Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Novel Eksperimental” as Want to Read:
Novel Eksperimental
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Novel Eksperimental

0.0  ·  Rating Details ·  0 Ratings  ·  0 Reviews
Ini cerita tentang Ahmad Abdul.
Sepuluh orang penulis membina plot dalam setiap bab
mengikut idea, gaya bahasa dan cara masing-masing. Bebas.
Setiap bab ditulis secara berasingan. Tak seorang penulis
pun tahu tentang apa yang ditulis penulis-penulis lain
sehingga habis selesai keseluruhan novel.
Trippy. Tunggang langgang. Skema. Rabak. Indah. Baik. Hancur.
Pening kepala. Tenang d
...more
Paperback, 151 pages
Published August 2013 by Rabak-Lit
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Novel Eksperimental, please sign up.

Be the first to ask a question about Novel Eksperimental

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

(showing 1-36)
filter  |  sort: default (?)  |  Rating Details
Juliza
Jun 22, 2014 Juliza rated it did not like it
(1.5 bintang)
Eksperimen untuk mengenengahkan kisah seorang penulis surat cinta – Ahmad Abdul – iaitu watak utama dalam novel ini yang mana setiap babnya ditulis oleh sepuluh orang penulis berlainan. Buku ini seperti permainan sambung cerita yang biasa dimainkan oleh pelajar sekolah, cumanya dalam bentuk tulisan.

Untuk 70% pertama buku ini, meski kisah Ahmad Abdul tidaklah terlalu luar biasa, hamba masih boleh membacanya dengan hati terbuka. Ada ketikanya juga hamba merasakan si penulis surat cint
...more
Fairuz
Jun 01, 2014 Fairuz rated it liked it
Jangan cuba mencari logika dan jangan sesekali mengerah paksa otak untuk membina hipotesis demi memahami Novel Eksperimental. Itu peringatan yang aku tatukan sebelum merelakan diri menjadi tikus makmal dalam ujikaji ini. Aparatus yang digunakan adalah minima tetapi sukar diperolehi iaitu telepati imaginasi.

Saat perkataan terawal mula dilafaz dan bergema dalam satu ruang dimensi, serta merta seluruh jirim jiwa disedut ke dalam kebuk vakum yang entah di mana letak lokasinya. Sunyi tanpa bunyi. Ge
...more
Fuka-chan
Jan 07, 2014 Fuka-chan rated it really liked it
As 4 stars indicate, I really liked this book.

Biasa buku-buku penerbitan indie, atau self publish ni ada satu benda in common. Dia akan lari dari norma biasa. Mungkin sebab aku dah habis fasa novel cinta hard-core and cinta shoujo, jadi aku sentiasa mencari sesuatu yang baru. Looking at a first sight,this book doesn't intrigues me at all. Tapi apa yang buat aku nak beli ialah bab pertama. So aku nak ucapkan tahniah la dengan Mohd Jayzuan.

First aku tengok, dengan sepuluh orang penulis (sepuluh
...more
Wanny
Mar 16, 2014 Wanny rated it liked it
The blurbs appeared this book was gonna be an amusing read, pretty enjoyable with the intentionally messed up plots but it didn’t turn out to be as what I expected. Because I was intrigued by the premise and wanted more. Novel Eksperimental wasn’t a wreck, though. I didn't say that this book wasn't that entertaining. Recently, I think it was just me who was being extremely particular in choosing books to read. I didn’t want to be any more generous to donate the precious stars to any story that c ...more
Päk  Läng
Dec 02, 2013 Päk Läng rated it liked it
Tak perlu fahamkan isi buku ini. Cukup sekadar awak semua berasa keliru dan pening setelah tamat membacanya.
Sepasang
Apr 08, 2014 Sepasang rated it really liked it
#NovelEksperimental

Ini cerita tentang Ahmad Abdul.
Ini cerita cinta tragis Ahmad Abdul.
Cerita cinta yang dikarang oleh 10 orang penulis.
Bakal menjadi kisah cinta agung.
Lebih agung dari kisah cinta cliche ratus-ratus mukasurat.

Sesuai dibaca ketika
-Menunggu teksi/bas etc.@kenderaan awam.
-Menunggu nombor giliran dipanggil di bank.
-Dalam tandas.
-Sebelum tidur.
-Sedang sarapan.
-Etc.

Senang cerita, bila-bila masa di mana jua.

Rating: 10/10
Zetty Khairunisa
Jul 03, 2015 Zetty Khairunisa rated it really liked it
Shelves: rabak-lit
Cinta ni tak perlu deep sangat. Cukup sekadar bila kau hanya lihat tweet partner kau, hati kau dah berbunga2. Terlalu deep akan buat hati kau semak. Percayalah! Ini eksperimen tanpa radas dan tanpa tujuan. Yang ada cuma hipotesis. Semakin rabak dan hancur suatu penulisan, semakin sastera karya tersebut. Tahniah, hipotesis diterima. Awak, bila awak kelip mata, saya rasa nak kelip mata. Bila awak senyum, saya nak senyum. Ahh..mengada!
Pie Mesnan
Jun 19, 2015 Pie Mesnan rated it liked it
Shelves: rabak
Memang benar novel ini eksperimental..walaupun bereksperimen,ia menjadi novel yg menarik dan menghiburkan...tetap terhibur bila membacanya walaupun kdg2 terasa pelik dari plot dan jalan cerita yg beza antara bab..hehe..thanks rabaklit..good books & great works..
Pepol
Oct 24, 2013 Pepol rated it really liked it
aku habiskan baca buku ni dalam masa 2 hari ketika aku bercuti bagi menyambut hari raya aidiladha tempoh hari, ada beberapa penulis yang memang menjadi kegemaran aku menulis di dalam buku ini, dan aku tertarik dengan idea untuk mewujudkan sebuah novel dalam cara sebegini rupa. Tahniah rabak-lit.
Nazrul Noorzan
Dec 22, 2013 Nazrul Noorzan rated it really liked it
Aku suka buku ni sebab salah satu bab ditulis oleh seorang penulis yang power yakni Xalleh Razak. *sila belanja aku zine terbaru kau beserta tanda tangan kau lepas ni. Dan, anggap ini sebagai rasuah. hehe.
Nor Farhan
Sep 24, 2013 Nor Farhan rated it liked it
Buku ni seronok pada awal plot je tapi aku tak faham bila baca yang akhir akhir cerita
Salleh Razak
Salleh Razak rated it really liked it
Sep 09, 2013
Firdaus Abu Bakar
Firdaus Abu Bakar rated it liked it
Dec 08, 2013
Hikaoru
Hikaoru rated it it was ok
Mar 15, 2014
Amethystain
Amethystain rated it it was ok
Feb 24, 2016
Mahmud Qayyum
Mahmud Qayyum rated it it was ok
Dec 26, 2013
Amila Rezana
Amila Rezana rated it really liked it
Aug 24, 2015
Miratun Madihah
Miratun Madihah rated it really liked it
Sep 25, 2013
Asyraf Kamal
Asyraf Kamal rated it liked it
Sep 18, 2013
Fisha Fang
Fisha Fang rated it really liked it
Jul 16, 2014
Chirpy_chummy
Chirpy_chummy rated it it was ok
Apr 09, 2014
Nur Afidah  Mat Isa
Nur Afidah Mat Isa rated it really liked it
Sep 05, 2013
Hairie R
Hairie R rated it did not like it
Dec 30, 2013
Saifuddin
Saifuddin marked it as to-read
Sep 27, 2013
Ara
Ara marked it as to-read
Oct 24, 2013
Afiqah Zainudin
Afiqah Zainudin marked it as to-read
Nov 04, 2013
Shikin Sazali
Shikin Sazali marked it as to-read
Nov 10, 2013
Miinah Novel
Miinah Novel marked it as to-read
Nov 13, 2013
Hansyirah Takezur
Hansyirah Takezur marked it as to-read
Feb 24, 2014
Syfq
Syfq marked it as to-read
Mar 06, 2014
Zarith Aizreen
Zarith Aizreen marked it as to-read
May 29, 2014
Nadira
Nadira marked it as to-read
Jun 01, 2014
umairah rosli
umairah rosli marked it as to-read
Jan 29, 2015
aidan ohara
aidan ohara is currently reading it
May 12, 2015
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Share This Book