Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Si Mata Bundar” as Want to Read:
Si Mata Bundar
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Si Mata Bundar

by
3.32  ·  Rating Details ·  72 Ratings  ·  17 Reviews
hidup takkan sentiasa berwarna ceria dan bahagia
kadangkala kilat dan guruh datang menyapa


Hatinya pernah kehilangan insan kesayangan dalam hidupnya. Tanpa disedari, dia mengenali Si Mata Bundar.

“Awak okey?”
“Okey! Bak sini buku-buku tu.”
“Eh tak apa, saya bawakan.”
“Tak payah!”
“Awak nak bawak pergi kereta ke?”
“Taklah. Saya datang bawak lori. Nak ikut?”

Hidupnya berubah sesud
...more
567 pages
Published April 2013 by Jemari Seni Sdn Bhd
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Si Mata Bundar, please sign up.

Be the first to ask a question about Si Mata Bundar

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

(showing 1-30)
filter  |  sort: default (?)  |  Rating Details
Azizah
May 18, 2013 Azizah rated it really liked it
Shelves: grc-2013
Wahhhhh, berderet-deret KakChik dok baca kisah kahwin paksa ni. Karya pertama penulis muda ni juga memaparkan tema yang sama tapi Kakchik rasa KakChik puas hati sebabnya ada suatu tarikan yang buat KakChik nak baca, nak baca dan nak baca.

Dan kisah ini juga nampak klise dengan paparan apabila-umur-anak-dara-dah-melewati-hujung-20-tahun, dia mesti kahwin. Bukan hanya saudara masa Dania sahaja yang dok canang tanya kenapa dia masih membujang walau umur dah lewat 28 tahun tapi mama pun sentiasa mahu
...more
S
May 15, 2013 S rated it liked it
Finally, habis juga walaupun sibuk ngan keje...

Pada mulanya saya hampir meletakkan noktah juga sbb permulaan yg agak hambar. Tapi...tapi jgn terpedaya... sbb hasil karya yg diterbitkan oleh JS mmg mcm tu. selalu buat suspen. Dan, benar! Pd siapa yg kata tak best tu.. memanglah nak kena!

Saya suka. straight to the point. tak meleret2. mudah nak faham walaupun ada kalanya emosi yg ditunjukkan oleh Dania diulang2 byk kali. saya faham, penulis ingin menunjukkan betapa tegas, degilnya sifat Dania.

Saya
...more
Hajar
May 26, 2013 Hajar rated it liked it
Buku ini jadi peneman saya sepanjang ditahan dalam wad minggu lepas. Satu karya yang pada saya rasa padat dengan isu persahabatan, kerjaya dan kekeluargaan. :)

Dania, si workaholic yang masih belum bertemu jodoh biarpun usia sudah menginjak ke penghujung 20-an. Atas dasar itu, keluarga Dania bercadang untuk menjodohkan Dania dengan anak kenalan neneknya. Hakikatnya, Dania lebih sukakan 'kesibukannya' itu sebab mahu melupakan kesedihan akibat kehilangan Haikal yang dicintai sepenuh hati. Kisah sed
...more
Dyh Usen
Apr 20, 2014 Dyh Usen rated it liked it
Shelves: jemari-seni
Dania yang tabah. Ahnaf yang manis :)
Teringat dengan J-drama Zenkai Girl. Cerita pasal gadis yang nak berjaya dalam dunia guaman. Bezanya Dania dengan Miss Wakaba adalah Dania sudah selesa dengan kedudukannya dalam bidang guaman. Sebaliknya Wakaba terpaksa meniti tangga dari bawah. Apapun baik Dania dan Wakaba, mereka adalah wanita yang tabah!
Yosh! Ganbate Kudasei! (main hentam ja tulis, bajet boleh cakap Jepun) lol
Tie Tinie
May 26, 2013 Tie Tinie rated it really liked it
Shelves: cerita-ku
done this book...
best cerita nie...
tahniah untuk penulis buku nie...
mungkin ada kena mengena dgn kerja2 aku seharian... duduk di law firm...
u guy's... sila bac buku nie...
bahasa yg sempoi... x banyak sangat konflik... dan santai...
Intan  Musa
Aug 06, 2015 Intan Musa rated it liked it
Dania Iman adalah seorang peguam yang sangat kuat berkerja. Kerja dapat buat dia melupakan arwah Haikal, kekasihnya. Afnaf Danial telah lama jatuh cinta dengan Dania kerana dia mengingatkan dia pada arwah Aina, kembarnya. Bila umi bercadang untuk menjodohkan dia dengan seseorang anak kenalan, dia setuju bila dapat tahu itu adalah Danianya. Bila sudah berkahwin, hubungan mereka mesra sebagai roommate. Namun Ahnaf tidak pernah berputus asa untuk mengenali Dania yang sangat perahsia. Tetapi bila ...more
Harnani Husin
May 11, 2013 Harnani Husin rated it it was amazing
Si Mata Bundar
- buku ke 2, yang dah habis baca hasil dari PBAKL.
kisah mengenai golongan kerja profesional..Dania seorang peguam yang terlalu workaholic..pagi kerja sampai malam.
mempunyai kawan-kawan yang satu kepala gila-gila ( BESTnya kalau dapat kawan-kawan macam Dania ni ), keluarga yang penyanyang.
cuma bila part jodoh saja dia susah hati, sebab masih ingat kenangan lalu.
bila dah kawin..dia buat dingin ja, sampai si suami merajuk, hampir 2 bulan hilangkan diri, masa ni la baru Dania ni terasa
...more
Cik Pah
Adeh , susah juga nak menilai novel ini kerana ramai yang suka. Bukan tidak suka dengan jalan ceritanya dan input berkenaan profession peguam, kekeluargaan dan persahabatan. Suka. Cumanya entah kenapa Cik Pah merasakan novel ini terlalu banyak sangat dialog.
Rynna
Sep 12, 2014 Rynna rated it it was ok
Shelves: malay-novel
tak kena dengan jiwa... idea dah ok... cara penyampaian cerita ni membosankan saya.. habis jugak bace walaupun banyak skip...
Miss Rose
May 24, 2014 Miss Rose rated it liked it
memang banyak information tntang kerjaya undang2 ni. itu saya suka. sebab tak adalah baca novel kosong. tapi alahaii banyak betul dialog.
Izziewizzy
May 10, 2013 Izziewizzy rated it liked it
Banyak pasal kpop dan Samsung. Macam promoter pulak. Ngegeegeg.
But overall, aku enjoy baca sebab I can relate.
Looking forward to your next novel, Amany!
Sharifah
Feb 16, 2014 Sharifah rated it really liked it
best cite ni sebab tak ada orang ketiga yang gediks...happy ending..
Emma
Aug 31, 2014 Emma rated it really liked it
Nice... Easy to absorb..
Halida Adilah
May 13, 2013 Halida Adilah rated it liked it
Shelves: jiwa-jiwa
too much to tell.
Ida
May 05, 2013 Ida rated it really liked it
I like it. I enjoy reading it. I gain a lot from this novel. Tahniah Ms Writer.
Novel Best
Oct 28, 2013 Novel Best rated it liked it
Shelves: boleh-di-baca
Citer yg biasa2 aje. Xde kelainan!
Suhailah Iskandar
Nov 20, 2016 Suhailah Iskandar rated it liked it
Shelves: finito
Okilah... not much of her mata bundar being the hot topic discussed. It's more to the Ego of letting go. Dania ni stubborn and denial jelah. Well keje kat lawyers opis ni bukan sesuatu yg mudah ehh. Workaholic.. yes I really salute. Hahahaa penjaga blackberry yg ijah mentioned masih kekal dalam otak aku. great colleagues like KC & Joshua and at the end part where KC came back with a pleasant surprise. Ahnaf pun same... denial tapi lagi better dari Dania lah. I have got my happy ending so ...more
Azura Azhar
Azura Azhar rated it really liked it
Jun 07, 2016
Yuni
Yuni rated it liked it
Feb 25, 2014
Miss Ai.
Miss Ai. rated it it was ok
Jul 05, 2013
Zurina Rahamat
Zurina Rahamat rated it it was amazing
Aug 18, 2015
Norlela Sidek
Norlela Sidek rated it really liked it
Jul 20, 2013
Azilah
Azilah rated it really liked it
May 16, 2013
asnzue
asnzue rated it liked it
Jun 09, 2013
Fatihah
Fatihah rated it liked it
Aug 08, 2013
Noor Aznita
Noor Aznita rated it it was amazing
Jun 09, 2013
Puteri11
Puteri11 rated it liked it
Feb 14, 2015
Norliza Yusop
Norliza Yusop rated it really liked it
Sep 12, 2014
Zakierah
Zakierah rated it liked it
Jul 02, 2014
Mazzleena
Mazzleena rated it liked it
Aug 07, 2016
« previous 1 3 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
7075167
an awkward turtle | an accidental author
More about Amany...

Share This Book



No trivia or quizzes yet. Add some now »

“Life ain’t always rainbows and butterflies. Sometimes lightning might come and struck on you. It’s the compromise that moves us along, anyway (:” 0 likes
More quotes…