Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Penjelasan Budaya Ilmu” as Want to Read:
Penjelasan Budaya Ilmu
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Penjelasan Budaya Ilmu

4.54 of 5 stars 4.54  ·  rating details  ·  50 ratings  ·  5 reviews
Buku ini merupakan edisi kedua karya yang pernah diterbitkan Dewan Bahasa dan Pustaka pada 1991 dan diulang cetak sebanyak tiga kali. Edisi ini mengandungi dua bab baru. Kekeliruan dalam usaha memartabatkan budaya ilmu untuk mencetus keghairahan mencari ilmu dan membina diri insan, masyarakat dan tamadun, boleh menyebabkan kejayaan jitu gagal tercapai: ia tersekat di tahap ...more
Paperback, 180 pages
Published by Dewan Bahasa dan Pustaka (first published 1991)
more details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Penjelasan Budaya Ilmu, please sign up.

Be the first to ask a question about Penjelasan Budaya Ilmu

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

(showing 1-30 of 176)
filter  |  sort: default (?)  |  rating details
Najibah Abu Bakar
Saya selalu menunda ingin membaca buku-buku anak2 murid Syed Muhammad Naquib al-Attas kerana saya fikir buku2 mereka sarat falsafah. Tapi tidak! Sangkaan saya meleset sama sekali. Buku ini seperti pencairan daripada falsafah tinggi Prof Syed Muhammad Naquib ditujukan khas untuk orang awam.

Saya rasa buku yang saya cuba hadam waktu sekolah menengah dahulu jauh lebih susah, misalnya buku Ameer Ali Api Islam (terjemahan Spirit of Islam) yang belum berjaya saya habiskan.

Walaupun mudah dihadam, tetapi
...more
Abrar Shafie
Susunan buku ini amatlah cantik. Bermula dengan teori budaya ilmu, kemudian pembaca dibawa pula kepada topik pelaksanaannya, susunannya hampir sempurna.

Tidaklah saya layak memberi ulasan mengenai buku yang hebat ini, melainkan memujinya kerana isinya yang sangat-sangat bermanfaat.

Dan sekiranya buku ini dibaca secara meluas oleh masyarakat kita, pastinya budaya ilmu mampu terlaksana dan akan dihargai.
Exavidreader
Buku ini membuka mindaku tentang bagaimana kita harus melihat ilmu, terutamanya cara kita menimba ilmu. Ia juga mengetengahkan masalah-masalah yang kita hadapi sekarang dalam penimbaan ilmu dan cadangan-cadangan untuk mengatasinya. Sesiapa sahaja patut membacanya, kerana pembentukan budaya ilmu yang sihat adalah tanggungjawab semua, sama ada ibu bapa, guru, pendidik hingga ke golongan atasan seperti kerajaan, cendikiawan dan ahli politik.
Eimad
Tidak layak diri ini untuk memberi ulasan. Cukuplah dengan kenyataan bahawa aku begitu terkesan dengan buku ini. Sungguh masih jauh diri ini daripada mengamalkan budaya ilmu yang sebenar.
Nuruddin Azri
Segar sungguh idea dan perbahasan Prof Wan Mohd Nor dalam karyanya ini. Penulis bermula dengan mengupas sejarah pembentukan tamadun-tamadun besar dunia diikuti dengan konsep dan sistem nilai budaya ilmu itu sendiri.

Dua bab yang terakhir iaitu budaya ilmu di Malaysia dan cadangan pelaksanaannya sangatlah memuaskan. Antara kupasan yang menarik ialah :

- konsep ilmu itu sendiri iaitu kemampuan individu untuk menghubung kait sesuatu sistem dan ma'na yang tiba padanya
- bagaimana falsafah ilmu di Malay
...more
Alwi Radhiah
Alwi Radhiah marked it as to-read
Aug 22, 2015
Naseer Sobree
Naseer Sobree marked it as to-read
Aug 08, 2015
Naimalkalantani
Naimalkalantani marked it as to-read
Aug 04, 2015
NORLIZA ABDULLAH
NORLIZA ABDULLAH marked it as to-read
Jul 31, 2015
Ahmad Naeem
Ahmad Naeem marked it as to-read
Jul 28, 2015
Anis
Anis marked it as to-read
Jul 26, 2015
Nurul Fariha
Nurul Fariha marked it as to-read
Jul 24, 2015
Umar Mujahid
Umar Mujahid marked it as to-read
Jul 22, 2015
Umar Mujahid
Umar Mujahid marked it as to-read
Jul 22, 2015
Siti Ruqaiyah
Siti Ruqaiyah marked it as to-read
May 23, 2015
Aishah Quddus
Aishah Quddus marked it as to-read
May 17, 2015
Siti Nabila
Siti Nabila is currently reading it
Jun 02, 2015
Muhammad Naqiuddin Mohd Said
Muhammad Naqiuddin Mohd Said is currently reading it
May 15, 2015
Adi Alwardi
Adi Alwardi is currently reading it
May 09, 2015
Nur Khairunnisa'
Nur Khairunnisa' marked it as to-read
May 01, 2015
Jeanifer Denis
Jeanifer Denis marked it as to-read
Apr 28, 2015
« previous 1 3 4 5 6 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
684493
Prof Dr Wan Mohd Nor Wan Daud mengikuti pendidikan awal di Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan (SRJK) Inggeris Tanah Merah dan Sekolah Menengah (SM) Dato' Mahmud Paduka Raja Tanah Merah, sebelum meneruskan pengajian ke Maktab Sultan Ismail, Kota Bharu serta menyambung pendidikan ke Northern Illinois University dalam Sarjana Muda Kaji Hayat dan Sarjana Kurikulum & Pengajaran dan menyempurnakannya d ...more
More about Wan Mohd Nor Wan Daud...
Filsafat dan Praktik Pendidikan Islam Syed M. Naquib Al-Attas Rihlah Ilmiah: dari Neomodernisme ke Islamisasi Ilmu Kontemporer Budaya Ilmu Dan Gagasan 1Malaysia: Membina Negara Maju Dan Bahagia Knowledge, Language, Thought and The Civilization of Islam: Essays in Honor of Syed Muhammad Naquib al–Attas Konsep Ilmu dalam Islam

Share This Book

“Ketiadaan budaya ilmu bersepadu dalam tamadun hari ini telah mengakibatkan peluasan bencana kehilangan adab. Kebiadaban ini telah melahirkan banyak kerosakan dalam pemikiran dan akhlak manusia serta alam tabii. Dalam pemikiran dan akhlak, kejahilan atau kebebalan dan kemalasan intelektual dikaitkan (sebagai alasan) dengan pengkhususan; kedayusan moral disebut sebagai toleransi dan kesederhanaan; pembaziran dimaknakan dengan rekreasi atau mempertahankan kedudukan; korupsi akhlak dan ekonomi atau kedua-duanya sekali dimaafkan sebagai lumrah kehidupan moden; dan penjahanaman alam sekitar disebut sebagai harga tabii kemajuan.” 11 likes
“Ledakan ilmu yang dikatakan berlaku masa kini sebenarnya lebih tepat disifatkan sebagai ledakan maklumat kerana dalam banyak hal maklumat yang pelbagai dan kadang-kadang saling bertentangan itu bukan sahaja tidak bermakna, malah lebih banyak menimbulkan kekeliruan. Maklumat yang tidak benar, walaupun mungkin bermakna besar kepada pemiliknya bukanlah ilmu, tetapi sekadar perasaan (dugaan), syak, atau zan. Perasaan (atau dugaan), syak dan zan atau gejala lain yang anti-ilmu akan hancur jika ditentangi oleh ilmu.” 5 likes
More quotes…