Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Calon Isteri Jutawan” as Want to Read:
Calon Isteri Jutawan
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Calon Isteri Jutawan

by
3.88  ·  Rating Details ·  329 Ratings  ·  25 Reviews
Hanya seorang calon yang layak. Siapakah dia?

Mereka manja, cantik, seksi dan menawan. Ya! Merekalah calon-calon isteri jutawan.

Pencarian isteri untuk si jutawan bermula. Siapakah si bertuah yang dapat menyandang gelaran isteri si jutawan, IZZAD DANIEL? Wanita yang terpilih bakal mewarisi empayar perniagaannya yang bernilai jutaan ringgit.

Dia NURUL IZYANIE. Hanya gadis bia
...more
Paperback, 656 pages
Published May 2013 by Karyaseni
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Calon Isteri Jutawan, please sign up.

Be the first to ask a question about Calon Isteri Jutawan

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

(showing 1-30)
filter  |  sort: default (?)  |  Rating Details
kuzzeen
Jun 28, 2015 kuzzeen rated it it was ok
Shelves: read-2013, let-it-go
Naskah untuk dilepaskan; RM18.00. Pm je....

Cerita yang lari dari klise novel kini. Berkisarkan pencarian Izzad untuk mencari calon isteri dan kisah si Yanie yg redha untuk menerima jodoh ketentuanNya.

(for me)... perjalanan penulis masih jauh. Bahasa yang digunakan masih mentah dan ada kalanya terlalu straight forward. Sesuatu yang boleh diperkemaskan.

CUMA.... penggunaan bahasa Inggeris yang terlalu banyak grammatical errornya agak menjengkelkan. Rasanya ini kes 'direct translation daripada pa
...more
Hajar
Jun 09, 2013 Hajar rated it liked it
3.5*

Akibat kesilapan menghadiri temuduga, Nurul Izyanie (Yanie) terpilih sebagai calon akhir untuk mencari calon isteri seorang jutawan muda. Memang pelik, dalam ramai-ramai calon yang dipilih oleh jutawan muda yang bernama Izzad Daniel (Izzad) tu, cuma Yanie seorang saja yang agak 'semenggah' berbanding calon-calon yang lain. Dari awal memang dah nampak Yanie jadi calon paling layak, tapi peraturan tetap peraturan. Mereka tetap kena bersaing secara sihat.

Bagi Yanie pula, penyertaannya sebagai c
...more
Wan Amalyn
Sep 09, 2015 Wan Amalyn rated it it was ok
Shelves: wan-baca-2015
Membaca naskhah ini, saya 'terasa' seperti pernah menonton drama. Tapi saya lupa di tv berapa dan drama apa.

Nak kata saya tak suka karya ni tak juga. Saya boleh aje baca sebab plot ceritanya santai-santai sahaja.

Nak kata suka, ada benda yang membuatkan saya seperti tidak boleh nak hadam. Bahasa yang agak kaku. Penggunaan bahasa inggeris yang kadang-kadang buat saya rasa -kenapa nak guna bahasa inggeris? Adakah untuk menggambarkan status jutawan yang disandang oleh Izzad? (kalau betul dengan nah
...more
Nonieღserenity2bliss
Comel lar cerita ni. I like! Walaupun the whole ujian untuk carik isteri tu sangatlah merapu dan memang direject oleh N punyer common sense, N tak boleh nafikan jalan cerita ni agak sweet.
Image and video hosting by TinyPic
Dengan pengunaan bahasa dan penulisan yang mudah, ditambah pula dengan jalan ceritanya yang ringan, ia amatlah sesuai untuk menghilangkan stress. But don't expect too much because you may end up disappointed.

Tapi N sangat sakit hati sebab N punyer copy tak sempurna. Over 30 pages printingnyer overlap, so tak
...more
Siti Raudhah
Jun 27, 2013 Siti Raudhah rated it really liked it
Shelves: read-2013
jalan cerita yg menarik...izzad daniel + nurul izyanie...cinta selepas kawin yg menarik...walaupun pd mulanya kedua2 x suka..kerana masing ada niat tersendiri.tp x bermusuhan spt novel lain yg asyik gaduh2 then baru baik...bila kawin...izzad & yanie menjalankan tanggungjawab mereka sbg suami isteri. enjoyed reading this book walaupun ingat pd mulanya izzad akan meninggalkan yanie...
CrystalGrey
May 13, 2013 CrystalGrey rated it it was amazing
love bila nak lamar ..jerit pakai lori surat khabar..so sweet.. sad want hubby sakit..teringat arwah kakak.. sungguh terasa sakitnya kene kemo. kecewa bila adam terpengaruh dengan Fath..i hate her. i cry want "saya akan setia bersama abang, sampai masa abang tak perlukan saya lagi saya sendiri akan undur diri, asal abang bahagia....saya rasa masanya dah sampai" waaaaa so sad.

Bukan mudah membina sebuah kepercayaan. I love want adam balik ke adam yang lama. Bukan mudah memaafkan.. tapi kemaafan p
...more
Kamaliah
May 27, 2013 Kamaliah rated it liked it
Shelves: my-collection
I like this book. Very straight forward. I like the storyline. It’s simple. Although different from the other books yet I felt I’ve read it before. Anyway…. It was fun. I might do a second review on this book….
Intan  Musa
Jun 02, 2013 Intan Musa rated it it was amazing
Best cerita ini! Jutawan Izzad Daniel Bin Izhar Yong mahu memilih calon isteri untuk mengambil-alih syarikatnya dan menjaga hartanya. Dia mengundang semua teman wanitanya untuk menyertai sebuah peraduan. Di hari temuduga itu, Nurul Izyanie (Yanie) telah tersalah tempat temuduga. Berlaku pertengkaran antara Yanie dan Izzad. Izzad memaksa Yanie untuk menyertai peraduan itu dengan menjanjikan pekerjaan untuk Yanie. Yanie samgat memerlukan perkerjaan untuk membantu kakaknya. Yanie dan calon-calon ...more
A-t
May 18, 2013 A-t rated it really liked it
Recommended to A-t by: sist
citer yg menarik..Izzad Daniel (org muda yg kaya dan berjaya..ada penyakit cancer just like his mom..looking for wife yg blh waris harta dier..wat janji mengong ngn best frenz dier Adam yg dier takkan touch isteri dier..jumpa ngn Yanie yg salah msk bilik interview,than paksa joint contest mencari calon isteri dier..keje punyer pasal,Yanie join gak..Adam da sangkut ngn Yanie,tp simpan dlm ati..saringan demi saringan,Yanie terpilih dr 10 yg tercalon..at the ends,Yanie the choosen one..Adam ...more
Ain
Permulaan kisah agak mendatar sedikit , tapi makin lama makin menarik.

alkisahnya macam cerita realiti Tv - ada calon2 , then ada yang tersingkir dan seperti dijangka pastilah heroin yang terpilih. Klise tapi ok la, ada kelainannya bila tahu encik hero ada simpan rahsia. jadi part hujung-hujung ada sedikit lag disitu. kisah cemburu suami isteri itu part yang aku tak berapa suka haha tapi ok la sebagai rencah cerita ini. baiklah cerita cemburu buta tu tak lag panjang sangat , dan senang je watak
...more
Zahida My
May 20, 2013 Zahida My rated it it was amazing
Mengikuti setiap bab di laman blog Afifah, menyebabkan k.yus menggelegak untuk mendapatkan versi cetaknya. Sesuatu yang sweet dan menyenangkan dalam pengkisahan Izzad & Yanie ini, bahasa yang santai dan bersahaja juga membuatkan mood membaca tak pernah pudar. Apa yang dapat k.yus kutip dalam kisah ini, sesuatu yang dirancang tak semestinya jadi spt yang dikehendaki kerana kalau Yg Esa kata kun fayakun.. tentu sahaja yang lebih baik boleh berlaku. Tahniah Nuriffa @ Afifah untuk karya yang ...more
Tie Tinie
Jun 09, 2013 Tie Tinie rated it liked it
ok buku nie dah settle...
dlm kategori boleh baca... hehehhee...
awal2 bab mcm bosan sikit bila dah masuk cari calon isteri tu.. dah mcm tengok tv citer apa pun dah lupa...
tapi bila dah tgh2 tu ok sikit...
dugaan dtg bila izzad disahkan menghidap lukemia...

so far boleh baca...

so happy reading..
"membaca dgn hati... menilai dgn akal"
Yuni
Jun 11, 2014 Yuni rated it it was ok
penulis mencuba sesuatu yang baru. lain dari kebiasaan. cuma jalan ceritanya flat. even masa klimaks pun aku tak pasti itu dah klimaks or masih mendaki lagi.
Zatul
Oct 22, 2016 Zatul added it
cute, sweet and all
jangan termakan dengan tajuk cause this book is kinda sad and any book that made me cry is a good book
Za
Jul 12, 2013 Za rated it liked it
Membaca kisah ini teringat cerita Cinta Perisa Dia dari Lynn Dayana..
Bezanya, Si hero yg ini jutawan berjaya, manakala yang sana penyanyi popular..
watak heroin juga lebih kurang sama apabila turut serta dalam pertandingan ini secara terpaksa.
Apapun, jalan cerita ini sweet dan santai untuk dibaca.
Suhailah Iskandar
Jul 02, 2015 Suhailah Iskandar rated it liked it
Shelves: finito
Yeah dah abis. Yanie & encik jutawan have a great ending. cuma dramanya agak lambat lah. neways dugaan juga nak abiskan buku ni. hehehehe
Yana Hana
Yana Hana rated it liked it
Oct 19, 2013
Som Ying
Som Ying rated it it was amazing
Jun 19, 2014
Wendyteo
Wendyteo rated it it was amazing
Mar 06, 2015
Rabiatul
Rabiatul rated it it was ok
Sep 07, 2014
Zuhaira
Jun 23, 2013 Zuhaira rated it liked it
tak berapa nak menyengat... so so je
Wan A'dawiyah
Wan A'dawiyah rated it it was amazing
Oct 11, 2016
W.N. Leefia
W.N. Leefia rated it really liked it
Nov 27, 2016
Sue Chiaki
Sue Chiaki rated it really liked it
Nov 11, 2014
Hani Riza
Hani Riza rated it really liked it
Jun 18, 2014
Rayyan Arsyad
Rayyan Arsyad rated it liked it
Nov 12, 2015
Faradina Azlin Azahar
Faradina Azlin Azahar rated it really liked it
Oct 27, 2013
Viezilia Gevie
Viezilia Gevie rated it it was amazing
Feb 24, 2016
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 10 11 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
  • Cinta 11 Syarat
  • Mama Mia Shaza
  • Kontrak Janji Setia Antara Kita
  • Pergi Tanpa Alasan
  • Sungguh, Aku Gilakan Kau
  • Bukan Isteri Sempurna
  • Hikayat Cinta Si Pematah Hati
  • Suami Tak KuHadap
  • Kisah Naz dan Khaalish
  • Bukan Kahwin Paksa
  • Dia… Isteri Luar Biasa
  • Dia… Random Guy
  • Gadis Edisi Terhad
  • Terukir cinta
  • Lazuardi
  • Bayangan Rindu
  • Dia Segalanya
  • My Precious Iris (Mypi)
formally known as Afifah Yusof
More about Nuriffa...

Share This Book