Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Awek Pisang Goreng” as Want to Read:
Awek Pisang Goreng
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Awek Pisang Goreng

by
3.95  ·  Rating Details ·  242 Ratings  ·  55 Reviews
Subhanallah… indahnya ciptaanMU! Itu kata hati Daus saat si awek yang duduk di gerai pisang goreng berpaling ke arahnya.

‘Mak….rasanya Achik dah jumpa calon menantu mak.’

Pertemuan seterusnya selepas itu meyakinkan Daus tentang rasa hatinya. Sebuah Diari yang tertulis ‘Senah punya’ menjadi cagaran untuk Daus mengugut si awek membayar ‘hutang’.

“Awak tau tak awak tu gila? T
...more
Paperback, large print, 504 pages
Published October 26th 2013 by IDEA KREATIF PUBLICATION (first published January 1st 2013)
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Awek Pisang Goreng, please sign up.

Be the first to ask a question about Awek Pisang Goreng

Community Reviews

(showing 1-30)
filter  |  sort: default (?)  |  Rating Details
Kamaliah
Oct 28, 2013 Kamaliah rated it liked it
Shelves: my-collection
comel sungguhhhhh

My review...

Actually 2* sebenarnya tapi 1* extra tu bcoz this book is written by a guy and I appreciate dia punya guts sebab willing to venture in this kind of genre. Kalau written by a female, I would have given 2* unconditionally coz its cheesy okay. Sangat cheesy in fact. Dgn ayat tak boley blah. Dgn bedroom talk tak bersempadan. Dgn 18sx jokes yang berlebihan. Those things really make me turn the pages very very fast.

Ceritanya biasa2 je but not at all cliché. Saya suka Fird
...more
Hajar
Oct 28, 2013 Hajar rated it liked it
Shelves: koleksi-peribadi
3.5*

Bila dah masuk umur 30-an dan masih bujang memang 'masak'lah nak menjawab soalan-soalan cepumas. Lebih-lebih lagi daripada ibu sendiri. Itulah yang terpaksa dihadapi oleh si Firdaus Hamizan a.k.a Daus. Hidupnya memang berteman kerja yang tak pernah habis. Sampai kadangkala nak balik kampung pun tak sempat. Haish. Manalah mak dia kat kampung tu tak risau?

Tapi, pertemuan pertamanya dengan Husna, si gadis penjual pisang goreng merubah segalanya. Siapa sangka 'awek pisang goreng' yang berpenampi
...more
kuzzeen
Nov 26, 2013 kuzzeen rated it liked it
Shelves: read-2013, let-it-go
Naskah untuk dilepaskan; RM14.00. Pm je...

COMELNESS.OVERLOADED.

Dah lama x berjodoh ngan novel yg boleh buat aku tersengih sampai telinga from 1st till last page!

Ni confirm tersengih lagi sampai ke petang!

Ni kalu boss bagi keja overloaded pun aku boleh tersengih lagi!

Ni harus kalu anak buah mintak apa2 walau di luar langkauan pun aku x berhenti tersengih lagi!

Ni hari pasti digelar 'Hari Menyengih Sedunia'!

THE MIANG-EST CHARACTER EVER..... (anugerah tu untuk penulis sebenarnya tapi takan nak tu
...more
Harnani Husin
Oct 25, 2013 Harnani Husin rated it really liked it
Asal nak bg 3 * tp tertambah 1 * lg sbb penulis sama negeri ngan saya kot. Muahaha...
p/s: minta alamat rumah penulis boleh nak g sana :P

AWEK PISANG GORENG.( versi org kedah tulis ) :P

Kisah seorang anak teruna yang dah masuk 3 series ni belum kawin lagi. Asyik kerja ja tak henti-henti sampai nak cari calon isteri pun tak dan no.

Firdaus Hamizan bin Sufian aka Daus aka Bang Chor aka Acik. Gila kerja. Asyik kerja saja. Macam tak dak
' life ' lansung. Sampai mak kat kampung pun dah bising nak menant
...more
Gobokairina
2* untuk isi cerita
1* untuk penulisnya :D

Suka bila ada penulis lelaki yang boleh cerita santai & buat aku tersengih sendiri semasa membacanya.

Ps: Credit to KZ

Full review: 26/03/2014

Bila dah baca karya lain penulis, aku pada mulanya memang susah nak masuk. Mungkin kerana aku lebih menyukai cerpennya. Atau, mungkin sebab aku terganggu dengan monolog dalaman si heronya. Tapi dek kerana ianya menggunakan POV pertama, maka ia banyak menyelamatkan keadaan.

Tidak dapat tidak, aku teringat pada kisa
...more
Mai
Dec 18, 2013 Mai rated it it was ok
Shelves: mairead-2014, sold
Rasanya saya tak ada masalah dengan kisah ini,cuma saya tak minat cerita begini.Samalah macam saya tak pernah kisah dengan cerita Adnan Sempit padahal pecah panggung.(less)
Tie Tinie
Oct 31, 2013 Tie Tinie rated it really liked it
Shelves: cerita-ku
yeyyy... tamat sudah buku nie...
hehhehehe..
buku terakhir yg dibaca untuk bulan oktober... AWEK PISANG GORENG.... incik writer SYAH SHAH...

1st - tahniah untuk incik writer sbb karya hasil perit jerit pertama sudah didepan mata... mesti peluk x lepas kan... hahahahah...

2nd - tahniah untuk penerbitan IDEA KREATIF PUBLICATION... untuk terbitnya novel bulan oktober.. semoga next2 novel yg dikeluarkan akan lebih baik...

3rd - incik writer.... nak dengar pujian ke kutukan? hahahaha... hurmmm...

kita rev
...more
Nonieღserenity2bliss
Nov 29, 2013 Nonieღserenity2bliss rated it it was amazing
Recommends it for: fans of Kerana Sekali Cinta by Rehan Makhtar
Announcement before review: N nak jual buku ni for RM12. Pada sesiapa yang berminat, boleh lar PM :)

On the surface, cerita ni ada a few similarities dengan Kerana Sekali Cinta oleh Rehan Makhtar.

1. Kisah ini is from first person POV seorang lelaki berusia 30 tahun. N rasa Zafran from KSC pun around that same age.
2. Seperti Zafran, Firdaus terus terpikat pandang pertama dengan heroinnya.
3. Seperti Anaresa, Husna jauh lebih muda dari Firdaus.
4. Husna juga masih lagi menuntut di universiti dan
...more
Cik Pah
Nov 26, 2013 Cik Pah rated it liked it
Awek Pisang Goreng

Entah kenapa, apabila baca novel ni boleh teringat Lazuardi dan Sweet sour dari penulis Nasz. Mungkin gaya penulisan kot yang sama. selamba, ayat2 kontot yang mudah hadam, watak yang sengal, awek bertudung yang tak control cun , anak yang baik, pekerja yang dedikasi dan mereka sedar mereka hamba Allah yang wajib menunaikan rukun Islam menyebabkan Cik Pah rasa macam ada sedikit persamaan dan cerita sebegini mmg Cik Pah suka. Yang tak suka tak yah cakap, diam itu lebih baik.

Terim
...more
Ras
Nov 30, 2015 Ras rated it liked it

Buku pertama penulis yang dibaca. Lepas ni kalau sebut nama penulis ni mungkin saya akan ingat dua perkataan/ayat berikut:

● comelness
● pipi tembam pau terlebih yis

Kisah Daus & Senah ini disampaikan secara santai oleh penulis. Jadi tidak ada masalah untuk saya faham.

Apabila seorang penulis lelaki menulis dan kemudian menggunakan pov orang pertama juga lelaki, maka sebagai pembaca perempuan ianya seperti satu kelebihan sebab boleh tahu dan rasa dengan jelas bagaimanakah seorang lelaki itu berf

...more
Mak Long
Apr 27, 2014 Mak Long rated it really liked it
Cerita ni macam comel je... Happy je melayan sengal si Daus tu. Dengan garang si Una... Eh macam best la... Dalam pada sengal si Daus tu, he is a one fine gentleman! I salute you Daus!

Bila baca citer ni, terus terbayang Ema Maembong sebagai Una...

dan fe'el laku dia pun cam Una dalam Projek Memikat Suami. Setuju?

Intan  Musa
Nov 29, 2013 Intan Musa rated it liked it
Firdaus Hamizan, seorang engineer yang berumur 30 tahun, dan tidak mempunyai seorang teman wanita. Dia sangat sayang ibu dan keluarganya. Kebetulan pada hari ibunya memberi dia kata putus bahawa dia akan datang untuk meminang untuk Firdaus, Firdaus bertemu dengan Husna, gadis penjual goreng pisang. Hatinya terpaut dengan penampilan Husna yang amat sederhana, pandai menjaga maruah dan tingkah-laku serta sangat manja dengan kedua orangtuanya. Lalu Firdaus terus mengenalkan dirinya kepada ibu-bapa ...more
FITRI YANA
Jan 10, 2015 FITRI YANA rated it really liked it
Shelves: owned
Comel lahaiiiii cerita ni. Firdaus dan Husna. Dua sejoli yg disatukan dek kerna sang teruna nekad utk memperisterikan ~ *hahhh tu diaaaa* si anak dara selepas pertemuan pertama kalinya di gerai pisang goreng.

Husna pada awalnya bersungguh menolak si jejaka Firdaus. Namun berbekalkan semangat kental Firdaus, dia akhirnya dgn rasa redha dan rendah hati menerima lamaran si jejaka.

Overall cerita is quite simple. Tidak meleret. Easy to munch. Easy to digest. Hehehhhh. Comelness dalam buku ni memang
...more
Anis Azura
Dec 01, 2013 Anis Azura rated it liked it
Comelness overloaded!!hahahaha..sengal sungguh!

Disebabkan aku asal utara,jadi agak biased bg review sebab aku rasa masuk sangat dengan kepala otak aku nih..i think that's the different between penulis lelaki dan penulis perempuan,,jiwang tapi kelakar..tak meleret-leret dengan ayat cinta yang buat orang ngantuk.

Jalan cerita simple, kenal sekejap,pastu nak kahwin tetiba then konflik sikit-sikit..ye lah,novel tak tebal mana pun.Highly recommended untuk yang nak ilangkan stress,memang kelakar.sampai
...more
S
Jan 04, 2014 S added it
3.5 star!

Saya enjoy ketika membacanya. Gelihati dan bibir asyik tersenyum. Jalan cerita yang tak berat dan kadangkada keletah Daus & Husna mencuit hati.

Cerita yang sangat mudah dihadam. sangat suka dengan Daus yang sempoi. Saya mcm dpt merasakan yg sebahagian dari cerita ini seakan ada kena mengena dengan penulis kerana ianya digarap dengan baik. :)
Intan
Nov 19, 2013 Intan rated it really liked it
tip jimat gula :
-sila nikmati teh/kopi kegemaran anda sambil membaca buku ini...konfirm manis bergula batu

novel ini amat comelness overload n ke"poyo"an si hero amat terserlah..

baca konfirm sengih sampai minggu depan (ok! hiperbola sgt)
Zurianita Manab
Oct 28, 2013 Zurianita Manab rated it it was amazing
Sangat best... :) Nak cari Daus sorang utk buat menantu
Rynna
Nov 28, 2013 Rynna rated it did not like it
Shelves: malay-novel
kurang kena dengan saye novel ni...
Amalia Masrom
Dec 13, 2014 Amalia Masrom rated it it was amazing
Kalau ada yang kata 5 bintang ni merepek, sorry, aku tak boleh nak bagi kurang dari ni. Haih la Mr.Penulis. Tulisan awak buat saya sengih sorang-sorang tetengah malam buta tau tak. Sengal sungguh lah Daus ni. Senanh yang sangat-sangat pemalu tapi garang. Mungkin loghat utara buat aku rasa novel ini jadi sangat dekat dengan jiwa.

Cerita yang santai. Konflik yang realistik. Dan ending yang rasa macam kena sakit gigi sebab suwit sangat. Saya harap novel baru nanti memuaskan macam 2 novel awak yang s
...more
Aisha
Jan 12, 2014 Aisha rated it it was ok
cuba nk cari ape keistemewaan novel ni yg d katakn ramai peminat
ade kh sebab penulis lelaki yg buat pembace 'suke'
entahlah.
mengkin selera tk samakan
so for me this novel tk ade yg nk d ketengahkn
may b nk highlight 'parts' yg terlalu bergula.
terus terang malu nk bace setiap patah perkataan
akhirnya novel di letgo dgn separuh harga termasuk postage.
agak berbeza ye bila penulis lelaki mbuat scene bergula di bandingkn penulis pompuan!
patut le penulis tk nak merevealkn diri pd 'peminat' dia.
Novel Best
Oct 30, 2013 Novel Best rated it really liked it
Memang best tp bdk skolah zaman skrg x sesuai kot baca.
Wan Amalyn
Dec 23, 2013 Wan Amalyn rated it it was ok
2 1/2*

It was ok!
mrsbudu
Nov 26, 2013 mrsbudu rated it really liked it
novel ni citer seorang daus.. daus adalah lelaki... susah nak jumpa watak lelaki..

memula mcm boring laa tapi ble masuk tang daus selamba badak pi jumpa parents senah.. dah mula suke.. then bile tang si khal cube nak rosakkan hubungan daus & senah... jatuh suka lagi dkt daus yg pandai nak control
marah dia.. x mudah terima jer kata2 org..
sebabnya kebiasaannya mesti lepas kne
fitnah ke.. kantoi benda2 x senonoh ker.. sure akan ade yg break up laa.. divorce la..boring sungguh

klo rational ckit mcm
...more
Ayu1166
Nov 01, 2013 Ayu1166 rated it really liked it
Shelves: favorites
Akhirnya khatam....best mls mk ulas byk2 sbb nnt en writernya kembang bertaman2 n lupa lak nk update n3 baru dia...en syah shah, aku mls nk ckp ni tp tpaksa jugak! Well done, good job n kaw yg sewaktu dgnya...hmmm kn dh kata...kembang dah...hahaha
Wee
Jan 10, 2014 Wee rated it liked it
aku tahu ramai gila peminat writer ni. Haha. cerita tak berat mana. jujurnya saya suka olahan bahasa yg writer. even dlm cerpen pun. trus tertarik 1st time baca. cuma ada part2 tertentu mungkin tak masuk dgn jiwa. but, I love yr lenggok bahasa incik penulis.
Azizah
Dec 10, 2013 Azizah rated it really liked it
Shelves: grc-2013
Gaya bahasa yang sempoi buat hilang stress walaupun tahap meghela hero tu dah boleh blah...:)
Faradina Azlin Azahar
Oct 31, 2013 Faradina Azlin Azahar rated it it was amazing
best2.. especially dia byk guna dialek.. & extra besh sbb writer die lelaki.. so difference perspective gitu.. and of course sempoi.. heheh
nilam
Oct 31, 2013 nilam rated it really liked it
siapa yang nak lari dari konflik berat..boleh la baca kisah antara Daus dan Husna..

memang sgt simple & comelness OVERLOAD..haha..

Madam Lola
Nov 10, 2013 Madam Lola rated it really liked it
Hemmmm... Naskah santai dari penulis baru... I like it...

www.limauasam.blogspot.com/2013/11/aw...
Siti Raudhah
Nov 07, 2013 Siti Raudhah rated it it was amazing
Shelves: read-2013
sempoiii....I adore ur novel la...
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
  • Pergi Tanpa Alasan
  • Dia… Random Guy
  • Terukir cinta
  • Kisah Naz dan Khaalish
  • Isteri Untuk Disewa
  • Lazuardi
  • Jangan Benci Cintaku
  • Biarkan YM Terus Berbicara
  • Wasilah Cinta Weera
  • Cinta Kita
  • My Precious Iris (Mypi)
  • Gadis Edisi Terhad
  • Kekasih Halal
  • Aku Yang Kau Tinggalkan
  • Dia Segalanya
  • Suami Tak KuHadap
  • Nyanyian Hati
  • Pelangi Cinta Buat Suami

Share This Book