru tau kan macam mana rasanya kena sepak terajang... padan muka...

2) Zharif... apasal la baik hati sangat... kata cinta... konon nak berkorban utk abang sepupu... sudahnya.. mkn hati sendiri.. s
...more
Hajar
Jan 27, 2014 Hajar rated it really liked it
Shelves: koleksi-peribadi
Pertemuannya pertama antara Atiqah dan Zharif menimbulkan sengketa. Sengketa yang bermula dengan salah sangka akhirnya merubah tanggapan Atiqah bila Zarif sudi membantunya sewaktu ditimpa musibah. Hubungan mereka makin rapat dan Zharif pun dah mula memberi isyarat yang memberi gambaran isi hatinya pada Atiqah. Malangnya, percaturan takdir memisahkan mereka. Atiqah ditunangkan dengan Afif yang juga merupakan sepupu kepada Zharif.

Atiqah yang memberontak diberi pilihan oleh kedua ibu bapanya; sekir
...more
Ridhya Iman
Dec 13, 2013 Ridhya Iman rated it it was amazing
Tiada yang lain memang karya yang sangat lain. Sarat dengan ilmu. Awesome!
Aina Shukri
Dec 22, 2015 Aina Shukri rated it really liked it
Shelves: malay-novel
[Emoness alert]

Sekarang baru aku faham kenapa ramai sangat yang geram dengan Pak Cik Idris dan Mak Cik Salmah ni. Heee kalau nak ikutkan hati, nak je letak julap dalam makanan diorang biar cirit-birit masuk hospital. Dah la kawinkan anak dengan Afif jahat tu. Apa ingat kalau kerja doktor, pastu dah ada cable kuat dengan mak ayah dia, budak tu baik la? Dah tu lepas dah dapat menantu baik, eh eh wahh.. suka hati ja nak suruh si Atiqah tu bercerai dengan Zharif. Buang dalam telaga jugak orang tua n
...more
Naira2975
Dec 18, 2014 Naira2975 rated it really liked it
Book #6 - 2014

First time baca buku by this author. I was told her other book is jenis siuk tapi sedih.
I try to avoid cerita yang sedih but because i was curious (and because dari publication ideakreatif) I read this one. So this book pun sedih, tidak terkecuali. Almost kan give up baca but because the way she writes! My gat! Tersangatlah lawa. So ku gagahkan diri lah jebat. What a touching story
Faradina Azlin Azahar
Dec 06, 2013 Faradina Azlin Azahar rated it it was amazing
suke!!!
Ogy Yusof
Apr 08, 2015 Ogy Yusof rated it really liked it
permulaan agak mendatar, kisah ibu yg mahu anaknya mendengar katanya dengan menjodohkan dengan pilihannya. Pilihan yang di anggap menepati segala piawaian baik dari segi kerja, rupa paras, harta mahupun keturunan. Si anak, atiqah yg punya pilihan hati iaitu zharif terpaksa menurut kehendak ibunya setelah zharif sendiri menolaknya. Namun begitu sebenarnya zharif terpaksa mengalah kerana atiqah sebenarnya hendak dijodohkan dengab sepupunya sendiri iaitu afif..
kemanisan yang diharapkan dlm berumaht
...more
Norliza Yusop
Feb 08, 2014 Norliza Yusop rated it really liked it
Karya Ana Sofiya tiada pernah menghampakan...telus dan ada pengisian! kali ni keganasan rumahtangga menjdi pilihan kak sofi...isu sensitif dan menakutkan ni tlh digarap dgn baik malah seolah 'masuk' dan terkesan dgn watak Atiqah....

Atiqah punya Zharif tp terpaksa berkahwin dgn Afif atas kehendak ibu dan ayahnya. Zharif brkorban kasih utk Afif iaitu sepupu rapatnya krn merasakan Afif begitu cintakan Atiqah.

Perkahwinan mereka nampak bahagia tp ada rahsia di dalamnya. Atiqah hilang 'kehidupan'nya k
...more
Linamarlyn
Jun 23, 2014 Linamarlyn rated it really liked it
Such a touching story line! :'( masa selesai membaca this book i thought to myself nda mustahil benda cemani terjadi in real life.. Kisah nya atiqah kawin with an abusive husband. Very abisive and hypocrite! Who would expect a doctor being so abusive and inhumane! Bari geram hati berabis and when dr afif died! Padan muka.. So atiqah married her first love zharif whom is first cousins with afif.. I like the love story between zharif and atiqah. Zharif character atu a bit too perfect.. But i love ...more
Emoon
Apr 15, 2014 Emoon rated it liked it
Shelves: malay-novels
Huhh!!! novel2 karya Ana Sofiya so far sentiasa sy nnt2 kan tp novel ni macam kurang perisa lah... no offence.. Novel2 Ana Sofiya semua sy ada dlm koleksi termasuk yg latest tu SUAMI SEBELAH RUMAH (tp blm baca la) anyway, life full of surprises kan? spt dlm novel ni org yg di sangka baik x spt yg diharapkan... x suka Afif sgt! suka watak Zharif tp x suka dia bla dia senang2 je lepaskan Iqa pd memula tu. Well, buat readers yg blm baca tu can refer sinopsis novel ni lah... ni pandangan sy je... ...more
Jessica Lim
Jun 02, 2014 Jessica Lim rated it it was amazing
Ini buku pertama Kak Sofi yang saya baca. Dan sungguh tidak mengecewakan dan seronok untuk dibaca. Menarik! Will looking forwards tentang penulisan Kak Sofi.

Zhariff dan Atiqah ditemukan dengan tak sengaja. Pertemuan yang bermula dengan sedikit pergaduhan kecil tetapi menimbulkan bibit-bibit cinta antara mereka. Tapi semuanya musnah dengan kehadiran Afif. Zhariff mengalah dan Atiqah bersama Afif.

Seksanya Atiqah menanggung seksa yang dihadiahkan oleh seorang suami. Semuanya ditelan sendiri. Tak ma
...more
Nad
Nad rated it liked it
Jul 13, 2015
Sapp73
Sapp73 rated it really liked it
Mar 20, 2014
Penchinta Novel
Penchinta Novel rated it liked it
Feb 12, 2014
Ella
Ella rated it really liked it
Jul 22, 2016
Uswatun Hasanah
Uswatun Hasanah rated it it was amazing
Apr 08, 2014
Syeena Hamdan
Syeena Hamdan rated it really liked it
Jun 15, 2015
Natasya
Natasya rated it really liked it
Mar 18, 2015
Sue Chiaki
Sue Chiaki rated it it was amazing
Nov 12, 2014
Taz
Taz rated it really liked it
Jul 11, 2014
Nurul Fatin
Nurul Fatin rated it it was amazing
Mar 21, 2015
Ms. Firda
Ms. Firda rated it really liked it
Aug 30, 2015
mrsbudu
Mar 30, 2014 mrsbudu rated it it was amazing
terbaik... jalan cerita yang mantap...
seriously takut dgn lelaki mcm afif...
Anisashraf
Anisashraf rated it really liked it
Jan 02, 2014
Ain adawiyah
Ain adawiyah rated it really liked it
Nov 04, 2014
Najwa Annisaa
Najwa Annisaa rated it really liked it
May 04, 2014
« previous 1 3 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Share This Book