Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Anthem” as Want to Read:
Anthem
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Anthem

by
4.51  ·  Rating Details  ·  1,074 Ratings  ·  118 Reviews
"Everybody has a past. Everybody lives a present. And everybody deserves a future".

‘Hi, I’m Dania Dashrin. Call me Dash. I lived in (isi tempat kosong dengan nama tempat yang last ayah kena stationed) prior. I love music, and having a good time’.

Nur Dania ‘Dash’ Dashrin; a third-culture kid caught in a limbo between home-country Malaysia and the world she knew. Sent back t
...more
Paperback, 593 pages
Published April 26th 2013 by Jemari Seni Sdn. Bhd
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Community Reviews

(showing 1-30 of 1,946)
filter  |  sort: default (?)  |  Rating Details
Miss Ai.
Apr 27, 2013 Miss Ai. rated it it was amazing
Baca Anthem terasa sama macam naik roller coaster. Atau kalau nak lagi dramatik, betul terasa macam naik solero shot dekat Genting tu. Ye ke namanya solero shot? Haha.

Buku hlovate memang selalu ada aura Hlovate. Bila baca selalu ada rasa yang sama. Suka-suka nak senyum. Suka-suka nak terharu. Suka-suka muka dah basah. Walaupun setiap kali baca buku baru Hlovate, dalam hati boleh kata - dah boleh tau lepas ni mana arah tuju cerita, tapi tetap nak baca, tetap nak lagi tau, dan tetap gigih menghada
...more
Hamidah
May 01, 2013 Hamidah rated it it was amazing
Buku ini berkisar tentang kisah dash atau nama sebenarnya Nur Dania Dashrin. Dash (third-culture kid) gadis 16 tahun yang tak pernah tinggal di Msia sebaliknya tinggal di pelbagai negara mengikut bapanya bekerja.

Ketika usianya 16 tahun keluarganya telah memaksa Dash untuk menyambung pelajaran di Msia disebabkan suatu perkara. Dash yang pada mulanya tidak dapat menyesuaikan kehidupannya di Msia, akhirnya mengambil keputusan utk menyambung pelajarannya di msia selepas tamatnya SPM.

Di sinilah keh
...more
Azizah
May 06, 2013 Azizah rated it it was amazing
Shelves: favorite, grc-2013
Lamanya masa diambil untuk mengkhatamkan buku ni, bukan sebab isinya yang kurang umphhhh kerana aura H memang terserlah di dalam buku ni tapi sebab konon-kononnya banyak urusan doniawi yang memerlukan lebih tumpuan. Haishhhhh....

Bagi peminat H yang mengikuti kisah-kisah tulisan beliau di blogdrive, ini merupakan kisah terakhir yang diambil dari blog tersebut. Dah lama rasanya kisah ini terpeta di blog tersebut.

Kisah Nur Dania Dashrin yang merentasi hampir pelusuk dunia keranan kerjaya ayahnya. D
...more
Noninuna
May 11, 2013 Noninuna rated it it was amazing
Shelves: novel-melayu
Selepas Contengan Jalanan, saya kira mungkin tidak ada lagi novel berkisah tentang cinta dari Hlovate. Namun, saya salah. Hlovate tahu apa elemen yang menarik pembaca. Disamping itu, beliau berjaya menyampaikan tarbiyyah dalam bentuk santai.
Anthem buat saya banyak berfikir. Tentang Melayu, Malaysia & muslim Malaysia. Persoalan-persoalan yang ditimbulkan bukanlah suatu perkara baru tapi bila dipersoalkan semula, ia buat saya berhenti & berfikir seketika, sesuatu yang saya suka tentang Hl
...more
Ririn
Aug 20, 2016 Ririn rated it it was amazing
Reread : 26 June 2014 - 10 July 2014

10 August 2014

Anthem membawa kita mengembara bersama Dash mencari identiti dirinya. Dibesarkan di merata ceruk dunia, dia tidak tahu apa yang dikatakan jati diri sebagai orang Melayu dari Malaysia. Beridentitikan third culture kid; mereka yang tidak terikat dengan identiti negara asal atau negara yang menjadi tempat tinggal semasa pada satu-satu masa. Terapung dan melayang di antara keduanya.

Akibat sikapnya yang agak tidak terkawal, Dash 'dihukum' pulang belaj
...more
S
Apr 08, 2015 S added it
TERBAIK!!walaupun temanya hampir sama dgn novel2 H sblm ini tp plotnya menarik utk kita bc hingga ke akhir.

bermula dgn prolog kisah Dash (Dania Dashrin Johari) yg hidupnya spt 'nomad' merantau kesana sini kerana ayah dan mamanya bekerja diluar negara. Sebagai seorg yang selalu menjelajah ke merata negara, sedikit sebanyak persekitaran itu terbias dalam diri. tanpa sedar, dia terikut-ikut rentak kehidupan dgn acuannya sendiri.

Dash, dihantar pulang ke Malaysia kerana telah melanggar etika peradab
...more
Hajar
Jun 02, 2013 Hajar rated it it was amazing
"Everybody has a past. Everybody lives a present. And everybody deserves a future."

Satu lagi karya yang dinanti-nantikan oleh para peminat H di serata alam, termasuk saya. Hehe. Ingatkan lepas Contengan Jalanan, dah tak ada lagi karya yang sebegini, I mean karya dengan penyampaian lebih ringan daripada Contengan Jalanan. :)

Nur Dania Dashrin (Dash), third culture kid yang dibesarkan di serata dunia kerana pekerjaan ayahnya memang tak ada masalah untuk menyesuaikan diri setiap kali mengikut ayahny
...more
Ira Nadhirah
Jun 11, 2016 Ira Nadhirah rated it really liked it
Salam Ramadhan 1437H. Hlovate ku yang entah ke berapa. Perkara pertama, warm. Perkara kedua, hijrah. Perkara ketiga, aurat. Warm; perasaan yang sama setiap kali habis baca hasil karya Hlovate. Though this time tak seteruk menangis masa baca Versus, the warmness still there. Hijrah; aku sangat suka baca pengalaman hijrah sesiapa pun. Yes, i fall in love with someone who did his hijrah few years back. Though he left me before we manage to stand together at the altar (bajet mat salleh la altar), i ...more
Afifah Nur.
Aug 29, 2013 Afifah Nur. rated it it was amazing
Jujurnya, usai membaca Anthem pada kali pertama berbulan lamanya dahulu, perasaanku, agak sedikit kecewa. Kecewa kerana bagiku, novel ini agak 'berat' jika nak dibandingkan dengan novel Hlovate sebelum ini. Dan pada ketika itu juga, aku tidak mengerti tentang pengertian tajuk novel ini. Anthem.

Tapi kini, Alhamdulillah, tanggapan daku untuk kali pertama itu, salah sama sekali. Rupa- rupanya, novel yang aku anggap isinya 'berat' berbanding novel sebelum ini adalah yang paling bermakna. Sungguh lah
...more
Kamaliah
May 10, 2013 Kamaliah rated it it was amazing
Shelves: my-collection
Anthem - As usual, Hlovate’s trade mark still intact. The way of writing and the way of Dakwah is still there. Simple n straight to the heart.

Dash – A third Culture Kid who is finding herself. Trying to fit. Trying to feel belonged. Having parents with secular thinking doesn’t help in any way. But after painstaking effort, Dash changed and became adamantium. The way Hlovate described the transformation is amazing and deep.

Lee – to Dash, he’s a: Hitler during adolescence years~ Mentor during ad
...more
Yana
Nov 19, 2013 Yana rated it really liked it
Walau hlovate telah menulis pelbagai buku sebelum ini, namun, Anthem, buku terbarunya, ialah buku pertama beliau yang saya baca.

Antara buku yang harus atau wajib dibaca untuk mereka-mereka yang ingin berubah daripada zaman 'lalai' menuju ke jalan lebih lurus. Gaya hlovate berdakwah begitu ringkas, ia ibarat, aplikasi dalam telefon, meringkaskan sesuatu pekerjaan, dengan beberapa kali ‘touch’ sahaja, hlovate pemudah cara! Hlovate berjaya memudahcarakan pengkisahan dakwah, dengan penuh style dan g
...more
Moon Zafrina
Jul 02, 2013 Moon Zafrina rated it it was amazing
Saya bukan third-culture kid. Ibu bapa saya pun tak pernah berpindah sampai ke luar negara. Cuma keluarga saya memang selalu berpindah.

Tapi entah kenapa Anthem begitu dekat dengan saya. Apabila saya baca buku ni, banyak kali jugak menangis sampai roommate naik pelik. One thing for sure, it helps me to improve myself.
anahashim
May 08, 2013 anahashim rated it really liked it
Recommends it for: everyone
assalamualaikum wbt.

alhamdulillah pembaca telah berjaya menghabiskan masa membaca buku baru terbitan jemari seni hasil karya hlovate yang sampai kini tak dapat dikenal pasti identiti penulis ini samada lelaki mahupun wanita,atau pengkid?hmmm..who knows.
dalam kesibukan pilihanraya ke13 saya mencuri sedikit masa untuk membaca,memahami dan menghayati isi novel ini memandangkan saya juga merupakan pembaca tegar karya hlovate.

anthem yang dimaksudkan seperti dalam google ialah 'a song officially adopt
...more
athirah amri
Aug 25, 2013 athirah amri rated it really liked it

Tiktok.Tiktok.

Anthem,

Baca juga Anthem akhirnya setelah bebaskan hati dan otak dari ancaman dan kritikan,
rasanya macam biasa. Macam baca novel Hlovate yang lain-lain.Kecuali Contengan Jalanan.
(Sebab aku masih tak tertarik lagi nak baca)
Berisi dan berilmiah walaupun watak hero dgn heroin,kalau bukan engineer mesti doktor.haha.
Dan mesti kes budak perempuan tak pun lelaki yang rebel.. mencari-cari makna ISLAM.


Perkara pertama, Watak baru + Watak lama.

Seronok baca dialog-dialog yang aku sendiri tak
...more
Zai Abd Rahman
Sep 03, 2013 Zai Abd Rahman rated it it was amazing
I enjoy reading this book. Buku budak remaja yang mana I can relate with the story. It just took me less than 24 hours to finish the book. I can sum up the story as the rocky road taken by the girl to find herself and her religion. Full of cabaran.

You can see the character grow from a wild young girl to a young women who cover herself as required by Islam. She get the support from her friends but her challenges is with her parents who didn't know that she wears hijab.

Also you can see the relati
...more
syafiqah
Jul 07, 2013 syafiqah rated it really liked it
Penulisan hlovate makin matang.

Kebanyakkan isu yang diketengahkan oleh hlovate adalah realiti.Judgemental dan lagak houlier than thou yang agak sebati dalam masyarakat kita.

Dan lebih penting lagi penghayatan syahadah dalam diri setiap muslim yang ingin diketengahkan oleh hlovate.
Bukanlah ucapan aku janji taat setia lalu berdiam diri tapi penterjemahan syahadah itu sendiri dalam aktiviti seharian.

We hear and we obey (2:285)

May Allah bless.
Ain
Sebenarnya dah lama beli buku ini. Beli masa baru2 keluar,beli di pesta buku but still simpan. Reasonnya : save the best for the last ;)) actually masa pun mencemburui jugak. Bila nk baca buku karya Hlovate ni mmg kena ambil masa sikit,tak boleh baca langkau,kena baca setiap patah perkataan dan kena hadam&faham betul2 baru dapat impaknya ;))

Ok that's it - berjaya jugak habiskan pembacaan buku ini dengan jayanya :))

Love it !!! As usual, hlovate dgn gaya penceritaannya boleh buatkan saya betul
...more
Ammar Ibnu ziyadi
Sep 04, 2013 Ammar Ibnu ziyadi rated it really liked it
"Tipikal novel Hlovate," itu tanggapan awal sewaktu menyelak bab-bab pertama buku ini. Buku ber-soundtrack, ada je lagu yang mengiringi setiap babak cerita. Yang aku suka tentang novel ini ialah tentang fakta-fakta sejarah dan ilmu, khususnya sewaktu Dash dan Haikal melawat Agra. Dapat mengenali secara ringkas Abu ala al Maududi dan kenapa dia tulis buku Syahadatul Haq. Juga menampilkan watak-watak dari dunia Hlovate sebelum ini iaitu Trisy dan Jade (Rooftop Rant) yang aku sendiri tak berapa ing ...more
Qhistina Ma
Dec 12, 2013 Qhistina Ma rated it liked it
Aku terperasan hampir semua buah tangan Hlovate ada persamaan. Budak baru ntahpape masuk sekolah, ramai orang tak suka dengan budak baru tu. Lepas tu baru tahu budak baru tu rupaa-rupanya anak somebody, mak ayah kerja di kedutaan atau anak exco negeri. Budak baru a.k.a budak pelik tu memang talented dan pandai. Habis sekolah further studies oversea. Nak jadi cerita, dia jumpa balik mamat yang buli dia waktu sekolah. Sambung gaduh-gaduh sikit lepas tu kawin.

Contengan Jalanan still the best. Cant
...more
Fatimah Wahidah
May 02, 2013 Fatimah Wahidah rated it it was amazing
"Everybody has a past. Everybody lives a present. And everybody deserves a future".

Karya Hlovate yang terkini ini membuatkan pembaca berfikir dari perspektif yang berbeza.Tak semua orang bertuah dilahirkan dalam keluarga yang terdidik dengan didikan agama dan menjadi tanggungjawab kita yang tahu ini membawa mereka kembali ke jalanNya tanpa perlu bersikap 'judgemental'.Paling istimewa,ada kemunculan Trisy,Jade, dan Lekiu dari Rooftop Rant turut mewarnai hidup Dania Dashrin..
kuzzeen
Aug 14, 2013 kuzzeen rated it really liked it
Shelves: read-2013, i-owned
Bagi pembaca karya Hlovate.....x sukar menghadam apa yang dihidangkan.

Bukan peminat @ yang baru berjinak2 dengan Hlovate? WELL..... u have to 'menghitamkan diri' untuk membuka pintu hati dengan apa yang ingin disampaikan....

ANTHEM?

Well said..........
Syazana
May 27, 2013 Syazana rated it it was amazing
okay. Anthem then.
after a long time. then you go Hlovate.
and i still remember what happened the last time i "saw" you. it might be you or so whatever. heh. no regret for that.

okay untuk ulasan after two days i've finished it.

nur dania dashrin. so called Dash. how she go through to be a good muslim. from zero to hero. from nothing to something. kau tau. nak hadap your family especially is harder then outsider to tell 'em "i have changed". sebab family knows everything about you. good side or in a
...more
Wafa
If I have one thing to say about Anthem, it is a pattern.

Plot yang boleh diteka, tapi isi-isi Hlovate macam biasa; berisi dan boleh juga buat rujukan hujah sikit-sikit kalau malas nak belek kitab agama tebal-tebal.

Walaupun berapa bintang yang saya bagi, disebabkan ini adalah tulisan Hlovate, maka ia tetap novel-novel yang patut dibaca oleh segenap lapisan masyarakat.
Husna Musa
Jun 05, 2013 Husna Musa rated it it was amazing
Not a review, but merely a testimony/thought on this novel. =)

Anthem. Another Hlovate’s brilliant masterpiece. Memang buat readers ‘read and heed’. Superb! Coolio! Jazakallah khairan for never fail in bringing us closer to the religion and the Khaliq. May Allah bless.

Oh. I just love the 'new-language' used in this novel. Mujhe yeh novel bahut pasand hai! =)
MamaErra
Nov 06, 2014 MamaErra rated it really liked it

The beginning of wisdom is fear of the Lord.
Kebijaksanaan itu bermula dengan perasaan takutkan Tuhan.


Baca novel Hlovate ni memang tak rugi... bagus, banyak ilmu tuk muhasabah diri & self improvement...


We're all born with heaven's key. Either we retain it or we lose it!

Hansyirah Takezur
May 25, 2013 Hansyirah Takezur rated it liked it
xmenyengat seperti Rooftop Rant & Contengan Jalanan. Ending yang agak hanging. Especially part yang menyebabkan pembaca tertanya-tanya, "mak dash approve tak perubahan dia..."

so far, ok lah. tang gabung watak2 dalam novel2 lepas memang terbaik! :D
Intan  Musa
Mar 31, 2015 Intan Musa rated it it was amazing
Kisah perjalanan hidup Nur Dania Dashrin Johari dari masa silam (third-culture kid), lepas masa silam dan masa kini. Very relevant dan very thought provoking. Perubahan juga dalam diri adiknya, Haikal dan Badlee (Lee Hitler).
Thank you Hlovate.
MinnIsmail
Jul 14, 2013 MinnIsmail rated it it was amazing
Shelves: favorites, love-it
Rasanya buku nilah yang banyak pengisian berbanding buku Hlovate yang lain.
*Tak sangka langsung yang ade watak Rooftop Rant*
Ainur
Nov 13, 2014 Ainur rated it it was amazing
I love this book. I can see why lots of readers enjoy reading books by Hlovate. It’s a light reading, but with lots and lots of messages, important messages. For someone who are not that fond of non-fiction book, reading this book is such an amazing moment for me because not only it tells a story, but it also has lots of knowledge, lots of things that I can learn and I enjoyed reading it.

The first early chapter I am struggling to like the character because I always have a problem dealing with a
...more
Nisa
Aug 19, 2013 Nisa rated it it was amazing
Hlovate is back... dah lama Nisa tertunggu-tunggu karya baru Hlovate...walaupun membaca karya Hlovate ni, sedikit pening... tapi, Nisa suka dengan apa yang hendak disampaikan.

"Everybody has a past. Everybody lives a present. And everybody deserves a future"

SUPERB... BEST, bila korang baca Anthem..seolah-olah gabungan novel-novel Hlovate yang terdahulu... ada Lekiu, Trisy & Jade... Johanna & Along.

ANTHEM... kisah perubahan ke lebih baik merentasi masa dan negara, India..Malaysia dan scot
...more
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 64 65 next »
topics  posts  views  last activity   
Isi kandungan 3 39 Feb 04, 2014 06:34AM  
  • Pelangi
  • Nyanyian Hati
  • Jaja & Din
  • Lazuardi
  • Damai (3 Ceritera Dalam Sebuah)
  • Gadis Edisi Terhad
  • 13 Jam A380
  • Bukan Kahwin Paksa
  • Mama Mia Shaza
  • Kisah Naz dan Khaalish
  • My Precious Iris (Mypi)
1946885
HANYA INGIN DIKENALI dengan nama Hlovate. Menulis baginya adalah satu cara untuk berkongsi dan meluahkan rasa.

Antara kata-kata Hlovate:
"... menulis bukan sebab aku nak cipta dunia fantasi. Hanya contengkan apa yang nak dikongsi dengan orang lain tentang apa yang diketahui. Aku tak banyak ilmu. Aku cuma tau kisah hidup ~ aku, famili aku, kengkawan aku dan orang keliling aku. Dunia ni 'classroom' ya
...more
More about Hlovate...

Share This Book



No trivia or quizzes yet. Add some now »

“Saya dalam gelap.
Dan salah siapa kalau saya tak nampak?
Kenapa orang keliling hanya pandai bising.
Tapi tak pandai menghulur tangan?

Jangan pernah 'judge' masa lampau orang lain. Mana mungkin kita tahu jika masa lampaunya tu adalah masa depan kita.

Jangan pernah merasa kita mulia jika baju kita putih dan tak pernah bercemar noda, kalau tak pernah kita hulur tangan kepada mereka yang bergelumang lumpur dan kotor.

Jangan rasa bagus dengan hanya menggeleng kepala dan bising pada yang salah dan pincang, jika tak pernah kita sinsing lengan untuk membetulkan dan membantu.

Jangan menyalahkan mereka yang larut hanyut, jika tak pernah nak cuba tarik mereka yang lemas dan tenggelam. Apatah lagi nak mengajarkan mereka berenang atau meminjamkan pelampung.

Moga hari ini, esok dan akan datang adalah yang baik-baik 'je' sampai ke penghujung nyawa. Moga walau hari ini adalah hitam, kelabu dan kelam tapi esok masih punya harapan untuk jadi pelangi seribu warna. Minta dengan doa.”
71 likes
“if you feel ignorant and stupid, then find a way to learn. don't curse those who calling you ignorant and stupid. find ways to prove them wrong. that, is satisfaction. much more satisfying than cursing them all the way to hell and back” 60 likes
More quotes…