Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Bukan Isteri Simpanan” as Want to Read:
Bukan Isteri Simpanan
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Bukan Isteri Simpanan

3.28  ·  Rating Details ·  138 Ratings  ·  25 Reviews
Synopsis

DANIA - Gadis polos yang tak punya apa-apa. Cintanya diburu oleh pasangan adik dan abang, Khaliff dan Afiff. AFIFF - Bagi Dania, Afiff adalah lelaki paling poyo dan kurang adab yang pernah dia jumpa. Tapi siapa sangka, lelaki tak normal itu jugalah jodohnya. Apa yang tak kena pada Afiff? Luarannya nampak biasa-biasa. Dania ada jawapannya. Enam bulan bergelar isteri
...more
Paperback, 766 pages
Published December 2013 by Gedebook Sdn Bhd
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Bukan Isteri Simpanan, please sign up.

Be the first to ask a question about Bukan Isteri Simpanan

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

(showing 1-30)
filter  |  sort: default (?)  |  Rating Details
Nonieღserenity2bliss
Announcement before review: N nak jual buku ni for RM15. Pada sesiapa yang berminat, boleh lar PM :)

Sorry, not my cup of tea. N tahu ramai yang menggemari novel ni, but sadly I'm not one of them.

Tak dinafikan the story is promising and ada kelainannya. Malangnya, pada N, ia gagal disampaikan dengan baik dan mencantas minat N untuk baca sampai habis.

For starters, I'm not a fan of the writer's style of writing. Secondly, watak Nia ia annoying. I thought she was great and kind at first. But late
...more
Fiza
Dec 19, 2013 Fiza rated it liked it
Mengisahkan seorang gadis kampung (Dania) yang pandai masak. Disebabkan satu kejadian, Dania hilang tempat bergantung. Khaliff yg berkenan + terhutang budi ngan Dania, bawa dia balik ke bandar. Dania pulak, hanya dengan tengok gambar dah jatuh cinta pandang pertama dengan abang si Khaliff, Afiff.

Afiff ni pulak seorang gay. Untuk menutup kekurangan tu, Afiff setuju berkahwin dengan Dania walaupun tahu Khaliff suka ngan Dania. Khaliff bawa diri. Dania yang memang berkenan ngan Afiff, cuba jadi is
...more
Don ツ
Apr 13, 2016 Don ツ rated it did not like it
Shelves: bacaan-bm, mine
Saya nk jual novel ini pada harga RM15. Pm kalau berminat.

Reaksi

09/11/2014
Buku ini masih belum di letgo.
Madam Lola
Sep 26, 2014 Madam Lola rated it it was ok
Hemmm... nak suruh ML bawak watak baik ke watak jahat??? Eee,.... tapikan.. apa yg ML dapat bila baca novel ni???


1. Baru ML tahu, tempoh edah seorang isteri apabila bercerai dengan semuanya adalah 2 bulan. biar betik... bahaya betul "fakta" yang satu ni..

2. Rasa nak jer tukar tajuk citer ni jadi, kau pemain bola sepak hatiku... wakakkaka senang-senang hati jer main passing. lepas adik, abang.. lepas abang adik.. hadoi la...

3. Bila baca balik, Dania ni byk berubah. dari gadis kampung yg lembut j
...more
Bhanfb
Jul 14, 2014 Bhanfb rated it did not like it
Sometimes hukum hakam pasal kahwin pun kene la logik. Agak2 le baru cerai dah terus boleh kahwin lain.

It makes me think huhhh...

Not my taste at all.
Linamarlyn
May 22, 2014 Linamarlyn rated it liked it
Its not the best but its alright.

Damia; anak yatim dari kampong bertemu with this guy Khaliff who come from a rich family; mother died of cancer got taken "Care" of like cinderella by the step mom whom ada anak named afiff whom is gay. Damia jadi anak angkat khalif family and d jodohkan with affix instead of khalif whom love damia with all his heart. Simply because the mother is the berat sebalah type~ *rolls eyes* Affif to cover up his gayness got married with damia. Affif with his gay plan wi
...more
Zurianita Manab
Dec 11, 2013 Zurianita Manab rated it it was amazing
Novel kedua Mia Kiff memang berbeza dari novel pertama. Bila baca novel ni, makin terserlah kebolehan Mia Kiff dalam bidang penlisan.
Jalan cerita mmg menarik walau mula2 agak jijik dengan Afiff dan Rayyan.
Watak gadis yg garang2 manja. Lelaki yang angkuh dan sombong. Yang sopan dan sabar... ternyata Nia mampu menghidupkan semua watak2 ni.
Saya sangat terhibur walau ada 1-2 isu yang saya kurang jelas...
Mai
Sep 28, 2015 Mai rated it did not like it
Shelves: sold, mairead-2015
Saya nak jual buku ini pada harga Rm10
Ayman Hyeqal
Jan 24, 2014 Ayman Hyeqal rated it really liked it
#10 Bukan Isteri Simpanan
Karya Mia Kiff Azlisha
Terbitan Gedebook

Naskah ke-2 penulis selepas Bidadari Salju.. Mengisahkan Dania seorg gadis kg yg telah kematian ibu dan hidup bersama ayahnya yg sakit.. Dania yg meniaga nasi lemak bg menampung kehidupannya dan dibantu secara suka rela oleh sahabatnya Hayati.. Nasi lemak masakan Dania amat terkenal krna kesedapannya sehinggalah menarik perhatian seorg jejaka bandar yg kebetulan mempunyai projek resort di kgnya iaitu Khalif.. Khaliff terpikat dgn Da
...more
Novel Annie
Jun 18, 2014 Novel Annie rated it it was ok
kagum dgn watak dania. dah la pndai masak. karya kedua penulis ni nmpk lbih matang dan kebolehan penulis membina ayat mmg tidak dpt dinafikan. Ya Allah jijik nya dgn kelakuan Afiff yg suka kaum sejenis. Demi menutup kelemahan nya itu dia sanggup mfitnah Khaliff yg tak berdosa. Kagum nya sy dgn sikap Khaliff. Ya Allah tabahnya dia menghadapi segala dugaan yang datang.
Fazira Beckly
Mar 27, 2014 Fazira Beckly rated it it was ok
Hmmmmmm... Hmmmmmm... Bolehlaaa, dania ni mula2 bkn main baik lemah lembut sopan santun tp tiba2 jd mcm kasar pula. Kawin cerai kawin cerai. Ntahla. Apa2 pun lain org lain pandangan atau pendapat. Blh la ke kedai buku berdekatan utk beli novel ni ya. Beli kat i pun klu nak. Haha
Faradina Azlin Azahar
Dec 11, 2013 Faradina Azlin Azahar rated it really liked it
suke baca as byk bermain ngan emosi.. tp ralat ngan ending.. i do prefer Khaliff... hehehe
Zareena Bebe
Mar 29, 2014 Zareena Bebe rated it it was ok
Hmm..tak suka sgt.
Kawin cerai kawin cerai..
Tak habis baca pun novel ni.
Ella
Mar 29, 2016 Ella rated it really liked it
Oohh..not everybody will love this story..ini novel pertama yg saya baca dari Mia Kiff.

Jalan cerita dia mudah dan watak dalam cite ni senang nak ditebak.

I do like Nia at first pasal she was kind and understanding after that she turns selfish..kesian betul Khalif..Apapun they end up marrying one another after Afiff ceraikan Nia atas fitnah yg direka sendiri oleh Afiff.

Kehidupan Nia ni sebenarnya lebih baik dari Khaliff yg sering disisihkan Abg dan Mak tiri dia. Harta dia jadi harta diorang sehin
...more
Wann
Jan 24, 2015 Wann rated it did not like it
………………………………
novel ini mgkin mempunyai kelainan berbanding novel lain nmun xdpt menarik minat saya untuk membacanya. nk hbiskan saya terpaksa skip page....
kahwin cerai dan kemudian kahwin semula lngsung xdpt menarik minat saya apatah lg passing between brothers. for me dania character very annoying..so selfish n stupid... well just baca watak dania saya trus skip. boring n one of the type of heroin i hate the most.
walaupun gayq bahasanya ok tp olahan dan jln cerita novel ni membuatkan saya xdpt
...more
Edd Sassin
Dec 02, 2014 Edd Sassin rated it it was amazing
ni antara novel favourite aku!!! dah lama aku bace novel ni...dlm bulan februari...tp baru nk review hr ni...1 disember? terlepas kereta api dah aku ni...

bg aku, cite ni amat best! kesah dia lain drp yg lain...tp watak yg plg sedih dlm cite ialah watak khalif...serious! memang sedih la kesah khalif dlm cite ni...okey! cukup cite pasal khalif...tentang watak dania pulak...dania, aku krg suke dgn watak dania...boleh pulak keluar dgn jantan lain(afif) sedangkan suami(khalif) tak izinkan...lepas tu,
...more
Aisyah
Mar 15, 2014 Aisyah rated it really liked it
Shelves: done-with-it
okey..cite ni not bad...lain ckit jalan cerita..
cite psal gay!
jarang orang nk buat cerita psal gay/lesbian ni..
selalu cite sweet2 je kan..
cume ada part hukum yg sy kurang pasti.
semasa dania melawat khaliff yg sakit di hospital
khaliff ingin dania menjadi isteri dia semula
tempoh masa yg sm baca mereka baru bercerai dlm tempoh 2 bulan
sebab masa saya kursus kahwin dlu setahu saya la klau dah bercerai (talak 1 / 2) dalam tempoh idah tak perlu nikah semula.cukup dengan maksud ayat nak rujuk semula.la
...more
Aryssa Najwa (Jasmine)
Apr 29, 2014 Aryssa Najwa (Jasmine) rated it really liked it
Kisah tiga watak..
Dania.. Heroin yg lemh lembut, bertukar kasar bila kehidupan sekeliling mengubah diri dan keperitan hidup. Seorang yang menyimpan dendam terpendam tanpa membalas.
Afiff.. Hero yg hipokrit. Gay pulak tu. Lidah tak bertulang, berbohong demi menutup aib sendiri. Selfish la dia ni, tapi.. Keburukan itu ada karmanya kan. Allah balas cash untuk dia atas segala 'derita' yg diberi pada isteri yang dinikahi tnpa cinta.
Khaliff.. Hero pencinta hingga hujung nyawa. Tak la sweet sampai nk
...more
Khasidah Abdullah
Aug 02, 2014 Khasidah Abdullah rated it it was amazing
Citer ni best sangat...
Mmg lain skali pendekatannya. So far first time baca novel selitkn kehidupan seorg gay. Dr seorg gay ke lelaki sejati. Akak suka suner watak dlm cerita awak ni. Buat Mia... Keep up the good writing sis.
Aliza Nai
Mar 19, 2014 Aliza Nai rated it really liked it
Well written story tapi alangkah lebih baik if watak Khaliff dan Dania yang kekal..Kesian la dgn Khaliff.Somehow this story did make me cry so thumbs up to the writer.
Ms. Firda
permulaan yg menarik.kisah jua nenarik.. geram dgn dania asyik ingat benda yg sama. new knowledge about gay. moga tuhan lindungi hati kita dr terpesong. well done en writer!
Nabilah
Oct 21, 2015 Nabilah rated it it was ok
permulaan jalan cerita ini agak menarik, tapi bila dah lama baca sampai nak ke penghujung jalan cerita, mula bel rasa naik meyampah dgn watak dania, but in the end its still a good book to read.
Intaniza
Intaniza rated it really liked it
Mar 25, 2014
Nazurah
Nazurah rated it it was amazing
May 28, 2015
Fatin Amira
Fatin Amira rated it liked it
Nov 22, 2016
Lindz
Lindz rated it liked it
Jun 28, 2015
Syaoranenriques
Syaoranenriques rated it it was amazing
Dec 03, 2016
Syikin
Syikin rated it it was ok
May 13, 2014
Atira Najihah
Atira Najihah rated it it was amazing
Jul 02, 2016
Aina Alias
Aina Alias rated it really liked it
Apr 21, 2015
« previous 1 3 4 5 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
  • Menantu Datin Izzah
  • Cintaku Luruh Di Oxford
  • Usai... Aku Terima Nikahnya
  • Chinta
  • Pelangi Cinta Buat Suami
  • Dicintai atau Mencintai
  • 7 Hari Mencintaiku
  • Kan Kukejar Cinta Kamu
  • Cinta Untuk Disewa
  • Biarlah YM Berbicara
  • Cinta Kita
  • Suamiku Encik Sotong
  • MAGIS
  • Ya Maulana
  • Mr London Ms Langkawi
  • ISTERI
  • Sha & Shah
  • KOYAK

Share This Book