Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “The Rainbow Troops: A Novel” as Want to Read:
The Rainbow Troops: A Novel
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

The Rainbow Troops: A Novel (Tetralogi Laskar Pelangi #1)

by
4.15  ·  Rating Details  ·  17,748 Ratings  ·  2,275 Reviews
Published in Indonesia in 2005, "The Rainbow Troops," Andrea Hirata's closely autobiographical debut novel, sold more than five million copies, shattering records. Now it promises to captivate audiences around the globe.

Ikal is a student at the poorest village school on the Indonesian island of Belitong, where graduating from sixth grade is considered a remarkable achievem
...more
Paperback, 304 pages
Published February 11th 2014 by Sarah Crichton Books (first published 2005)
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about The Rainbow Troops, please sign up.

Popular Answered Questions

FrancesR Yes, I read the English language version. Published by Vintage Australia. Highly recommended.

Community Reviews

(showing 1-30 of 3,000)
filter  |  sort: default (?)  |  Rating Details
عبدالله ناصر
أنصح بقراءتها، أنصح بشدة لمعرفة كيف يحارب العالم الفقير من أجل تحصيل العلم بينما يتجاهل الحمقى بكل استهتار أهميته، كيف يقطع أحد الأطفال مايزيد عن الأربعين كيلومتراً بدراجته وسط المستنقعات المليئة بالثعابين والتماسيح ويرفض البعض الذهاب للمدرسة القريبة بالباص المكيف، كيف يدرس البعض بلا سقف ولا كتب. الكتاب رائع جداً و محفز.
Femmy
3,5 bintang.

Saya membeli buku ini karena mendengar begitu banyak komentar positif tentangnya. Mungkin karena itulah saya punya pengharapan yang tinggi. Dan mungkin karena itulah saya kecewa saat membacanya. Ternyata tidak sebagus yang saya harapkan, setidaknya, pada bagian-bagian awal. Setengah terakhir buku ini lebih bagus daripada bagian awalnya.

Buku ini berkisah tentang sebelas anak miskin dari kampung Pulau Belitong dan petualangan mereka bersama sebagai murid-murid seangkatan di sekolah Mu
...more
Haneen
May 31, 2014 Haneen rated it really liked it  ·  review of another edition
هل حدث لك ان ضممت كتاب الي صدرك و قبلته؟؟ هل حدث ان اغرورقت عيناك تأثرا من كتاب؟؟؟ انا حدث معي كل هذا بين دفتي هذه الرواية التي تجسد حياة الكاتب و زملائه...

تتحدث الرواية عن مكان قد لم تسمع عنه من قبل... جزيرة من جزر إندونسيا تدعى بيليتونج... جزيرة تعيش تحت مستوى الفقر بمراحل... يجتمع عشرة طلاب في مدرسة ذات بناء بسيط قد تنهار في اي لحظة ... بمساعدة أستاذ قدير و معلمة شابة...يواجهون المخاطر و الصعاب... يتحدون... يكافحون... و يقاتلون من اجل العلم ...يتحدون كإخوة و عائلة واحدة في وجه كل المخاطر و ال
...more
Tariq Alferis
Jun 19, 2014 Tariq Alferis rated it it was amazing  ·  review of another edition
.
هذه الرواية تجعلك تعلم ان التعليم شئ مهم لناس الذين يعيشون في مستوي اقتصادي شبه معدوم، التعليم هو طريقهم لتحقيق احلامهم ، هذا الكتاب ذا حدين …يخليك تنهار كليا واحلامك المبنية عن التعليم تتلاشي ..لانه يوضحلك بكل واقعية ،،انه التعليم مش كل شئ لو انت في دولة فقيرة ، بمعني انت فقير لكنك ذكي .."نقع ذكائك وعلمك في المية واشربها "
…والحد الثاني يخليك مهما اتكون محبط ، انه ترجع وترتب احلامك ، وانك لاتكف عن الحلم وبذل المجهود .
قصة مؤثرة عن مدرسة فقيرة في جزيرة اندونيسية ، معليمها ملهمون ، والطلاب العشرة
...more
Helvy
Feb 09, 2008 Helvy rated it liked it  ·  review of another edition

Ide, peristiwa2 dalam buku ini sangat bersahaja, menarik. Buku ini memang bukan novel, tapi memoar. Secara isi bagus-lah. Sayang sangat lemah dalam teknik dan komposisi...
Bookshop
Nov 07, 2008 Bookshop rated it did not like it  ·  review of another edition
Shelves: fiction
I suppose this book needs no further introduction to the Indonesian audience. So let me be brief.

The good:
- proper use of Indonesian language, a rarity nowadays
- descriptive and detailed story-telling, also a rarity
- funny, with unexpected and unusual metaphors.

The bad:
- pretentious. Must he quote all sorts of Latin names and English words just to describe a quiet afternoon with birds and butterfly in a school yard? Must he go on and on about Mahar's masterpieces whose greatness escape me?

- conf
...more
Nilam Suri
May 10, 2008 Nilam Suri rated it really liked it  ·  review of another edition
Recommends it for: para pemimpi yang cukup berani untuk percaya
Awalnya, saya jatuh cinta sama nama buku ini. LASKAR PELANGI, doesn't it sound so beautiful. Sayangnya, cinta saya tidak cukup besar untuk membuat saya membeli buku ini di awal-awal terbitnya.

Malah niat saya sempat urung, saat secara tidak sengaja membaca review seorang teman yang bilang buku ini tidak masuk akal. Dia bilang pilihan katanya terlalu canggih untuk sebuah buku yang menggunakan PoV anak kecil. "Ah, mungkin hanya another best seller book without a proper writing" pikir saya waktu itu
...more
Ancilla
Feb 13, 2008 Ancilla rated it it was ok  ·  review of another edition
Shelves: in-bahasa
I don't know why but I am not as satisfied as others experienced.

Andrea Hirata, the author wrote it in a good descriptive way. Unfortunately, I get bored.

It talks about the education of students in remote area. An education for the poor, but the teachers teach that they don't have to feel shame due to their lack of financial status.

To be confident. To stand up. To express. To actualize.

It is a good topic, but I somehow get distracted with the way the author use the Latin names of plants. I fe
...more
حسين العُمري
هذه الرواية عالم من الأرواح والإنسانية والنقاء والجمال ،، أول مرة اقرأ رواية لكاتب إندونيسي يحكي عن طفولته الفقيرة في مدرسة تقع في قرية بائسة بعيدة منسية وعن زملاء الشقاء الطلاب العشرة الذين ينهشهم الفقر لكن حب مديرهم وعطف وحنان معلمتهم كان هو كنزهم ومصدر فخرهم وسعادتهم الدائمة ،، لحظات كثيرة مرت ومشاهد متعددة عبر صفحات الرواية قد يحبس فيها القاريء دموعه لعذوبة تلك المواقف والدروس التي خلقتها الأستاذة في طلابها الصغار أبناء الكادحين ،، مفارقات عديدة يسطرها الكاتب عن تلك الأيام ويصب خلالها لعناته ...more
حنين سلمان
أولى الأعمال المترجمة إلى العربية من الأندونيسية, فاتحة خير :)


أنا أؤمن أننا نقرأ ما يشبهنا حتى لو كان العنوان ضبابياَ ولكن كيمياء الكلمات تعمل بطريقة ما في سبيل تهيئة الظروف حتى تتقاطع أقدارنا مع هذا الكتاب أو ذاك.


في خضم الفترة التي أعاني منها في محاولة فهم جدوى التعليم , وجدوى ما تعلمناه ,وفي اللحظة التي كنت بدأت أوقن أن سنوات الدراسة كانت كذبة المعلمين وحلم الآباء , جاء عساكر قوس قزح وقاموا بقلب الطاولة على أوهامي .


جيلنا الحالي لا يفهم من أين تفجر هذا النهم للتعليم , هذا السباق نحو الشهادات ,
...more
c T
Jan 30, 2016 c T added it  ·  review of another edition
Shelves: owned
Mở màn 2016 :)
------------
Đọc 9/10 đầu cuốn sách thấy vô cùng chán, cứ như đọc truyện cổ tích, còn 1/10 còn lại mới bắt đầu là sự thật, mà sự thật thì thường rất buồn. Mình ghét cái kiểu mà nhiều người vẫn đang rating sách trên goodreads, xem chúng như là thước đo về mặt nghệ thuật/học thuật, là công cụ thể hiện khả năng hiểu biết, tư duy ngôn từ của bản thân hơn là mục đích ban đầu nhằm thể hiện cảm xúc thích hay ghét với cuốn sách. Điều đó khác nhau rõ ràng, có những cuốn viết thật sự hay mà m
...more
فاتن
في أرخبيل أندونيسيا حيث خيرات الأرض المنهوبة لبني هولند ومن هادنهم
رواية عن قرية صغيرة تحوي على مدرسة على نظام الكتاتيب وفوق هذا مهددة بالإغلاق بسبب قلة عدد الطلبة، الذين ملئوا الرواية بأحداثهم اليومية وبشخصياتهم المتباينة في الظروف المتماثلة
رواية رائعة لولا أن سوء قراءتي لها منعني من الاستمتاع بها
أسوأ مايقوم به المرء عند قراءة رواية ما أن يقرأها على هامش قراءاته فتطول به المدة، فلا يطول له المغزى
Meliana
May 20, 2008 Meliana rated it it was amazing  ·  review of another edition
Recommends it for: semua orang yang peduli dan mempunyai mimpi!
Recommended to Meliana by: thanks to gramedia
membaca "laskar pelangi" seperti membuka pintu rahasia dan menemukan semua mimpi yang telah kita kuburkan tumbuh dan bertunas menjadi semak-semak. aku bisa membayangkan diriku bergelayut di dahan pohon filicium, suatu sore sehabis langit bermain hujan. aku bisa melihat pelangi yang lengkung, yang menawarkan sejuta petualangan dan impian, yang liar dan berani! yang jujur dan menantang! yang membuatku percaya aku bisa merubah dunia.

andrea hirata dan "laskar pelangi" membuatku bangga menjadi diriku
...more
Esraa Khaled
Jan 08, 2015 Esraa Khaled rated it it was amazing  ·  review of another edition
" الحياة هى ما يحدث لك بينما أنت مستغرق فى إعداد خطط أخرى ! "
طول قرائتى كنت أشعر بالحقارة :3
فهذا يحدث يوميًا فى أماكن كثيرة
الكثيرون يكافحون لكى ينالوا قدر بسيط من التعليم
و أنا متوفر لى كل شئ
و كل الرفاهيات تقريبًا و لمجرد بعض الإكتئاب لا أدرس ..
أشعر كأننى أشارك من منعوهم حق التعليم
حسنًا ، كنت أريد كتابة الكثير لكن الكلمات توقفت

شئ أردت أن أضيفه
تمنيت حقًا نهاية سعيدة
و تمنيت بعد كل هذا الشقاء أن يتعلموا و يكملوا نجاحهم و تغلبهم على الصعاب
لكن الحياة ليست عادلة دائمًا
Shelleyrae at Book'd Out

The Rainbow Troops is a remarkable debut novel by a young man who once promised his schoolteacher he would write a book in her honor. Inspired by Hirata's own childhood experiences on the tiny, isolated island of Belitong, on the east coast of Sumatra, this is the poignant story of ten young children from among the islands poorest families, and their struggle to gain the education they are guaranteed under Indonesian law.

On his first day at Belitong's only free school, Muhammadiyah Elementary, I
...more
nettebuecherkiste
Indonesien in den 1970ern. Der kleine Ikal lebt auf der kleinen Insel Belitung. Die Insel ist reich an Bodenschätzen, doch der gesamte Erlös geht an die Bergbaugesellschaft. Kinder von einfachen Fischern oder Arbeitern, wie Ikal, haben kaum eine Chance auf Bildung. Doch eine junge, idealistische Lehrerin kämpft ums Überleben der kleinen Dorfschule, in die Ikal nun eingeschult werden soll. Mit Bangen warten die Lehrerin und ihre Schützlinge am ersten Schultag darauf, dass ein zehnter ABC-Schütze ...more
Kawthar Saleem
Mar 08, 2016 Kawthar Saleem rated it really liked it  ·  review of another edition
عساكر قوس قزح ..
( لاسكار بلانجي)

هي قصة أندونيسية أو ربما سيرة ذاتية على لسان كاتبها أندريا هيراتا في قريته الفقيرة النائية عن مدرسته " المدرسة المحمدية" التي ضمت عشرة طلاب فقط مع معلمتهم الصغيرة الشابة ومديرها المكافح .. كان بطلها الذي يرويها قد عاهد نفسه أن يكتب لمعلمته الصغيرة المكافحة والملهمة ويهدي لها كتابًا لما تجشمت من عناء في سبيل تعليمهم، وإلهامهم ونجاحهم وتميزهم وذكاءهم .. فجاءت هذه القصة كوفاء ديَنٍ قطعه على نفسه بأن يؤديه إليها يومًا ما فهي تستحق ذلك ..

تحكي هذه القصة عن أطفال قاو
...more
Uyên Khôi Phạm Huỳnh
Ơ môt hon đao nho co tên la Belitong – Indonesia, giao duc dương như đa “trơ thanh môt nô lưc vô ich đôi vơi nhưng đưa tre bi măc ket trong cai vong luân quân cua đoi ngheo, chăng mây hi vong đươc căp sach đên trương, phai cât lưc vi cai ăn cai măc hăng ngay dươi sư phân biêt đôi xư”. Đo la điêu dê dang nhân thây ngay tư nhưng câu chư đâu tiên cua cuôn sach.

Ây vây ma chinh trong ngôi trương lang Muhammadiyah ngheo kho nhât đao, xâp xê nhât đao, niêm mong moi đươc đi hoc cua nhưng cô, câu be ngươ
...more
Aina Dayana Hilmi
Minda agak terbejat seketika sewaktu ingin membuat resensi buku ini. Kenapa ya? Mungkin masih terbayang-bayang lagi ‘pengalaman’ bersama Laskar Pelangi (“,) Penuh warna-warni, rasa takjub (Subhanallah), dan seolah-olah melihat sebuah wayang gambar (dan sememangnya buku ini telah dibuat dalam bentuk filem! Dengarnya filem Laskar Pelangi mendapat sambutan luar biasa sepanjang ditayangkan :)).

Menelusuri ksh hdp Laskar Pelangi membuatkan diri terfikir dan terkesan dgn watak2 yg ada. Sangat kagum de
...more
Cik Aini
Jan 29, 2013 Cik Aini rated it it was amazing  ·  review of another edition
Menariknya kali ini, aku pesankan kepada ummiku untuk belikan buku tetralogi Laskar Pelangi di Bandung. Banyak kali sudah aku baca review mengenainya, tetapi titik permulaan itu berlaku bila seorang forumner membuka tajuk Andrea Hirata – Laskar Pelangi. Maka dalam diam, aku membaca dan lama kelamaan rasa teruja untuk memiliki koleksi tersebut. Manakan tidak, novel tersebut dinobatkan Indonesia’s most powerful book dan diguna pakai kerajaan Indonesia untuk mengubah sistem pendidikan di sana.

Padah
...more
Pulung
May 21, 2008 Pulung rated it really liked it  ·  review of another edition
Recommends it for: everybody
Recommended to Pulung by: my mom and my apple tree
Yihaaaa

Sudah lama nggak menangis sambil tertawa karena membaca buku.
Yang bukan 100 persen buku humor, bukan 100 persen buku melankolis, bukan 100 persen biografi... Pokoke ini bukan buku dengan jenis yang 100 persen apa saja, deh!

Tapi justru karena sederhana dan manusiawi beginilah buku ini jadi menarik dan mengharukan sekaligus jenaka!

Sekali lagi,
Buku beginian akan bikin kita lebih pandai bersyukur =)

Ini sungguh bukan buku sempurna dengan karakter super hero, super saleh dan segala yang tanpa
...more
Rabab
مؤثر جدًا، علمني الكثير وغرس فيني حب المدرسة ايضًا
I highly recommend it
Marijke
Oct 29, 2014 Marijke rated it did not like it  ·  review of another edition
I chose to read this book because it's a bestseller in its home country - and five million Indonesians can't be wrong.

After reading, I stand by my comment that those 5 million Indonesians can't be wrong, but they certainly can have different tastes in literature to me.
This story is what I call the "naive" style of writing, which can be kind of cute if there is a clear storyline and some nuancing of character. However, I couldn't sense an ongoing narrative, the incidents didn't make me want to fi
...more
monica ♪
I read this book long long time ago. I was still in high school back then. Since I wasn't really a reader that time, reading this book was such an unforgettable experience for me.

The story was wonderful, and it's written beautifully by the author so that you can feel all the sorrows, the struggles that happened to Ikal and the gang, and also the happiness.
I found myself smiled, cried, laughed by reading this book.
And not to mention the life lessons I got from this book.
Don't be afraid to dream
...more
jana
Feb 28, 2015 jana rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: read_2015
هي الرواية الأولى للمؤلف, حيث يقول أن "قصته هي قصة الناس المنسيين، وهي صوت من لا صوت لهم". وقد حُولّت إلى فيلم, وترجمت لعدة لغات.
استنادها الأول على صور واقعية وركائز أساسية من حياة المؤلف هيراتا. ووعده القديم لمعلمته في الابتدائية, أن يكتب إليها كتابًا تخليديًا.
يُحاكي هيراتا جوانب كثيرة جدًا, وصعبة في المجتمع الأندونيسي, من حيث التعليم والاقتصاد والدين. الرواية بشكلٍ عام قدّمت لنا صورة عن هويّة المنطقة. وبشكلٍ خاص.. ليس لأحدٍ أن يفوّتها.
Ditto Pappilanda
maaf tapi gw gak menyelesaikan buku ini.
yang pasti gw gak suka cara penulis menceritakan ulang pengalamannya.
penulis berusaha menggambarkan secara detail situasi, lokasi, hingga perasaannya saat kecil. tapi semuanya dengan cara pandangnya ketika dewasa, sehingga gw gak bisa merasakan perasaan lugu n polos seorag anak ketika dia menggambarkan apa yang dia lihat. so, yang gw rasain pas baca buku ini adalah keanehan, karena buku ini, kalo gak salah inget, menggunakan sudut pandang pertama, yang no
...more
Abrar Alarjan
Mar 21, 2016 Abrar Alarjan rated it it was amazing  ·  review of another edition
طفل ولد بعبقرية تموت عبقريته ،طفل لايحصل على تعليم ويشتغل لتحصيل رزقه ، فقراء مهمشون في المجتمع وأغلبهم آميون
رواية تروي عن أطفال في مدرسة تدعى المحمدية وتروي الرواية الصعوبات التي واجهتهم في تحصيل العلم
من محاولة إغلاق المدرسة من قبل وزارة التعليم ، تهدم بعض جدارنها بسبب محاولة إستخراج القصدير وآخيرًا تموت المدرسة بهبت ريح
تروي الرواية أيضا عن أطفال عشرة وهم إكال وهارون وكوتشاي ولينتانج العبقري الذي ماتت عبقريته بسبب عدم حصول على تعليم عالي وسهارى وفلو وتراپاني وبهار وماحصل لهم أثناء تحصيل العل
...more
Yazeed AlMogren
رواية تُصور كيف يكون طموح الأطفال الفقراء وشغف هؤلاء الى للتعليم وتمسكهم به لأنهم يعلمون أنه لن يتغير وضعهم الا بالإجتهاد في نيل العلم
Fahad Alqurain
Dec 07, 2015 Fahad Alqurain rated it it was amazing  ·  review of another edition
يا لها من قصة !!!
Amin Sudarsono
Buku yang bagus. Memakai bahasa realis, membawa pada optimisme pendidikan bagi ana-anak di daerah yang terpencil.
Kesan saya satu saja, bahwa eksploitasi tambang selalu bikin sengsara penduduk di sekitarnya. Belum ada cerita masyarakat di sekitar lokasi tambang, entah timah, batu bara, minya, emas, perak dan sebagainya, yang bisa sejahtera dan sekolah tinggi dengan biaya dari perusahaan.
bersyukurlah Ikal dan kawan-kawan, talenta kecerdasanlah yang membawa mereka pada ilmu yang tinggi
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 99 100 next »
topics  posts  views  last activity   
patut tak beli buku ni 11 71 Jul 22, 2014 10:00PM  
Goodreads Librari...: Please add book cover & edition 4 31 Apr 06, 2014 04:17PM  
The Reading Drago...: The Rainbow Troops, by Andrea Hirata 1 4 Mar 19, 2014 06:49PM  
amazing story 11 21 Nov 01, 2013 12:23AM  
patut tak beli buku ni 7 108 Feb 20, 2013 09:26PM  
religi hidup 1 57 Dec 20, 2007 03:42AM  
  • Ayat-Ayat Cinta
  • Negeri 5 Menara (Negeri 5 Menara, #1)
  • Ronggeng Dukuh Paruk
  • 5 cm
  • The Naked Traveler
  • Child of All Nations
  • Supernova: Petir
  • Rahasia Meede: Misteri Harta Karun VOC
  • Hafalan Shalat Delisa
  • Travelers' Tale, Belok Kanan: Barcelona!
  • Totto-chan: The Little Girl at the Window
  • Galaksi Kinanthi: Sekali Mencintai Sudah itu Mati?
  • Para Priyayi: Sebuah Novel
647438
Under a bright sunny sky, the three-day Byron Bay Writers’ Festival welcomed Andrea Hirata who charmed audiences with his modesty and gracious behavior during two sessions.

Andrea also attended a special event where he and Tim Baker, an Australian surfing writer, spoke to a gathering of several hundred school children. During one session, Andrea was on a panel with Pulitzer Prize winning journalis
...more
More about Andrea Hirata...

Other Books in the Series

Tetralogi Laskar Pelangi (4 books)
  • Sang Pemimpi (Tetralogi Laskar Pelangi, #2)
  • Edensor (Tetralogi Laskar Pelangi, #3)
  • Maryamah Karpov: Mimpi-mimpi Lintang (Tetralogi Laskar Pelangi, #4)

Share This Book



“Hiduplah Untuk Memberi yang Sebanyak-banyaknya, Bukan untuk Menerima yang Sebanyak-banyaknya. (Pak Harfan)” 213 likes
“Jika hati kita tulus berada di dekat orang berilmu, kita akan disinari pancaran pencerahan, karena sesungguhnya kepintaran sangat mudah menjalar.” 48 likes
More quotes…