Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Aku Hamasah As-Syabab” as Want to Read:
Aku Hamasah As-Syabab
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Aku Hamasah As-Syabab

by
4.07  ·  Rating Details  ·  90 Ratings  ·  11 Reviews
ebook
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Aku Hamasah As-Syabab, please sign up.

Be the first to ask a question about Aku Hamasah As-Syabab

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

(showing 1-30 of 200)
filter  |  sort: default (?)  |  Rating Details
Aini Akmalia
"Not everyone has a past beautifully carved, but everyone has a beautiful future to carve, insyaAllah."

Santai. Sentap.

Biarpun buku ini disampaikan dengan gaya yang ringkas, namun cukup mendalam untuk dijadikan renungan.

Saya suka perkongsian penulis tentang buku "Rich Dad, Poor Dad" karya Robert T. Kiyosaki, yang secara umumnya penulis menyentuh bab financial freedom. Walaupun saya sudah lama tahu akan kewujudan buku "Rich Dad, Poor Dad" ini sebagai antara international bestseller, tetapi saya be
...more
Hasnul Adin
Sep 16, 2015 Hasnul Adin rated it liked it
Buku ni aku beli atas dasar gerak hati sebenarnya.

Masa aku belek-belek dan lihat sekali imbas, aku semacam tertarik dengan susun atur dan penggunaan ayat yang mudah oleh penulis.

Itu apa yang aku nampak dengan sekali imbaslah.

Secara ringkasnya banyak input input yang menarik dalam buku ni. Idea idea kehidupan dari segi diri kita sebagai hamba, sebagai manusia, sebagai remaja, tentang cita-cita penulis dan perkongsian idea serta pendapat adalah relevan walaupun artikel adalah ditulis beberapa tah
...more
Al-Iffah
Oct 10, 2015 Al-Iffah rated it it was amazing
Hamasah!
Ya itulah kata-kata yang bisa terjemahkan bila saya membaca nukilan saudara Afiq Sazlan. Intipati yang mantap beserta pengalaman penulis.

Koleksi Hamasah yang menampar hati:

Al Fahmu ... Jika kita faham ...
"Manusia seperti logam, terpilihnya mereka semasa jahiliyyah, terpilih juga mereka semasa Islam, sekiranya mereka faham" (AkuHamsahSyabab, m/s 9)

Pada asasnya KITA adalah SAMA .. Kita adalah Logam
"A solid material which is tipically hard, shiny, malleable, fusible, and ductile, with go
...more
lost soul
Apr 28, 2014 lost soul rated it really liked it
pada awalnya aku telah baca 1 buku aku yg berjilid yg dipinjamkan kawan aku. first impression, lain dari yang lain. mungkin menarik utk dieksplorasi. setelah aku baca, aku makin tertarik dan dahagakan lagi. dan aku tunggu waktu akan datang, semoga dapat bertemu buku sebegini lagi.

atas takdir Tuhan, aku melintasi booth jualan terbitan iman publication di universiti tempat aku belajar. aku melihat buku yg ada dan sedikit gembira melihat buku 'Aku' ternyata ada di situ, dalam versi yang lebih tebal
...more
Abrar Shafie
Jun 02, 2014 Abrar Shafie rated it it was ok
meh. ok la kot.

aku dah lama tinggalkan (atau lebih tepat tak lalui) zaman 'ikhwahku sayang' ni. mungkin zaman sekolah dulu ye la kot. kebetulan pulak sekolah rendah kat al-amin, pastu masuk hira', memang hidup la biah tu.

dengan pattern macam ni, pastu sekali dua jugak penulis sebut pasal aqsa syarif, kompem ah dia ni budak IKRAM. tapi bagusnya dia tak sentuh langsung. dakwah itu universal. bukan eksklusif untuk jemaah kita sahaja.

aku tengok ramai orang review suka baca buku ni. aku ni rasanya ti
...more
Hidayah
Jul 29, 2014 Hidayah rated it it was amazing
"Orang yg mati tetapi tidak pernah berperang atau tidak pernah berniat untuk berperang dia mati dalam keadaan jahiliyah."
Sudah tiba masanya kita bangun, menghidupkan jiwa yang tajarrud dengan himmah yg jitu.
Bersusun, teratur lagi kemas!
thewayfarer11
Apr 27, 2016 thewayfarer11 rated it really liked it
Buku yang menyuntik semangat yang kadang2 lari entah kemana. Jujurnya, bila baca buku ni terasa macam baca almuntalaq dan dengar ISK balik.


MerakPutih
May 05, 2015 MerakPutih rated it it was amazing
Afiq, moga Allah merahmati anda kerana buku ini. All I can said, this book is awesome yet inspiring!
Nur Shahida
Sep 11, 2015 Nur Shahida rated it really liked it
buku yang banyak memberi aku inspirasi..
moga projek hamasah berjaya..
Nurhafizah
Dec 22, 2015 Nurhafizah rated it it was amazing
part conversation afiq dgn nurin tu sangat menarik. masyaAllah. i hope yg sy boleh macam tu jugak dgn anak buah sy. insyaAllah

terus tsabat afiq dlam jalan ni. moga sentiasa dalam lindungan dan redha Allah. jazzakillahukheir untuk buku ini.
BuLan ImpiAnku
Aug 02, 2015 BuLan ImpiAnku rated it really liked it
Bangkitlah wahai diri!!! Usah leka lagi!!!
Fatin Kamaruddin
Fatin Kamaruddin rated it really liked it
Aug 17, 2016
Chom-B
Chom-B marked it as to-read
Aug 06, 2016
Airisha Karrin
Airisha Karrin marked it as to-read
Jun 13, 2016
Maisurah Zulkifili
Maisurah Zulkifili rated it really liked it
Jun 02, 2016
Afeefah Othman
Afeefah Othman rated it it was amazing
May 09, 2016
Husnul
Husnul marked it as to-read
Apr 02, 2016
Qofarudin Wahab
Qofarudin Wahab rated it really liked it
Apr 02, 2016
Nurul
Nurul is currently reading it
Mar 21, 2016
Bulan
Bulan marked it as to-read
Mar 07, 2016
Aisyah
Aisyah marked it as to-read
Feb 28, 2016
Atiey
Atiey marked it as to-read
Feb 23, 2016
Mursyidah Ad Deen
Mursyidah Ad Deen rated it really liked it
Feb 18, 2016
Nysrah
Nysrah marked it as to-read
Jan 28, 2016
« previous 1 3 4 5 6 7 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Share This Book