Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Kompani Orheim” as Want to Read:
Kompani Orheim
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Kompani Orheim (Jarle Klepp #1)

4.17  ·  Rating Details  ·  678 Ratings  ·  22 Reviews
Dette er en oppvekstroman fra Stavanger på 80-tallet.

Jarle, mor og far flytter inn i rekkehus med carport i Norges oljehovedstad Stavanger. Alt ser veldig bra ut for den lille kjernefamilien, Kompani Orheim, helt til far begynner å drikke.

Jarle har en voldsom vilje til å gjøre det beste ut av den verden han lever i. Han forelsker seg med stor kraft i jentene, han blir an
...more
Paperback, 461 pages
Published 2007 (first published 2005)
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Kompani Orheim, please sign up.

Be the first to ask a question about Kompani Orheim

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

(showing 1-30 of 1,038)
filter  |  sort: default (?)  |  Rating Details
Pernille
Mar 16, 2012 Pernille rated it it was amazing
Shelves: roman
En bok skrevet på en måte jeg ikke er så fan av om noen typer mennesker jeg ikke er så fan av satt i en tid jeg ikke er så fan av. Tore Renberg må være et geni for jeg liker denne boken så innamari godt. Jeg vet ikke helt hvorfor, jeg kan ikke identifisere meg spesielt mye med hovedpersonen eller persongalleriet, men jeg tror på det. Det føles som en ekte oppvekstroman med ekte mennesker. Ingen gladhistorie, men den får tankene i sving og jeg føler jeg har forstått noe.

Love it!
Juni Palmstrøm
Mar 05, 2015 Juni Palmstrøm rated it it was amazing
kanskje d var pga jeg leste den ferdig veldig sent i går kveld og var trøtt og sentimental men wow ble ei litta tåre i øyekroken ass :')
Pernille Tårnes
Jan 26, 2014 Pernille Tårnes rated it it was amazing
Tore Renberg er god. Fy søren, så god. Dette er en utmerket bok som virkelig drar leseren inn i en barne-og ungdomstid med jenter, forvirring og fyll i hjemmet.

Boken starter med det som egentlig er rammen, nemlig at faren til Jarle dør. Etter at vi har fått en forsmak på hva dette gjør med Jarle og hva slags følelser han har for faren sin, blir vi tatt med tilbake i tid til barndommen hans og alle hendelsene disse følelsene bunner i. I tillegg til dette besøker vi et ungt sinn forstyrret og all
...more
Siri
Aug 14, 2011 Siri added it
"Kompani Orheim" kan nærmest sies å være en forløper til "Mannen som elsket Yngve", for der sistnevnte kun omhandler noen få, intense måneder i Jarle Klepps liv, tar "Kompani Orheim" for seg hele forhistorien til foreldrene hans, Jarles barndom og ungdomsår, og slutter like etter at han begynner på videregående.I motsetning til "Mannen som elsket Yngve" har også "Kompani Orheim" flere fortellerstemmer enn Jarle; vi får også innsikt i hvordan Jarles foreldre Terje og Sara tenker, og boken handler
...more
Caroline Fosse
Apr 23, 2015 Caroline Fosse rated it it was amazing
Dette er helt klart en av de beste norske bøkene jeg har lest, en slik bok hvor ingenting og alt skjedde på en gang og man blir dratt inn i boken og hvordan alle tenker. Denne boken var utrolig, helt ærlig. Har ikke hatt noe særlig troen på norske bøker fordi jeg føler det går så sent når jeg setter meg ned og leser, men denne boken traff meg fra side én og utover. Allerede etter å ha lest de første sidene satt jeg i sofaen og tenkte 'hm, denne boken kommer nok til å være bra', og det er ikke tu ...more
Ingvild
Apr 16, 2016 Ingvild rated it it was amazing
Nå er jeg glad, for dette er et eksempel på at jeg fortsatt greier å nyte litteratur som på flere måter ikke er så godt skrevet (synes jeg). Språket er ikke veldig godt, ofte kleinere enn det trenger å være. Jeg synes adverb er brukt for mye, jeg likte ikke synsvinkelskiftene, og da skriftstørrelsen var endret, fikk jeg litt lyst til å rive i stykker sidene, men jeg har ikke blitt så emosjonelt engasjert av en bok på lenge, så det er tydelig at Renberg har gjort mye riktig her også. Han greier å ...more
Marit Lien
Terje Orheims drøm om å kjempe for noe stort, å være en del av et lag, endte med Kompani Orheim. En liten rekkehusleilighet på Malda utenfor Stavanger, der han om sommeren klippet gresset med den manuelle gressklipperen, der han kunne spille fotball i hagen med nabobarna og sønnen Jarle. Kompani Orheim: Sara, Jarle og Terje.


Jeg begynte å lese Kompani Orheim etter å ha sett filmen, men det hadde ikke noe å si. Det er et par ting som er annerledes, for det er det jo alltid, men alt i alt er boka
...more
Åsmund
May 27, 2011 Åsmund rated it liked it
Shelves: paper-book, norsk
Hei,

I denne boka er handlingen i seg selv ikke så spennende, og det er heller ikke så viktig.

Handlingen er bare rammeverket for å beskrive følelsene til Jarle, Mamma og Pappa. Og det gjør den svært bra - det er lett å leve seg inn i situasjonene og virkelig kjenne sinne Jarle har ovenfor sin far - for deretter bare en to tre sider etterpå også ha forståelse for far sin situasjon. (På tross av at Jarles far er litt av en idiot som egentlig ikke fortjener noe medlidenhet.)

Tore Renberg skriver svæ
...more
Katastrofekat
Sep 18, 2012 Katastrofekat rated it really liked it
Shelves: fiction
Jeg hørte denne boken som lydbok.

Dette er en til tider vond bok å lese og den er til tider ganske klein. Bokens hovedperson, Jarle Klepp, er en ung gutt som ikke helt forstår verden rundt seg. Faren hans drikker og den lille familien er i ferd med å gå sakte, men sikkert i oppløsning. Jarle forsøker å finne seg selv i en verden han finner veldig forvirrende og boken reflekterer Jarles forvirring og uvitenhet. Vi får følge hans utvikling, eller tidvise mangel på utvikling på enkelte områder. Man
...more
David Ueland
Apr 14, 2012 David Ueland rated it really liked it
Hvorfor er det en god bok?
Det jeg synes er fascinerende med boken er hvordan Renberg fanger en tidsæra og personene som lever i den så godt. Man får innsikt i miljøet karakterene lever i og hva de tenker til enhver tid. Fremgangsmåten fungerer godt og viser den underliggende uroen i Kompani Orheim. Familiedramaet er hjerteskjærende mot slutten. Jarles virkelighetsflukt med kultur er alternativ, eklektisk og intelligent, slik at her var det mange tips å hente. Helge er en konge fyr!

Hvorfor likte
...more
Kristin Hatlen
Dec 05, 2014 Kristin Hatlen rated it it was ok
I did not enjoy this book. The descriptions of familiar places in Norway is well done I guess. I never found that the story caught my interest. To be fair, this is not a favorite genre for me.
Karine
Apr 18, 2011 Karine rated it really liked it
Shelves: favorites
This book is REALLY good.

A friend of mine claimed it to be depressing, but I don't think so. I understand why he would say so, though, because the story is really serious at times, and when you think that it will finally turn out OK, it usually doesn't after all. But nevertheless, I thought this just made the story more realistic and good, because Jarle, the main chararcter, really develops a lot during the book because of all the things that happen to him.

This is the second book about Jarle Kl
...more
Daniel
Jan 01, 2016 Daniel rated it liked it
2.5

Grei historie, men ikke spesielt glad i fortellerstilen.
Otto Emanuelsson
Jul 25, 2015 Otto Emanuelsson rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: 2013
Berörde mig mer än väntat. Uppväxtromaner är aldrig fel och Kompani Orheim är en utmärkt skildring som inte är så excentrisk som många andra uppväxtskildringar ofta är. Familjeödet är dock mörkt men författare lyckas belysa att kärlek ändå finns i destruktiva familjeförhållanden och att allt inte är svart eller vitt.
Stein Roar
Boka forteller hva som skjedde før "mannen som elsket Yngve". Den gir oss et godt innblikk i familien Orheims liv og fall. En oppvekstroman, men satidig et meget bra portrett av en alkoholikers fremvekst. Stor leseropplevelse fra Renberg!
Hilde Aarflot
Veldig fin bok, faktisk. Renberg gjør litt som Gardell og en del andre svenske forfattere, noe vi ikke alltid ser så mye av på norsk - skriver enkelt og troverdig om menneskelig samspill. Trist og medrivende. Spesielt fin synsvinkelbruk.
Andrea Reads
Apr 08, 2011 Andrea Reads rated it it was amazing
Oh my. This book was really good, and I mean really good. I'm not very good with my words, but this was just.. wow!
Eline M
Sep 20, 2014 Eline M rated it really liked it
Satt der med tårer på slutten. Liker ikke bøker jeg kan kjenne meg igjen i, ikke når dette er tema. Faen.
Marie Østvold
Apr 09, 2016 Marie Østvold rated it really liked it
Med Renbergs geniale fortellerevne, blir man raskt dratt inn i en relativ heftig oppvekstroman.
Hanna Kristin
The tears.

This book added so much depth to the first one.

Cannot wait to watch the movie!
Kine Starkiller
Aug 05, 2013 Kine Starkiller rated it really liked it
Antakeligvis den beste boka om Jarle Klepp.
Lena
Jul 10, 2016 Lena rated it liked it
3.5 stars
Vilde Rødder
Vilde Rødder marked it as to-read
Jul 29, 2016
Kent Stølen
Kent Stølen rated it it was amazing
Jul 27, 2016
Torkil Vederhus
Torkil Vederhus marked it as to-read
Jul 27, 2016
Lene Bergmann
Lene Bergmann rated it liked it
Jul 26, 2016
Maja
Maja marked it as to-read
Jul 26, 2016
Petja
Petja marked it as to-read
Jul 26, 2016
Idunn
Idunn rated it it was amazing
Jul 25, 2016
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 34 35 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
 • Evig søndag
 • Bly
 • Mengele Zoo
 • Bikubesong
 • Hässelby
 • Alle vil hjem. Ingen vil tilbake.
 • De usynlige
 • Kurtby
 • Vinternoveller
 • Utsikt til paradiset (Elling, #1)
 • Parissyndromet
 • Innsirkling
 • Eremittkrepsene
 • Monstermenneske
 • De fire og han som gjør galt verre - Begynnelsen
 • De beste blant oss
 • Jonas
 • Svøm med dem som drukner
353055
Norwegian author Tore Renberg (born 1972) made his literary debut in 1995 with the collection of short prose "Sovende floke".

His novel "Mannen som elsket Yngve" was made into a movie in 2008, and instantly became a major success in Norwegian cinemas.

Renberg is also a musician and a literary critic. He lives in Stavanger on the west coast of Norway.
More about Tore Renberg...

Other Books in the Series

Jarle Klepp (5 books)
 • Mannen som elsket Yngve
 • Charlotte Isabel Hansen
 • Pixley Mapogo
 • Dette er mine gamle dager

Share This BookNo trivia or quizzes yet. Add some now »

“Fantes det ikke et eneste menneske her som kunne forstå ham?
Hallo?
Er det noen der ute?”
0 likes
More quotes…